Kulhydrat metabolisme Flashcards
Anfør kulhydrat katabolismens fire hovedtrin
Fordøjelse: foregår i mund, mavesæk og tarm. Poly- og disakkarider nedbrydes til mono, der apsorberes i tarmepitel.
Glycolyse: Foregår i cytoplasma
Citronsyrecyklus: Foregår i det inderste hulrum af mitochondrierne
Elektrontransportkæden: Foregår over den indre mitochondriemembran
De to sidste foregår kun under aerobe forhold
Anfør glycolysens hovedtræk
Første trin i kuhydratkatabolismen efter fordøjelse. 1 glukosemolekyle nedbrydes til 2 pyruvat-molekyler, 2 NADH-molekyler og 2 ATP-molekyler. Består af 10 reaktioner, der katalyseres i et bestemt enzym; tilførsel af ATP, spaltning af sukker, dannelse af NADH, dannelse af ATP og pyruvat.
Nettoproduktion: 2 ATP + 2 NADH + H+ (hvis der er tale om aerob respiration, overføres 2 NADH-molekyler som elektronbægerer til elektrontransportkæden + 2 pyruvat-molekyler (indeholder størstedelen af den frigivede energi)
Redegør for nettodannelsen af ATP-molekyler
Under glycolysen af et glukosemolekyle, dannes der brutto 4 ATP-molekyler, men da der bruges to ATP-molekyler i starten til reaktionen er nettoproduktionen pr. glukosemolekyle 2 ATP-molekyler
Redegør for lokalisation og hovedtræk i citronsyrecyklus
Krebscyklus er 3. trin i aerob metabolisme efter 1) glycolyse, 2) dannelse af Acetyl-CoA og finder sted i det inderste rum i mitochondrierne
Formål: at overføre energi fra Acetyl-Coa til elektronbærere NADH og FADH2, som kan indgå i elektrontransportkæden og producere ATP.
Proces: ét Acetyl-CoA binder sig til oxaloacetat-molekyle og danner et citronsyre-molekyle.
Igennem 8 reaktioner dannes citrat igen til oxaloacetat og reaktionen starter igen. Siden der dannes 2 Acetyl-CoA -molekyler for hvert glukose-molekyle, dannes der 2 ATP, 4 CO2, 6 NADH og 2 FADH2 pr. glukosemolekyle (2 omgange i citronsyrecyklus)
Redegør for nettodannelsen af ATP i Krebs-cyklus
Der dannes to ATP-molekyler for hvert glukosemolekyle i Krebs-cyklus, der indgår i den aerobe respirationsproces
Beskriv lokalisation og princippet i elektrontransportkæden
Elektrontransportkæden foregår i den stærkt foldede indre membran af mitochondrierne.
De reducerede co-enzymer (NADH og FADH2), som er dannet ved alle tre stadier, indeholder kemisk energi, som skal omdannes til ATP for at kunne bruges af cellerne. Elektrontransportkæden sørger for at energien overføres fra co-enzymerne til ATP. Her produceres den største mængde ATP under aerobe forhold: 34 ATP.
Beskriv det samlede reaktionsskema for aerob forbrænding
C6H12O6 + 38 ADP + 38 Pi + 6 H2O = 38 ATP + 6 CO2 + 12 H2O
Beskriv opbygningen af glykogen (glykogenese) i hovedtræk
Ved overskud af glukose i blodet omdannes det til glykogen. Glykogen er et poly-sakkarid. Glykogenese sker via kondensationsreaktioner under frigivelse af vand. Glukose –> glukose-6-phosphat –> glykogen
Foregår når glukoseniveauet er højt typisk i absorptionsfasen. Glykogen fungerer som energilager for organismen. Glykogenesen sænker blodsukkeret. Foregår især i lever og skeletmuskler, insulin stimulerer glykogenesen
Beskriv nedbrydning af glykogen (glycogenolysis) i hovedtræk
Ved behov for glukose i organismen spaltes glykogen til glukose. Ved glycogenolysis forstås nedbrydning af glykogen til glucose-6-phosphat evt. til glukose, som foregår ved hydrolyse (optagelse af vand). Foregår når blodsukkeret er lavt. I leveren kan glucose-phosphat omdannes til glukose ved fraspaltning af inorganisk fosfat. Glukosen frigives i blodet for at holde blodsukkeret konstant. Dette kan ikke ske i skeletmuskler (mangler enzym), dermed indgår glukose-6-fosfat (såfremt der er ilt til stede i citronsyrecyklus, hvorved der dannes ATP.
Glycogenolysis stimuleres af hormoner: glukagon og andrenalin
Beskriv glukoneogenesen (glukoneogenesis) placering og hovedtræk
Finder primært sted i leveren. Glukoneogense er syntese af glucose af andre kilder end kulhydrat. Glucose dannes af: 1) Laktat: dannes i cellerne ved anaerob repiration frigives i blodet og transporteres til leveren. Når ilt kommer til rådighed an laktat omdannes til glucose via glukoneogenese. 2) Visse aminosyrer: Nedbrydning af proteiner. Anvendes til glukoneogenesen ved langvarig sult. 3) Glycerol: nedbrydning af triglycerider i fedtvævet. Omdannes i glykolysen til G3P.
Glukoneogenesen stimuleres ved lavt blodsukker, typisk i postabsorptionsfasen, når leverens glykogenlagre er opbrugt. Processen øger blodsukkeret, så glukose-tilførsel til hjernen opretholdes.
Stimuleres af hormoner: glukagon, cortisol og GH