KAP 1: Jorda Flashcards
Hva er soltåken?
En tåke av gass og støv. Sola og planetene er dannet fra soltåken.
Hva er planetesimal?
Mindre himmellegemer som ble dannet ved at støvpartikler kolliderte og samlet seg i stadig større klumper.
Hva er et planetfoster?
På grunn av gravitasjonskrefter begynte de store planetesimalene å vokse på bekostning av de små, ettersom de små ble trukket mot de store, i stadig nye kollisjoner. Noen av disse fikk derfor utvikle seg til planetfostre, som ble forløperne til planetene.
Hvilke tre hoveddeler kan vi dele jorda inn i?
Skorpe, mantel og kjerne.
Hva er Moho?
Grensen mellom skropebergartene i jordskorpa og mantelbergartene helt øverst i den øvre mantelen, kalles Moho. Bergartene her er faste og stive, men skiller seg likevel fra de andre lagene. Jordskjelvbølger får en mye større hastighet når de passerer denne grensen.
Hva består litosfæreplatene av?
Litosfæren består av jordskorpa og øvre del av den faste mantelen. Langs midthavsryggene reduseres tykkelsen av litosfæreplatene.
Hva er astenosfæren?
Astenosfæren ligger rett under litosfæren, og består av den øverste plastiske delen av mantelen. Her er bergartene nær smeltetemperatur, samtidig som de inneholder forholdsvis mye vann, noe som gjør dem myke. Dette fører til at de stive litosfæreplatne lett kan gli oppå den.
Hva er mesosfæren?
Mesosfæren bestå av den faste, nedre delen av mantelen. Den har samme kjemiske sammensetning som resten av mantelen, men fordi trykket er vesentlig høyere er også bergartene stivere - til tross for høyere temperatur.
Hvor ligger mantelen?
Mantelen ligger mellom jordskorpa og jordens kjerne.
Hva er mantelstrømmer?
Temperaturforskjeller i mantelen setter i gang mantelstrømmer, ettersom varme bergarter er lettere enn kalde. I områder med varm mantel vil derfor bergartene langsomt stige oppover mot jordoverflaten, mens i områder med kald mantel vil bergartene være tyngre og dermed synke.
Hva består kjernen av?
Den ytre flytende kjernen og den indre faste kjernen.
Hvordan er jordas atmosfære dannet?
Den første atmosfæren var et resultat av vulkansk aktivitet, og inneholdt vanndamp, karbondioksid, svoveldioksid, nitrogen, metan og noen andre gasser. Atmosfæren har siden forandret seg mye. Etter at de første havområdene oppstod, kunne gasser som CO2, SO2 og H2S løses opp i vannet og bindes til avsetninger (løsmasser av bergarter og organisk materiale) på havbunnen. Nitrogen derimot, som reagerer lit med andre stoffer, ble igjen i atmosfæren - og har etterhvert blitt den dominerende gassen der. Det første frie oksygenet i atmosfæren ble dannet ved at solstrålingen splittet vanndampmolekyler i sine enkelte bestanddeler. Senere har konsentrasjonen av oksygen økt som følge av fotosyntese.
Hva beskytter ozonlaget oss mot?
Ozonlaget beskytter livsformer på jordoverflaten mot UV-stråling. Det blir dannet når solstrålingen spalter O2, slik at frie oksygenatomer (O) dannes. Et oksygenatom kan så reagere med et oksygenmolekyl og danne et ozonmolekyl (O3).
Hvor kommer vannet på jorda fra?
Mesteparten av vannet på jorda har kommet med planetesimaler og planetfostre som inneholdt vannholdige mineraler og is. Senere er dette vannet tilført atmosfæren som vanndamp gjennom vulkanutbrudd. Havene ble deretter dannet ved at vanndampen kondenserte og falt ned som regn.
Når la Alfred Wegener fram sin teori om kontinentaldrift?
På tidlig 1900-tallet.
Hvilke observasjoner støttet Wegeners teori om kontinentaldrift?
Man har funnet samme fossiler og samme bergarter på ulike kontinenter som ser ut som de kan ha ligget inntil hverandre tidligere, fordi formen passer inn i hverandre.
Hva er havbunnsspredning?
Havbunnsspredning oppstår ved midthavsryggene. Her er det dype sprekker i havbunnen, som gjør at magma kan stige opp til overflaten. Det dannes da ny jordskorpe, som beveger seg ut til sidene, fordi havbunnen buler opp og skaper en “utforbakke”.
Kjenner du et annet ord for subduksjonssone?
Kollisjonssone. Her dannes det dyphavsgroper, øybuer og fjellkjeder.
Hva handler platetektonikken om, hva er forskjellig fra de to teoriene om kontinentaldrift og havbunnsspredning?
Teorien om platetektonikk bygger videre på de to teoriene om kontinentaldrift og havbunnsspredning, og beskriver hvordan litosfæreplatene på jorda beveger seg i forhold til hverandre. Platene beveger seg enten ifra, mot eller langs med hverandre og vi kaller dette henholdsvis for konstruktive-, destruktive- og transforme plategrenser. Det kan også omtales som spredningsakser, kollisjonssoner og glidegrenser. Dette er både havbunnsplater og kontinentalplater. Forskere hevder at den viktigste drivkraften for platebevegelsene er trekkraften som oppstår når en tung havbunnsplate synker ned i mantelen i en subduksjonssone og dermed trekker med seg resten av litosfæreplata. Desto lenger ned i mantelen den kommer, desto hardere trekker den.