Jurisprudentie Flashcards

1
Q

Eisers/Gemeente de Bilt

A

Rechtsregel:
- Schadevergoeding voor immateriële schade op basis van een overschrijding van de redelijke termijn (20 rv) moet in een aparte zaak worden gevorderd.
- Dat materiele schade die is geleden zal door de gelaedeerde zelf moeten worden aangetoond en bewezen. Tenzij het gaat over spanning en frustratie over het uitblijven van een rechterlijke beslissing. Hieromtrent bestaat zelfs geen stelplicht.
- Op basis van effective remedy (13 evrm).
- De hoogte van de vergoeding van de immateriële schade is 500 euro per half jaar overschrijding van de redelijke termijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Schook/Vergeer

A

Het beginsel van hoor en wederhoor (19 rv) is bij een niet-officiële bezichtiging (194 rv) door de rechter niet toegepast.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kalimijnen

A

De plaats van het ontstaan van de schade en de daadwerkelijke schade zijn niet hetzelfde in casu.

De rechter van de plaats waar het schade toebrengende feit zich heeft voorgedaan is ook bevoegd. Dit is zowel de plaats waar de schade is ontstaan als de plaats waar de schade is ingetreden. Er kunnen dus 2 rechters bevoegd zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Briefadres

A

Een briefadres heeft te gelden als gekozen woonplaats en een exploot mag worden betekend aan het briefadres.

Uitzonderingen:
- Indien de deurwaarder moet aannemen dat het briefadres niet (meer) juist is en de stukken de betrokkene niet zullen bereiken bij de betekening aan het briefadres.
- Indien degene voor wie het exploot is bestemd, voor een of mer bepaalde aangelegenheden een andere gekozen woonplaats in de zin van 1:15 bw heeft dan het briefadres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Siedsma/Reek

A

Het verkeerd vermelden van een tijdstip brengt geen nietigheid met zich mee. Het leent zich echter wel voor herstel. Ook herstelexploten zijn gebonden aan artikel 121 Rv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Anticipatie arrest

A

Geïntimeerde heeft de zaak tegen 8 dec 2020 aangebracht. Op die roldatum is voor appellant geen advocaat gesteld. Het Hof heeft de zaak daarop verwezen naar de rol van 22 december 2020 voor het alsnog stellen van een advocaat aan de zijde van appellant, maar dat is ook op die roldatum niet gebeurd.

Rechtsregel:
> Door in de appeldagvaarding de advocaat te noemen die de appellant in hoger beroep zal vertegenwoordigen, in de appellant nog niet in de juiste wijze in hoger beroep verschenen. Daarvoor is nodig dat op de rol een advocaat voor appellant wordt gesteld.
> Als appellant heeft verzuimd om tijdig een advocaat te stellen en in de gelegenheid wordt gesteld dit verzuim te herstellen, zal het hof appellant (of de in de appeldagvaarding genoemde advocaat) daarover afzonderlijk moeten verrichten. Het is niet voldoende dat het hof op de rol aantekent dat de appellant deze gelegenheid wordt geboden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Van der Zwan q.q./Dompelings c.s.

A

De Hoge Raad heeft in dit arrest nog eens bevestigd dat een partij die in hoger beroep om een mondelinge behandeling verzoekt, daar in beginsel recht op heeft. Dat was al vaste rechtspraak van de Hoge Raad onder art. 134 (oud) Rv en dat blijft zo, ook onder art. 87 Rv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

M’Barek/Van der Vloodt

A

De HR heeft criteria ontwikkeld waaraan moet zijn voldaan wil de voorzieningenrechter de mogelijkheid hebben om een partij in kort geding te veroordelen tot betaling van een geldsom:
> Het bestaan van de vordering van de eiser op de gedaagde moet voldoende aannemelijk zijn.
> Er het sprake zijn van feiten en omstandigheden die meebrengen dat uit hoofde van onverwijlde spoed een onmiddellijke voorziening vereist is (wijst niet enkel o p financiële noodsituatie)
> Er moet sprake zijn Vane en laag restitutierisico (= laag risico dat terugbetalen naderhand niet mogelijk zal zijn)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ongeval St. Oedenrode

A

In beginsel dient de partij die zich beroept op rechtsgevolgen wegen gestelde feiten te bewijzen (=150rv). Dit geldt niet per definitie voor feiten aangevoerd te betwisting van gestelde feiten .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Eigen Haard

A

Nieuwe uitleg van art. 6:265 bw. Slecht een tekortkoming van voldoende gewicht geefthet recht op (gehele of gedeeltelijke) ontbinding van de ook. Kijk hierbij naar alle omstandigheden van het geval.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Omkeringsregel

A

Ging om een fout van een gynaecoloog bij de geboorte van een kind, waarna het kind hersenletsel heeft opgelopen. In cassatie is de vraag of het causaal verband tussen de beroepsfout en de bij de baby opgetreden hersenschade is bewezen.

rechtsregel: in bepaalde gevallen strekt de omkeringsregel ertoe een uitzondering te maken op de hoofdregel van 150 rv vind Ier voege dat het bestaan van causaal verband tussen een onrechtmatige daad of tekortkoming en het onstaan van de schade wordt aangenomen, tenzij degene die wordt aangesproken bewijst waarvoor in het kader van het hier te leveren tegenbewijs voldoende is: aannemelijk maakt dat de bedoelde schade ook zonder die gedraging of tekortkoming zou hebben plaatsgevonden.

Vereiste: Moet sprake zijn geweest van in strijden een rom die strekt tot het voorkomen van een specifiek gevaar ter zake van het ontstaan van de schade en dat degene die zich op schending van deze norm beroept, ook bijbetwisting aannemelijk heeft gemaakt dat in het concrete geval het gevaar waartegen de norm bescherming beoogt te bieden, zich heeft verwezenlijkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Schriftelijke getuigenverklaring arrest

A

163 rv.
Getuigenverhoor kan ook middels eerder door de getuige ondertekende schriftelijke verklaring. Rechter moet zich dan wel afvragen hoe betrouwbaar dit is.
Bij de bewijswaardering van een getuigenverklaring die is afgelegd met gebruikmaking van een eerder door dezelfde persoon afgelegde schriftelijke verklaring die niet in tegenwoordigheid van partijen tot stand is gekomen, zich zal dienen af te vragen in hoeverre aan de betrouwbaarheid van de getuigenverklaring afbreuk wordt gedaan door het bestaan en de wijze van totstandkoming van die schriftelijke verklaring.
In hoeverre de getuige wordt beïnvloed door de door hem ondertekende verklaring, zeker als hij die niet zelf heeft opgesteld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Eisers/Gem. Borger-Odoorn

A

kan tegen tussenvonnisgedeelte in hoger beroep als ook tegen eindvonnis gedeelte in beroep gaat. Incidenteel beroep.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

V/W c.s.

A

Buiten het toepassingsbereik van de art. 31 en 32 Rv kan de rechter niet zelf de rechtskracht van zijn uitspraak aantasten, ook niet met instemming van partijen. Het gesloten stelsel van rechtsmiddelen brengt mee dat die aantasting is voorbehouden aan de hogere rechter, aan wie door aanwending van een rechtsmiddel kan worden gevraagd een uitspraak uit de vorige instantie te vernietigen. Dit zou in strijd zijn met het rechtszekerheidsbeginsel en de openbare orde

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

IV/SRLEV

A

Gezag van gewijsde (236 rv)
Het gezag van gewijsde kan worden ingeroepen als in een geding tussen dezelfde partijen eenzelfde geschilpunt wordt voorgelegd als in een eerder geding, en de in het dictum van de eerdere uitspraak gegeven beslissing (mede) berust op een beslissing over dat geschilpunt, ongeacht of wat gevorderd wordt hetzelfde is. Het antwoord op de vraag of in het eerdere geding sprake is geweest van beslissingen aangaande een geschilpunt dat dezelfde rechtsbetrekking betreft als in het andere geding, is afhankelijk van de grondslag van de vordering of het verweer, het processuele debat en de gegeven beslissingen. Dat vergt uitleg van de in de eerdere procedure gedane uitspraak, mede in het licht van de gedingstukken waarop die uitspraak berust. Indien een vordering met kracht van gewijsde is afgewezen, en de afwijzing erop is gebaseerd dat de voor de vordering aangevoerde grondslag niet is komen vast te staan of dat deze grondslag de vordering niet kan dragen, kan tot uitgangspunt dienen dat de beslissingen aangaande het ontbreken of niet toereikend zijn van deze grondslag, in een ander geding tussen dezelfde partijen gezag van gewijsde hebben. Dit betekent onder meer dat bij een beroep op gezag van gewijsde, feiten en bewijsmiddelen die in de eerdere procedure niet ter staving van de gestelde grondslag zijn aangevoerd, in een ander geding niet alsnog in het kader van dezelfde grondslag aan de vordering ten grondslag kunnen worden gelegd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Waarheidsplicht

A

De waarheidsplicht (art. 21 Rv) geldt voor alle burgerlijke rechtsvordering procedures. De rechter mag ambtshalve oordelen dat partijen hebben gehandeld in strijd met art. 21 Rv. En daaraan gevolgen verbinden die overeenkomen met de aard van en de ernst van de schending. Tevens wanneer de rechtbank op basis van processtukken tot een inhoudelijke beslissing is gekomen, kan het hof oordelen dat art. 21 Rv. is geschonden.

17
Q

Wertenbroek q.q./Erven van Vlerken

A

artikel 347 rv: twee-conclusie-regel. Dit betekent dat er 1 conclusie van eis is en 1 conclusie van antwoord. Dit betekent dat hierna in beginsel geen vermindering/vermeerdering van de eis nog mag worden gedaan. Uitzonderingen:
> ondubbelzinnige toestemming wederpartij
> aard geschil
> nieuwe feiten/omstandigheden

Van Vlerken had na het deskundigenbericht de eis vermeerderd. Dit werd oke bevonden, omdat de eisen van de goede procesorde zich hiertegen niet verzetten.

18
Q

Shamshum/Mahuko

A

Kern: daad van bekendheid moet terughoudend worden aangenomen. Gedaagde moet bekend zijn met het vonnis en de inhoud. Waarbij met inhoud de letterlijke tekst van het vonnis wordt bedoeld. (143 rv).
Wanneer kan van een daad van bekendheid worden gesproken?
Rechtsregel: een daad van bekendheid moet met terughoudendheid worden aangenomen. Het dient benaderd te worden vanuit een voordelig perspectief voor gedaagde. Het feit dat iemand weet van een vonnis, bijv. door middel van een brief of deurwaarder, is onvoldoende. Gedaagde dient bekent te zijn met de inhoud van het vonnis. De letterlijke uitspraak. Bekend zijn met de gevolgen is onvoldoende (bedrag X moeten betalen aan Y).

19
Q

Montis/Goossens

A

Een fout in de aanduiding van een partij waarbij duidelijk is wat wordt bedoeld, levert niet direct niet-ontvankelijkheid op.
Art. 122 (onredelijk geschaad), 332 (hoger beroep), 398 (cassatie) en 236 (gezag van gewijsde)
Rechtsregel: Als het duidelijk is wat wordt bedoeld, waarbij belangrijk is dat de wederpartij niet onredelijk in diens belangen wordt geschaad, dan kan een dergelijke fout door de vingers worden gezien. De HR geeft hierbij enkele regels:
1. De procedure dient in beginsel tussen dezelfde partijen plaats te vinden als in de vorige situatie.
2. Een verschenen partij kan om rectificatie verzoeken van dienst aanduiding op basis van vergissing of partijwissel. Een dergelijk verzoek wordt gehonoreerd, tenzij de wederpartij aannemelijk maakt dat deze in diens belangen wordt geschaad.
3. Indien de wederpartij niet verschijnt, dan beveelt de rechter oproeping om de verzochte wijziging te bediscussiëren.

20
Q

Marba/Salling

A

De eisen van een goede procesorde brengen mee dat de rechter aan wie is gebleken dat een eerder door hem gegeven bindende eindbeslissing berust op een onjuiste juridische of feitelijke grondslag, bevoegd is om over te gaan tot heroverweging van die eindbeslissing. Deze maatstaf geldt ook als de eindbeslissing bestaat uit het verlenen van akte niet-dienen. In zo’n geval zijn dus geen bijzondere, in de zin van uitzonderlijke, omstandigheden vereist.

21
Q

rechtsmiddelenverbod-arrest

A

Rechtsmiddelenverbodvan 270 lid 3 rv geldt ook indien de rechter zich ambtshalve bevoegd acht.

22
Q

Ajax/Reule

A

HR Ajax/ReuleEen kort geding wordt beschouwd als eis in hoofdzaak. De kortgedingdagvaarding is niet per definitie te beschouwen als een eis in hoofdzaak. Het is afhankelijk van wat je vordert. Zolang het strekt tot verkrijging van een voor tenuitvoerlegging vatbare veroordeling tot verzekering waarvan het conservatoir beslag is gelegd, geldt het als eis in de hoofdzaak. (uit het boek: niet alleen een gewone dagvaardingsprocedure maar ook een kort geding kan als hoofdzaak worden aangemerkt)

23
Q

Ontvanger/de jong q.q.

A

Vallen executieopbrengsten van zaken waar beslag op ligt in de boedel of behoort deze tot de beslaglegger?
Een beslag leidt ten eerste niet tot beschikkingsonbevoegdheid. Beslaglegger behoudt echter diens recht op beslag, ook na faillissement van de derde. Dit komt omdat de zaken na vervreemding niet meer binnen de boedel vallen. Maar als de verkrijgende partij failliet gaat zal de ontvanger moeten aansluiten in dienst rang.

24
Q

De zeester

A

Ritzen/Hoekstra: geëxecuteerde tegen een executoriale titel verzetten? Onder omstandigheden wel. Er moet dan sprake zijn van misbruik van bevoegdheid (3:13 bw), of als het vonnis klaarblijkelijk op een juridische of feitelijke kennelijke misslag berust, of indien na het vonnis voorgevallen of aan het licht gekomen feiten klaarblijkelijk een noodtoestand doen ontstaan voor de geëxecuteerde onverwijlde tenuitvoerlegging wordt dan onaanvaardbaar geacht.
Zeester: over vordering tot schorsing (438 rv) (of 351 in hb)van de tenuitvoerlegging van een veroordeling tot ontruiming van een hotel-restaurant.
 Een uitgesproken veroordeling, hangende een hogere voorziening, uitvoerbaar dient te zijn en zonder de voorwaarde van zekerheidsstelling ten uitvoer kan worden gelegd. Afwijking kan worden gerechtvaardigd door omstandigheden die meebrengen dat van het belang van de veroordeelde bij behoud van de bestaande toestand zolang niet op het door hem ingestelde rechtsmiddel is beslist, of diens belang bij zekerheidsstelling zwaarder weegt dan het belang van degenen die de veroordeling in de ten uitvoer te leggen uitspraak heeft verkregen, bij de uitvoerbaarheid bij voorraad daarvan of bij deze uitvoerbaarheid zonder dat daaraan de voorwaarde van zekerheidsstelling wordt verbonden. (= belangenafweging)
 Kennelijke misslag?
 Feiten en omstandigheden ten grondslag leggen die bij het nemen van deze beslissing niet in aanmerking konden worden genomen doordat zij zich eerst na de betrokken uitspraak hebben voorgedaan en die kunnen rechtvaardigen dat van die eerdere beslissing wordt afgeweken.
 Geldt bij de volgende situaties:
o Incident tot uitvoerbaarverklaring bij voorraad
o Incident tot zekerheidsstelling
o Incident tot schorsing van de tenuitvoerlegging
o In een kort geding tot schorsing van de tenuitvoerlegging indien tegen de ten uitvoer te leggen uitspraak een rechtsmiddel is of nog kan worden ingesteld.
o In een kort geding over de tenuitvoerlegging van een uitsprak die in kracht van gewijsde is gegaan, geldt dat de schorsing alleen kan worden uitgesproken indien de (verdere) tenuitvoerlegging misbruik van bevoegdheid zou opleveren.

25
Q

Kloes/Fransman

A

In een kortgeding geldt geen verbod van herhaling. Het kortgedingvonnis krijgt geen kracht van gewijsde. Rechters zijn niet gebonden aan de voorlopige oordelen. Het is in beginsel dus mogelijk om voor een tweede keer een procedure aanhangig te maken bij de voorzieningsrechter over dezelfde feiten. Wel kan dit misbruik van het procesrecht opleveren, maar dit is niet automatisch zo.

26
Q

Kempkes/Samson

A

Het verschuldigd zijn van bedragen op basis van een dwangsom die vastgesteld is in een kort geding, wordt niet gewijzigd door een anders luidend oordeel in de bodemprocedure.