Kemi Spektrum Prov Flashcards
Atom?
Naturens byggstenar kallar vi för atomer.
Består av protoner. Elektroner och neutroner.
Atomslag?
De olika sorterna av atomer kallar vi för atomslag
Proton
I atomer finns det en atomkärna och i kärnan finns protoner som är positivt laddade. Beroende på hur många protoner den har kan vi veta vad det är för ämne.
Elektron
Runt kärnan rör sig partiklar elektroner, som är negativt laddade och är alltid lika många som protoner. De kretsar runt kärnan och bildar elektronhölje.
Neutron
För att veta hur många neutroner det finns så kan du ta atomvikten minus protoner och då vet du. ( I kärnan ) neutral laddning som finns i kärnan
Atomkärnan
Är kärnan i en atom
Består utav protoner och neutroner
Elektronhölje
Alla elektronskalen brukar tillsammans kallas för elektronmoln / hölje
Elektronskalen
Alla elektroner cirkulerar på skal / banor. Skalen har egna namn första skalet är K andra är L tredje är M. Det här kommer från Latin och det fortsätter hela vägen till Q
Atomnummer
Om man tittar på periodiska systemet här ser du att varje atomslag har ett nummer. Det kallas för atomnummer. De talar om hur många protoner atomslaget har. Numret står i vänstra nedre hörnet.
Grundämnen är ?
Ett grundämne består av en sorts atom . Och samma atom.
Inte en kemisk reaktion)
Masstal?
är summan av antalet protoner och neutroner i en atom
Isotoper ?
har olika många neutroner. Tex väta har ingen neutron men den kan ha en eller två neutroner och det kallas då för olika isotoper av väte. Alla isotoper av ett ämne har lika många protoner och elektroner och därför är de på samma plats i periodiska systemet.
Period?
De vågräta raderna i systemet kallas för period.
Grupp?
De lodräta raderna kallas grupp. Grundämnet i samma grupp har liknande egenskaper.
Valenselektroner?
valenselektroner är de elektroner som är i det yttersta elektronskalet. Antalet valenselektroner har stor betydelse för vilka kemiska föreningar atomen kan ingå i.
Valensskal?
valensskal är det yttersta skalet i en atom.
Alkimetaller?
alkalimetaller är alla ämnen i grupp 1 förutom väte, de är alla metaller, tex, litium, natrium och kalium.
Halogener?
halogener är ämnen från grupp 17, fluor, klor, brom, jod och astat. De reagerar väldigt lätt med andra ämnen och bildas gärna negativa joner. Halogener är giftiga i sin grundämnesform.
Ädelgaser?
är grundämnen i grupp 18 de är icke metaller som ogärna reagerar med andra ämnen. De är alla i gasform. Ex helium, neon, argon, krypton och xenon.
Ädelgasstruktur?
är när atomer får 8 elektroner i sitt yttersta skal/valensskal. Detta sker vanligtvis efter en reaktion mellan atomer. Ädelgasstruktur kallas även för oktettregeln
Fulla skal?
alla ädelgaser har fulla valensskal. Det gör att de klarar sig själva och reagerar inte med andra ämnen. Alla atomer vill uppnå detta tillstånd och gör det genom molekylbindning, jonbindning eller metallbindning.
Jon?
är en atom eller en molekyl som har ett överskott eller underskott av elektroner. Den är då antingen positivt eller negativt laddad.
Jonförening?
bildas när två eller flera joner binds ihop med varandra. Detta sker utifrån att plusladdade och minusladdade joner dras till varandra och bildar en sorts kemisk förening som kallas jonföreningar. Inom kemin är alla jonföreningar salter.
Jonbindning?
är den kemiska bindningen mellan två joner
I jonföreningar finns det inga molekyler. Istället är det miljontals joner