Kognition Flashcards
Kognition
Att tänka, ”mentala händelser eller processer för att erhålla kunskap och förståelse genom tänkande, erfarenhet och intryck från våra sinnen”
Kognitiva scheman
Scheman är abstrakta representationer i minnet av hur vi upplever oss själva, andra och vår omvärld. Kognitiva scheman är när människan tänker, tolkar, minns och fattar beslut utifrån scheman i hjärnan som uppstår genom kunskap och erfarenheter. Man skulle kunna se det som ett mappsystem på en dator. Vi sorterar ner olika händelser och det vi lär i olika mappar. När vi ser och upplever något så plockar vi fram och jämför det vi har i mapparna med det nya.
” alla människor har en medfödd förmåga att organisera och skapa mening i de intryck de får från omgivningen.”
Minnet
Är den mentala process som handlar om att koda, lagra och återhämta information
Primärminne (William James)
passivt hålla information i medvetandet (Korttidsminne/Arbetsminne ish)
Sekundärminne (William James)
funktion som håller sådant lagrat som man inte har för avsikt att komma ihåg eller använda i det som man för tillfället sysslar med. (Långtidsminne)
Sensoriskt minne
där sker den första informations behandlingen. Där minnet håller kvar den inkommande informationen endast ett fåtal sekunder. stor kapacitetet där informationen är detaljerad men bleknar väldigt snabbt.
Korttidsminne (Hebb)
Temporärt/tillfälligt minne. Del av arbetsminnet.
Långtidsminne (Hebb)
Inlärt minne. har stor kapacitet och med lång varaktighet. Material i långtidsminnet kan kan återkallas även efter lång tid
Explicita minnen
Minnen vi är medvetna om (etc händelser, kunskap). Dessa kan vi plocka fram.
Implicita minnen
Inlärda färdigheter (etc cykla, gå)
Episodiskt minne
Minne av händelser. Det minne som tillåter oss göra en s.k. mental tidsresa, vilket vi använder dagligen när vi refererar till personliga händelser. Detta är ett explicit minne (medvetet). Exempelvis att minnas sitt bröllop
Sematiskt minne
Minne av information och fakta. Avser minnet vad gäller fakta och information. Ett explicit minne, alltså medvetet vilket vi kan plocka fram när vi väljer det. Exempelvis Stockholm är Sveriges huvudstad
Arbetminne
Använder vi när vi ska hålla en information i huvudet en kort stund, samtidigt som vi ska bearbeta informationen. Detta är ett system med begränsad kapacitet. Hos vuxna lagras i genomsnitt sju enheter. (Försöker hålla information i medvetandet samtidigt som du aktivt bearbetar informationen)
Baddeleys modell av arbetsminnet
Baddeleys teori går ut på Arbetsminnet är ett flerkomponent system. Det finns olika delar av arbetsminnet som upptas av olika resurser/sinnen.
VSSP (visuospatiala skissblocket): hanterar visuell och perceptuell information. Inre representation av synintryck och rumsligt betingad information (Vrida och vända figurer i huvudet).
Fonologisk loop: hanterar auditiv information. Spelar nästan in allt som ett ljudband i huvudet. Hjälper också oss att justera hur vi pratar och formulerar, samt vad som har sagts. Processar det man får in samt förbereder det som ska sägas.
Central executive: Länk mellan övriga moduler i arbetsminnet. Samordnar, interagerar, prioriterar, bearbetar och jämför. (Minnets uppmärksamhetscentral som strukturerar information till meningsfulla sammanhang)
Episodic buffer: Inre representation av sensoriskt integrerad information; helhetsuppfattning: Vad pågår just nu? Vad har just hänt? Länk till långtidsminne (omvandlar korttidsminne till långtidsminne). kopplar ihop info från alla sinnesstimulin med uppmärksamhetscentralen
Proceduellt minne
Implicit minne. Det minne kopplat till erfarenhet och övning vilket vi lärt oss genom repetition som sedan sätter registreras omedvetet. Detta är ett implicit minne. Exempelvis att cykla