Kapitel 1 Flashcards

1
Q

Vad utmärker ämnet specialpedagogik?

A

Hur man bemöter en person med funktionsnedsättning. Ämnet bygger på teorier från pedagogik, psykologi, medicinsk vetenskap, sociologi och filosofi. Tvärvetenskapligt ämne. Handlar om undervisning och socialisation av barn och elever i behov av särskilt stöd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är skillnaden mellan en funktionsnedsättning och ett funktionshinder?

A

En funktionsnedsättning kan vara medfödd eller ha uppstått genom en skada. Det är individen. Ett funktionshinder uppstår i relation till den miljön som personen befinner sig i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka manualer för fysiska och psykiska sjukdomar används för att ställa en diagnos?

A

ICD-10, kriterier för både fysiska och psykiska sjukdomar. Ex Infektionssjukdomar, fysiska skador, medfödda missbildningar, kromosomavvikelser, psykiska sjukdomar.

DSM-V intellektuella, neuropsykiatriska, psykiska sjukdomar, störningar, funktionsnedsättning som visar på Inlärningsproblematik
Bristande motorik
Kommunikationssvårigheter
Bristande minnesförmågor
Depressiva syndrom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv hur en pedagogisk utredning går till.

A

Pedagogisk utredning: Man ska få en helhetsbild av barnets situation i förskola, hemmet och skolan. Utförs av specialpedagog/speciallärare. Består av observationer/intervjuer - I sammanhang som barnet befinner sig i
Personal, barn, vårdnadshavare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv hur en medicinsk utredning går till

A

Läkare gör en grundlig undersökning. Personen berättar sin anamnes (sjukdomshistoria). Läkaren bildar sig en uppfattning av vad som framkommit. Utifrån personens symtom och sjukdomshistoria kan läkaren ta fram ett resultat och då en eventuell diagnos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv hur en Psykologisk utredning går till

A

Leds av en psykolog. Gör tester och observationer av barnet. Har samtal med barnet. Tittar på språk, intelligens och motorik. Helhet: Skola, förskola, hemmet - samspelet med andra människor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv hur en social utredning går till.

A

Börjar oftast med en anmälan eller ansökan om hjälp. Görs en bedömning för om det ska startas en utredning. Man obeserverar och intervjuar för att få information. Bedömer sedan informationen och tar ett beslut om en handlingsplan. Soc som stöd för familj etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka faktorer kan vara orsak till fysiska funktionsnedsättningar?

A

Kan orsakas av hjärnskador, virusinfektioner, ärftliga faktorer eller olyckshändelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hörselskada och dövhet?

A

Viktigt att skilja på hörselskada och döv.
Sjukdomar som öroninflammation och virussjukdomar kan ge hörselskador. Utsatt för buller eller hög musik.

Föds ofta med dövhet, men kan komma i vuxen ålder. Använder sig av teckenspråk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Synnedsättning och blindhet?

A

Äldre människor kan få synnedsättning. Vissa kan ha medfödda synskador.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Dövblindhet?

A

Behöver inte vara helt döva eller helt blinda, men man har båda funktionsnedsättningarna samtidigt. Främst genetiskt men kan bero på infektioner eller olyckor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Cerebral pares?

A

Hjärnskada, uppkommit i fosterstadiet, vid födsel eller innan 2 års ålder. Symtom kan vara nedsatt muskelkontroll. Olika grupper.
Spastisk Cp
Dyskinetisk cp
ataktisk cp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Multipel skleros?

A

Inflammationssjukdom som angriper centrala nervsystemet, alltså hjärnan och ryggmärgen. Symtom är känselrubbningar, balansstörningar, synstörning, trötthet, värk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ryggmärgsbråck?

A

Medfödd missbildning av ryggmärgen och uppstår under graviditetens första 21-28 dagar. Symtom är förlamning i ben, nedsatt känsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Reumatiska sjukdomar?

A

Alla, oavsett ålder kan drabbas. Visar sig genom smärtor och stelhet i leder, framförallt fingrar, handleder, tår, armbågar och knän.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv symtom och orsaker till intellektuella funktionsstörningar

A

En biologiskt störning i hjärnans funktioner som påverkar individens intellektuella och kognitiva förmåga. Ofta problem med inlärningen. Kan vara medfödd eller en nedsättning som följd av skada senare i livet, ex stroke. Föds man med if utvecklas långsammare och kan ha svårigheter att klara sin vardag.

17
Q

Olika grader av if?

A

Lindrig: Längre tid för att lära sig nya saker & att förstå abstrakta saker. Påverkar inte talet och att förstå talat språk.

Måttlig: Kan förstå tal, uppfatta symboler och bilder, minnas saker. Begränsat korttidsminne gör det svårt att generalisera kunskap.

Grav: Stora problem med tal och språkförståelse och använda symboler och bilder. Använda sig av fysisk kontakt för att kommunicera.

18
Q

Ge några exempel på hur Down Syndrom yttrar sig?

A

47 kromosomer ist för 46 som en “normal”.
Yttre tecken: Snedställda ögon, platt bakhuvud, tungan hänger ut, skelning.

Symtom: Nedsatt syn och hörsel. Hjärtfel, motorisk försening, epilepsi, rörelsehinder.

19
Q

Vad är en habilitering? Vad kan man få hjälp med där?

A

En verksamhet som kan ge råd och stöd till barn, föräldrar, syskon och personal på förskola och skola. Barn kan få behandling av sjukgymnast och logoped. Familjen kan få stöd i form av samtal och genom att träffa andra familjer i liknande situationer.

20
Q

Hur kan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar visa sig?

A

Problem i det sociala samspelet med andra människor, det vill säga ha svårt att förstå sociala regler, uppfatta andras behov och känslor. Problem med kommunikation. Motoriska problem. Koncentrationssvårigheter. Dyslexi, dyskalkyli. Inlärningsproblem.

21
Q

Autism?

A

Intellektuell funktionsnedsättning, försenad talutveckling som leder till nedsatt kommunikationsförmåga. Syn och hörselnedsättning. Orsakas av medfödd eller en tidig hjärnskada och kan visa sig innan tre års ålder.
Symtom: Börjar gå senare, går på tår, viftar med händer, drar sig undan.

22
Q

Adhd & Add?

A

ADHD: Svårt att koncentrera sig och vara uppmärksam. Problem att organisera och planera. Ärftligt. Kännetecken: Motoriska problem, bristande tidsuppfattning, svårt att planera och passa tider. Läs och skrivproblematik. Inlärningsproblem. Sömnproblem.

ADD: Passiva och kan vara försjunkna i sina egna tankar. Arbetar långsammare.

23
Q

Tourettes syndrom?

A

Tics, ofrivilliga rörelser som grimaser och speciella rörelser med händerna, ofrivilliga ljud och användning av fula ord. Ofta tvångstankar. Svårt att sitta still och koncentrera sig. Räknas som en neurologisk sjukdom. Ärftlig eller kan bero på obalans i de signalsubstanser som finns i hjärnan. Strategi i skola/förskola är att ha en plats där barnet kan “tica” av sig när de börjar ta över.

24
Q

Dyslexi?

A

Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som innebär att man har svårt att avkoda ord. Ärftlig. Symtom: Kastar om bokstäver, svårt att uppfatta ljudstrukturer, läser och skriver långsamt. Viktigt att sätta in åtgärder tidigt för att få hjälp.

25
Q

Dyskalkyli?

A

Mattematiksvårigheter. Ärftlig eller i samband med hjärnskada. Räknar långsamt och svårt att lära sig multiplikationstabellen. Svårt att se skillnad på siffror. Svårt med klockan. Specifik träning som: Arbeta med tallinjen, samtala om matte, använda miniräknare.

26
Q

Vad är skillnaden mellan psykisk ohälsa och psykisk sjukdom?

A

Psykisk ohälsa är ett brett begrepp som innefattar alla former av psykiskt lidande, från tillfälliga besvär som stress eller ångest till allvarligare problem. Psykisk sjukdom, å andra sidan, är en diagnosbar medicinsk tillstånd, som depression, schizofreni eller bipolär sjukdom, som kräver behandling och ofta långvarig vård.

27
Q

Med ätstörningar?

A

Psykologiska faktorer kan vara att man är stressad, har ångest, dålig självkänsla.
symtom anorexi: Ångest, låg självkänsla, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, depression.

Bulimi: Kan vara svår att upptäcka eftersom personen ofta är normalviktig. Trött, hängig, hög frånvaro kan vara tecken.

Ortodoxi: Försöker ha kontroll över kroppen, extremt fixerad vid att äta hälsosamt och träna.

28
Q

Ångest?

A

Alla kan drabbas av det någon gång i livet, kan komma helt plötsligt. Kroppslig reaktion på nått man upplever som farligt/hotfullt. Rädsla och oro. Orsaker kan vara medfödd sårbarhet eller obehagliga upplevelser under uppväxten. Symtom: Hjärtklappning, yrsel, smärta i magen, svettningar, illamående, svårt att andas.

29
Q

Depression?

A

En sjukdom som många kan drabbas av. Ihållande och pågår under en längre tid. Kan visa sig genom att personen känner sig ledsen, orkeslös. Familjeproblem, olyckor eller andra påfrestningar kan påverka en depression.
Symtom: Långvarig nedstämdhet, försämrat minne, koncentrationssvårigheter, oro, ångest, sömnproblem, hjärtklappning.
Kan behandlas med medicinering och olika typer av psykoterapi.

30
Q

Psykos?

A

Allvarligt psykiskt tillstånd där förmågan att skilja mellan verklighet och fantasi försämras. Olika typer av psykoser. Kan vara ärftligt och utvecklas ofta i vuxen ålder, ex i samband med förlossning. Symtom: Drar sig undan, sömn och dagsrytm blir störd, koncentrationssvårigheter, hallucinationer.

Viktigt med snabb behandling med psykiatrisk hjälp.

31
Q

Schizofreni?

A

Betyder “kluvet sinne”, är en svår psykisk sjukdom. Förändrad verklighetsuppfattning och lider av långvariga vanföreställningar och hallucinationer. Kan höra röster som ex uppmanar dom att göra saker. Teori är att sjukdomen beror på bristande funktioner i signalsubstanser i hjärnan. Ärftlighet elr miljöfaktorer.

32
Q

Psykopati?

A

Inte en sjukdom utan en personlighetsstörning. Hänsynslösa och opålitliga. Utnyttjar andra människor utan att känna dåligt samvete och saknar empati. Ofta egna regler. Kännetecken: Charmig, impulsiv, egocentrisk.

33
Q

De 4 paraplyn del 1 (orsaker, symtom & lösning)

A

Fysiska funktionsnedsättningar:
Cerebral pares
Ryggmärgsbråck.

Symtom:
Nedsatt hörsel/syn
Nedsatt muskelkontroll
Nedsatt känsel
Stelhet
Balanssvårigheter
Förflyttningssvårigheter.

34
Q

De 4 paraplyn del 2 (orsaker, symtom & lösning)

A

Intellektuella funktionsnedsättningar:
Down Syndrom

Symtom:
Rörelsehinder
Nedsatt syn och hörsel
Motorisk försening
Skelning
Infektionskänslighet

35
Q

De 4 paraplyn del 3 (orsaker, symtom & lösning)

A

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar:
ADHD
Autism
Språkstörning

Symtom:
Svårt med socialt samspel
Ingen impulskontroll
Svårt med kommunikation
Inlärningssvårigheter
Motoriska svårigheter
Tal och språksvårighet

36
Q

De 4 paraplyn del 4 (orsaker, symtom & lösning)

A

Psykiska funktionsnedsättningar:
Ångest
Oro
Depression
Ohälsa

Symtom:
Hjärtklappning
Smärta/värk
Trötthet
Ångest
Koncentrationssvårigheter

37
Q

Olika förhållningssätt?

A

En tydlig struktur i form av olika scheman.
Tydliga genomgångar både skriftligt och muntligt.
Hjälpmedel som datorstöd med olika stavningsprogram och arbetsminnesträningsprogram.