Kapittel 4 - I Forkant Flashcards

1
Q

Ungdom generelt har aldri vært bedre, men hvilken betydning får det for politiets arbeid?

A

Forsknings viser til at ungdom generelt skikker seg bedre, ruser seg mindre, begår mindre kriminalitet, og har et bedre forhold til sine foreldre og skolen enn før.

“Kriminaliteten har flyttet seg fra gata til data.” Bevisstgjørelse av nettbruk er et viktig forebyggende tiltak når det gjelder mobbing, trusler og overgrep.

Under ungdomstiden er da ungdommen orienterer seg vekk fra familien, men de forsetter å ha et nært forhold til foreldrene og foresatte. Ungdom flest har det bra både sosialt og utdanningsmessig. De fleste tilpasser seg samfunnets krav om komformitet og lovlydighet. Foreldrene er ungdommens viktigste rollemodeller.

Foreldre forstår i mye større grad ungdommens verden i dag. Foreldre generelt har en tendens til å svartmale ungdom. Samt Polititjenestepersoner får et skjevt inntrykk av virkeligheten, man blir fristet til å vurdere erfaringsbasert kunnskap som riktigere enn annen type kunnskap.

Å avkrefte majoritetsmisforståelser er et av de viktigste kriminalitetsforebyggende tiltakene man har.

De som begår kriminalitet og har alvorlige atferdsproblemer har fote er dårligere forhold til sine foresatte enn majoriteten. De trenger mest genser, veiledning og voksenkontakt, mens de lever mest isolert fra de voksne. Det er oftest sinte unge menn som lever på siden av samfunnet.

For disse ungdommene er det viktig å kombinere inkluderingsstrategier og grensesettingsstrategier. Inkluderingsstrategier er det å gi muligheten til å bygge opp en positiv identitet for å fylle sosialt akseptable roller. Grensesettingsstrategier er å markere uakseptable atferder, gjennom tradisjonelle polititiltak som etterforskning og iretteføring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva menes med tverrfaglig samarbeid knyttet til personorientert forebygging?

A

Politiets kjennskap til ungdomsmiljøer og enkeltungdommer er viktig kunnskap for politiet og samarbeidspartnere.

Det er ofte politiet som oppdager et problem i ungdomsmiljønene og vil kunne løfte dette inn i det tverrfaglige samarbeidet. Politiet vil kunne hjelpe ungdommen og foresatte til å få kontakt med hjelpeapparater.

Andre etater spiller en stor rolle i personorienterte forebyggende arbeidet. For å oppnå et godt tverrfaglig og tverretatlig samarbeid er det viktig at politiet er pådrivere og initiativtakere.

Det er politiets oppgave og plikt til å samarbeide med andre mydnigheter og organisasjoner. Politiet er plikta til å påvirke og hvis mulig endre forhold som utløser ulovlige handlinger eller tilstander. Politiet er plikta til å initere og delta i tverrfaglig sarambeid samt være pådriver. Dette gjelder alle typer forebygging og til alle aldersgrupper.

Godt forebyggende arbeid forutsetter samarbeid på tvers av ulike fagområder og forvaltningsnivåer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva betyr deling av personopplysninger i det tverrfaglige samarbeidet?

A

Deiling av personopplysninger reguleres i forvaltningsloven, politloven og politiregisterloven.

I politiregisterloven §27 fjerde ledd, tydeliggjøres det at politiet kan utlevere opplysninger i forbindelse med deltakelse i ulike samarbeidsfora.

Politiet kan dele opplysninger med offentlige etater, kun hvis formålet er å forebygge kriminalitet. Det er her viktig å vudere om det er hensiktsmessig og nødvendig å dele opplysningene. Det er krav til skriftlighet, og der hvor det er mulig og hensiktsmessig skal man varsle den opplysningene gjelder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar hva som menes med Politiets samarbeid med foresatte.

A

Foresatte er en av politiets viktigste samarbeidspartnere. De fleste foreldre finner en god balanse mellom omsorg og kontroll. Politiet må vise forståelse for foreldrenes ulike reaksjoner, ettersom at foreldre kan føle seg sårbare når det reises spørsmål ved foreldrekompetansen. Bekymringer for barnet deres bør formidles på en tydelig og respektfull måte. Det er viktig for politiet å annerkjenne foreldrene som en reell samarbeidspartner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar politiet i skolen.

A

Skolen er en viktig forebyggingsarena. Den har stir betydning som sosialiseringsinstitusjon.

Politiets samarbeid med skolene omfatter blant annet undervisning og lovbrudd og konsekvenser. Samarbeidet skal effektivisere begge etaters forebyggende arbeid. I samarbeidet utveksler man informasjon og bekymringer for å forebygge.

Politiet har samarbeidsplikt jf. Politiinstruksen §15-1. Skolen er også pliktig til å samarbeide jf. skolens regelverk. Personalet skal ha tett kontakt og samarbeide med hjelpeinnstanser (som for eksempel politiet). Videre er dette regulert i Opplæringsloven §22-2 fjerde ledd.

Skolen er en sentral arena for kontakt med ungdommen. Politiet har som mål å kontaktetablere, relasjonsbygge, tverrfaglig samarbeid og informasjonsarbeid. Det er vesentig at politiet bygger relasjoner til ungdommen. På skolen skal det være en nøytral arena som ikke assosieres med politikontroll, politiet er gjester.

Flere kommuner har vedtatt i ordensreglementet at lovbrudd skal anmeldes til politiet. Skolene er underlagt retningslinjer, men står relativt fritt til å gjøre selvstendige evalueringer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar Foreldremøter som forebyggende arena

A

Gjennom foreldremøter kan man engasjere de foresatte og øke den uformelle sosiale kontrollen rundt ungdommene. På foreldremøter blir foresatte ansvarliggjort. Ofte blir politiet invitert på foreldremøter. Hensikten med slike møter kan være å informere om lovbrudd, dette kan da være viktig i den forstand at folk mangler viktig kunnskap. Foreldremøtene handler mest om å minne på foreldrene om å opprettholde den gode dialogen med barna deres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar Undervisning i skolen

A

Det er utallige forebyggende programmer, flere politidistrikt har utarbeidet egne undervisningsopplegg. Rapporten fra nasjonalt kunnskapssenter har konkludert med at mange skolebaserte tiltak er lovende. Derimot vurderes tiltakene som iverksettes på flere arenaer samtidig, som mest effektivt. det som er problematisk er at dette baserer seg mer på gode intensjoner enn på faktisk kunnskap. I tillegg bærer det preg av enveisundervisning.

Studier viser at lærere eller instruktører har stor innvirkning på effekten av det rusforebyggende arbeid i skolen. Effekten er avhengig av opplæringen. Det handler også om evnen til å skape gode relasjoner til og mellom elevene i selve undervisningssituasjonen. Forskning viser at forebygging av atferdsproblemern vil ha positiv effekt på deres sosiale kompetanse og på læringsmiljøet. Skolen bør arbeide ystematisk, målrette med risiko- og beskyttelsesfaktorer. Forebyggingstiltakene burde være med på å utvikle sosial kompetanse og forebygger atferdsproblemer. Fremming av selvkontroll, bli mer bevisst følelser og relasjoner, bedre kommunikasjonsferdigheter, økt sosiale problemløsning og styrke de skolefaglige prestasjonene.

Enkelte har vært kritisk til at undervisningen fokusere på å gi skoleansatte en gjerningsmannsprofil. Dette alene er ikke et godt alternativ. Bekymring rundt enkeltelever fører til økt tilknytning til skole og normalsamfunn. En ensidig fokusering på risikofaktorer kan rettferiggjøre en ytterligere utstøtning av de “farlige” elevene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva inngår med politiets samarbeid med barnevernet?

A

Barnevernet er en av politiets viktigste samarbeidspartnere i forebygging av barne- og ungdomskriminalitet. Politiet må ha kunnskap om barnevernet generelt for å kunne samarbeide godt med dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er barnevernets hovedoppgave?

A

“Er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Videre skal det bidra tila t barn og unge får trygge oppvekstvilkår.” - Barnevernloven § 1-1.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan er Barnevernet organisert?

A

Barnevernet er organisert gjennom statlig, regionalt og kommunalt barnevern.

Det statlige består av:
(BLD)Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som har et overordnet ansvar for barnevernet.

(BUFDIR)Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er et forvaltningsorgan under departementet og har ansvaret for barnevernet. De skal følge opp regionskontorene.

(BUFETAT)Barne-, ungdoms- og familieetaten er organisert i fem regionskontorer.

Det kommunale består av:
Det har ansvaret for det forebyggende arbeidet. De faktiske tiltakene, initiativene, oppfølgingen og godkjenning er oppgavene til kommunene. Det deles inn i to underkategorier: barne-barnevernet og ungdoms-barnevernet.

Kommuner har en barnevernsvakt som er akuttberedskapen utenom kontortidene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er barnevernets fagkonsulents oppgaver og funksjoner?

A

Å fremme et godt samarbeid, samt utvikle samarbeidsmetoder og samarbeidsrutiner som da skaper en større forståelse mellom etatene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forklar ansvarsfordelingen mellom statlig og kommunalt barnevern.

A

Det kommuale fatter tiltakene som kan avhjelpe situasjonen, mens det statlige har ansvaret for at de som trenger det får et forsvarlig institusjonstilbud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilken rolle spiller fylkesnemda for barnevern og sosiale saker?

A

Fylkesnemda er et domstollignende organ som avgjør omsorgsovertakelse og intitusjonsplassering av barn. Kommunale barnevernet fremmer forslag, hvor da familien og barnevernet møtes i fylkesnemda i et forhandlingsmøte. Det er tilsvarende en ordinær rettssak. Vedtakene som fattes kan bare overprøves av domstolene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er fylkesmannens oppgaver?

A

Er å se tilat barnevernet oppfylelr den oppgaven det er pålagt jf. barnevernloven. Han er klageinstans, hvor ungdom, foresatte og politiet kan klage inn til.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forklar politiets taushetsplikt om personlige formål.

A

Politiet har taushetsplikt om personlige forhold. Dette er med hensikten at personene skal ha kontroll over spredningen av informasjon. Politiet kan ikke formidle personopplysninger til uvedkommende. Denne taushetsplikten er med på å bygge publikums tillit til politiet. Derimot har politiet en viss rett til å gi informasjon videre til offentlig etater, med den hensikt å forebygge kriminalitet. Jf. politiregisterforskriften §9-6 første ledd, nr. 7.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva menes med politiets underretningsplikt?

A

Alle som jobber i offentlig virksomhet har opplysningsplikt til barnevernet, hvis de kjenenr til personer under 18 år somm utsettes / utsetter seg selv for alvorlig eller vedvarende risiko jf. Barnevernloven §6-4.

Barnevernet har behov for å motte opplysninger for å kunne hjelpe barn. Opplysningsplikten går foran politiets profesjonsbestemte taushetsplikt.

Politiets underretningsplikt er hjemlet i politiregisterforskriften §10-3.

Politiet melder på eget initiativ sin bekymring til barnevernet på tre måter:

Bekymringsmelding, underretning eller overføring av straffesak.

Barnevernet har ikke samme tilgang til førstehåndsinformasjon som politiet har. De er derfor avhengig av at politiet deler informasjon om ungdom og risikoatferd.

Opplysningsplikten baserer seg på eget initiativ, hvis man er bekymret for alvorlig omsorgssvikt elelr alvorlig vedvarende atferdsproblemer skal man melde ifra. Bekymringen utløser plikt til å varsle barnevernet. Hvis det i ettertid kommer fram at det ikke var så alvorlig som først antatt, har man likevel ikke brutt taushetsplikten. Dette er med på å gi barnevernet et bedre vurderingsgrunnlag.

Man kan i tillegg drøfte saken anonymt med barnevernet hvis man er i tvil.

Barnevernet kan sende anmodningen om opplysninger. Hvis bekymringsmeldingen er såpass utfyllende er det ressursbesparende for begge parter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hva er viktig for barnevernet at er med i bekymringsmeldinger?

A

Hvordan ungdommen og foresatte reagerte. Om de involverte partene reagerte adekvat, overreagerte eller manglende reaksjon. Om de innså alvoret eller ble det betraktet som en vanlig hendelse. Politiets kjennskap, samt informasjon fra politiregisterne. Det er viktig å vite at informasjonene som deles har parten krav på å vite.

18
Q

Hva inngår i barnevernets taushetsplikt?

A

Barnevernets taushetsplikt er regulert i bvl. §6-7. Det omhandler hensynet til personvernet. Den enkelte skal være beskyttet mot spredning av personopplysninger. De er avhengig av tillit hos publikum, for i værste fall blir informasjon holdt tilbake.

19
Q

Forklar begrepet Personopplysninger.

A

Er alle opplysninger og vurderinger som kan knyttes til deg som enkeltperson.

20
Q

Hva menes med at barnevernet er forpliktet av bvl. §6-7a?

A

Barnevernet forplikter seg til å gi tilbakemleding til privat og offentlig melder om at bekymringsmeldingen er motatt. De skal gi tilbakemelding om: når saken er åpnet og gjennomført og om den er henlagt eller følges opp.

Dette fører til at folk oppfatter at barnevernet tar saken på alvor og motiverer folk til å melde ifra.

21
Q

Hva inngår i barnevernets opplysningsrett?

A

Barnevernet har muligheten til å dele personopplysninger hvis de mener at det gagner deres arbeid med barnet. Opplysninger kan bare gis hvis det er nødvendig jf. bvl. §6-7 tredje ledd. Barnevernet kan dele disse opplysningene med samtykke fra den det gjelder.

22
Q

Hvorfor er det viktig med informet samtykke?

A

En mulighet for å dele taushetsbelagte opplysninger er informert samtykke. Det er viktig å gi de involverte personene grundig informasjon. Det er vitktig å få frem hva slags informasjon ,med hvem den deles og med hvilket formål.

Et informert samtykke er med på å trygge etatene, familien og ungdommen. Det gir familien en opplevd kontroll over situasjonene. Man gjør dem til aktive samarbeidspartnere istedenfor passive objekter.

23
Q

Hva er vanskligheter ved sarambeidet mellom Politiet innad og tverretatlig?

A

Politiet kan ansee barnevernsansatte som rigide regelryttere som tolker taushetsplikten for strengt og saboterer samarbeidet. Barnevernsansatte kan tolke politiet som slepphendte med personopplysningene.

De som insisterer på å arbeide innenfor taushetsplikten, blir sett på som mindra handlingsorienterte. Det er et paradoks innenfor politiet, hvor man er ansatt for å forhindre lovbrudd, remmer en tydelig forakt for taushetspliktbestemmelsene.

Mistilliten denne unnlatelsen av taushetsplikten medfører kan være svært ødeleggende og skape motstand. Det kan også få svært uheldige langtidsvirkninger.

Konformitet med taushetsplikten blir da et tegn på mistillit.

24
Q

Hvordan påvirkes tverretatlig samarbeid av formelle og uformelle rammer?

A

Samarbeidet er avhengig av formelt og uformelt rammeverk. Det uformelle rammeverket er sosiale relasjoner mellom samarbeidspartene.

Den formelle stukturen gjør ansatte tryge på at samarbeidet skal prioriteres, gjennom for eksempel samarbeidsrutiner.

Mye av sosiale relasjonene går på å utvikle relasjoner i fredstid, som går ut på å lytte til hverandre og ha forståelser for andre perspektiver.

Det praktiske samarbeidet påvirkes i stor grad av relasjonene.

25
Q

Hva er forskjellen på de to ideologiske kulturene mellom Politiet og Barnevernet?

A

Politiet søker trygghet for ofrene og samfunnsbeskyttelse, mens Barnevernet søker det enkelte barns beste. Satt på spissen kan man si at politiet er opptatt av en rettferdig og rask reaksjon, mens barnevernet er opptatt av endring og motivasjon.

26
Q

Kan du vise til noen eksempler på andre samarbeidspartnere?

A

Det kan være Nav, helsestasjoner, barne- og ungdomspsykatriske poliklinikker, utekontakter, friomsorg og kriminalomsorg, kultur- og fritidsorganisasjoner og trossamfunn, fritidsklubber og rusomsorgen.

27
Q

Hvordan er det problematisk at politiet fremstår autoritære i tverrfaglig samarbeidet?

A

Politiet oppfattes naturlig som en autoritet. Dette betyr at politiets forståelse tillegges stor vekt. Politiansatte har en naturlig autoritativ væremåte og oppfattes som tydelige og handlekraftige.

Den gatenære kunnskapen er erfaringsbasert og er levendegjort med konkrete eksempler. Denne informasjonene kan oppleves som mer virkelig enn informasjonene fra saksbehandlere.

Det er problematisk at politiets perspektiver tillegges mer vekt enn andres. Det er viktig å etterstrebe at alles perspektiver fremkommer og får bryne seg på hverandre.

Det er viktig at politiet og barnevernet sine syn komplimenterer hverandre.

28
Q

Hvorfor kan rollen som hjelpetrengende oppleves som vanskelig?

A

Personer som skal få hjelp av politiet i vanskelig situasjoner kan oppleve det som overveldende. Hjelpepersonene ser kun feilene de gjør, noe som samsvarer med egen følelse av utilstrekkelighet.

Det er viktig å annerkjenne endringskompetansen hos enkeltmennesker. Det er viktig at de som skal hjelpes, bevarer verdigheten i situasjonen.

29
Q

Hvorfor kan politiet innkalle personer inn til bekymringssamtaler og hva er formålet med dette?

A

Bekymringssamtaler er et av politiets viktigste forebyggende verktøy. Politiet kan pålegge ungdom og deres foresatte å komme til en bekymringssamtale ved mistanke om begått lovbrudd jf. Politiloven §13.

Formålet er å kartlegge og identifisere irsiko- og beskyttelsesfaktorer. Hvis politiet identifiserer dypereliggende årsaker, skal dette overlates til instanser med sosialfaglig eller psykologisk kompetanse.

Man kan også kalle inn personer til bekymringssamtale frivillig.

Det er viktig å ansvarliggjøre og kartlegge med tanke på rehabilitering. Behovet for kartlegging grunnes med ytterligere virkemidler og tiltak som må fattes.

Bekymringssamtaler skal registeres i politets etteretningsregister Indicia.

30
Q

Hva er forskjellen mellom et avhør og en bekymringssamtale?

A

Forskjellen er vesentlig. Et avhør gir rettigheter og plikter etter straffeprosessloven, mens det er politiloven og politiinstruksen som setter rammene for bekymringssamtalen. Samtalen skal ikke ha de samme funksjonene som et avhør, funksjonen er å hjelpe den unge.

Verken ungdommen eller de foresatte har forklaringsplikt ovenfor politiet. En måte å unngå problematikken med å blande avhør og bekymringssamtalen er å ta avhøret først deretter samtalen, hvor man da fokusere på forholdene rundt om lovbruddet.

Hvis man ikke har en bevisst holdning til formålet bak en bekymringssamtale, kan man ende opp å kamuflere kontrolltiltak og etteretning som personorientert forebygging.

31
Q

Hvordan er det man skal gå i dialog med ungdom inne til bekymringssamtaler?

A

Politiet konfronterer ungdommen med sine bekymringer rundt den unges risikoatferd. Det er viktig at samtalen tar utgangspunkt i ungdommes utfordringer.

Hvis den unge ikke blir involvert kan det skape motstand mot endringen man ønsker.

Det asymmetriske maktforholdet mellom politiet og familien kan gjøre at de involverte opplever det vanskelig å korrigere politiets fremstillinger.

Det er viktig at politiet er tydelig på sine bekymringer, samtidig som at familien føler at de blir tatt på alvor.

Det er to typer samtaler; innordnede og dialogiske samtaler. De innordnede fokuserer på at barnet skal tilpasse seg dem, mens dialogiske samtaler fokuserer på å legge til rette for at motparten kan uttrykke seg fritt innenfor visse rammer.

Politiets krav om at ungdommen skal være enig med dem kan hindre ærlig svar. Hvis ungdommen får muligheten og plass vil en på eget initiativ kunne bekrefte eller avbekrefte politiets bekymringer.

Samtalen skal bære preget av en dialog mellom partene. Dialogen gjør motpartene mottaklig for budskapet. En god samtale handler om å overbevise motparten. Gjennom en god dialog skaper man indre motivasjon for å endre atferden.

Det er viktig for politiet å være tydelig med hva det er man ønsker svar på. Store og åpne spørsmål forvirrer ungeg og gir dem følelsen av at de er utilstrekkelige og blir tilbaketrukkende.

32
Q

Hvordan er det man skal snakke til unge i samtaler?

A

Man må gi dem grundig og forståelig informasjon om samtalen. Personer i møte med politiet er usikre på hva som er henikten og hvilke forventninger man har til dem.

Man burde bruke enkelt og forståelig språk, og unngå politifaglige uttrykk. Noen personer i møte med politiet er hypersensitive overfor politiets reaksjoner, derfor kan det hende at budskapet må omformuleres og gjentas flere ganger.

Som voksen bruker man begreper som for ungdom kan være ukjente. Man må derfor bruke forståelig språk og forklare fagbegreper.

Man skal snakke om en ting om gangen i enkle setninger med ett tema om gangen.

Samtaleatmosfæren må bære preg av ungdommen ønsker å snakke med politiet, noe som politiet må gjøre seg fortjent til. Ofte i møte med ungdom kan politiet virke skremmende. Dette kan føre til at den unge blir taus og tilbaketrukken.

33
Q

Hvordan kan man være lydhør mot andre i en bekymringssamtale?

A

Definisjon på lydhør:
Betyr å være følsom, oppmerksom og mottakelig for behovene, tankene og følelsene til andre mennesker.

Stoppsignaler hvor motparten kan trenge rom og pause er tegn som uro og temaskifte.

Smiling er et effektiv verktøy i å få den andre til å føle seg vel og velkommen.

Bruk av blikkkontakt viser at man vil ha kontakt og ønsker bidrag. Det kan være befirende hvis man tar pauser og noterer ned det personen sier, noe som gir rom for den unge å forsette samtalen.

34
Q

Bekymringssamtaler vekker følelser, hvordan kan man håndtere dette?

A

Ofte føles slike følelsesutbrudd ubehagelig for alle parter involverte. Ved å annerkjenne og bekrefte den andres følelser vil man kunne oppnå en nærmere kommunikasjon. Ved å sette ord på følelsene kan det bli et verktøy for den andre til å kunne fortelle om hvordan vedkommende har det.

Det er viktig at man er direkte, respektfull, skikkelig, åpen og lyttende i samtale med parten.

35
Q

Hvordan kan man få endringer til å virke oppnåelige for motparten?

A

Grunner til at personer ofte er mostand av endringer er frykten for det ukjente. Det finnes en vilje til å forandre seg, men usikkerheten stopper endringen.

Ved å snakke om både positive og negative sider ved endringen annerkjenner man ambivalensen. Ved å annerkjenne dette innser det andre at det er vanskelig å endre atferden og at en selv vil kunne finne argumenter for endring.

Det er viktig å sette seg langsiktige og kortsiktige mål, for så å følge disse opp ved senere tidspunkt.

36
Q

Hva er de foresattes rolle i en bekymringssamtale?

A

I samtalen er det viktig at man trygger foreldrene, noe som innebærere å informere om hvorfor man ønsker en samtale.

Politiets støtte til foreldrenes autorietet kan skape en opplevd allianse mellom “de voksne” og ungdommen.

Det er viktig fra politiets side å ikke korrigere foreldrene på en møte som undergraver deres autoritet.

Foreldre kan selv ta kontakt med politiet og be om en ny bekymringssamtale, men det skal ikke sees på som en løsning hvor foreldrene kommer til kort “fikser det umulige barnet”.

Man må få foreldrene til å forstå at den mest effektive måten å endre barnet på er å motivere en for endring. Foreldrene må også innse at de er barnets viktigste omsorgspersoner.

En god samtale får foreldrene til å få en forståelse av alvoret i situasjonen, samtidig som de får troen på endring.

37
Q

Hva er Trygghetsprogrammet?

A

Trygghetsprogrammet er i all hovedsak to typer tiltak: trygghetssamtalen og trygghetsguiden. Det er et tverrfaglig samarbeid mellom SaLTo og SLT i Oslo.

Det er ofre for kriminelle lovbrudd som skal tilbys en oppfølging gjennom trygghetsprogrammet. Oppfølgingen skjer så tidlig som mulog og ofte parallelt med politiets etterforskning av saken.

Behovet for oppfølging er størst rett etter hendelsen. Det viktigste for offrene er opplevelses av at de har en person de kan kontakte og snakke med, som er viktigs, mens den reelle arbeidsbelastningen for den enkelte trygghetsguide er minimal.

38
Q

Hvordan kan man forebygge vold i nære relasjoner?

A

Gjennom bruken av SARA (Spousal Assault Risk Assesment) kan man kartlegge risiko hos gjerningsperson og offter. Hensikten er å avdekke risikonivået og iverksette forebyggende tiltak, som skal hindre at det skejr ytterligere straffbare handlinger, samt redusere risikoen for gjentakelse.

Varetektsfengsling kan være et nødvendig tiltak for å redusere fremtidig vold.

Samarbeidspartnere i arbeidet med å forebyggen vold i nære relasjoner kan for eksempel være: Nav, barnevern, krisesenter, UDI, kriminalomsorgen, Alternativ til Vold, regional kompetansesenter for vold og traumatisk stress, lokale frivillige organisasjoner.

39
Q

Hva er viktig å huske på når man opprer som det profesjonelle politiet vs. det personlige politiet?

A

At politiet kan være viktige voksenpersoner for ungdom som har få voksne i livet sitt.

Det er ikke som privatperson man har en relasjon, men som medmenneske i politirollen. Man må være personlig uten å bli privat.

For å unngå overtramp må man være bevisst på spenningen mellom det å være hjelper og kontrollær.

40
Q

Kan personorientert forebygging virke mot sin hensikt?

A

Noe som er problematisk er det at personer tar opp identitene som avviker, nettop fordi politiets oppmerksomhet “stempler” ungdommen. Personorientert forebygging vil kunne virke som en selvoppfyllende profeti og produsere avvik fremfor å forebygge det.