kap 7 Miljö och människans aktivitet Flashcards

1
Q

Definiera ordet miljö

A

Miljö kan definieras som de fysiska, sociala, kulturella ekonomiska och politiska särdragen i vår omgivning som påverkar både motivation, organisation och utförande av aktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nämn olika kontexter människan är engagerad i

A

Det flesta av oss är engagerade i en mängd olika kontexter(t.ex. hem, grannskap, skolan och arbetsplatsen.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad kan individen komma i kontakt med inom kontexterna av t.ex. hem, grannskap, skolan och arbetsplatsen.)

A

Inom dessa olika kontexter kommer vi i kontakt med olika rum, föremål, människor, förväntningar på, och möjligheter att göra saker. Samtidigt påverkas aktivitetslivet av övergripande kultur, ekonomiska villkor och politiska faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Miljö kan definieras som de fysiska, sociala, kulturella, ekonomiska och politiska särdragen i vår omgivning som påverkar vår motivation, organisation och utförande av aktivitet, vilka dimensioner kan miljön inbegripa på?

A
  • Föremål som människor använder när det gör saker
  • De fysiska platser där människor gör saker
  • De aktivitetsformer eller- uppgifter som finns att tillgå, är förväntade och/eller krävs av sammanhanget.
  • De sociala grupper (familj,vänner, arbetskamrater,grannar) som man möter.)
  • Kultur vilken genomsyrar och påverkar både fysiska och sociala aspekter i miljön
  • De politiska och ekonomiska kontexter som påverkar frihet och resurser som är relevanta för aktivitet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ge ett exempel på möjligheter och resurserr som möjliggör för människan att välja eller göra saker.

A

T.ex. Kontekten Natur bjuder in till flerfallet olika aktiviteter som att jogga, träffa en vän, plocka svamp, fotografera. Det finns också olika resurser i miljön som upprätthåller en motivation, såsom familj, vänner med moraliskt stöd och uppmuntran, i hopp att personen ska bibehålla sin strävan att nå ett mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad kan påvisa svårigheter att hålla motivation uppe?

A

Vid brist, t.ex. en pensionär som inte längre behöver leva upp till arbetslivets förväntningar tenderar ofta att visa på en svårighet att hålla motivationen uppe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka resurser har miljön för att underlätta aktivitetsutförandet?

A

Exempelvis Verktyg, instruktioner och andra människors vägledning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad finns det för olika begränsningar eller markant styrande ting i den fysiska miljön?

A

staket, mur, trappa, trottoarer avgör var vi kan ta oss fram och hur stor ansträngning som krävs. Andra människors lagar, förväntningar, arbetskrav, regler och sociala normer ksn också påverka människans handlingar, aktivitetsmönster och motivation. Därmed uppmanar miljön till vissa beteende och motverkar alt tillbakavisar andra.
Ett åka ut och resa med flygplan är ett sådant exempel. Där blir människan dikterad i vilken ordning allt ska skötas, det sker alltså med miljöns krav och begränsningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur kan miljömässiga krav bidra till uppkomsten av vanor och roller?

A

T.ex. en skolas fysiska utformning, regler/krav i kombination med uppfattningen som lärare, elever och andra har, bidrar till att elevrollen formar det attityder och handlingar dom kommer att avgöra varje elevs roll.

Krav och begränsningar i miljö kan också hämna drivkraft och handling på ett negativt vis många institutionsmiljöer har visat en oönskad effekt på de som vistas där. Regler, organiserade evenemang och personalens omsorg på tex en dagsverksamhet i själva verket undertryckte klienternas försök till spontana beteenden och det främjar dels passivitet och även inaktivtet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är rum?

A

Rum är fysiska kontexter som avgränsade och inrättade på ett sätt som påverkar vad människor gör i dem. Det fysiska egenskaperna i naturen ger, i kombination med väder, möjlighet till stöd och krav för beteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ge förslag på byggda rum?

A

Byggda rum (såsom skola, kyrka, köpcenter är medel för kulturen. Individerna inom kulturen kan med lätthet avgöra vad dessa är avsedda till. Följaktligen bidrar detta till dynamiska möjligheter och begränsningar för görandet. T.ex. ett bibliotek inbjuder till bläddrande i böcker och motverkande av höga ljud. Medans en fotbollstadium uppmuntrar åskådarna att titta och skrika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är ett föremål?

A

Föremål kan både vara tillverkade eller naturligt förekommande saker som människor integrerar med och vars egenskaper påverkar vad vi gör med dem. Föremål i naturlig miljö förekommer utefter naturens ordning medan de som finns i konstruerade miljöer är ditplacerade av människan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad har naturen för påverkan på lek med föremål?

A

Även föremålen har en stark påverkan på aktivitet. Om barn exempelvis väljer att spela solitära och sociala spel beror de på vilken typ av leksak eller utrustning som finns till hands.
Råmaterial såsom kartong, sand, däck inbjuder till en aktiv utforskning medan permanent utrustning på lekplatser begränsar lekens variation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur påverkar den symboliska innebörden av föremål vilka användingssätt som de stödjer eller kräver?

A

Den symboliska innebörden av föremål kan påverka vilka användningssätt de stödjer eller kräver, om en bil är en symbol för t.ex. oberoende och ansvar kanske en ung använder infinner sig högre krav att ha kunskap om bilens underhåll. Medan om ett praktiskt föremål har ett starkt känslomässigt värde kan de tas ur bruk för att inte bli skadar eller förstört.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

vad är Föremålens och rummets inverkan på människor med funktionshinder?

A

Många människor har förutsättningar till att anpassa sina fysiska rum i exempelvis hemmet så att det svara åt dennes funktionsnedsättning. Det mest uppenbara är naturliga, artiktetoniska hinder som kommer ivägen för arbete, lek och aktiviteter i dagliga livet. Naturliga rum- flertalet problem. T.ex. snö för en blind utestänger ljud som han förlitar sig på, dessutom svårigheter att använda blindkäpp. Typen av problem varierar i den fysiska miljön beroende på om personen har emotionellt, sensoriskt, motoriskt eller ett kognitivt funktionshinder. Det flesta föremål är utformade för en individ utan funktionsnedsättning och där tillkommer komplikationer. Föremål utformade på detta vis är ofta omöjliga eller farliga att integrera med för en människa i funktionsnedsättning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med att special designande föremål för funktionshinder kan ge starka symboliska budskap?

A
  • rullstol t.ex. nödvändig för förflyttning, men också en symbolisk påminnelse om att inte kunna gå igen.
17
Q

Vad är Sociala Grupper?

A

Sociala grupper definieras som samlingar av människor som träffas för olika formella eller informella syften. Grupper kan såväl innefatta endast två personer såsom att du integrerar med en granne eller som en hel klubb eller integration personen tillhör. = ett varaktigt klimat av värderingar, intressen, och aktiviteter är karaktäristiskt för de flesta grupper

18
Q

Vad är Aktivitetsformer/-uppgifter?

A

Miljön erbjuder möjligheter att göra saker, Vedertagna sätt att göra saker refereras vanligen till som uppgifter. inom arbetsterapin har även termen aktivitetsform använts för att referera till saker människan gör. Begreppet ’’form’’ syftar på utmärkande stilar, handlingar, betydelser med mera som kännetecknar ett görande.

Ex. Snickra, handla, shoppa.
Utgångspunkt i ovan kan vi definiera aktivitetsformer/-uppgifter som vedertagna handlingssekvenser som på en gång har ett inre sammanhang riktade mot ett specifikt syfte, förankrade i den kollektiva kunskapen, kulturellt igenkännbara och namngivna. De är utformade så att det finns ett typiskt eller korrekt sätt att utföra dessa på. Kulturen specificerar procedurer, resultat och standard för hur en aktivitetsform/-uppgift ska utföras, som sedan förmedlas till de som vill lära sig den.

Specialiserade sociala grupper- rehabiliteringshem, vårdhem serviceboende.

19
Q

Hur tolkas och formas Fysiskt och social miljö av kulturen?

A

det viktigt att se kulturen som en genomgripande del av miljön. Kultur definieras som övertygelse, tro och uppfattningar, värderingar, normer, samt vanor och beteenden som delas av en grupp och/eller samhälle som som nedärvs från generation till generation genom både formell och informell fostran.

Kulturen avgör hur den fysiska kontexten organiseras och vilka artefakter vi troligtvis kommer att stöta på inom dem. Kulturen förmedlar också ett sätt att se på och möta den fysiska miljön, vilket även innefattar naturens värld.

20
Q

Vad är en aktivitetsmiljö?

A

En kombination av rum, föremål, aktivitetsformer och eller sociala grupper. Som utgör ett sammanhang och en meningsfull kontext för aktivitetsutförande.

21
Q

Vad är sociala grupper

A

Sociala grupper- Samlingar av människor som träffas för olika formella alt informella syften och som påverkar vad människor gör inom dem.

22
Q

Miljöns inverkan

A

Faktisk inverkan i form av möjligheter krav, stöd och begränsningar dom fysiska och sociala aspekter i miljön har på en viss individ