Jurisprudentie Flashcards
Van der Lugt/Zegers
Naam van Zegers onjuist in processtukken; is rectificatie mogelijk? En mogen feitelijke gronden worden aangevuld als de vordering al is verjaard?
Rectificatie kan plaatsvinden indien:
1. Het onder de gegeven omstandigheden voor de wederpartij kenbaar was dat van een vergissing sprake was
2. De wederpartij door de vergissing en de rectificatie daarvan niet is benadeeld of in haar verdediging is geschaad
3. De rectificatie tijdig heeft plaatsgevonden
Er was sprake van erkenning, nieuwe verjaringstermijn gaan lopen. Dus niet verjaard
Openbaar betekenen of betekenen aan briefadres?
Is een briefadres effectiever dan een openbare betekenis?
Briefadres is effectiever. Het gaat om een situatie waarin een woonplaats niet bekend is. Het zou dan ipv openbare betekening (54 lid 2) ook kunnen dmv briefadres. Een briefadres kan worden aangemerkt als een gekozen woonplaats in de zin van art. 1:15 BW. Briefadres ipv openbare betekening is effectiever omdat hieraan sancties verbonden zijn. (Bestuurlijke boete)
Coronabetekening (met noot)
Zolang de RIVM-richtlijnen voorschrijven dat afstand moet worden gehouden, mag de deurwaarder betekenen op grond van artikel 47 lid 1 Rv en een afschrift van het exploot in een gesloten envelop door de brievenbus doen. In persoon betekenen hoeft niet eerst. Deurwaarder moet zelf inschatten of betekening in persoon mogelijk is.
Art. 80; Recht op mondelinge behandeling (met noot)
Het verzoek om de zaak te mogen bepleiten mag slechts in zeer uitzonderlijke gevallen worden afgewezen. Noodzakelijk dat:
- van de zijde van de wederpartij klemmende redenen worden aangevoerd tegen toewijzing van het pleidooiverzoek of;
- dat toewijzing van het verzoek strijdig zou zijn met de eisen van een goede procesorde.
Rechter moet hoe dan ook de redenen voor afwijzing van het verzoek uitdrukkelijk vermelden en zijn beslissing daaromtrent deugdelijk moeten motiveren.
(In deze zaak niet voldoende gemotiveerd dus HR gaf eiser gelijk)
Mondelinge uitspraak
Twee grondslagen op basis waarvan een mondelinge uitspraak kan worden gedaan:
1. De beslissing moet zich ervoor lenen (30p Rv) en alle partijen moeten ter zitting aanwezig zijn
2. Er sprake is van een spoedeisend belang
Voorschrift 30p strekt uitsluitend ter bescherming van het belang van de partij die niet ter zitting is verschenen. —> In dit geval was de afwezigheid van de OvJ niet in het nadeel van de patiënt.
Ongeval St. Oedenrode
Op grond van artikel 150 Rv is de partij die zich beroept op rechtsgevolgen van door haar gestelde feiten ook belast met het bewijs van die feiten. De wederpartij heeft niet de verplichting om de feiten te bewijzen die zij stelt ter motivering van haar betwisting van de eerder bedoelde feiten.
Bij een betwistend verweer (Nee, want …) blijft de bewijslast op de eiser rusten.
Let op: betwistend verweer is anders dan bevrijdend verweer (Ja, maar …)
Stichting Eelder Woningbouw
Bij de beoordeling van de toewijsbaarheid van de vordering moet er gekeken worden naar de partijbedoeling in de notariële akte en moet er gekeken worden naar objectieve maatstaven in het licht van de gehele inhoud van de akte uit te leggen omschrijving van de over te dragen onroerende zaak.
Het geschil was beslist tussen de partijen door te kijken naar de uitleg van de partijbedoelingen. Er was dus geen plaats meer voor bewijsvoering. Wegens gebrek aan belang moeten de grieven die betrekking hadden op bewijs verworpen worden.
Dimopoulos/Van Mierlo
Het staat de rechter niet vrij zijn beslissing te baseren op rechtsgronden of verweren die weliswaar kunnen worden afgeleid uit de in het beding gebleken feiten en omstandigheden, maar die door de desbetreffende partij niet aan haar vordering of verweer ten grondslag zijn gelegd.
Kortom: rechter mag niet beslissen op grond van rechtsgronden of verweren uit het geding tenzij de partij deze heeft ingebracht aan de vordering of het verweer
Ontvanger/De Jong q.q.
Rechtsvraag: Kan de beslaglegger zijn verhaalsbevoegdheid ten aanzien van de machines nog uitoefenen indien het beslagen goed is overgedragen aan een derde en vervolgens zowel de overdrager als de derde failliet gaan?
Een na de beslaglegging tot stand gekomen vervreemding kan niet tegen de beslaglegger worden ingeroepen, art. 453a. Dit brengt met zich mee dat de beslaglegger bevoegd blijft tot uitoefening van zijn verhaalsrecht op de inbeslaggenomen zaak. Beslaglegger kan zijn verhaalsrecht blijven uitoefenen, ondanks dat het goed zich niet meer bevind in het vermogen van de schuldenaar. Hij dient dan een eis in te dienen bij de curator, waarnaar de beslaglegger schuldeiser zal worden in het faillissement van de derde-verkrijger.
Blokkerende werking blijft aan het goed kleven.
Van Donkersgoed/Jansen
Een rechtsprekende instantie (in dit geval het Hof) mag niet op eigen beweging informatie verzamelen (op internet) en deze gebruiken als motivering voor zijn beslissing als hij de partijen niet in de gelegenheid heeft gesteld argumenten hierover naar voren te brengen. In strijd met het hoor en wederhoor beginsel.
Heesakkers/Voets (met noot)
In het geval van een consumentenovereenkomst de rechter ook ambtshalve dient te onderzoeken of het beding uit een overeenkomst oneerlijk is voor de consument. Dit indien de rechter over de daartoe noodzakelijke gegevens beschikt om te vermoeden dat het beding onder het bereik van de betreffende richtlijn valt.
LET OP: Dit geldt ook voor verstekzaken, in dat geval in het kader van art. 139 Rv en aan de hand van de dagvaarding.
Eigen Haard
De structuur van hoofdregel en tenzij-bepaling heeft tot gevolg dat de schuldeiser bij een beroep op ontbinding moet stellen en zo nodig bewijzen dat er sprake is van een ‘ simpele’ tekortkoming van de schuldenaar. De eiser moet dus bewijzen dat er sprake is van een tekortkoming.
Het is aan de schuldenaar om te stellen en zo nodig te bewijzen dat de tekortkoming de ontbinding niet rechtvaardigt. Schuldenaar heeft een verzwaarde stelplicht.
Kempkes/Samson
Het verschuldigd zijn van bedragen op basis van een dwangsom die is vastgesteld in een kort geding wordt niet gewijzigd door een andersluidend oordeel in de bodemprocedure.
(Dwangsom werd opgelegd voor het handelen in strijd met een rechterlijk bevel, andere uitspraak in bodemprocedure neemt niet weg dat de gedaagde in strijd heeft gehandeld met dat bevel)
Smokehouse/Culimer
Een vonnis tot opheffing van een beslag is constitutief van aard. Van constitutieve uitspraken wordt in beginsel aangenomen dat pas ze een nieuwe rechtsverhouding scheppen als zij in kracht van gewijsde zijn gegaan. Een constitutieve uitspraak kan echter wel uitvoerbaar bij voorraad worden verklaard. Dan is het beslag direct opgeheven.
Ontvanger/Bos
Degene die beslag legt, handelt op eigen risico en dient de schade te vergoeden van de beslagene, indien het beslag ten onrechte is gelegd op grond van art 6:162 BW.
(Als de vordering in de hoofdzaak geheel wordt afgewezen, dan rust er op de beslaglegger een risicoaansprakelijkheid voor de schade die de beslagene heeft geleden door het gelegde beslag)