Kampagnekommunikation m.m. Flashcards
6. semester - Katrisk
Forklar Mental model approach
Tilgang
- forståelse af brobygning mellem ekspertviden og lægfolks perception
- viden om individuelle præferencer for risikoopfattelse og risikoaccept
- kognitiv forskning i, hvordan vi ordner og opfatter verden
- forståelse af fortolkning, sociale og følelsesmæssige dimensioner
- betydning af relation mellem afsender og modtager
Metode
- Udarbejd en ekspertmodel – karakteren og omfangen af truslen – eksperters vurdering, der baserer sig på en faglig vurdering
- Mental model kvalitative, åbne, interviews – undersøg hvordan folk selv sætter ord på truslen, og hvor vurderinger fremstår uimodsagt
o Analyser resultater i forhold til ekspertmodellen
- Gennemfør struktureret survey, der tager udgangspunkt i ekspertmodel samt åbne kvalitative interview – analyser forekomst og hyppighed af forståelser
- Udarbejd udkast til risikokommunikation, der tager højde for eksperter og for lægfolks vurderinger
- Test og evaluer kommunikation
Forklar kanylemodel og flertrinsmodel
Kanylemodel: En til mange. En ældre model, der tager udgangspunkt i massekommunikation.
Flertrinsmodel: Starter som kanylemodel, men er videreudviklet og passer til det postmoderne samfund. Her interagerer målgruppen med hinanden.
Forklar care, consensus og crisis communication
Care: Taler til det enkelte individ. Massekommunikation. Taler til følelser. Er en forebyggende kommunikationsstrategi.
Consensus: Debatter og diskussioner. Folk interagerer med hinanden. Er til forebyggelse.
Crisis: Handleanvisninger og instrukser der skal bruges, når noget er gået galt.
Forklar indlæringshierakierne
I mange kampagner er afsenderens problem ikke at skabe en bestemt holdning til et emne, men at få målgruppen til at handle i overensstemmelse med dens holdninger. Der er fx negative holdninger til spirituskørsel, men flere der kører beruset; der er positive holdninger til at holde avis, men faldende oplag. Der er positive holdninger til B&O’s produkter, men et faldende overskud i virksomheden.
Sammenhængen mellem kampagnearbejdets tre centrale grupper af mål, viden, holdninger og adfærd kan sammenfattes således:
- det er muligt gennem massekommunikation at ændre en målgruppes viden, men viden resulterer ikke nødvendigvis i de holdnings- og adfærdsændringer, der er afsenderens mål.
- kommunikation kan skabe varige ændringer i holdninger og adfærd, hvis modtagerne er motiverede og kan bearbejde og anvende den tilegnede viden, og hvis tilegnelsen resulterer i positive tanker og ideer, der er integreret i personens forholdsvis varige kognitive strukturer.
Det traditionelle: Viden - holdning - adfærd
Lav engagement: Viden - adfærd - holdning
Dissonansændrings-indlæringshierarkiet - Adfærd - holdning - viden
Forklar upstream og downstream
Up stream: Strukturalistisk, på det samfundsmæssige plan, man ændrer rammerne i en organisation.
Down stream: Mere rartionelt, man taler til det enkelte individs fornuft fx. via kampagner. Hænger sammen med down stream + change intervention.
Forklar framing
Framing er de mønstre, der er i en tekst. Under Mohammedkrisen opstod der to modpoler med forskellige mønstre. Nogle brugte ord som ytringsfrihed, Danmark og de andre. Andre brugte ord som respekt og racisme. Teksterne indeholdt forskellige mønstre.
Forklar nudging
Man skubber målgruppen i en bestemt retning, uden at de ved det. Det foregår ubevidst. FX. på KP, hvor der er markeret pile på gulvet.Man får modtageren til at slå system 1 til.
Forklar rational choice
Man taler til individets fornuft. Hænger sammen med down stream. Man går ud fra, at individet er i system 2. Man ser bort fra, at noget skal være let.
Forklar det strukturalistiske perspektiv
Hænger sammen med up stream.Her undersøger man det samfundsmæssige, kulturelle og ændringer af rammer.
Forklar Münsters barriereanalyse
Viden er sjældent den afgørende barriere. Fx borgere der fik penge til at få isoleret deres loft. De fik at vide, at det ville være godt at gøre, og at de kun skulle rydde op på loftet inden nogen kom for at ordne det. Problemet var dog, at folk ikke orkede at rydde op på loftet, selvom de godt vidste, at det ville være det smarteste at få isoleret loftet.
Vi forstår godt problemet, men idéen er besværlig.
Sådan laver du en barriere-analyse:
Sprog: Hvilket sprog bruger de om problemstillingen?
Kontekst: Hvor foregår adfærden og hvorfor?
Barriere: Hvilke barrierer fremhæver brugerne som de værste?
Bagvedliggende rationaler: Hvordan begrunder brugerne deres adfærd?
Miljø: Hvilken effekt har det lokale miljø? Fx. Indretningen på adfærden.
Forklar “skriv-på-væggen”-metoden
Man skriver sine idéer ned til produkter på et A4-ark. Herefter præsenterer man styrker og svagheder ved dem. Senere hænger alle deres idéer op på en væg, hvorefter man går rundt og kan skrive videre på andres idéer.
Forklar FIRE-modellen
Forståelse, ideudvikling, realisering, evaluering. Det er selve innovationsprocessen. Den fremstår som lineær, men måske er den dynamisk?
Forklar PIA-modellen
Alle forståelser af kommunikationsprocessen har udgangspunkt i et billede af et kommunikationsprodukt (P), der møder og påvirker et individ (I), der agerer (A) i forhold til påvirkningen.
PIA-modellerne: Hvordan vi forstår modtageren. Det er en kinesisk æske, hvor den inderste del er kanyle model, så den genstridige og yderst er behovstyreren.—> Som mennesker er vi ofte styret af nogle behov.
Vi bliver styret af alt muligt andet end det vi tror, at vi bliver styret af. —> Er der noget andet på banen? Det er ikke rationelt at tænke sådan, men vi gør det alligevel.
Hvis man ikke ser den kommunikation, som man skal modtage, så er der ingen kommunikation.
Forklar begrebet “massekommunikation”
En-til-mange. Fx. kampagnevideoer.
Forklar begrebet “interpersonel kommunikation”
En til en fx. mails.
Forklar totrinsmodellen.
Totrinsmodellen går altså ud fra, at nogle mennesker i forhold til bestemte emner i højere grad end andre modtager information fra massemedierne og fungerer som opinionsledere. I praksis, forskning og litteratur bliver de lidt i flæng og ikke helt konsistent kaldt opinionsledere, hubs, mavens (eksperter), influentials og e-fluentials i forhold til deres sociale kontakter, der betegnes som “followers”.
Forklar den cirkulære flertrinsmodel
Massekommunikation –> Individet hører og lærer gennem massekommunikation –> Det fører til samtaler med andre om emnet –> Interpersonel kommunikation øger eksponeringen –> Individet hører og lærer gennem interpersonel kommunikation.
Forklar om Ulrich Bechs teori om risici
Minder om Giddens. I det senmoderne samfund fungerer man som enkelt individ.
Forklar om Douglas teori om risici
Alt efter hvilken kultur man vokser op i, vil man opleve risici forskelligt.
Forklar forskellen på psykologisk framing og sociologisk framing
Framing: To måder at forstå det på: Psykologisk og sociologisk.
Psykologisk: Handler om, hvordan man manipulerer det enkelte individ. Fx middle region af Erwin Goffman, hvor bloggere taler til det enkelte individ.
Sociologisk: Handler om, hvordan man manipulerer samfundet. Fx via nyhedsmedier. Når man fx kalder Krigen i Ukraine for en militær operation eller krig.
Forklar kritikken af framing
Framing kan overtage hele handlingen. Det kan derfor blive til selve billedet fremfor rammen.
Forklar induktiv og deduktiv framing
Man kan arbejde med framing både deduktivt og induktivt. Induktivt hvis man analyserer en ny tekst og ud fra den indsætter frames, og deduktivt, hvis man tager en eksisterende tekst og framer den. Vi har arbejdet induktivt med vores framing, da vi skulle frame kampagne-teksten. Den er nemlig ikke bygget på baggrund af noget.
Forklar Middle range teori
Middle range teori befinder sig mellem mikro og makro-niveauer. Med framing kan man havne et sted midt i mellem, hvor man skaber en mere snæver forståelse ud fra et makro-niveau, men det er heller ikke så småt og så generaliserende som mikro-niveau. Framing-begrebet har sin styrke i, at det understøtter en præcis og systematisk analyse
af tekster og deres mulige samspil med meningsdannelsen. Det forudsætter ikke nødvendigvis en global teori om kultur og samfund, men kan bidrage til at opbygge ’middle-range
teorier’ om fx samspillet mellem politiske eliter og meningsdannelsen eller journalisters
selektive vinkling af nyhedshistorier.
Diskurser handler om magt og om at vælge side og vinde diskussionen. Det er ikke nødvendigvis det, som Framing handler om. Framing er blot en andnen måde at formulere på.
Forklar downstream og downstream+ context change intervention
Downstream: Vil gerne ændre noget, der er gået galt. Her virker fornuftkampagner, fordi man ikke har en så stærk identitet på det tidspunkt. Fx hvis man lige er flyttet til en ny by eller har fået en ny stilling. - Downstream + change intervention er derfor en ekstra ting, der puttes på her, for at opnå det største effekt.
Forklar bourdieus habitus begreb
Habitus: habitus(man har lært noget andet fx. nogle mener at det er normalt med hvalfangst, fordi de har gjort det siden de var børn, mens andre der ikke er opdraget med det, mener at det er dyremishandling. de har altså forskellig habitus) . Det handler altså om de vaner, som man danner ud fra den sociale proces.
Forklar indlæringshierarkierne
Viden, holdning, adfærd.
Forklar Giddens og Becks tilgang til det senmoderne samfund. Hvordan hænger det sammen med adfærdsændringer?
Senmodernitet, Giddens og Beck:
At træffe valg er med andre ord et vilkår i den senmoderne tilværelse, hvor individets egen selvrealisering nærmest er blevet en ny religion. Vi spinder fortællingen om os selv på blogs, med Instagram-billeder og Facebookopdateringer, og former vores krop i fitnesscentret. Fællesskaber og værdier er noget vi tilvælger og udskifter, i takt med at vi konstant genopfinder os selv – en ustabilitet og flygtighed som kan virke befriende, men som for nogen også kan virke som et smerteligt ansvar.
Fordi vi i denne verden er så individiuelle, er det vigtigt at lave perosnaer for at undersøge, hvordan vi bedst rammer det enkelte individ. Massekommunikation fungerer ikke optimalt mere.
Forklar begrebet socio-materity (Heidenstrøm)
Ekspertviden har en stor betydning for, hvordan mennesket opfatter noget: Fx stoler man mere på køkkenudstyr, der fx er lavet af Mette Blomsterberg.Dette kaldes for socio-materity.
Kritik af Socio-materity: Folk føler, at de kan stole for meget på produktet og derfor kan de se bort fra de potentielle farer, der kan være. Fx de ved godt, at der kan opstå brand i en gryde, men de stoler for meget på Blomsterbergs gryde, at de glemmer at holde øje.
Forklar begrebet Statistisk evidens
Det er med tal. Man kan blive motiveret, hvis der er en risiko for andre end en selv. Fx hvis kampagner med klima handler om folk, der ikke engang eksisterer.
Forklar begrebet Narrativ evidens
En personlig fortælling
Forklar Probabilistisk risiko
Det mest sandsynlige udfald, fagsfolks bedste bud på udfald fx. kampagne med Kræft, der siger, at hvis du er blevet solskollet, og du er over 15 år, er din chance for at få hudkræft dobbelt så stor.
Forklar begrebet Self- efficacy
Det er målrettet den enkeltes handlinger. Man gør noget på sit eget niveau for sig selv. Fx Hvis jeg stopper med at drikke rødvin, så er det godt for mig, for så vil jeg leve længere. Hvis jeg stopper med at gå i solarie, er det godt for mig.