Kosmetisk Kemi Flashcards

1
Q

Hudkrämer

A

Krämer, lotions, salvor är hudvårdande produkter som används för många olika ändamål.
Krämer ät den vanligaste berednibgsformen. Används för att skydda huden eller för att fukta och mjuka upp den med vatten, oljor och fuktbindande ämnen. Finns även gör rengöring, syror.
Emulsion, blandning av två eller flera tskor som inte går att lösa i varandra. Typsikt är att den ena vätskan fördelar sig som små droppar, finfördelas eller dispergeras i den andra. Dropparna brukar man kalla för inre fasen och omgivande vätska som yttre. Emulsion är instabil, måste ha en molekyl som binder fettet med vattnet, en emulator. Vattenlösliga - hydrofila. Fettlösliga - lipofila.
Hudlotions är tunnare i konsistensen. Behöver högre vatteninnehåll.
Salvor är feta, trögflytande. Består av vattenfri substans. Skydd mot vatten eller kemikalier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Emulsion och emulator

A

Binder fukt med fett. Verkar mellan corneicyterna där de binder samman lipider och vatten till ett sammanklistrande skikt. Vatten halten i huden är 10%. Hudkrämer består av,vatten, fett eller olja och emulgator.
Avlång molekyl, ena vattenlöslig, hydrofil och andra fettlösliga, lipofil.
Uppgift att stabiliserar små droppar av den ena vätskan i den andra. Hjälper till att sprida oljan genom att bilda små oljedroppar som kan fördela sig i vattnet, bildar en stark, elastisk ytfilm på dropparna som gör att strukturen blir hållbar över tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Olja i vatten eller vatten i olja

A

O/w - dagkräm,bodylotion
W/o - fetare krämer, ger extra fett och näring, lämnar en fet och vattenavstötande yta.
O/w innehåller 75-80 % vatten och 15-25% oljan
W/O, olja 25-40% och 60-75% vatten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fuktbindande ämnen

A

Fuktbindande eller humektanter. Används för att binda fukt i huden samt att produkten ska torka ut. Har också keratolytiska egenskaper, de löser upp bindningar mellan de döda hudcellerna. Mjölksyra är ex som både binder fukt och minskar bindningskraften mellan hudcellerna.
Glycerol - trevärd alkohol, innehåller tre OH grupper, god vattenbindande förmåga. Lätt att lösa I vatten. Ingår som Fuktbindande och mjukgörande.
Propylenglykol - alkohol med Fuktbindande och keratolytiska egenskaper. Verksam mot bakterier och svampar. Används vid behandling av hudåkommor, kan vara irriterande på huden och orsaka allergi.
Urea, karbamid - vanlig Fuktbindande. Framställs syntetisk. Förekommer i svett och urin. Löslig i vatten och alkohol.
Mjölksyra, lactic acid - Aha. Peelande i högre halter. I låga halter mjukgörande och fuktbindande effekt. Mjölksyrans salt och laktat finns naturligt i hornlagrer som binder fukt, nmf
PCA - pyrrolidonkarboxylsyra. Mest effektiva fuktbindarna. Salt av pca finns i små mängder i huden u form av nmf
Hyaluronsyra - är en kolhydrat. Har hög vattenhållande förmåga. Molekylerna är hopptrasslade och är 99 % fynda med vatten. Finns naturligt i alla vävnader. Smörjmedel mellan de elastiska fibrerna i dermis. Framställs med hjälp av genmodifierande bakterier, molekylerna är stor och kan ej absorberas av huden
Proteiner, aminosyror och hydroliserade protein - kollagen och andra proteiner är vanliga. Bildar en tunn film på huden som verkar skyddande, Fuktbindande och uppmjukande. Preparat som innehåller protein kan ändra färg och lukt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Proteiner man använder

A

Animaliska proteiner - kollagen, elastin, keratin används till balsam och hårkurer
Vegetabiliska - vete, ris och sojabönor. Har stor utsträckning ersatt de animaliska ingredienserna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Paraffin och mineralolja

A

Fetter och oljor går inte att lösgöra i vatten. Mineralolja kallas för bergolja eller petroleum, består kemiskt av en blandning av olika kolväten. Får man kolvätekedjorna att dela upp sig i olika stora molekyler, bildar de mindre molekylerna flytande paraffin och större molekyler fast paraffin eller vaselin. Molekylstrukturen avgör hur fast eller trögflytande råvaran blir.
Fast paraffin är en blandning av mineralolja mer mikrokristaller, blir flytande vid 50-52 grader.
Mineralolja är stabila och ej känsliga för oxidation. Rent paraffin tas ej upp av huden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fett och fettliknade ämnen

A

Lösliga i organiska lösningsmedel som alkohol, ej vatten. Kommer från mineralolja och naturligt. Fetter som kommer från djur eller växtriket är kemiskt sett triglycerider, föreningar mellan alkoholen glycerol och tre fettsyror. Skillnad mellan fett och oljor är att oljor är flytande i rumstemp. Vegetabiliska fetter är ofta oljor och animaliska är ofta fasta.
Lecitiner- naturlig emulgeringsämen, bygger upp våra cellväggar. Hjälper till att binda ihop vatten och hudfett mellan corneocyterna. Tillhör fosfolipider. Består av vattenlöslig, hydrofil och vattenavvisande, hydrofob, kan binda fukt och fett i huden. Förbättrar fukt och fettbalansen i torr hud.
Lanolin - ullfett. Fuktbindande i salvor. Härskanar inte och tas lätt upp av huden. Består av estrar av fettsyror och kolesterol. Har stor förmåga att binda vatten, upp till halva vikten. Innehåller flera hydroxylgrupper som binder till sig vattenmolekyler. Kolesterol har även fettlösliga lipofila ändar. Bra naturlig emulgator. Mjukgörande och konsistengivare i fetare krämer och läppstift. Kan ge upphov till allergi.
Sheasmör - hudvänligt fett. Sheanöten. Fettet har läkande och desinficerande. Läkande salvor och som skydd mot uttorkning i solen. Vårdande krämer. Innehåller allantoin, e vitamin och betakaroten.
Squalane - mjukgörande olja som liknar hudens sebum. Framställs av olivolja. Vanligt.
Silikonoljor - liknar fetter i sina egenskaper, kraftigt vattenavvisande. Består av långa kedjor av kisel och streptokocker som är hopbundna med varandra. Beroende på vilket organisk grupp ämnen innehåller får man silikoner med olika egenskaper, plats eller olja. Ger silkeslen yta, tillför ej näring
Cetylalkohol - vit, fast vaxartad substans och emulgeringsämne, ger fast konsistensen åt hudvårdande produkter. Gör huden mjuk
Paraffin - inga näringsämnen, skydda huden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Aha

A

Alfahydrixid. Organsiksa syror som innehåller en hydroxylgrypp på den andra kolatomen. Finns naturligt i huden som fuktbindande. Löser upp limmet mellan de döda hudcellerna. Sätter fart på ätstörningen av döda celler, huden reagerar med ökad cellåterbildning.
Aha är vattenlösliga. Tillverkar genom man blandar syran med vatten och sen bildar emulsioner på vanligt sätt. Koncentration för daglig bruk ligger rpå 10%. PH värdet har betydelse, är värdet lågt har huden lättare att absorbera syran, kan dock vara irriterande på huden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vitaminer och antioxidanter

A

Antioxidanter - C, e och betakaroten. Verkar mot radikaler som bildas när kroppen förbränner syre. Radikaler är häftigt reaktiva ämnen, beroende på oparade elektroner. Kan ställa till stor skada i vävnader. Radikalreaktioner är viktigt orsak bakom hudens åldrande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vitamin A - rerinol

A

Reglerar tillväxten av epidermis. Hudens vitamin. Höga halter kan påverka huden utseende och tjocklek. Kemiskt instabil och känslig för nedbrytning.
Retinylpalmitat är en stabilare form. Bryts ner till retinol när det kommer i kontakt med den syra miljön på huden.
Fettlösliga. Får i oss via mjölk, kött och ägg. Spenat och morötter innehåller vattenlösligt A vitamin som kallas betakaroten.
När vi får i oss A vitamin oxideras det till vitamin A syra eller tretinoin som har effekt mot rynkor och ålderstecken. Substansen ökar mängden kollagen och mängden blodkärl i huden son ger friskare och slätare utseende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Pantenol- vitamin B5

A

Alkohol som i huden omvandlas till pantotensyra. Fuktgivande. Finns naturligt i hår och ingår i hårvårdsprodukter. Läkande och lugnade på såe och solbränd hud. Vattenlösligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vitamin C - askorbinsyra

A

Antioxidant, finns i frukt, bär och grönsaker. Tar hand och syreradikaler som frigörs i ämnesomsättningen och när huden utsätts för sol. Bildningen av kollagen, håller huden spänstig och elastisk. Finns naturligt I epidermis, vid solbestrålning sjunker nivåerna och hudens UV försvar försämras kraftigt. Skyddar mot uv skador. Stärker effekten av E vitamin.
Kemiskt instabil, måste skyddas mot ljus, höga temp, höga pH värden, syre och närvaro av metaller. Vattenlösligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vitamin e - tokiferol

A

Aktiv antioxidant. Fettlösliga, finns i vegetabiliska oljor. Känslig för nedbrytning, men estrerar av tokoferol är mer stabila. I huden omvandlas estrerna till e vitamin. Sjunker i huden vid solbestrålning. Minskar rodnad orsakade av solbränna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Foundation

A

Hudfärgad produkt, jämna ut hudens färgton och illusion av en slätare hud. Korrekturstift eller concelers är en variant på att punkintaster. Foundation betyder grundläggning och to makeup - återställa något. Innehåller färgpigment och täckande pulver. Som pigment används järnoxider. Finns i tre färger, rött, svart och gult, när man blandar dem kan man få likna de flesta hudfärgen. Ingår ofta höga halter av silikoner för att täckningen skall bli jämn. Ämnen som ingår
Oljor - caprylic, mineralolja, silikonoljor.
Pigment och fyllnadsmedel - titandioxid(vit färg), järnoxider (guldbruna, rödbrun, brun, svart)
Aluminumsilkat - ofärgat
Talk - ofärgat
Emulgator
Glycerin
Konserveringsmedel
Parfym

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Puder

A

Dölja ojämnheter, matta ned hudytan eller jelt enklare underlag för annan kosmetik. Basen i puder absorbera fett, lämplig som har fet hudtyper. Ska täcka blemmor, småsår och förstorade porer. Säger upp fett och fukt. Ämnen
Aluminiumsilikat - fettabsorberande
Kaolin- hydrerat aluminumsilikat
Krita - ger en matt yta och absorberar fukt
Magnesiumkarbonat - absorberar fukt, bla Parfym
Risstärkelse - beredningen mjuk
Talk - hydrerat magnesiumsilkat, ger bra täckning och en mjuk känsla
Pigment - Järnoxider, Titandioxid, Zinkoxid
Bindemedel - bivax, glycerolmonosterat, vaselin, zinksterat
Oljor - mineralolja
Parfym
Konserveringsmedel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Pennor

A

Består av olika vaxer som smälts ned och blandras med färgpigemnt. Ämnen
Vaxer - bivax, karnaubavax, candelillavax, ozokerit, färgämnen kol(kimrök, svart färg)
Järnoxid - gul, röd, guldbrun, brun och svart
Konserveringsmedel

17
Q

Ögonskugga

A

Fast, kräm eller pasta. Innehåller fett som gör att produkten kan rinna ut och lägga sig i naturliga hudveck, puder minskar risken. Ämen
Färgämnen - järnoxider(röd, gul, guldbrun, brun, svart) kromoxider (grön) ultramarin (blå) syntetiska färgämnen, Titandioxid(vit) mica ( glitter och lyster)
Fyllmedel- talk, zinksterat
Bindemedel - bivax(cera alba) paraffinvaxer, zinksterat
Fetter - lanolin, mineralolja, vaselin
Konserveringsmedel

18
Q

Mascara

A

Ge färg, skapa volym, förlänga och forma. Vattenbaserad emulsion - lätt att tvätta bort, vattenfri formula med lösningsmedel som bas. Blir vattenfast och måste tvättas bort med kräm.
Borste med kraftig med stora mellanrum mellan stråna skapar volym. Mindre tätare borste ger med definition åt fransarna.
Huvudkomponeter i mascara är färgämnen, ämen som binder färgämnen till fransarna. Den bindande substansen kan vara oljor, vax eller syntetisk ämne. Huvudsak är att de fäster och ger stadga. Tillsätta ofta silikonoljor för att mascara ska bli vattenresistent. Ämnen
Bindemedel- arcylatcopolymer, pvp, bivax, karnauba eller candelillavax, mikrokristallint vax
Fetter - hydrerad ricinolja, silikonoljor
Färgämnen/pigment - järnoxid (svart, brun) kol(kimrök, svart) ultramarin (blå)
Konserveringsmedel

19
Q

Läppstift och läppglans

A

Kan fungera som mjukgörande, skydda mot uttrokning och innehålla solskyddsmedel. Innehåller färgpigment, Fetter, vårdande och skyddande ämnen, polymerer av olika slag. Transparenta varianter innehåller mindre färgpigment och mer fett. Ett stift som sitter länge innehåller med pigment. Tillsätts ibland flyktig, silkonolja, som dunstar bort på läpparna och fixera färgen. Ämen
Antioxidationsmedel- bht, tocopherylacetat
Emulgatorer/tensider - polyetylenglykoletrar
Fetter - ricinolja(ricinus communis) lanolin, sheasmör, solrosolja, vaselin, paraffinum liquidum
Vaxer - bivax, karnaubavax, candelillavax
Färgämnen- 2-15%, olösliga färger, röd järnoxid

20
Q

Nagellack

A

Innehåller fyra huvudongreienser -lösningsmedel, filmbildare, mjukgörande och färgpigment.
Nitrocellulosa - vanligaste filmbildaren.
Lösningsmedel- ettlacetat. Gör att lacket ska bli lättflytande.
Mjukgörande funktion gör lacket böjlig och inte sprött. För lite get sprött lack, för mycket ger dålig hållfasthet. Brukar använda högmolekulära estrar bla kamfer
Nagellackremover innehåller organiskt lösningsmedel, aceton och olja. Huvudsakliga ingrediensen kaliumhydroxid. Ämen
Filmbildare - nitrocellulosa, tosylamid/formaldehyd resin
Lösningsmedel - aceton, etylacetat, butylacetat
Mjukgörande - dibutylftalat, kamfer
Pigment och fyllnadsmedel

21
Q

Antiperspirant och deo

A

Deo - hygienprodukt som tar bort eller dölja dålig lukt. allehanda bakterier bryter ned ämnen i svetten som ger lukt. Deo bromsar bakterietillväxten och motverkar sönderdelningen som ger lukt
Antiperspirant- minskar själva svettningarna. Stänger svettkörtlarnas prorer och svetten kan inte tränga ut.
Kombinerar båda i samma. Ämen
Porslutande - aluminiumklorid, aluminiumklorhydrat, aluminium-zirkonium klorhydrat
Antimikribiella - etanol, triklosan, farnesol.
Ämen som tar bort lukt - triethylcitrat, chitosan, aluminuimcirat
Parfymemulgator - peg- 40 hydrogenated castor oil
Mjukgörare - isopropylmyristat, silikonoljor
Konsistensgivare - peg - 100 stearate, hydroxyethylcellulose gum, stearinsyra (i deostick)

22
Q

Ansiktsvatten

A

Rengör, ta bort smuts och fett från huden, drar samman porerna och ger en svalkande och uppfriskande känsla. Ofta Borsyra, trollhassel, aluminumsalter, växtsafter, tensider och mjukgörande ämnen. Oftast bakteriedödande (baktericider) eller svampdödande (fungicider)
Aluminiumsalter verkar sammandragna även trollhassel. Har surt eller neutralt pH värde.
Bör undvika med etanol då den troka ut huden.

23
Q

Ansiktsmasker

A

Rengöringsprodukt som verkar genom att absorberar och ta bort fett, smuts och döda hudceller. Kan verka mjukgörande och återfuktande. Delas in i färdiga masker och pulvermasker. Ämnen
Absorberande - kaolin(lera), talk, bentonit (lera)
Lugnande - calamin, bisabolol
Bindemedel - xanthan gum, hydroxyetylcellulosa, gummi arabicum
Lösningsmedel - vatten, etanol, propylenglykol
Slipmedel- mandelmjöl, riskli, vetekli
Emulgeringsmedel - polysorbat, polyetylenglykoletrar
Konserveringsmedel
Parfym

24
Q

Flytande tvål och schampo

A

Tvål ger nötningsskador och håret blir torrt och sprött.
Schampo - rengör håret, hårbotten från sebum. Innehåller tensider, ytaktiva ämen som löddrar och löser upp fettet. Tensider är syntetiska och betydligt mildare än tvål. Tillsatsämnen - konsistensgivare, Parfym, Konserveringsmedel och vårdande ämnen. Tillsätter pärlemogivare för vit och glänsande.
Tvål innehåller samma. Schampo brukar vara mildare. Ämnen
Tensider - sodium laureth sulfat, sodium lauryl sulfat, Coco betaine, cocamido propyl betaine, lauryl glucoside
Förtjokningsmedel - cocamid dea, peg-100 glyceryl stearate, naCI
Återfettande och vårdande - peg-7 glyceryl cocate, glyceryl oleate, glycerin, hydroliserat protein
Aktiva och vitaminer - pantenol, niacinamide, aminosyror, växtextrakt och eteriska oljor
2-1 balsamingredienser - guar hydroxypropyl trimonium chloride, polyquaternium-7, polyquaternium-10
Pärlglansmedel - cocamide mea, glycol distearate

25
Q

Acne preparat

A

Ingår ofta alkohol so löser upp fettproppar och har en bakteriedödande verkan.
Bensoylperoxid finns I basiron och stioxyl och verkar som alkohol.
Retinoiden adapalen motverkar acne genom att hämna inflammation och normaliseras crllbildningen runt talgkörteln.
Tetracyklin antibiotikum som tas tabletter. Används försiktigt pga biverkningar och uttorkande på huden. Ämnen
Aktiva - Bensoylperoxid, etanol, resorcinol, tioxolon, svavel, tea tree oil
Inflammationshämnande - salicylsyra, lavendel, kamomill, bisabolol, allantoin
Emulgatorer - polysorbat, polyetylenglykoletrar
Förteckningsmedel - carbomer - hydroxyetylcellulosa
Konserveringsmedel - parabener, dehydroacetic acid

26
Q

Bleknade preparat

A

Betalda pigmentfläckar. Bryter ned melaninet i huden med hjälp av enzymer. Luckrar upp och blir peelande för att nå ner. Vanligt preparat, hydrokinon, hämtar bildningen av melanin i pigmentcellerna. Bleknar inte utan bromsar melaninsyntesen. Kan orsaka permanenta hudförändringar och på längre skikt cancer.
Kvicksilverföreningar är vanligt. Kan ge allvarliga skador på inre organ.

27
Q

Solskyddsprodukter

A

Hudens melanin är kemiskt sett polymer som produceras av särskilda celler, melanocyter i överhuden.

28
Q

Solbrun

A

Bildas mer melanin när solstrålar kommer i kontakt. Bruna färgen ger ett visst skydd mot skador. För mycket som blir huden rodnar, svullen och få brännblåsor. Överdrivet solande ökar risken för åldrande hud och hudcancer

29
Q

Ultraviolett strålning

A

Uv med kortare våglängd har högre energi.
UVC - våglängder mindre än 280 nanometer. Mest energirika, antibakteriella och farligaste strålningen. Absorberas
UVB - 289 - 315 nanometer. Absorberas till en viss del av ozonskiktet. Mest melaninbild ingen och hudskador. D-vitamin. Orsaka åldrande av huden och ge upphov till hudsjukdomar och längre skikt hudcancer. Hornlagret till basala cellagret
UVA - 315 - 400 nanometer. Mest energirika, tränger djupare ned, till dermis. Största boven till solådramde hud med rynkor, ojämn pigmentering och andra hudförändringar, bidrar till hudcancer. Tränger igenom fönsterglas.

30
Q

Solskyddsmedel

A

Kan innehålla två olika typer filter, kemiska och fysikaliska. Båda filtrerar bort UV strålningen från huden.
Fysikaliskt - består av små partiklar som reflekterar bort strålningen. Titanoxid är ex. Vitt färgpigment som återkallar uva och uvb. Kan lämna en vit hinna på huden. Zinkoxid fungerar genimbatt reflektera bort uv strålningen.
Kemiskt filter - absorbera UV strålningen och oskadliggöra genom den kemikalier reaktion.
Brukar använda båda för mer skydd. Innehåller samma ingredienser som hudkrämer - oljor, mjukgörande och fuktbindande, antioxidanter

31
Q

SPF

A

Sun protection factor. Hur längre tid man kan vistas ute. Ger första hand skydd mot uvb och inte uva. Sommaren, 90 % av UVA, 10% UVB. På vintern bara en tiondel kvar UVB, och UVA halveras. Båda gör huden röd och aktiverar bildningen av melanin. Uvb har starkare effekt, krävs högre dos av uv för att få samma hudrodnad.
Hudens melanin skyddar mot solens strålar men bara under en viss tid , hur länge beror på mängden melanin.
SPF15 släpper igenom 1/5, del av solens UVB stålar och skyddar 93% av uv b
SPF30 - 1/30 del, skyddar 97%
SPF50 - 1/50 del och skyddar 98%
Vanligt med metalloxider, titanoxid och zinkoxid.

32
Q

Brun utan sol

A

Dihydroxidaceton, DHA, reagerar med proteinet i överhuden, bildas gulbruna föreningar som likar den färg vi får i solen. Inget melanin bildas. Proteinstrukturen i huden och är vattenresistens. Färgen fjällar bort och försvinner i takt med att cellerna i statyn corneum förnyas. 5-6 dagar.
Tabletter, betakaroten, starkt gult till gulrött färg. Kan blir onaturligt med nyttigt och sig och bidrar till en bra hud.

33
Q

Parfymer

A

Tillsätta ibland för att maskera obehaglig lukt hos annan ingrediens. Bara dem mest koncentrerade doftprodukten kallas Parfym, 15-30% parfymolja. Består mellan 10-300 ingredienser.
Blomma -ylang ylang
Ved - sandträ
Kåda -myrra
Skalet - apelsin
För ett kilo bulgarisk rosenolja behövs fem ton kronblad från ros. Idag innehåller de naturliga och syntetiska råvaror, även animaliska framställs syntetisk.
Förr hade man mysk från myskoxens körtlar, ambra från kaskelotvalens tarmar och bävergäll från gällpungen hos bävern.
Består av minst tre doft ämnen, lösta i etanol eller annat lösningsmedel. Flyktigheten är också viktigt. De mest flyktiga substansen skapar första intrycket, toppnot, ofta lätt, frisk och citrusartad, varar 5-10 min.
Mellanton/hjärtton , 10-20 min, kroppen i Parfym. Fylligare och rundare. Lavendel, liljekonvalj och jasmin är typsikt.
Basnot, tyngre, sötare och tsm med mellantonen själva huvudtemat i Parfym. Finns kvar så länge parfymen doftar på huden. Mysk, sandaler och mossa. Ingår fixativ, doftämnen som tillsätts för att hålla kvar och förstärka de lättare noterna. Innehåller stor tunga molekyler som avdunstar långsamt.
Parfymoljor, resten är en blandning av vatten och etanol.

34
Q

Konserveringsmedel

A

Natriumbensoat- naturligt I många frukter och bär. Hämtar tillväxten av jäst och mögelsvampar.
Parabener - vanligaste. Samlingsnamn. Anses ha låg allergipotential, diskuterar om de är hormonstötande
Fenoxietanol - effektivt, kan ge upphov till allergi
Isothiazolinon - god effekt, risk för allergi.
Bronopol- effektivit mot bakterier. Mellanhög allergrisk
Salicylsyra - antioxidant
Formaldehyd och paraformaldehyd- bästa men mycket allergiframkallande. Maxhalt 0.2%
Triklosan- antibakteriell. Kan spridas i natur och är miljöfarliga

35
Q

INCI

A

International nomenclature of cosmetic ingrediens. Varje ingrediens som används i kosmetiska produkter har ett inci namn. Ingrediensförteckningen kan se likadan ut i alla medlemsländer.