kognition 3 Flashcards
Problem:
sker när det är ett hinder mellan ett nuvarande tillstånd och ett mål och det är direkt uppenbart hur man kommer runt detta hinder.
Restructuring:
processen av att ändra problemets representation
insight:
den plötsliga insikten om ett problems lösning.
Fixation:
människors tendenser att fokusera på en specifik karaktäristika av ett problem som håller dem från att komma fram till en lösning
Functional fixedness
arbetar mot lösningen av ett problem genom att endast fokusera på bekanta funktioner och användningar av ett objekt.
Candle problem:
ett exempel på functional fixedness. Deltagare ombeds att hitta en lösning för att fästa ett ljus på en vägg så att ljuset inte droppar vax på golvet.
Two-string problem:
deltagarnas uppgift var att knyta samman två snören som hänger från taket, detta var svårt då snörena var så långt ifrån varandra att det inte gick att hålla i båda samtidigt. De hade tillgång till en stol och tång. Lösning: knyta tången i en av snörena och svinga den.
Mental set:
en förutfattad mening om hur man ska handskas med ett problem vilket avgörs av en persons upplevelse av vad som funkat förr.
Water jug problem:
ett exempel på hur mentala set kan dyka upp från en problemlösningssituation i sig. Deltagare ska lista ut hur de ska få erhålla den efterfrågade mängden vatten när de får tre tomma burkar som mått, som var olika stora 127, 21 & 3 och den efterfrågade mängden vatten var 100.
Tower of Hanoi:
Föra över alla trä ringar från ena sidan till den andra genom att flytta, ett steg åt gången. En lite trä-ring får dock inte vara under en större.
Newell och Simon´s approach:
Initial state: tillståndet i början av ett problem
Goal state: lösningen av problemet
Operators: aktioner som tar ett problem från ett steg till ett annat
Intermediate state: Newell och Simon kom fram till att problemlösning sker i flertal steg som kan se olika ut men hjälper oss att nå samma goal state och dessa steg kallas intermediate state.
Problem space: Initial state, goal state och alla intermediate states emellan bildar problem space dvs problem space är alla möjliga states som kan ske under lösandet av ett problem.
Means-end analysis:
primära målet är att reducera skillnaden mellan initial state och goal state. Detta uppnås genom att skapa subgoals.
Subgoals:
intermediate states som är närmare till målet.
Mutilated checkerboard problem:
en schackbräda består av 64 fyrkanter som kan täckas helt av 32 dominos där varje domino träffar båda färger. Problemet sker när vi tar bort två kanter, kan man då lösa detta med 31 dominos?
Think-aloud protocol:
deltagare ombeds att säga allt de tänker när de löser ett problem. De ska inte beskriva det de gör utan bara verbalt yttra nya tankar som kommer fram under processen. Målet med detta är att få reda på vad individen fokuserar på under problemlösningen.