Leerpad 1 Flashcards
Werkveld
Het gebied waartoe het werk dat je doet behoort (onderwijs, arbeids- en organisatie, forensisch werkveld, klinisch werkveld, gezinsondersteuning).
Welzijnszorg
(te onderscheiden van Gezondheidszorg) is een maatschappelijke sector die zich richt op personen of groepen die omwille van een of ander probleem niet ten volle kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. Overheid, maar ook particulieren, vrijwilligers, professionals, organisaties, projecten enz.. bieden daarbij zorg en ondersteuning in de vorm van therapieën, andere behandelingen, begeleiding, activiteiten, onderdak, enz..
De geestelijke gezondheidszorg (ggz)
is, als vakgebied van de gezondheidszorg, een toegepaste wetenschap die zich met de psychische gezondheid van mensen bezighoudt. Naast onderzoek en studie van deze gezondheid omvat ggz ook toepassing van die kennis om de geestelijke gezondheid en kwaliteit van leven van de mens te bevorderen en/of herstellen. Ook streeft de ggz naar het voorkómen van psychische problemen.
Een welzijnsvoorziening
is in Vlaanderen een instelling of dienst die door de overheid of door private personen of organisaties wordt opgericht om hulp te verlenen aan personen in welbepaalde probleemsituaties. Welzijnsvoorzieningen worden in verschillende sectoren en voor verschillende doelgroepen, na erkenning, vergunning en/of subsidiëring, mee ingeschakeld bij de uitvoering van het welzijnsbeleid.
Preventie
Het voorkomen dat er problemen ontstaan door van tevoren in te grijpen. Preventie is het geheel van doelbewuste initiatieven die anticiperen op risicofactoren (= handelen voordat het probleem ontstaat) en ageren wanneer eerste signalen zich ontwikkelen en de problematiek aan het ontstaan is.
Continuïteit van zorg (zorgcontinuïteit)
verwijst naar de capaciteit van het systeem om te garanderen dat de zorg die een zorgvrager krijgt op een vlotte en gecoördineerde manier is georganiseerd, over verloop van tijd en tussen de verschillende zorgactoren, instellingen en gewesten. Als de zorg onvoldoende gecoördineerd is, of als de communicatie tekortschiet, kunnen heel wat problemen optreden. Het is daarom van cruciaal belang dat alle zorgverstrekkers weten wat de anderen doen en ervoor zorgen dat hun interventies elkaar aanvullen. Continuïteit van zorg kan een hele reeks aspecten omvatten, zoals de mogelijkheid om op dezelfde zorgverstrekker(s) een beroep te kunnen blijven doen, een vlotte overgang tussen verschillende soorten zorg, een doeltreffende communicatie en coördinatie tussen de verschillende zorgverstrekkers,…
Persoonsgerichte zorg (zorg op maat)
Zorg die is afgestemd op iemands persoonlijke interesses, noden en voorkeuren.
Toegankelijke zorg
is laagdrempelig, buurtgebonden en niet-stigmatiserend in zijn aanpak. Toegankelijkheid verwijst naar het gemak waarmee de bevolking toegang krijgt tot de gezondheidsdiensten, in termen van afstand (geografische spreiding), kostprijs, tijd en beschikbaarheid van het personeel. Het is een voorwaarde voor een efficiënt en kwaliteitsvol zorgsysteem.
Generalistisch
Iemand die generalistisch werkt, is van alle markten thuis en beschikt niet per se over grondige kennis over een onderwerp, maar over een breed scala aan kennis om ‘eerste hulp’ te bieden (bv. iemand die met verschillende doelgroepen en problematieken werkt en van alles een beetje afweet, maar niet diepgaand).
Specialistisch
Iemand die specialistisch werkt, heeft specifieke deskundigheid, diepgaande kennis en competenties binnen een beperkt domein. Binnen dat domein is de specialist expert (bv. iemand die enkel werkt met eetproblematieken).
Subsidiariteitsprincipe
Eerst de meest persoonsgerichte, minst ingrijpende en meest kortdurende zorgvorm die mogelijk en nodig is aanbieden.
Vermaatschappelijking van de zorg
De zorg zoveel mogelijk in de natuurlijke omgeving van de zorggebruiker laten plaatsvinden.
Formele zorg
Het geheel van voorzieningen, organisaties en systemen die willen tegemoetkomen aan de noden van de zorgbehoevende met als doel het welzijn en of de gezondheid van die persoon te bevorderen. Er wordt op de één of andere manier betaald voor de zorgen (bv. psychiater, psycholoog, dokter,…).
Informele zorg
Het tegemoetkomen aan de noden van een zorgbehoevende binnen een intermenselijke, niet–professionele relatie. Het gaat meestal om een vrijwillige en langdurige inzet tussen zorgvrager en zorgversterker (bv: zelfzorg, mantelzorg, vrijwilligers, buddyzorg, pleegzorg, lotgenotencontact, buurtzorg, community care, …).
Ambulante (extramurale) hulp
betekent dat je hulp krijgt zonder verblijf of overnachting. Je verplaatst je naar de dienst (ambulant) of de hulpverlener komt langs bij jou thuis (mobiel) (bv. consulatie bij de psychiater of psycholoog).