kemi Flashcards
- Hur lagras kemisk energi? Ge exempel på kemiska processer där den kemiska energin ökar.
Kemisk energi finns lagrad i atomens bindningar. I endoterma reaktioner ökar energin, exempelvis fotosyntes.
- Ge tre exempel på andra energislag som kemisk energi kan omvandlas till.
Rörelseenergi, värme och ljusenergi.
- Vad menas med en komplementfärg?
Är en motsattsfärg (i färgcirkeln). Exempelvis: ett blått föremål kan se blått ut av två skäl; 1. Alla färger utom blått absorberas eller 2. Bara den orangea komponenten absorberas.
- Varför är bladen på träden gröna?
De innehåller ett färgämne som kallas klorofyll. Det ser grönt ut för att alla färger utom grönt absorberas (eller för att endast rött absorberas).
- Vad innebär termerna spridning, reflektion, absorption, emission?
Spridning: ljus träffar ett föremål, fotoner sprids mot bundna elektroner. Reflektion: Ljus träffar ett föremål, diffus eller spegling, en abrupt ändring av riktningen för ljuset på en yta mellan två olika media så att ljuset går tillbaka i det medium den kom från. Absorption: att energin från fotoner upptas av elektroner i atomer. Emission: Emission betyder att en atom sänder ut energi i form av en foton.
- Vad händer i en atom vid absorption respektive emission av ljus?
Absorption: atomerna tar upp fotoner och fotonerna övergår då till energi som gör att elektroner ”hoppar upp” till ett yttre skal och går sedan tillbaka till sin originalplats ljus/fotoner sänds då ut, eftersom det gick åt energi för elektronen att ”hoppa”, detta är det vi kallar emission.
- Varför avger inte alla atomer samma färger då de t.ex. lyser i en låga?
Vilken färg avgörs av hur mycket energi som finns och hur lång elektronerna behöver hoppa för att komma till nästa/yttre skal. Olika atomer tar upp olika mycket energi och elektronerna hoppar då olika långt.
- Vad menas med fluorescens respektive kemiluminiscens?
Flourescens: en del molekyler kan absorbera ljus av en våglängd och emittera ljus av en annan längre våglängd. Skillnaden i energi blir värme. Kemiluminiscens: ljus skapas då två ämnen reagerar med varandra och ett nytt ämne bildas. Det nya ämnet bildas med en exciterad elektron och emitterar ljus så elektronen faller tillbaka. Denna sker utanför organismer. Sker den i organismer kallas det bioluminiscens och reaktionen sker då i närvaro av syre.
- Vad är en kemisk reaktion?
Vid en kemisk reaktion bryts bindningar i de ämnen som reagerar (reaktanter) och nya ämnen med nya bindningar bildas. Det finns alltid lika många atomer av varje slag före och efter reaktionen.
- Varför går olika kemiska reaktioner olika fort?
Reaktanter närmar sig varandra och kolliderar så att produkter bildas. Alla kollisioner blir inte reaktioner. Olika ämnen/reaktioner kräver olika mycket energi och kan därför ta olika lång tid.
- Vad menas med aktiveringsenergi?
Den energi som behövs för att reaktionen ska starta.
- Varför måste man ”tända på” de flesta förbränningsreaktioner?
Det behövs ofta värme och/eller energi för att förbränningsreaktionen ska kunna starta. Värmen ger energi som i sin tur gör att förbränningsreaktionen kan aktiveras.
- Hur fungerar en katalysator? Ange två olika typer av katalysatorer
En katalysator snabbar på en reaktion, utan att själv förbrukas. Den fungerar genom att öppna en alternativ väg för reaktionen med lägre aktiveringsenergi. I kroppen finns enzymer som fungerar som katalysator för specifika reaktioner och i bilar finns katalysatorer som renar avgaser (snabbar på förbränningsprocessen.
- Förklara begreppen oxidation, reduktion samt ge några ex. för varje begrepp.
Oxidation: syre reagerar gärna med andra ämnen och bildar oxider. Syre är starkt elektronegativt – vill dra åt sig elektroner. Syret kan då sno elektroner från ämnen/molekyler som inte håller lika hårt i elektronerna som syret. Oxidation är då när ett ämne avger/släpper en eller flera elektroner. Exempel på oxider är: järnoxid, kopparoxid. Reduktion: när ett ämne istället tar upp en eller flera elektroner kallas det för reduktion eller att det reduceras. Ädla metaller håller hårt i sina elektroner och reducerar därför lättare, och oxiderar mer sällan, ex, silver och guld.
- Vad menas med spänningsserien?
Det handlar om hur ädla och oädla metaller är, oädla bildar lättare joner och reagerar med syror, ädla har svårare att bilda joner och reagerar inte med syror. Au är ädlast och Ca är oädlast i spänningsserien.