Konstitutionell rätt kap 4 Flashcards
Fri och rättigheter
Vad är en absolut rättighet?
En rättighet som inte under några omständigheter kan inskränkas.
Vad är en relativ rättighet?
En rättighet som under vissa omständigheter kan inskränkas.
Vilka kriterier måste vara uppfyllda för att en relativ fri- och rättighet ska kunna begränsas?
Begränsningen måste tillgodose ändamål som är acceptabla i ett demokratiskt samhälle och den fria åsiktsbildningen får inte inskränkas. Begränsningen för inte endast vara baserad på faktorer som politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning. Detta enligt RF 2:21
Är de flesta fri-och rättigheterna absoluta eller relativa?
De flesta är relativa.
Vilka är opinionsfriheterna?
Yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet.
Vad menas med att ett uttalande om någon/några andra ska vara försvarligt?
Att det ska finnas ett allmänintresse.
Enligt RF 2:8 första meningen är var och en skyddad mot frihetsberövanden. Förklara hur det då kan komma sig att den som är misstänkt för ett brott får gripas av polisen.
Det beror på att rättigheten inskränkts av lagstiftning i brottsbalken i syfte att tillgodose behovet av brottsbekämpning.
Att införa en årlig obligatorisk blodprovskontroll på alla i syfte att hindra spridning av vissa smittsamma sjukdomar vore en begränsning av en av fri- och rättigheterna i RF 2 kap. Vilken?
RF 2:6 st 1
Ge exempel på viktiga samhällsintressen som kan motivera begränsningar av fri- och rättigheter.
Brottsbekämpning, nationell säkerhet eller skydd av personlig integritet.
Att införa ett förbud för tidigare straffade personer att utan särskilt tillstånd röra sig utanför den kommun där han eller hon är bosatt vore en begränsning av en av fri- och rättigheterna i RF 2 kap. Vilken?
RF 2:8
Har svenska medborgare och utländska medborgare samma skydd i fråga om fri- och rättigheter enligt RF? Var i RF 2 kap hittar du svaret och vad säger paragrafen i fråga?
Nej, svenska medborgare och utländska medborgare har inte samma rättigheter, detta enligt RF 2:25. Där står det uppradat vilka fri-och rättigheter som kan inskränkas för utländska medborgare.
RF 2:10 innehåller ett förbud mot så kallad retroaktiv strafflagstiftning. Vad innebär det?
Att man inte får förbjuda något efter att det skett. Ett exempel är att det är lagligt att vara med i terrororganisationer. Då kan inte riksdagen stifta en lag som förbjuder detta i syfte att straffa de medborgare som redan är medlemmar i terrorgrupper.