Kognitiva perspektivet Flashcards
- Vad står i centrum för det kognitiva perspektivet?
Tänkandet är i centrum. Medvetandet, och hjärnans förmåga att processa information. Perspektivet fokuserar på människans kognitiva funktioner. Forskarna tänker att människor är aktiva när vi tar till ny kunskap och löser ut funktioner. In i medvetandet strömmar hela tiden information så man måste välja. Människan väljer ut information och lagrar den för att senare plocka fram den i nya kombinationer. Det är detta som kallas att tänka.
Kognition = tanke
- Vem var Aaron Beck och vad gjorde han?
Amerikansk psykoanalytiker och läkare. Han levde från 1921 till 2021 så han har alla 1900-talets läror. Via experiment bevisade han psykologiska hypoteser och utvecklades en psykologisk behandling, som han byggde ihop med en befintlig beteendeinriktad behandling. Han utbildade sig när fattigdomen och krigen var över i USA. Han vill skaffa förklaringar på de krigsskadade veteranernas beteenden. Han hade kritik att psykoanalytiska förklaringar stämde på allt. Aktivt sökte han sig vidare inom olika perspektiv. Biologisk, psykodynamisk, kognitiva
Vad anser perspektivet om kunskapsprocesser och om hjärnans funktioner?
Kognitionsforskare säger att människan är aktiva (aktiv process) när vi tar till oss information och väcker ut lösningar. Mycket information strömmar in i medvetandet, så att hjärnan måste välja. Man bearbetar bara en bråkdel av den information som man tar in. Hela tiden väljs information ut, och lagras, för att sedan tas fram och det är detta som kallas för att tänka.
Två människor kan uppfatta en och samma situation väldigt olika. Hur skulle en kognitiv psykolog förklara det?
Tankemönster formar hur vi uppfattar och tolkar det vi är med om. Ett schema, tankemönster, kan gör att en person uppfattar att deras kompis är ledsen medans en annan person med ett annat schema uppfattar att samma kompis är arg. Utan att man är medveten styr scheman hur man tänker och värderar det runtomkring. Vår självbild, sätt att hantera jobbiga situationer och förklaringar av samband formas så att vi inte får alltför stor inre självbalans och det påverkar hur hjärnan uppfattar situationer.
Vilka är de två utgångspunkterna inom kognitiv psykologi? Förklara dem!
Att människan tänker, tolkar, och fattar beslut utifrån vissa kognitiva mönster. Dessa mönster har vi fått genom inlärning, erfarenheter och ser olika ut för alla. (kognitiva scheman)
Tanken styr ofta känslan. Ditt sätt att tolka situationer avgör hur du kommer reagera känslomässigt och bete sig. En människas känslomässiga reaktioner beror på hennes sätt att tänka, inte enbart yttre omständigheter eller biologiska processer.
Hur grundas våra uppfattningar?
Scheman lägger grund för hur en människa uppfattar världen. Det baseras på personliga upplevelser, kultur och religion. Tex Jens som baserar sitt värde på hur han presterar på grund av sina föräldrar som endast gav honom beröm vid duktiga prestationer. Han känner sig värdelös när saker går dåligt och när utmanande situationer dyker upp får han ångest eftersom han vill inte misslyckas. Hans tolkning av världen blir negativ.
Vilket kommer först, tanken eller känslan? Förklara!
Tankar och känslor samspelar. Tankar styr inte alltid känslor. En känsla kan aktivera en tanke från början medans andra har andra scheman som gör att känslor visar sig. Det beror på person och schema. Däremot styr ofta tanken känslan. Ditt sätt att tolka och uppfatta situationer avgör hur du kommer reagera känslomässigt.
Vad är skillnaden mellan kognitiv terapi och beteendeterapi? Vad heter och vad innebär mellanformen?
Kognitiv beteendeterapi använder sig både av det kognitiva och beteendeperspektivet. Skillnaden mellan beteende och kognitiv terapi är fokuset. I beteende är det beteendet som ska förändras medans i kognitiv är det tankarna. Numera är det sällsynt att terapeuter jobbar med endast en, utan de brukar jobba med både tankar och beteende.
Vad är sokratiska frågor för något?
Sokratiska frågor som inte har ett tydligt svar, fakta, utan man behöver reflektera över dem. Det är frågor som psykoterapeuter försöker använda sig av för att vägvisa klienter och hur de bör granska sin tankar.
Beskriv vad forskningsområdet kognitionspsykologi studerar.
Kortfattat kan man säga att de studerar perception, uppmärksamhet och inlärning, dvs kognitiva funktioner. Kognitionsforskare tänker att människor är aktiva när vi tar till oss information, ny kunskap och tänker ut lösningar. In i medvetandet strömmar hela tiden ny information att du måste välja. Dy bearbetar med dina sinnen bara en bråkdel av det du tar in. Du väljer ut information, lagrar den för att senare plocka fram den i nya kombinationer. Det är detta som kallas att tänka. Kognitionspsykologin funderar över hur människors medvetande hanterar information och lagrar minnen. Det studerar människans förmåga att bearbeta och lära sig. Ordet kognitions står för tanke.
Vad är skillnaden mellan forskningsområdet och att ha ett kognitivt perspektiv? Finns det likheter?
Kognitionspsykologi är hur människan bearbetar information, och lär sig. Kognitivt perspektiv är hur människans tolkar världen och hur det styr våra känslor. Det fokuserar inte på själva inlärningen och tänket fungerar utan hur tänket formar synen på andra och en själv. Tankar är det centrala för hur vi människor fungerar, och utvecklas.
Båda har fokus på tankar.
Sammanfatta Becks teorier genom att lyfta fram de av hans begrepp och tankar som är viktiga.
Han tyckte att det inte var tillräckligt att studera det omedvetna (psykodynamiska) och beteendet utan ville studera det medvetna.
Våra tankemönster får oss att känna känslor. Våra föreställningar av världen och oss själva skapar en sorts kognitiva scheman. Grundläggande tankemönster som hjälper organisera sina upplevelser. Människan kan frigöra sig. Om någon har psykisk ohälsa kan det bero på negativa scheman, eller destruktiva scheman. Tankemönster formar hur vi uppfattar och tolkar det vi är med om. Grundantagande är mer fasta, som återkommer i scheman. Sammanfattande slutsatser i föreställningsvärld. Styr tolkningar. Det är inte verkligheten i sig som skapar känslor utan tolkningarna av verkligheten. Därför hjälper det inte att ändra beteendet, tankarna behöver synliggöras.
Freud pratade om medvetenhet, omedvetenhet och förmedvetna. Beck pratade om att det finns en medveten omedvetenhet. Att tankarna uppstår utanför viljans kontroll. En röst som tolkar allt. Beck jobbade med deprimerade patienter som hade negativ syn på sig själva, skuldkänslor och nedvärderande tankar. Beroende av uppmuntran från omgivningen. De kände sig hjälplösa. Det fanns ett gap mellan verkligheten och deras uppfattning. Det går inte att ändra med ord eller logik. De vill ha bekräftelse på sin uppfattning. Beck listade ut patienternas tolkning av världen, och deras grundantaganden.
Koppling mellan tanke och känsla. Hur påverkar de varandra
Ditt sätt att tolka situationer styr hur du kommer reagera känslomässigt och hur du kommer bete dig. Människans känslomässiga reaktioner bygga på hennes sätt att tänka, inte enbart biologiska processer eller yttre omständigheter. Det sker dock en samspel. Ibland kan en känsla aktivera en tanke.
Psykologisk konservatism - när en person ser till att uppfattningen blir bekräftad.
Kognitiv beteendeterapi:
i ren beteende terapi är det att ändra beteendet i fokus. I kognitiv är det istället tankarna, scheman. I fokus i kbt är de tankar och beteenden som är dysfunktionella. Det som hindrar en person att leva på det sätt den vill. Önskan om förändring. Terapeuten försöker underlätta vägen dit. Grundtanken är att känslor, beteenden och tankar hör ihop. Ett delmål är att patienten ska undvika tankar som leder till jobbiga känslor. Inget prat om omedvetna som psykodynamisk terapi, istället används inlärnings historia som formats av förstärkning (beteende).
Steg 1 skapa förståelse varför klienten beter sig på ett sätt- vilka tankar och varför.
Steg 2 - förändra beteenden och föreställningar, bryta kedjor, möta rädslor.
Steg 3 – klienten ska ta kontroll.
Steg 4 – hur ska framgången upprätthållas.
De kan använda sig av dagbok, försöka vara ärlig mot sig själv. För att få en konkret bild vad som skapar problem. I de första mötena görs analyser av beteenden och kognitioner (tankar och slutsatser). Terapeuten blir vägvisare. Sokratiska frågor. Sätter upp mål och plan tillsammans.