Legislación Flashcards
Diferència entre moral i ètica
La moral es refereix al conjunt de principis, normes i valors d’un col·lectiu humà o d’una persona, mentre que l’ètica és la part de la filosofia que estudia la moral. La moral estableix el que és bo i dolent, mentre que l’ètica explica per què les persones actuen moralment i fonamenta la moral
Moral com substantiu (tres definicions)
a) Conjunt de principis, normes i valors d’un col·lectiu humà que forma un sistema coherent.
b) Codi de conducta personal: conjunt de valors i conviccions d’una persona que forma un sistema coherent.
c) Sistema moral: reflexió sobre el fenòmen moral des de religions o filosofies, com la “moral kantiana” o la “moral catòlica”
Moral com adjectiu
Com a adjectiu, “moral” s’utilitza en contraposició a “immoral” i té un sentit valoratiu. Allò moral és acord amb un sistema de valors concret, mentre que allò immoral és contrari a aquest sistema de valors
- Què és la Ètica?
L’ètica és la part de la filosofia que estudia la moral. Les seves funcions són: a) especificar els trets de la moral, b) fonamentar la moral, i c) aplicar els descobriments realitzats a diferents àmbits socials (ètiques aplicades)
- Què es la Bioètica?5. Metes de la Medicina.
La bioètica és l’àmbit de reflexió sobre els problemes ètics oberts per les ciències de la vida. Aporta un marc ètic des del qual utilitzar el nostre coneixement1.
Metes de la Medicina:
La prevenció de la malaltia i les lesions, i la promoció i manteniment de la salut.
L’alleujament del dolor i el patiment causat per la malaltia i les dolències.
L’assistència i curació dels malalts i la cura dels que no poden ser curats.
Evitar la mort prematura i vetllar per una mort en pau
- Definició del concepte de “bé intern”.
El bé intern és:
a) Propi i únic de cada activitat.
b) Dóna sentit i legitima socialment l’activitat.
c) S’ha d’anteposar als béns externs.
En el cas de la medicina, el bé intern és la salut
- Definició del concepte de “bé extern”.
Els béns externs són:
a) Comuns a diverses activitats (com diners, prestigi, fama).
b) S’obtenen com a resultat extern de l’exercici d’una activitat.
c) Són compatibles amb el bé intern.
d) Si s’anteposen al bé intern, l’activitat es corromp
- Què es l’Informe Belmont?
L’Informe Belmont (1978) és un dels documents que conté els principis bàsics que han de ser respectats en la realització de la investigació amb éssers humans, per a la protecció dels drets i la dignitat de les persones. Aquest informe, juntament amb la Declaració d’Hèlsinki i el Conveni d’Oviedo, estableix les bases ètiques per a la investigació biomèdica.
- Definició del Jurament hipocràtic.
el Jurament Hipocràtic es pot entendre com un compromís ètic tradicionalment pres pels metges en iniciar la seva pràctica professional. Estableix principis fonamentals de conducta i responsabilitat mèdica, com el respecte pel pacient, la confidencialitat, i l’obligació de no causar dany.
- Definició dels 4 Principis de la bioètica: no maleficència,
justícia, beneficència i autonomia.
No maleficència: Fa referència a l’obligació de no infligir dany intencionadament. Implica no aplicar tractaments contraindicats i no actuar quan el risc esperat és major que el benefici.
Justícia: Es refereix a la distribució equitativa dels recursos sanitaris i a garantir un mínim decent de recursos per a tots els ciutadans sense discriminació.
Beneficència: Estableix l’obligació d’actuar per evitar, prevenir o eliminar un dany. Requereix un balanç de beneficis i riscos, actuant quan el benefici esperat és major que els riscos.
Autonomia: Reconeix la capacitat de les persones per deliberar sobre els seus fins i actuar en conseqüència. Requereix informar adequadament al pacient, assegurar la comprensió i voluntarietat, i potenciar la seva participació en la presa de decisions.
- Què ofereix un Sistema Alimentari Sostenible?
Un Sistema Alimentari Sostenible (SFS) ofereix seguretat alimentària i nutrició per a tots sense comprometre les bases econòmiques, socials i ambientals que garanteixen la seguretat alimentària i la nutrició per a les generacions futures
- Quin es “el tema ètic central en política de seguretat dels aliments”?
El tema ètic central en política de seguretat dels aliments és en quina mesura els que prenen les decisions consideren els interessos dels afectats, i com afrontar els dubtes que persisteixen en l’àmbit científic (respecte d’un additiu, una tecnologia, etc.).
- Que són els biobancs?
Són col·leccions de mostres de substàncies corporals (com a cèl·lules,teixits o sang) associades potencialment amb dades personals o informació sobre els seus donants.
- Què diu la Llei 44/2003, de 21 de novembre de 2003, sobre l’activitat professional del / de la dietista-nutricionista?
La Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries, reconeix la dietètica i nutrició com una professió sanitària de nivell de diplomatura. Estableix que els dietistes-nutricionistes desenvolupen activitats orientades a l’alimentació de la persona o de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques i, en el seu cas, patològiques de les mateixes, i d’acord amb els principis de prevenció i salut pública.
- Supòsit de fet i conseqüència jurídica que dicta l’article 363 del Codi Penal
L’article 363 del Codi Penal estableix que:
Supòsit de fet: Els productors, distribuïdors o comerciants que posin en perill la salut dels consumidors oferint al mercat productes alimentaris amb omissió o alteració dels requisits establerts en les lleis o reglaments sobre caducitat o composició.
Conseqüència jurídica: Seran castigats amb la pena de presó d’un a quatre anys, multa de sis a dotze mesos i inhabilitació especial per a professió, ofici, indústria o comerç per temps de tres a sis anys.
- Definició de Legislació alimentària segons el Dret de la Unió Europa
Segons el Dret de la UE, la legislació alimentària comprèn el conjunt de disposicions legals, reglamentàries i administratives aplicables en la Unió Europea o a nivell nacional als aliments en general, i a la seguretat dels aliments en particular. Abasta qualsevol etapa de la producció, la transformació i la distribució d’aliments.
- Quina és l’estructura internacional prevista pel Dret comunitari europeu que presenta lleis que protegeixen els interessos de la UE i als seus ciutadans?
L’estructura internacional prevista pel Dret comunitari europeu que presenta lleis que protegeixen els interessos de la UE i els seus ciutadans és el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
- Què diferència trobem entre el llibre verd i llibre blanc segons el Dret de la Unió Europea?
Diferències entre llibre verd i llibre blanc: El Llibre Verd recopila informació per a conéixer millor l’àmbit de l’alimentació i conéixer l’opinió dels factors estratègics. En canvi, el Llibre blanc conté propostes concretes i significa que existeix una intenció de legislar sobre el tema. El Blanc servirà de base per a una nova Llei.
- Què és el Codex Alimentarius?
El Codex Alimentarius és un compendi de normes alimentàries, directrius i codis de pràctiques concertades internacionalment pels països membres de l’ONU.
- Què és el Paquet d’higiene?
El paquet d’higiene és un conjunt de sis reglaments que harmonitzen i simplifiquen dèsset directives, conformant una política d’higiene alimentària aplicable a tots els aliments.
- Quines dos mesures de protecció adopta el sistema europeu davant una situació d’emergència?
Dues mesures de protecció que adopta el sistema europeu davant una situació d’emergència són:
suspén la comercialització o la utilització de productes originaris de la UE;
suspén les importacions de productes originaris de tercers països.
- En què tres fases es desplega l’anàlisi del risc?
L’anàlisi de risc es desplega en tres fases: determinació del risc (assessorament científic i anàlisi de dades), gestió del risc (reglamentació i control) i procés de comunicació sobre el risc
- D’acord amb la Comissió del Codex Alimentarius els perills s’avaluen sobre la base de dos factors. Quins són?
- La probabilitat que el perill es done en l’aliment.
- La magnitud es relaciona directament amb la severitat dels efectes.
- Quan exigeix la informació al públic el principi de transparència?
quan existeixen motius raonables per a sospitar que un aliment puga presentar un risc per a la salut de les persones