Kognitiv psykologi Flashcards

1
Q

Beskriv huvuddragen i den visuella informationens väg från näthinnan till olika områden i hjärnan- dvs grunden till visuell perception

A

ljus från olika ljuskällor som solen eller lampa lyser på exempelvis en bok och reflekteras in i ögonen.
Ljusstrålarna når först cornea + ögats lins. De fungerar som en lins på en kamera- fokuserar på det inkommande ljuset så att en skarp bild fortsätter in till retina.
För att kunna justera ljuset används omkringliggande muskler runt linsen som antingen spänner- fokus på nära håll eller slappnar av- fokus på objekt längre bort.
I retina finns 2 fotoreceptorer: tappar och stavar som svarar direkt på inkommande ljus.
Tappar: finns i fovea. mindre ljuskänsliga- behöver mer inkommande ljus för att fungera. Nödvändiga för färg och skarp-seende. 3 olika tappar som är känsliga för rött, grönt, och blått-violett ljus.
Objektens förmåga arr reflektera ljus selektivt är grunden för vårt färgseende.
Fotoreceptorerna stimulerar bipolära celler som sí sin tur kopplar till gangliecellerna.
Gangliecellernas axoner bildar synnerven som leder nervsignaler ut från näthinnan vidare till olika delar i hjärnan.
Informationen skickas först till en station i thalamus innan informationen förs vidare till hjärnans visuella cortex. Där tolkas informationen till visuell perception.
Den visuella informationen har två huvudstråk.
Ventral= “vad”-banan, fokuserar på identifikation av visuella objekt, tex en bok
dorsal= “var”-banan, fokuserar på rörelser och var objekt finns i förhållande till dig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv några egenskaper som sensoriska registret har tex det ikoniska minnet

A

Människans minne kan delas in i 3 delar
1. sensoriska registret
2. korttidsminne
3. långtidsminne
Den första “stationen” i människans minne kallas sensoriskt register, det antas finnas ett register för varje sinne. Får plats med mycket information, men den varar generellt i mindre än en sekund. Resten sållas bort och enbart en del som i sammanhanget verkar relevant förs vidare till korttidsminnet för bearbetning.
Det sensoriska registret för syn kallas för det ikoniska minnet och det för hörsel kallas för det ekomiska minnet.

Det ikoniska minnet gör det möjligt att behålla en vision av en bild även när bilden inte längre är synlig för oss.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv Biedermans ”recognition-by-components” – teori om objektigenkänning. Förklara också vad som menas med att teorin är ”viewpoint independent”

A

Förklarar hur vi kan känna igen olika tredimensionella objekt. Dessa objekt monteras ner i mindre komponenter- geoner. Geonerna är simpla former som cylindrar och klossar.
Geoner fungerar som bokstäverna i alfabetet, att bokstäverna kan bygga ihop mänger av ord.
Enligt teorin behövs 36 stycken olika geoner som kombineras och skapar alla objekt vi uppfattar.
Om vi tittar på en lampa så kan man bryta ner lampan i dess olika geoner och iakttar hur de sitter ihop. Lampan är komponerat av en rak cylinder och en kon ovanför. Dessa upplevda geoner jämförs sedan med olika objekt i vårt minne för att identifiera vad vi tittar på.

När vi tittar på ett objekt är det speciellt två komponenter som är viktiga:
Kanter- gör det möjligt för oss att uppfatta objektet likadant oberoende från vilken vinkel vi ser objektet från
Konkaver- området där två kanter möts, bidrar till att vi kan urskilja de olika geonerna och separera de

VIEWPOINT INDEPENDENT= vi kan uppfatta objekt utan att behöva ändra synvinkel, oftast behovs inte alla geoner i ett objekt vara synliga för att vi ska kunna känna igen objektet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka skillnader finns mellan ansiktsigenkänning och objeksigenkänning och vad kan det bero på?

A

Ansiktsigenkänning stört mycket av inversion (omkastning/omvändning). Om vi se ett ansikte upp och ned där näsa mun och ögon är vända åt rätt håll så upplever vi inte att ansiktet direkt är förvrängt men då vi vänder bilden till rätt håll men näsa mun och ögon då blir upp och ned vända upplever vi ansiktet vara totalt förvrängt.

vid objektigenkänning uppfattar vi objektet likadant oberoende från vilken vinkel objektet presenteras

Det krävs högre visuell förmåga vid ansiktsigenkänning än vid objeksigenkänning.
Objektsigenkänning bryter vi ned objektet i geoner som bearbetas oberoende av varandra men ansikten ses som en helhet där alla ansiktsdrag relaterar till varandra och är beroende av varandra.
Om ett eller fler drag ändras kan vi få svårigheter att känna igen ansiktet, tex rakar bort sitt skägg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär datastyrda (bottom-up) respektive begreppsstyrda (top-down) perceptuella processer?

A

Olika typer av information behandlas i separata kanaler och moduler. Via kombinationen av moduler och bottom-up och top-down processer kan vi uppfatta vår omvärld.

Datastyrda mentala processer (bottom-up) är automatiska och tar hand om all data och stimuli från vårt sensoriska system.
Bottom-up processer tar inte hänsyn till tidigare erfarenheter och information från vårt långtidsminne utan reagerar på den presenterade datan.

Begreppsstyrda processer (top-down) är formade från vår tidigare kunskap samt förväntningar. Top-down handlar mer om vårt kognitiva tänkande och förmågan att plocka fram information ur vårt minne. Dessa processer kan ha aktiverats av förväntningar som situationen har givit upphov till.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv vad en ”pop-out”-effekt innebär i samband med visuell sökning. När kan en sådan effekt uppstå och när gör den inte det?

A

En pop-out effekt uppstår när något markant sticker ut i vårt visuella fält och vår syn dras då direkt till denna avvikelse från omkringliggande omgivning.

Denna effekt kan exempelvis uppstå då vi letar efter en speciell krydda var förpackning är röd medans de andra är gröna. Det krävs ingen fokuserad uppmärksamhet för att peka ut den avvikande röda när en pop-out effekt uppstår.

Pop-out effekten beror på graden av likhet som omgivningen har. Om alla kryddor hade haft olika färger uppstår ingen pop-out effekt och det krävs en fokuserad uppmärksamhet för att hitta den röda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

”Inattentional blindness” och ”change blindness” är två fenomen som fått stöd i forskning. Vad innebär dessa fenomen.

A

De förklarar hur lätt vi människor har för att bli “blinda” för objekt eller förändringar i vår omgivning beroende påvar vi riktar vår uppmärksamhet.

Inattential blindness= vi misslyckas att se saker som händer runt oss om vi riktar uppmärksamheten åt ett visst håll. Om man sitter och spelar ett tv-spel och det kommer in rök under dörren kan man missa detta.

Change blindness= vi misslyckas att upptäcka att något har förändrats i vårt visuella fält.
Tex om man tittar på en bild där det händer mycket ser vi förvånandsvärt lite i detalj trots att Målingen i sig är detaljerad.
man kan registrera och komma ihåg 4 olika saker. Om några detaljer i bilden ändras blir vi blinda för det

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv och ge exempel på olika former av ”priming” som kan innebära att information i långtidsminnet föraktiveras.

A

Repetitionspriming=
Om ett stimuli upprepas uppfattas det både snabbare och lättare vid upprepningarna än jämfört med den första presentationen.

Associativ priming (semantisk)=
begrepp och ideer är associerade till varandra i semantiska nätverk (vårt ordförråd med begrepp). 
Tex: när vi tänker på ordet doktor så aktiveras även andra ord som är associerade till doktor som medicin. Detta sker snabbt och automatiskt

Förväntanspriming=
medveten process som är långsammare än associativ priming men kan hjälpa oss att uppfatta något snabbare.
om man i förväg får berättat för sig vad man kan förvänta sig för information så aktiveras en representation av denna information i vårt medvetande och bidrar till att man snabbare uppfattar informationen.

Förväntanspriming kan dock ge upphov till negativ priming eller hämning som uppstår när något oväntat dyker upp istället för det man förväntat sig, då kan det ta längre tid för oss att uppfatta rätt information och det uppstår en blockering/ hämning på grund av den oväntade informationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fokuserad eller selektiv uppmärksamhet har stor betydelse för bearbetningen/ tolkningen av sinnesinformation, men hur mycket av den ignorerade informationen, som vi ändå mottar med våra sinnen, bearbetas eller tolkas? (early versus late selection)

A

Det finns två olika hypoteser kring i vilket stadie vi filtrerar bort irrelevant stimuli i vår perceptuella process.
Early selection= vi filtrerar bort information från ett stimuli i ett tidigt skede. Filtret ligger direkt efter det sensoriska minnet där irrelevant stimuli filtreras bort innan det hinner bearbetas på en meningsfull nivå.
Late selection= all information bearbetas och får mening innan det når ett filter där irrelevant informations filtreras bort. antingen sker urvalet precis innan informationen når vårt medvetande eller senare vilket gör att vi uppfattar all information men att urvalet sedan görs så att vi enbart minns den information som i stunden anses vara relevant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Det kan ibland vara svårt att samtidigt utföra två mentala uppgifter (delad uppmärksamhet). Ange möjliga orsaker till detta.

A

det kan vara svårt att utföra två eller fler mentala uppgifter samtidigt då vi har en begränsad uppmärksamhetskapacitet. om vi riktar full uppmärksamhet mot en uppgift med sen lägger till en till uppgift tvingas vi ta resurser från den gemensamma centralresursen. därför är vår prestation sämre vid delad uppmärksamhet

kriterier som bestämmer hur svårt det är att utföra två eller fler uppgifter samtidigt:

  • svårighetsgraden på uppgifterna: ju svårare uppgift desto mer av vår uppmärksamhetskapacitet behövs för att kunna lösa den
  • Likheten på uppgifterna: enklare att lösa uppgifter som är olika varandra än uppgifter som är lika. det går tex bra att sticka och lyssna på en föreläsning samtidigt
  • automatisering: om uppgifterna är väl intränade och går på automatik kräver de inte så mycket av uppmärksamhetskapaciteten
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

vid träning eller övning kan informationsbearbetning bli allt mer automatiserad. Beskriv vilka skillnader som finns mellan automatiska och kontrollerade informationsprocesser.

A

automatiska informationsprocesser sker utan att ett medvetet beslut tas av individen. då processen ligger utanför vårt medvetande är den inte öppen för introspektion. processen är snabb och förbrukar knappt någon uppmärksamhetsresurs. utanför medvetet- ej introspektion

medvetna (kontrollerade) informationsprocesser startar endast med ett avsiktligt medvetet beslut från individen. då processen sker i vår medvetna är det därför flexibelt samt öppet för introspektion. långsammare än den automatiska och kräver också mycket av våra uppmärksamhetsresurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka egenskaper och funktioner har den Fonologiska loopen i Baddeleys arbetsminnesmodell?

A

arbetsminnet kan under en begränsad tid hålla kvar och bearbeta information och är därför viktig för inlärning, resonerande och förståelse.

I denna modell är den fonologiska loopen en komponent som gör det möjligt för oss att hålla kvar ljudbärande information för bearbetning. informationen hålls kvar under en begränsad tid- 1,5-2 sekunder. ett exempel är om man får höra ett telefonnummer och ska komma ihåg det. för att inte glömma bort informationen så börjar man upprepa numret för sig själv och använder sig då av den fonologiska loopen. numret hålls kvar i ett tidsbegränsat fonologiskt lager, avbryter man upprepningen försvinner informationen snabbt.

fonologisk hämningseffekt- ett fokus åt gången. stör man repetitionen gör man att den fonologiska loopen har svårt att hålla kvar informationen i sitt lager

fonologisk sammanblandningseffekt- ord som har ett uttal som liknar varandra är svårare att komma ihåg

ordlängdseffekt- vi minns kortare ord bättre än långa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka egenskaper och funktioner har komponenten Visuo-spatiala skissblocket i Baddeleys arbetsminnesmodell?

A

VSS är den del I arbetsminnet som gör det möjligt för oss att visualisera. VSS består av en visuell del (mönsterigenkänning) och en spatial del (rumsliga)

visualisera mentala bilder, känna igen mönster och rörelser. mental rotering och andra manipulationer av visueliserade objekt kan utföras i VSS.

en analog minneskod gör att man kan upptäcka saker i en mental bild som man inte hade en direkt kunskap om tidigare. om man blundar och ska visualisera sitt kök kan man räkna skåpsluckor trots att man inte är där

om man inte underhåller den mentala bilden man målat upp försvinner den snabbt. vi har tillgång till en mental bild i arbetsminnet åt gången. en begränsning i upplösningsgraden i de mentala bilderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. Välj ut och beskriv 3 viktiga faktorer vid inlärning (inkodning) som kan betyda mycket för minnesbehållningen.
A
  1. uppmärksamhetsnivå
    att ge full uppmärksamhet till det man försöker minnas ger bättre resultat för minnesbehållningen än om man hade delat uppmärksamheten mellan flera uppgifter samtidigt
  2. självreferens
    man kommer ihåg saker bättre om man kan relatera de till sig själv på något vis
  3. särskiljning
    om vi ska komma ihåg flera olika saker och 5 av de är av samma kategori är den lättare att komma ihåg den 6 som inte tillhör kategorin då den avviker från majoriteten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

hur uppstår glömska enligt interferensteorin?

A

olika minnen kan störa varandra, speciellt om minnena är lätta att blanda ihop.
2 typer av störningar enligt interferensteorin:

proaktiv interferens= tidigare inlärda kunskaper stör ny inlärd kunskap. Äldre minnen är bättre repeterade och sitter djupare i vårt långtidsminne, lättare att återkalla tidigare inlärd kunskap. Detta kan förklara varför vi har svårt att lära oss nya saker.

retroaktiv interferens= ny inlärd kunskap stör tidigare inlärd kunskap. Tex om man bott utomlands och pratat engelska och sen flyttar hem kan man ha svårt att hitta de rätta orden på svenska

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur uppstår glömska enligt Cue-dependent forgetting-teorin (retrieval failure)?

A

Cue-dependent= beroende av minnesledtrådar

Vid denna teorin har man problem med minnesframtagning. De glömda minnena finns lagrade i långtidsminnet, men vi misslyckas att ta fram de.
denna typ av glömska kan förklaras av att minnen inte är åtkomliga på grund av att det inte finns effektiva minnesledtrådar (cues) när man försöker plocka fram minnena. man saknar det som närvarade vid första inkodningstillfället som tex personer, objekt, sinnesstämning.

17
Q

vad innebär encoding-specificity- principen?

A

kontexten vid inlärning är kopplat till det minne man lagrar. ger oss minnesledtrådar vid senare framtagning av minnet.
Om man ska skriva hemtenta kan det vara smart att skriva den på samma plats man pluggade inför tentan då man minns mer. Kontexten fungerar som en effektiv ledtråd och kan hjälpa oss att minnas mer om vad vi lärt oss

18
Q

Beskriv 2 former av igenkänning (recognition) i samband med minnesframtagning.

A

Det finns två typer av igenkänning som kan hjälpa oss vid minnesframtagning.

Remember-igenkänning= man har ett källminne av personen/ objektet vilket betyder att du har källan till minnet lagrat. man kan visualisera i vilken kontext man sett personen/objektet. Källminnen kallas också explicita minnen och de kan man gå tillbaka till och minnas.

Know-igenkänning= man får en känsla av att en person/objekt ser bekant ut, men man kan inte sätta fingret på ur vilken kontext man känner igen den från. Kallas för implicita minnen, sker omedvetet och är inte lika känsliga för tid.

19
Q

Förklara och ge exempel på vad implicit minne är.

A

en minnesförmåga som gör att det vi vet sker på automatik utan att vi aktivt behöver försöka minnas, det sker omedvetet.
Implicit minne är då man lagrar procedurer som att köra bil, cykla, knyta skorna. DEssa procedurminnen påverkar i allmänhet inte av tid utan då de väl blivit inlärda kan vi det oavsett hur lång tid det går.

20
Q

beskriv några skillnader mellan explicit och implicit minne

A

explicita minnen är minnen vi medvetet kan plocka fram och återberätta. kallas även källminnen, man har vetskap om källan till minnet. man kan visualisera i vilken kontext du sett personen / objektet eller i vilken bok man lärde sig en viss kunskap.

explicita minnen innefattar:
Semantiskt minne (fakta, vår kunskapsbank)
Episodiskt minne (minnen relaterade till personliga händelser). kommer ofta ihåg som scener eller bilder.

skillnader:

  • Explicita påverkas mer av tid än implicita. vid explicita krävs ofta att du då och då besöker minnet för att de inte ska övergå till en känsla av igenkänning, implicit.
  • explicita är i större behov av uppmärksamhet vid inkodningen än de implicita.
  • explicita minnet blir i större grad drabbat av amnesi. implicita blir ofta till motoriska minnen och påverkas inte av amnesi.
21
Q

vad är episodiskt respektive semantiskt minne?

A

båda tillhör långtidsminnet. där lagras all den information som man fått under livets gång, kunskap och personliga händelser. vi kan medvetet plocka fram och återberätta eller visualisera.

episodiska minnen- kommer vi ihåg som scener eller bilder och är kopplade till personliga händelser. informationen finns lokaliserad i tid och rum och därför har minnenas sammanhang en stor betydelse

semantiska minnen- vår kunskapsbank där vi lagrar fakta. tex vad heter italiens huvudstad

22
Q

Begreppsliga kategorier (mentala grupperingar) kan t.ex. vara prototyp baserade, exemplarbaserade eller(och) teori/förklaringsbaserade. Beskriv en av dessa teorier.

A

mentala grupperingar hjälper oss. om vi unte skulle kunna gruppera objekt i olika kategorier skulle varje objekt vara en helt ny typ av objekt. exempel hund: fyra ben och en svans olika raser. om vi ser en hund av en ras vi inte sett innan kan vi ändå gruppera in djuret under kategorin hund.

Prototypbaserade kategorier:
bästa sättet att definiera en kategori är genom att skapa en prototyp att utgå från. prototypen kan vara ett genomsnittligt, idealiserat eller exempel. Dessa prototyper är väldigt subjektiva då alla människor bär på olika minnen och kunskaper. Om man skulle be två personer att tänka på en hund skulle den ena kanske tänka på en Golden retriver medan den andra på en liten chiuaua. Det finns heller inga krav på hur många attribut ett objekt måste ha för att grupperas in i kategorin, utan det handlar mer om hur väl attributen, genom en likhetsskattning, stämmer överens med prototypen för kategorin. Kategorigränserna inom denna teori är oklara, vilket kan göra att vissa begrepp kan hamna inom två olika kategorier eller i ”fel” kategori.

23
Q

Hur kan lagrad kunskap i form av scheman/scripts påverka vårt minne av situationer och händelser?

A
vi behöver struktur för att förstå världen enklare. vi grupperar därför in scener/händelser/ personer i olika kognitiva scheman. scheman är våra grundantaganden om hur världen fungerar och de bygger på tidigare erfarenheter. de styr hur vi uppfattar och reagerar på olika situationer och människor. 
Kognitiva script (som består av beståndsdelarna som utgör ett händelseförlopp) hjälper oss på ett socialt plan då vi med hjälp av dessa vet hur vi ska agera i olika situationer, tex på tunnelbanan eller restaurangen. Om vi går till en restaurang vet vi redan innan hur det kommer att gå till: vi ska först bli tilldelade ett bord, vi får sedan en varsin meny, bestämmer oss för vad vi vill äta och sedan kommer servitören och tar beställning... och så vidare. Det är ett exempel på kognitivt schema/script, alltså olika typer av information i en situation.

Hur påverkar dessa scheman vårt minne av situationer och händelser?
• Genom att ha förkunskaper i form av ett schema kan vi förstå olika situationer enklare och en förståelse av en situation leder till bättre minne.
• Scheman kan underlätta framtagning av minnen. Man har lätt för att minnas information som är konsistent med ett schema. Om vi får tilldelade minnesledtrådar, som till exempel ”Vad hände efter servitören tog beställning?” så kan vi genom vårt lagrade schema lättare plocka fram minnet och återge vad som hände.
• Vi har lättare att särskilja ny information som avviker från det lagrade schemat. Denna information kommer vi också ihåg bättre. Exempelvis om servitören skulle ta betalt innan maten hade kommit.
• Det vi i allmänhet minns sämst är inkonsistent eller irrelevant information; de saker eller händelser som drar inte till sig vår uppmärksamhet. De varken strider mot eller är i linje med schemat.

24
Q

Beskriv vad det självbiografiska minnet är för typ av minne.

A

Det självbiografiska minnet ligger till grund för vår nuvarande identitet. Det är ett minnessystem som dels består av episodiska minnen (personliga upplevelser, händelser som upplevs vid viss tid och plats) ur en individs liv, dels av ”jaget” och dels av semantiska minnen (fakta och kunskap om världen). Semantiska minnen utgör dock ingen stor del av det biografiska minnet.

  1. Biografiskt minne (tex födelseort, namnen på sina föräldrar) vs upplevda minnen
  2. Självbiografiska minnen kan antingen vara kopior eller rekonstruktioner av en ursprunglig händelse. Kopior är levande självbiografiska minnen från en upplevelse där du minns betydande detaljer på en visuell och sensorisk nivå. Rekonstruktioner är självbiografiska minnen som däremot inte är kopior av en händelse, utan dessa minnen ”byggs om” för att tillföra minnet ny information eller tolkningar.
  3. Man brukar även skilja på fältperspektiv och observationsperspektiv. Ett minne ur ett fältperspektiv återminns i dess ursprungliga perspektiv, alltså ur ditt egna perspektiv genom egna ögon. Ett minne ur ett observationsperspektiv återminns istället ur ett åskådarperspektiv och är vanligt vid äldre minnen. Observationsminnen är även ofta rekonstruktioner av en händelse medan fältminnen är som en kopia av en händelse.
  4. Självbiografiska minnen kan också vara specifika eller generiska. Vid specifika självbiografiska minnen minns individen en händelse på en hög detaljerad nivå. Generiska självbiografiska minnen är svaga och innehåller inte så många detaljer av händelsen.
25
Q

Beskriv varför det självbiografiska minnet är viktigt för vårt identitetskapande.

A

Självbiografiska minnen är viktiga för uppbyggnaden av vår identitet. Vår nuvarande självbild, mål och vad vi tror på influerar vårt beteende samt utformande av identitet. Vår självbild är baserad på vad vi minns av personliga minnen och även på vilket sätt vi återkallar dessa minnen. Utan just dessa minnen och erfarenheter (självbiografiska minnen) vi samlat på oss under livets gång skulle vi inte vara samma person. Vår identitet skulle vara annorlunda. 

Självbiografiska minnen hjälper oss också på ett socialt plan. Genom att dela med sig av personliga minnen kan man knyta an till människor och skapa vänskapsrelationer. Dessa vänner kan också påverka vår identitet. Identitet kan nämligen vara både självdefinierad och definierad av andra.
Vårt nuvarande ”jag” som baseras på karaktär, mål och tro påverkar hur vi återkallar 

äldre minnen från vårt liv. Människor tenderar att ändra på tidigare känslor och attribut för att dessa ska passa in i den nuvarande självbild. Det finns oftast inte några konkreta bevis som motsäger våra personliga versioner av historier. Vi har därför möjlighet att se över våra tidigare ”jag” och flytta synvinkeln, det subjektiva avståndet (hur nära eller hur långt ifrån vi känner oss ett minne, oberoende av tid) eller sättet att minnas händelserna beroende på hur händelserna i vårt förflutna stämmer överens med vår önskade självbild. Detta gör det möjligt för oss att själva konstruera vår identitet.
Till exempel om jag identifierar mig som en vegansk musikant så kan jag, om jag inte alltid varit det, gå tillbaka i mina minnen och tänka ”ja, men jag hade ju en fallenhet för musiken redan vid 5 års ålder. Sedan har ju alltid brytt mig väldigt mycket om djur och natur”, vilket skulle ligga i linje med nuvarande identitet. Även fast det egentligen inte var så. Ett annat exempel är hur vi kan minimera den negativa påverkan ett trauma fört med sig genom att fokusera på hur traumat istället lett oss vidare till personlig utveckling och positiva resultat för oss själva

26
Q

Förklara med exempel hur ”missinformation” kan påverka återkallningen av självbiografiska minnen.

A

Det finns studier som lägger fram starka bevis för att man kan manipulera individers avlägsna minnen. Genom att vid samband med återkallningen av ett gammalt minne förse individen med ny information kan detta få individen att omkonstruera sitt minne och börja tro på den nya informationen.
Exempel på detta är hur deltagare i en studie blev exponerade för ett redigerat fotografi. Fotografiet föreställde en luftballong där man hade klippt in en äkta bild från deltagarens barndom på ett väldigt verklighetstroget sätt. Trots att ingen av deltagarna hade varit med om denna luftballong-tur så var det flera av dem som började ge detaljerade återberättelser om upplevelsen.

27
Q

Vad är ”childhood amnesia”? Redogör för två möjliga teorier till detta fenomen.

A

Termen barndomsamnesi myntades av Freud och syftar mer på dåligt minne än förlorat minne. Vi har alla barndomsminnen, men de är svåra för oss att plocka fram. Gränsen för childhood amnesia ligger mellan 3-6 år, det är alltså mellan dessa år man har förmågan att återkalla sitt första minne. Innan tre års ålder är vi oförmögna att återge händelser.
Det finns dock vissa typer av minnen som människor i regel kommer ihåg tidigare än andra och exempel på dessa är födelse av syskon, nära släkting dör, man blir inlagd på sjukhus eller att man flyttar.
Två möjliga teorier till detta fenomen Freud
Freud menar att våra barndomsminnen existerar men på grund av sexualitetsdriften hos spädbarn så sker det en repression, vilket betyder att minnena förvrängs och kan inte bli medvetna.
Lingvistisk förklaring
Enligt denna teori så saknar barn den språkliga (lingvistiska) förmågan att inkoda sina händelser verbalt och saknar kognitiva scheman som kan representera och strukturera minnena.

28
Q
  1. Vad är ”reminiscence bump”? Redogör för en möjlig teori till detta fenomen
A

Reminscence bump handlar om att man kommer ihåg flest minnen från när man var mellan 10-30 år gammal. Det finns många möjliga förklaringar till detta fenomen. Många av händelserna som händer under denna tid i livet är förstagångshändelser vilka vi ofta minns väl. Det är även många själv-relevanta händelser som äger rum under denna tid och minnen som är relaterade till en själv minns vi i regel som bäst. Även en stor del av vårt identitetsuppbyggande sker under dessa år. Under denna tid har vi heller inte med oss mycket referenser från äldre händelser, alltså har vi inga etablerade scheman eller script. Detta betyder att det krävs en djupare kognitiv bearbetning av oss, vilket kan gynna hur väl vi minns händelsen.

29
Q

Vad är självreferenseffekten (self-reference effect)?

A

Självreferenseffekten innebär att vi minns saker bättre om vi kan relatera till dem. Vi är med andra ord bättre på att minnas vad vi själva sagt jämfört med vad andra sagt, platser vi besökt jämfört med platser vi inte besökt och bättre på att minnas adjektiv som vi tycker beskriver oss själva. Detta har man kunnat visa i forskning, som exempelvis Kelley et al’s studie från 2002. Deltagarna fick då frågor kring olika adjektiv, till exempel ”Beskriver detta ord vår premiärminister?”, ”Är detta ord skrivet i stora bokstäver?” eller ”Beskriver detta ord dig själv?”. Vad man kunde se med hjälp av data från MRI var vid adjektiven som var självrefererade skedde det en annorlunda process i bearbetning i hjärnan. Självrefererande bearbetning är associerad med aktivitet i mediala prefrontala cortex. Denna extra bearbetning är en del av förklaringen till varför vi minns självrefererade ord bättre.
Det finns också forskning som visar att vi har en tendens att minnas saker som ökar vår positiva självbild. I en studie av Bahrick, Hall och Berger (1996) bad man studenter att försöka komma ihåg deras high-school betyg så korrekt som möjligt. Resultaten visade att studenterna kom ihåg 89 % av deras A-betyg medan de endast kom ihåg 29 % av deras D- betyg. När studenterna glömt ett bra betyg så trodde de att betyget måste ha varit bra, men när de hade glömt ett dåligt betyg trodde de ändå att det måste ha varit ett okej betyg.

30
Q

Hur påverkar emotionellt stimuli minne vad gäller kvantitet, kvalitet samt korrekthet?

A

Emotionellt stimuli är något som framkallar en emotionell reaktion hos oss. Ett neutralt stimuli däremot påverkas oss inte och kan vara allt ifrån en person till busskuren vi går förbi varje morgon.
Emotionellt stimuli kan påverka minnet på flera olika sätt och nedan kommer jag att beskriva hur minnens kvantitet, kvalitet samt korrekthet påverkas.

  1. Kvantitet
    Emotionellt stimuli leder till fler minnen än neutralt stimuli. Detta gäller för både positivt och negativt stimuli. Vi minns alltså fler händelser som har fått oss att känna någonting speciellt, både på ett positivt men också på ett negativt plan. Emotionellt stimuli ger större effekt vid återkallning av minnen än igenkännande. Det är viktigare för oss att komma ihåg det som är bra för oss att veta (som att hundar kan bitas eller att vi blir glada av att ge andra gåvor). Det neutrala är inte lika viktigt för vår överlevnad. Detta kan ha en evolutionär förklaring då det har varit viktigt för människan att tex minnas faror för att överleva.
    Om man ser till neurologiska processer så arbetar både amygdala och hippocampus med att bearbeta emotionellt stimuli. Man brukar dock säga att amygdala är hjärnans centra för emotionellt stimuli. Amygdala är viktig för såväl inkodning som återkallning av emotionellt stimuli och en skadad amygdala resulterar alltså i en minskning av emotionellt stimuli effekten. Emotionellt stimuli som leder till högre aktivitet i amygdala gör att vi minns bättre. Amygdala påverkas alltså mer av arosual (styrkan av affekt) än av valens (riktningen av ändring i affekt - positiv/negativ).
    Effekten av emotionellt stimuli är delvis automatisk, då bearbetningen främst sker i amygdala som är känd som hjärnans larmcentral. Vi hinner nämligen inte tänka själva innan amygdala gjort en bedömning av situationen.
  2. Kvalitet
    Emotionellt stimuli leder till mer livliga (kvalitativa) minnen. Ett minne med hög livlighet kan betyda att vi kan återuppleva händelsen på en hög detaljerad nivå gällande tid, rum, kontext samt sensorisk nivå. Exempelvis så kan personer som varit med om ha fått ett syskon ofta ha väldigt detaljrika och livliga minnen från den händelsen.
    Både amygdala och hippocampus är kopplade till livliga minnen av emotionellt stimuli. Viktigt att poängtera är dock att vid livliga minnen av neutralt stimuli sker det endast aktivitet i hippocampus.
  3. Korrekthet
    Emotionellt stimuli leder alltså till fler och mer livliga minnen, men blir minnena då korrekta? Emotionellt stimuli kan öka korrektheten av återkallning av minnen genom att vi minns många detaljer av händelsen. Däremot kan emotionellt stimuli minska korrektheten av igenkänning.
    Det finns flera förklaringar till varför vi tenderar att se våra emotionella minnen som korrekta. Till exempel så bearbetas emotionellt stimuli mer automatiskt än neutralt stimuli. Detta gäller särskilt negativt stimuli (vilket har att göra med överlevnad, vi måste kunna agera snabbt på fara) men också stimuli som vi exponerats för tidigare. Människor tenderar därför att misstolka detta som igenkänning. En annan anledning kan vara att emotionellt stimuli leder till livliga minnen vilket kan gör att vi börjar överskatta minnets kvalitet. Då vi minns starka detaljer från händelsen så tänker vi att ”det måste ju vara korrekt!”.
31
Q

Vad är mood dependent effect och mood congruent effect och vad skiljer dessa begrepp åt?

A

Mood dependent effect = Man tenderar att komma ihåg saker bättre om man befinner sig i samma sinnesstämning som vid inkodningstillfället. Om du till exempel pluggar inför en tenta och är stressad så kommer du att komma ihåg det inkodade materialet lättare om du är stressad istället för lugn vid nästa tillfälle.

Mood-congruent effect = Man tenderar att minnas information som överrensstämmer (är kongruent) med den sinnesstämning som man hade vid inkodningstillfället. Till exempel en glad person minns de positiva aspekter av en händelse bättre, medan en ledsen person istället minns de negativa aspekterna

32
Q

Vad är självdefinierande minnen (self-defining memories) och varför är denna typ av minnen särskilt viktiga för vårt identitetsskapande?

A

Självbiografiska minnen kan bli till självdefinierade minnen. Det är minnen som enligt dig definierar vem du är och varför du är som du är. Dessa minnen kan vara från situationer som varit lärdomsfulla för dig och som lett till någon typ av förändring. Om du exempelvis tog dig ur ett destruktivt förhållande och började om livet på nytt kan detta vara ett starkt självdefinierande minne. Något som definierar din identitet, vem du är som person.

33
Q

Vad är ”flashbulb memories”? Ange ett exempel på ett ”flashbulb memory”.

A

Flashbulb memories är starka minnen med hög livlighet som man minns bättre än andra minnen. Människor brukar vara väldigt säkra på exakt vad det var som hände då och de känns väldigt verkliga. Dessa minnen tenderar vi ofta att gå tillbaka till och återuppleva, vilket kan göra att vi börjar rekonstruera minnet och lägga till/ta bort detaljer då vi glömt bort vad det var som egentligen hände.
Ett exempel är 9/11 där många människor minns exakt på vilken plats de befann sig, vad de hade på sig och deras sinnesstämning när de fick reda på nyheten. Men det har också visat sig i efterhand att människor har uppgett att de kunde känna lukten av rök, men i själva verket inte befann sig inom ett rimligt avstånd för att detta skulle kunna vara möjligt. En anledning kan vara att det är en händelse som ofta diskuteras och när vi om och om igen återberättar ett minne har vi lätt att rekonstruera minnet. Detta nya minne kan sedan överskriva det ursprungliga minnet, vi börjar tro på den nya versionen.