Konkurrensrätt - kunskapsfrågor Flashcards
Horisontella/vertikala avtal + 2 förbjudna horisontella avtal
Horisontella avtal = avtal mellan parter på samma led i kommersialiseringskedjan, alltså konkurrenter. Avtalen påverkar mellanmärkeskonkurrensen och är som regel allvarligare än vertikala avtal. Två exempel på otillåtna horisontella avtal är horisontellt prissamarbete och horisontell marknadsdelning.
Vertikala avtal = avtal mellan företag på olika led i kedjan, alltså exempelvis en grossist och en detaljist. Konkurrensbegränsningar inom dessa avtal anses inte lika allvarliga som vid horisontella avtal. Det är inommärkeskonkurrensen som påverkas.
Kan vägran att ingå avtal ha konkurrensmässig betydelse? Förklara!
Ja. Framförallt säljvägran eller leveransvägran kan ha konkurrensmässig betydelse på så sätt att en brist på alternativ uppstår.
Det kan vara nödvändigt för ett företag att få tillgång till en produkt eller tjänst för att konkurrera effektivt. Säljvägran eller generellt vägran att ingå avtal kan medföra att den effektiva konkurrensen upphör, vilket på sikt skadar konsumenterna.
Avtalsfriheten är dock viktig för företagens vilja att investera och förnya sig.
Monopol, oligopol och kartell
a) Monopol - Ett företag är helt ensamt på sin marknad. Ofta tal om rättsliga monopol, där ett företag genom lagstiftning getts ensamrätt att driva viss verksamhet.
b) Oligopol - Fåtalskonkurrens: konkurrensen utspelas mellan ett fåtal stora företag, ofta 3-5 st med likvärdiga produkter, god kännedom om varandra och möjligheter att anpassa sina åtgärder efter den effekt som dessa kan ha på konkurrenternas handlande. Utmärkande drag att företagen är ömsesidigt beroende av varandras beslut. Ofta en marknadsledande aktör som sätter ett pris och så följer de andra efter.
c) Kartell - När avtal med konkurrensbegränsande syfte, såsom överenskommelser om prissamverkan eller marknadsdelning, berör ett flertal företag och är av mer omfattande och organiserad karaktär är det tal om en kartell. Det behöver inte vara fråga om ett rättsligt bindande avtal.
Är konkurrensrätt civilrätt, offentlig rätt eller både ock? Varför?
Konkurrensrätt är både civilrätt och offentlig rätt. Konkurrensverket (KKV) är en myndighet som vakar över konkurrensen, och vissa sanktioner som vite och konkurrensskadeavgift är offentligrättsliga. Men det finns även civilrättsliga sanktioner som avtalets ogiltighet och civilrättsligt skadestånd.
Vad är konkurrensrättens yttersta mål?
Konkurrensrättens yttersta mål är att skydda konkurrensen genom att undanröja och motverka hinder för en effektiv konkurrens i fråga om produktion av och handel med varor, tjänster och andra nyttigheter. Anges i 1:1 KL.
Syftet är att se till att det marknadsekonomiska systemet fungerar och att skydda konsumenterna.
Gäller svensk konkurrensrätt för företag verksamma uteslutande i Sverige eller gäller EU:s konkurrensrätt? Förklara sambandet.
EU:s konkurrensrätt aktualiseras när konkurrensbegränsningar påverkar handeln mellan medlemsstaterna, alltså har gränsöverskridande effekt (påverkar samhandeln). Samhandelskriteriet tolkas extensivt i praxis och innefattar alla konkurrensbegränsningar som, med tillräcklig hög grad av sannolikhet kan förutses direkt eller indirekt, faktiskt eller potentiellt kunna påverka handeln mellan medlemsstaterna på sådant sätt att det kan komma att hindra förverkligandet av den inre marknaden.
Även om det som utgångspunkt borde räcka att tillämpa svensk konkurrensrätt för ett företag som är verksamt uteslutande i Sverige, så kan EU-rätten komma att tillämpas parallellt med svensk rätt, eftersom det inte krävs speciellt mycket för att samhandelskriteriet ska vara uppfyllt. Man måste göra en helhetsbedömning av alla relevanta omständigheter.
Vad är ett så kallat bruttopris?
Ett bruttopris eller minimipris innebär ett bindande återförsäljarpris. Det är förbjudet för en leverantör att ställa upp som villkor att en återförsäljare vid vidareförsäljning av en vara eller tjänst ska hålla ett visst fast pris eller ett bestämt minimipris.
Förklara vad som menas med “relevant geografisk marknad”.
Den relevanta geografiska marknaden är det område som verksamheten påverkar. Detta bedöms med hänsyn till bl.a. transportmöjligheter, produktens transportkänslighet och vilka möjligheter användare har att nå olika leverantörer. Den relevanta geografiska marknaden kan vara allt från lokal i en liten ort till global över hela världen.
Förklara vad som menas med ”relevant produktmarknad”.
Den relevanta produktmarknaden är marknaden för de produkter som användarna betraktar som identiska eller likvärdiga. Produkternas utbytbarhet bedöms, och hänsyn tas till egenskaper, pris och användning.
Varför använder man sig av begreppet ”relevant marknad” inom konkurrensrätten?
Den relevanta marknaden är viktig vid bedömningen av om en åtgärd eller ett beteende faktiskt är konkurrensbegränsande. Man mäter företagets marknadsmakt på den relevanta marknaden. Desto större makt - desto större risk för konkurrensbegränsning. Också viktigt för att kunna bedöma om ett företag har dominerande ställning.
Den relevanta marknaden är en kombination av relevant produktmarknad och relevant geografisk marknad.
Vad är ett så kallat bagatellavtal?
Ett bagatellavtal är ett avtal som i sig är konkurrensbegränsande men som har en så liten begränsande effekt att det inte märkbart påverkar konkurrensen (alltså är en bagatell). Dessa avtal faller utanför förbudet i 2:1. Parterna som deltar i avtalet eller ett samordnat förfarande ska ha en sammanlagd andel av den relevanta marknaden som inte överstiger 10 %.
Varför kan man säga att det finns en inre motsättning mellan immaterialrätt och konkurrensrätt? Hur hanterar konkurrensrätten detta dilemma?
Konkurrensrätten vill att man ska tävla, immaterialrätten vill ha en vinnare.
Immaterialrätterna kan verka konkurrensbegränsande genom att de ger rättsinnehavaren en legal ensamrätt, som hindrar utomstående från att kopiera eller eftergöra det som är föremål för ensamrätten.
Man kan lösa dilemmat dels genom att skilja ensamrättens existens från utövandet av ensamrätten (innehavet av en ensamrätt ska inte i sig ge ett företag dominerande ställning - utnyttjar företaget dock immaterialrätten och har konkurrensbegränsande villkor i licensavtal kan det vara tal om missbruk av dominerande ställning), dels genom konsumtionsprincipen.
Vad är syftet med eftergiftsprogram?
Syftet är att skapa incitament för företag att avslöja karteller och att underlätta för konkurrensmyndigheterna att avslöja hemliga karteller, genom att någon av deltagarna spräcker samarbetet och agerar “visselblåsare”. Gäller endast för överträdelser av 2:1.
Vilken myndighet har tillsyn över EU:s konkurrensrätt i Sverige?
Kommissionen har tillsyn över EU:s konkurrensrätt i Sverige, och ser till att denna efterlevs. Det är även kommissionen som ingriper mot överträdelser samt fattar beslut.
Vad är syftet med att använda sig av den ekonomiska enhetens princip?
Den ekonomiska enhetens princip innebär att en koncern utgör en ekonomisk enhet. Likaså gäller för moderbolag och dotterbolag, förutsatt att dotterbolagen inte har någon frihet att själva bestämma över sitt handlande.
Principen finns för att det skulle vara att dra konkurrensrätten för långt om koncerninterna avtal om prissättning eller funktionsuppdelning inte skulle anses tillåtna.