Juridiken Flashcards
Dualism
Lagen gäller ej direkt i Sverige när internationella avtalet upprättats.
För att internationella avtal ska vara giltiga i Sverige måste vi ha processen med signatur, utredning etc. Undantag EU-rätten – där har vi monism.
Signatur (vid internationella avtal)
Gör ett sändebud under konferens. Diplomat eller specialist. Det binder inte Sverige där och då (eftersom dualism råder, undantag finnes då monism råder).
Utredning (vid internationella avtal)
En grupp utreder och presenterar ett förslag till Riksdagen. Där kan det bland annat finnas specialister från FM, Röda Korset, jurister, ekonomer, strateger (FM) och vetenskapsmän. Utskottets utredning delges till riksdagen, där den ratificeras. Reglemente skapas eller uppdateras.
Monism
Innebär att en internationell lag börjar gälla direkt vid signering. Så funkar det i exempelvis England.
Vad kallas det när den svenska lagar har redan tagit höjd för internationella avtalet och man ej behöver ändra lagarna?
Fördragskonform tolkning
Vad kallas det när man tar in hela internationella avtalet rakt av i svensk lag?
Inkorporering
Vad kallas det när omskrivet, vissa delar av internationella avtalet skrivs in i svensk lag?
Transformering
1-1) Vad är folkrätt?
Är staterna och statssamfundets rättsordning med två adressater, stater och internationella organisationer. Innefattar Sedvana och Traktat. Är en del av den internationella rätten (som även innefattar handelsrätt, privaträtt, integrationsrätt, marknadsrätt). (s. 14 i Folkrätt)
1-2) Vem eller vilka skapar folkrätten?
OBS EJ UPPDATERAT SVAR!
Vid bildandet av FN förändrades folkrätten dramatiskt. Idag utgör FN-stadgarna internationella domstolarna och den allmänna förklaringarna (vedertagna tolkningen) om de mänskliga rättigheterna. Samtliga är betydande delar av den idag moderna folkrätten.
1-3) Folkrättens viktigaste rättskällor sägs vara traktaträtt och sedvanerätt. Vad är det för skillnad mellan dessa två rättskällor?
Traktaträtt är avtal som kan fylla ut, modifiera eller precisera sedvanerätten (och där med påverka den).
Sedvanerätt är en gemensam rättsövertygelse (opinio juris). Vissa saker kan inte avtalas bort från sedvanerätten (de är s.k. indispositiva) exempelvis våldsförbud.
1-5) Är svenska myndigheter och domstolar skyldiga att automatiskt följa en folkrättslig regel? Om inte, vad krävs för att de ska bli det?
Om regeln kommer från EU gäller monism = regel gäller direkt. I andra fall gäller dualism och då ska regeln gå igenom en viss process innan regeln/lager träder i kraft.
2-1) När föreligger en internationell respektive icke-internationell väpnad konflikt? Ge några exempel på konflikter av vardera typen.
IAC – international armed conflict. Två stater strider mot varandra. Lybien/NATO.
NIAC – non-international armed conflict. Inbördeskrig eller icke-statligt krig. Irländska konflikten. Lybien inbördeskrig arabiska våren.
2-3) Beskriv hur krigets lagar är avgränsade – personellt, geografiskt och tidsmässigt. Med andra ord, besvara frågorna vem som ska följa dem respektive vem som är skyddad av dem, var de ska tillämpas och när de börjar respektive slutar att vara tillämpliga.
Krigande part ska följa krigets lagar, det gäller inom krigande parternas gränser. Det gäller djup intill att fredsavtal är påskrivet och träds i kraft. Stilleståndsavtal ogiltigt ej. De som skyddas av krigets lagar är civila och kombattanter.
2-2) Vad har det för praktisk folkrättslig betydelse om en konflikt är av internationell eller icke-internationell karaktär?
Det är olika lagar som gäller.
I båda fallen gäller nationella lagar samt mänskliga rättigheter.
Vid NIAC gäller Art. 3 GK I-IV, sedan/alternativt AP II
Vid IAC gäller GK I-IV samt AP I
NIAC
Non-international armed conflict