Kapitel 1 Flashcards
Industri- och organisationspsykologi (I-O-psykologi)
Tillämpningen av psykologiska principer, teori och forskning på arbetsmiljön.
Society for Industrial and Organizational Psychology (SIOP)
En förening där många I-O-psykologer, både praktiker och forskare, är medlemmar. Utgör Division 14 av American Psychological Association (APA).
Personalpsykologi
Ett område inom psykologin som behandlar frågor såsom rekrytering, urval, utbildning, prestationsbedömning, befordran, omplacering och uppsägning.
Personalhantering (HRM, Human Resources Management)
Praxis som inkluderar rekrytering, urval, kvarhållande, utbildning och utveckling av personal (mänskliga resurser) för att uppnå individuella och organisatoriska mål.
Organisationspsykologi
Ett område inom psykologin som kombinerar forskning från socialpsykologi och organisationsbeteende och behandlar den emotionella och motivationsrelaterade sidan av arbete.
Människoanpassning eller ergonomisk psykologi
Studiet av människors kapaciteter och begränsningar i relation till en specifik miljö
Forskare–praktiker-modellen
En modell som använder vetenskapliga verktyg och forskning i praktiken av I-O-psykologi
TIP (The Industrial-Organizational Psychologist
Kvartalsvis nyhetsbrev som ges ut av Society for Industrial and Organizational Psychology och ger I-O-psykologer samt andra intresserade den senaste relevanta informationen om området
Välfärd-till-arbete-program
Program som kräver att individer arbetar i utbyte mot statliga bidrag.
Distansarbete
Att utföra arbetsuppgifter från en avlägsen plats med hjälp av elektroniska kommunikationsmedier
Virtuellt team
Ett team med geografiskt utspridda medlemmar som arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål och är sammankopplade genom datorer och annan teknologi
Stanford–Binet-testet
Ett välkänt intelligenstest utformat för att testa en individ i taget. Ursprungligen utvecklat av Alfred Binet och Théodore Simon år 1905, uppdaterades Binet–Simon-testet från 1916 av Lewis Terman och kollegor vid Stanford University, vilket ledde till testets nuvarande namn
Scientific Management (Vetenskaplig arbetsledning)
En rörelse baserad på principer utvecklade av Frederick W. Taylor, som föreslog att det fanns ett bästa och mest effektiva sätt att utföra olika arbetsuppgifter.
Tids- och rörelsestudier
Studier som delade upp varje arbetsmoment i dess beståndsdelar, mätte dessa rörelser med en stoppklocka och utvecklade nya, mer effektiva rörelser för att minska trötthet och öka produktiviteten
Revery obsession (Revery-besatthet)
Den australiensiske psykologen Elton Mayo föreslog att detta mentala tillstånd uppstod som en följd av det monotona, repetitiva och krävande arbete som kännetecknade amerikanska fabriker i början av 1900-talet. Detta gjorde fabriksarbetare olyckliga, motvilliga till ledningens försök att öka produktiviteten och sympatiska till fackföreningar.
Hawthorne-studierna
Forskning vid Western Electric Companys anläggning i Hawthorne, Illinois, som inleddes med försök att öka produktiviteten genom att manipulera belysning, pauser och arbetstider. Forskningen visade den viktiga roll som arbetarnas attityder spelade för produktiviteten
Human Relations Movement (Rörelsen för mänskliga relationer)
Resultaten från Hawthorne-studierna ledde till denna rörelse, som fokuserade på arbetsattityder och arbetarnas nyupptäckta emotionella värld.
Titel VII i Civil Rights Act från 1964
Federal lagstiftning som förbjuder diskriminering i anställning baserat på ras, hudfärg, religion, kön eller nationellt ursprung. Dessa kategorier definieras som skyddade grupper. Lagen förbjuder inte bara avsiktlig diskriminering utan också praxis som oavsiktligt leder till diskriminering på dessa grunder.
American Psychological Association (APA)
Den största yrkesorganisationen för psykologer av alla slag i USA.
Kultur
Ett system där individer delar betydelser och gemensamma sätt att se på händelser och objekt
”Väst kontra resten”-mentalitet
Tendens hos forskare att utveckla teorier som är relevanta för amerikanska förhållanden, med mindre hänsyn till deras tillämplighet i andra länder.
Expatriat
En chef eller yrkesverksam person som är utsänd för att arbeta i ett annat land än sitt hemland.
Kollektivistisk kultur
En kultur där gruppens välbefinnande värderas högre än individens
Individualistisk kultur
En kultur där individens välbefinnande värderas högre än gruppens.