LEKTION 1-6 Flashcards

1
Q

Vad ska finnas med i hållbarhetsrapporten?

A

Företagsmodellen, hållbarhetsrisker, policyers riktlinjer om hur man implementerar dessa samt hur man hanterar dom + KPI

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är FN globala mål och vilka 4 punkter vill de uppnå?

A

En agenda för hållbar utveckling som världens länder antagit och finns till för att uppnå 4 saker till 2030. Det finns 17 stycken globala mål. Egentligen gjorda för länder men företag använder dessa också fokusera på 3-5 stycken 12, 11 och 14 kan vara extra viktiga för inköp.

  1. Att avskaffa extrem fattigdom
  2. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen
  3. Att främja fred och rättvisa
  4. Att lösa klimatkrisen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är nudging?

A

Nudging går ut på att uppmuntra konsumenterna att fatta hållbara beslut, utan att komma med pekpinnar. Nudging är ett verktyg för att ändra människors beteenden genom att göra det enklare att göra vissa val. På svenska brukar man översätta nudging till ”en liten knuff i rätt riktning”. Det kan till exempel handla om att göra det lättare att följa en regel eller att agera mer hälsosamt och hållbart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur kan nudging användas?

A
  • Förbereda gästerna omedvetet
  • Placera produkter strategiskt, både fysiskt men även på en hemsida
  • Uppmuntran- gör produkten attraktiv

Exempel på nudging:

  • Upp-selling/merförsäljning (Plusmeny på Mcdonalds)
  • Produktplacering, placera produkterna på rätt sätt i köpmönstret.
  • Standardval, ge kunden fler val till att göra bättre val för miljön, annan paketering osv
  • Spara mer imorgon ”Save more tomorrow”
  • Social tillit (Social trust)
  • Uppmuntra vissa beteenden, använd “roliga sätt” att uppmuntra folk att ta rätt beslut. klistermärken på golvet. basketkorgar över papperskorgar. för att det ska bli kul att återvinna. fluga i pissoaren.. fimpar ska inte fimpas på marken genom frågeställning via fimpomaten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är Creating Shared value-

A

CSV handlar om att göra vinst men den ekonomiska nyttan måste ha en lika mätbar påverkan i en social- eller miljöfråga. Shared Value fokuserar på affärsmöjligheten inom sociala och miljömässiga utmaningar som samhället står inför. CSV handlar om att ett långsiktigt värdeskapande endast kan ske om företaget samtidigt skapar värde för sin omgivning
Share value pyramiden
1. Både hållbart och skapar lönsamhet till företaget
2. Enbart gjort för att skydda hållbarheten
3. Lagstyrt ex. code of conduct

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur kan man skapa shared value

A
  1. Återskapa produkter och marknader – utveckla lönsamma produkter och tjänster
  2. värdekedja – identifiera och framgångsrikt ta itu med sociala och miljömässiga problem i samband med din bransch samtidigt som du ökar produktiviteten i ditt företag och ökar dina leverantörers intäkter och operativa kapacitet.
  3. 3.Kunskapsdelning ochkunskapstöd – ta lärdom av konkurrenter och ge info om vad som gynnat företag
  4. tex personalfrågor, investera i personalen för att ha kvar dem. ex höja löner, bra arbetsmiljö, jobba med hållbarhetsfrågor, jämställdhet etc.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är CSR Corporate Social Responsibility-

A

CSR kallas det när man talar om företagets ansvar d.v.s. hur de påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv. CSR utgår från allmänhetens förväntningar och regelverk som man måste följa enligt lagen och de arbetsrättsprinciper, miljöpolicys och andra avtal som man har valt att underteckna.
Syftet med företagens sociala ansvar är att ge tillbaka till samhället, ta del av filantropiska ändamål och ge positivt socialt värde. Företag vänder sig alltmer till CSR för att göra skillnad och bygga ett positivt varumärke kring sitt företag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är Skillnaden på CSR och CSV

A

Den grundläggande skillnaden är att företagens sociala ansvar(CSR) handlar om att göra något separat från verksamheten och CSV handlar om att integrera social och miljömässig påverkan i verksamheten, genom att använda den integrationen för att driva ekonomiskt värde. Företagens sociala ansvar(CSR) uppfattas allmänt som ett kostnadscenter, inte ett vinstcenter. Däremot handlar gemensamt värdeskapande om nya affärsmöjligheter som skapar nya marknader, förbättrar lönsamheten och stärker konkurrenskraften. Företagens sociala ansvar (CSR) handlar om ansvar. CSV handlar om att skapa värde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur kan konsumenter påverka marknaden?

A
  • Bojkotta företag
  • Buycotting- Konsumenter väljer att köpa från företag med ”de rätta värderingarna” köpa second hand
  • Avhållsamhet eller minskning av konsumtion- Exempelvis mindre kött, zero waste, inte köpa nytt,
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Varför bör man ha Sociala märkningar?

A
  • Underlättar för konsumenter när de vill köpa rätt
  • Bättre villkor för människor i produktion
  • Bättre djurhållning
  • Hårdare krav på ansvarstagande för miljö
  • Konkurrensfördel för företag
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är Cirkulär ekonomi och delningsekonomi?

A

Många företag satsar på cirkulära affärsmodeller. En cirkulär ekonomi är raka motsatsen till den linjära. Istället för att tillverka, köpa och kassera sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna en dag är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen. En produkt ingår i ett kretslopp.
Delningsekonomi - man delar, hyr och lånar saker istället för att själv äga dem, har blivit en del av vår vardag. Boendesajten Airbnb och bildelningstjänsten Sunfleet är exempel på populära tjänster, och nya företag med delande som affärsidé växer fram i rask takt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är Konsekvensetik -

A

det beslut som gynnar flest människor, mest positiva effekter för en stor grupp människor, stad, många intressenter (utilitarism). Man ser till den stora massans nytta. Står man mellan två beslut, så ska man välja det beslut som påverkar flest människor till det positiva. Man kanske ska anlägga en park i en stad, då kanske man ska bygga parken där flest människor har lättast tillgång till den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är Pliktetik

A

Menas med att göra det som är det moraliskt rätta. Man bör handla utefter vad plikten säger. Det är ens plikt att avgöra om end handling är rätt eller fel. EX. man bör inte ta emot mutor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är Dygdeetik-

A

hur vill ni vara som ledare? Vilka värderingar vill ni företräda?
- Hur hade det känts om beslutet du tagit står på en löpsedel? Hur skulle det se ut för företaget? Står vi bakom beslutet som har blivit public?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv styrning av etik i organisationen

A

Man ska ha ett tydligt och klart etisktprogram i organisationer och företag. Dessa program kan innehålla tydliga etiska regler, etikträning, system och struktur för rådgivning etc…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv strategisk Välgörenhet

A

Kopplar till företagets kärnaffär. Man stödjer områden som Indirekt gynnar företagets affärer. Man arbetar på Makronivå för att det kan gynna företaget. Ex2.fatighetsbolag stödjer kampen mot hemlöshet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

vad är målet med hållbar utveckling ur ett samhällsperspektiv och varför är det viktigt?

A

Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.
Hur vi kommer att möta vårt framtida behov beror på hur väl vi balanserar de tre delarna; ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet när vi fattar beslut idag. Konsumerar vi som vi gör idag så skulle vi få en konsumtion som att vi har för många jordklot att konsumera.

18
Q

Vad kan inköpare bidra med genom hållbara leverantörskedjor?

A

Hållbarhet i försörjningskedjan och ansvarsfull upphandling är avgörande för att sätta globala mål till lokala affärer genom att säkerställa att utvidgningen av ett företags verksamhet, produkter och tjänster kan stödja verkligheten på vår planet och bättre betjäna marknaderna

19
Q

Varför är hållbarhet viktigt ur ett företagsperspektiv?

A
  • Ägare/investerare/aktieägare - (Miljö, mänskliga rättigheter och affärsetik är särskilt viktiga områden för investerare
  • Anställda och framtida anställda - (90% av de nyutexaminerade tittar på företagens hållbarhetssidor på hemsidan innan de bestämmer sig för om företaget passar dom eller inte)
  • Konsumenter och kunder - (andel konsumenter som ofta diskuterar hållbarhet, både miljö och social hållbarhet har ökat från 15% (2014) till 64% hållbarhet påverkar deras köpbeslut)
  • Politiker/lagstiftning – Tex EU direktiv gällande hållbarhetsrapportering
  • Leverantörer – leverantörer som är viktiga för det köpande bolag och där begränsat utbud finns kan ställa krav på att samarbeta med och sälja till kunder som tar hållbarhet på allvar.
20
Q

Vilka Risker finns i leverantörskedjan

A

• Mänskliga rättigheter – tvångsarbete, barnarbete
• Arbetsvillkor – låga löner, olaglig övertid, rätten att organisera sig, hälsa och säkerhet
• Antikorruption – Penningtvätt, mutbrott
• Miljö – användning av kol, fossila bränslen, utsläpp (koldioxid), vattenföroreningar, användning av farliga kemikalier
Barnarbete har ökat från ca 150 miljoner barn involverade i barnarbete 2016 till 160 miljoner barn 2020. Det motsvarar ungefär 13% av alla barn i åldrarna 5-14 år. I de fattigaste länderna i världen är andelen ungefär 24%.

21
Q

Beskriv Värdekedjan från början till slut

A
  1. Råvaran (t.ex. utvinning av mineraler jordbruk etc.) 2. Underleverantör, Huvudleverantör, Företaget (t.ex. förädling, produktion, paketering etc.) -3.Logistik/Transport 4. Kund (t.ex. distributör) 5. Slutkonsument 6.Återvinning
    Företaget ska på ett strukturerat sätt kunna se vilka som är leverantörer, underleverantörer inklusive bland annat transportörer samt kunder och slutkunder för respektive produkt. Det kan vara svårt att få fram information om underleverantörer men tyvärr är det ofta i detta led som de allvarligaste bristerna återfinns.
22
Q

Hur ser vi på leverantörskedjan?

A

En linjär leverantörskedja

Råvaruleverantör -> Tier 3 Tredjeledslev. -> Tier 2 Andraledslev. -> Tier 1 Förstaledslev. ->kund

23
Q

Varför är det viktigt att säkerställa hela leverantörskedjan och inte bara förstaledsleverantören?

A

Hållbarhetsproblem tenderar att finnas bland företagens indirekta leverantörsrelationer. Lev.kedjan är ofta komplex (många inblandade aktörer) och att det kan vara svårt för företag att ha kunskap om och säkerställa samtliga leverantörer i en leverantörskedja/leverantörsnätverk.
Av de företag som har en uppförandekod för sina leverantörer kommunicerar de flesta den till sina första leverantörer som i sin tur ansvarar för att kommunicera vidare den till längre ner i kedjan och ser till att det upprätthålls.

24
Q

Vad kan företag göra för att säkerställa hållbara inköp och leverantörsansvar – verktyg?

A

Kan börja med att om man inte redan har det att ta fram principer som utgör ramverk för affärerna, affärsprinciper som gäller för bolagets alla anställda. De principerna gäller även för bolagets leverantörer och underleverantörer det kallas oftast för företagets uppförande kod.
Några principer är: respektera lokala och internationella lagar, rättvis konkurrens samt ärlighet, integritet och transparens.

25
Q

Beskriv Hållbarhetsstyrning och hur vill man jobba med detta inom företaget, egen grupp eller integrerat

A

Hållbarhetstyrning avser att styra hållbarhetsaspekter av organisationens aktiviteter, produkter och tjänster.
Man vill styra de olika hållbarhetsaspekterna som har med ett företags hållbarhetsstyrning att göra. Det kan vara leverantörer, organisationen, kunder, miljö. Hållbarhet – en separat grupp i företaget vs Något som är integrerat i organisationen. Tidigare har det ofta varit separat från organisationen, men nu har det mer och mer blivit att organisationer vill integrera detta inne i företaget med olika avdelningar som ska styra detta kontinuerligt. Traditionellt sett så har man fokuserat på den egna organisationen men nu ser vi att vi ser mer ansvar och krav att man tar ansvar också över leverantörer och kunder. Detta är en utmaning det är lättare att kontrollera inom organisationen men svårare att kontrollera leverantörer och kunderna.

26
Q

Beskriv de Tre nivåer av integrering som nämnts

A

Teknisk integration- Separata system samlar in finansiell och hållbarhetsdata VS Hållbarhetsdata är en del av ordinarie informationsinhämtning.
Organisationell integration- Att varje person/avdelning som har en huvuduppgift också får integrera in hållbarhetstänk in i sina andra arbetsuppgifter. Alltså att man får ”dubbla hattar” i sitt arbete
Kognitiv integration- Fortfarande separat med en grupp som jobbar med hållbarhetsstyrning där de tänker och tycker att hållbarhet är viktigast i företaget, t.ex. att en avdelning tycker att lönsamhet är viktigast medan en hållbarhetsavdelning tycker hållbarhet är viktigast VS Att hela organisationen ska tänka att hållbarhet är lika viktig för alla olika avdelningar, och istället då kanske tänka ”en hållbar lönsamhet”.

27
Q

Varför ska integrering av hållbarhet inom organisationen vara det bästa?

A

Hållbarhet riskerar annars att bli en oväsentlig verksamhet, frånkopplad kärnverksamheten. Man vill få in hållbarhetstänket i alla avdelningar i en organisation. Ofta är det den finansiella aspekten som är det viktigaste och hållbarhetsstrategin hamnar ofta i skymundan och prioriteras bort.

28
Q

Organisera hållbarhetsstyrningen. Det finns tre faser som företag kan befinna sig i sin hållbarhetsstyrning när dom ska organisera sin hållbarhetsstyrning: Baserat på STORA företag. Vilka är dessa?

A
  1. Compliance- Central koordinering av frivilliga aktiviteter och/eller lagkrav. En formell position skapas då. I denna fas kan det vara så att hållbarhetschefen eller hållbarhetskcontroller får sin faktiska roll. Man måste tex rapportera visa ämnen, tillstånd efterleva regler, anställda som tagit egna iniativ inget som är koordinerat vissa företag befinner sig i denna fas. Kan skapas en hållbarhetskoordinatior.
  2. Effektivitet- Fokus på intressentkrav, effektivt användande av resurser och finansiella effekter. Hållbarhetschefen rapporterar till VD som har ett formellt ansvar för dessa frågor. I denna fas så kan man kanske upptäckt att man kan tjäna pengar på att jobba med hållbarhet. Man kanske sparar pengar på energi eller vatten. I denna fas så har man oftast en hållbarhets chef. Man börjar tänka på intressenterna och deras synpunkter.
  3. Innovation- Proaktivt & strategiskt angriper samhällsproblem. Beslutsrätt och rapportering delegeras ut i organisationen. Ökat ansvar i styrelsen, samt för hållbarhetschefen. Man blir proaktiv vad skulle vi kunna göra som är bra som gör tex att vi har en fördel för konkurrenterna. I denna fas ser man att flera behövs för att få ut denna i organisationen. I denna fas så går ansvaret upp så kanske styrelsen har ett ansvar. Detta är baserat på storföretag.
29
Q

Beskriv informell styrning?

A

delade värderingar, övertygelser och traditioner kring hållbarhetstänket. Kommunicera ut hållbarhet i företaget för att informellt påverka sina medarbetare.

30
Q

Beskriv formell styrning?

A

Avsiktligt designade, informationsbaserade och tydliga strukturer, rutiner, procedurer och processer. Det finns olika typer av styrverktyg som gör att de anställdas (eller leverantörers) beteenden förutsägbara på olika sätt, ett sätt att göra det är att ha:

31
Q

Varför ska man ha standards och policys? Och nämn några

A

Begränsar handlingsrummet, man ska veta vad som är okej eller inte. Kan vara Code of conduct eller ISO-certifieringar t.ex. Dessa kan ersätta direkt order från en chef t.ex. Att chefen i fråga inte kan ”ta ansvar” för vad som får och inte får göras pga det finns policys som bestämmer detta. De blir opersonliga och man sätter ingen personlig värdering i de pga de är förbestämda. Detta är ett sätt att styra på distans också.

Det är av offentlig karaktär och de är transparenta. De kan också användas för att legitimera påföljder om någon av standarderna/policys bryts. Man kan använda sig av ett ”traffic light” system, där man har t.ex. gröna, gula och röda leverantörer om man har sett att de är godkända eller bryter mot någon av policys.

32
Q

Beskriv hållbarhetsindikatorer och varför man ska ha dessa.

A

Ger en riktning, en indikator på hur vi har följt upp på våra mål. Indikatorer kan vara variabler som förenklar relevant information. Som gör information synbart och som gör att det blir uppföljbart.
Är det tex hälsa säkerhet ska man följa upp olyckor. Men det ska även följa upp hållbarhetspåverkan tex är det byggindustrin så är det viktigt med att minska olyckor på arbetsplatsen.
Det måste också följa upp på företagets hållbarhetspåverkan. Användning av hållbarhetsindikatorer, de bör vara en implementering av organisationens hållbarhetsstrategi.

33
Q

Vad är indikatorer/kpier

A

det är variabler som kan vara mer eller mindre, siffror som förenklar relevant information och gör det synbart och mätbart. Vad ska man ha för indikatorer- det ska följa upp hållbarhetsstrategin. Är det tex hälsa säkerhet ska man följa upp olyckor. Men det ska även följa upp hållbarhetspåverkan tex är det byggindustrin så är det viktigt med att minska olyckor på arbetsplatsen.

34
Q

Man pratar om 3 scope när man mäter organisationens klimatpåverkan. Vilka?

A

Scope 1: direkta utsläpp som direkt kontrolleras av organisationen tex egen förbränning.
Scope 2: utsläpp ifrån inköpt energi och värme nästan alla företag har det.
Scope 3: andra indirekta utsläpp såsom affärsresor, transport, avfall och leverantörsledet. Historiskt sett har man fokuserat på 1 och 2. Men börjar bli mer fokus på scope 3. Svåra att veta hur det ser ut i leverantörsledet man har svårt att se hur mycket dom förbränner. Svårt att mäta gaser.

35
Q

Vad är Science-Based Target climat?

A

Science Based Targets är en metod för företag att skapa klimatmål i linje med Parisavtalet. Företaget behöver inventera utsläppen i hela sin värdekedja och ofta kopplas målet till investeringar där ekonomi, genomförbarhet och övriga effekter noga utreds.
Kräver klimatredovisning enligt GHG-protokollet inklusive scope 2 och 3. Mål sätts för scope 1 och 2 (tillsammans eller separat).

36
Q

Beskriv strategisk riskhantering.

A

Strategisk riskhantering är kärnan för att styra organisationen, mot tillväxt och framgång och för att minska och optimera risknivåer

37
Q

När man pratar risker i en verksamhet kan man ställa sig 3 frågor. vilka

A
  • Vad kan gå fel?
  • Vad måste gå rätt?
  • Vad kan överraska oss?
38
Q

Beskriv externa operativa och strategiska risker.

A

• Strategiskt – Strategisk misstolkning om vart marknaden är på väg. Risker kopplade till innovation, uppsiderisker
• Externa risker – nya lagar, Lou ändrar sin lagstiftning drastiskt
• Operativt – någon gör ett avtal fel, ett system är fel. Det som händer på daglig basis.
ERM Enterprise risk management, man vill förstå alla risker i ett företag. Vilka risker är acceptabla och vi kan leva med och vilka måste vi ta bort.

39
Q

Varför rapportera om hållbarhet?

A

Kunna mäta upp och följa upp hållbarhetsarbetet. Man ger informationen till företagets externa intressenter såsom investerare. Strategisk för ägarna. Man vill inte bli utsorterad, man vill platsa i en hållbarhetsfond. Nu är det lagkrav på att detta ska göras

40
Q

Vilka intressenter vill läsa en hållbarhetsredovisning?

A

Kunder, Styrelsen, leverantörer, potentiella medarbetare, konkurrenter, aktieägare,

41
Q

finns någon Svaghet med hållbarhetsrapportens modellen,

A

Man underskattar intressenterna tid att läsa dokumentet. Frivilliga organisationer som rädda barnen, har inte tid att granska

42
Q

Nämn några Olika ramverk att rapportera utifrån-

A
  • GRI – Global report initiativ – första rapporteringsriktlinjen kom 2000, sista versionen kom 2016 sen uppdatering i år 2021 som ska 2023 – Baserad på indikatorer t.ex. mängder, kvoter, procent etc. liksom informationspunkter. •Indikatorer kan vara finansiella mått men också operationella mått såsom ton co2. ny fokus på sektor i nya GRI. Topicstandards, leverantörskedjan, vatten, man väljer ut vilka ämnen som är väsentligt för företaget.
  • SASB – SUSTAINABILITY accounting standard board – SEKTOR REDOVISNING
  • Integrated reporting.