Kemi Flashcards
Atmosfären
Det är ett tio mil tjockt lager av olika gaser som omger jorden.
Tunnare luft
Ju längre upp i atmosfären du kommer, desto större mellanrum är det mellan luftmolekylerna. Det betyder att det finns desto mindre syre att andas in, och därför kallar vi det för att luften blir tunnare.
Torr luft
Har ingen luftfuktighet alls.
Luftfuktighet
Det mäter hur många procent vatten som finns i luften. När luftfuktigheten är på 100 % börjar det regna, men då innehåller endast 4 % av luften vatten.
Syre
En gas som vi människor och djur är beroende av, då vi andas in den. Syre behövs för att något ska brinna. Kemiska beteckningen är 02
Oxid
Kallas de ämnen som reagerar med syre, exempelvis svavel och syre blir svaveloxid.
Koloxid
En kemisk förening mellan syre och kol.
Kväveoxid
En kemisk förening mellan kväve och syre
Kväve
Den vanligaste gasen i luften och atmosfären. Luften består av 78 % kväve. Kemiska beteckningen är N.
Ädelgaser
Är en grupp med sex olika grundämnen - helieum, neon, argon, krypton, xenon och radon. Tillsammans utgör de knappt 1% av luften, och huvuddelen är argon. De kan inte reagera med några andra ämnen så det finns ädelgasmolekyler och därför kallas de “ädla”.
Helium
En väldigt lätt ädelgas som används till bl.a heliumballonger och luftskepp.
Neon
En ädelgas som används i reklamskyltar.
Argon
Den vanligaste ädelgasen i atmosfären och den utgör 0,93% av alla gaser i luften.
Radon
En radioaktiv och cancerframkallande ädelgas som bildas när grundämnet radium faller sönder. Det kan finnas i vattnet om du har egen brunn och i vissa byggmaterial som nu är förbjudna. Vid inandning kan det ge dig lungcancer.
Ozon
En gas som består av syreatomer precis som syrgas men här är det 3 syreatomer. Gasen finns naturligt i atmosfären och skyddar oss mot solens UV-ljus.