juri Flashcards
Amercentrale
6:98, 6:174
Openscheurende tank, daardoor olie in de rivier Amer gekomen. Schade: tank stuk. Rivier ver- vuild. Vissers die schade lijden etc. Dus heel veel schade.
Bij opstalaansprakelijkheid (6:174) beperkt tot ‘typische gevolgen’ van instorting van opstal. Dat is iets anders dan de onvoorzienbare gevolgen.
Haviltex
Uitleg ovk.
Subjectieve partijbedoe- ling achterhalen.
Haviltex koopt van Ermes bloemensteek-schuim- snijmachine. In bepaling ovk stond dat binnen een jaar de machine mocht worden teruggegeven. Haviltex doet dit maar zonder goede reden.
Hoe moet de desbetreffende bepaling van de ovk worden uitgelegd?
HR:
- Taalkundige uitleg alleen is onvoldoende.
- Het komt aan op de zin die partijen in gegeven omstandigheden over en weer redelij- kerwijs mochten toekennen aan de bepaling.
- En op hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.
- Ook relevant: rechtskennis van de partijen en de maatschappelijke kringen waartoe partijen behoren.
Renteneurose
6:98
Jongen valt tijdens carnaval op Curaçao van car- navalskar af. Politie ziet hem als een relschopper en geeft hem een klap. Hij blijft daar altijd last van houden. Doordat hij zo onterecht werd behandeld kreeg hij een neurotisch verschijnsel. Hij heeft leed.
HR:
bij letsel door schending van een verkeers- en veiligheidsnorm worden ook onvoorzien- bare gevolgen toegerekend (tenzij eigen schuld (schending schadebeperkingsplicht), of verwachting dat predispositie zich toch op enig moment zou hebben geopenbaard (be- grotingsvraag).
Citronas
Exoneratie
Bedrijf Citronas laat sinaasappelen vervoeren door Heinrich Hanno. Heinrich Hanno regelt ver- volgens dat hij de sinaasappelen kan laten opslaan bij Deka Hanno. In de verhouding tussen Deka Hanno en Heinrich Hanno is er een overek met exoneratie voor aansprakelijkheid. Na staking bij Deka Hannoàsinaasappelen kunnen niet wor- den weggevoerd en bederven. Citronas lijdt dus schade. Citronas spreekt Deka Hanno aan uit OD. Deka: “ja maar ik heb voor aansprakelijkheid ge- exonereerd.” Deka: “ik ben geen partij in die ver- houding.”
Overeenkomsten gelden tussen partijen en daarin opgenomen exoneraties gelden dus ook tussen partijen. In beginsel niet tov derden. Maar er zijn drie typen uitzonderingen. 1.De vertegenwoordigingsfiguur, opgewekte vertrouwen
2.De aard van de overeenkomst en van het betreffende beding in verband met de bijzon- dere relatie waarin de derde staat tot degene die zich op het beding beroept.
3.Het stelsel van de wet
Maar het uitgangspunt is dus: geen derdenwerking van exoneraties.
Dekker/Van der Heide
6:162. Onrechtmatige gevaarzetting sport en spel.
gevaarzetting sport en spel.
D trapt H na bij voetbal.
Onrechtmatige gevaarzetting bij sport en spel?
D trapt H na bij voetbal.
Onrechtmatige gevaarzetting bij sport en spel?
HR:
-gedraging tijdens sport is minder snel onrechtmatig dan daarbuiten, omdat deelnemers tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen van elkaar hebben te verwachten. -Overtreden van spelregel is niet zonder meer onrechtmatig, maar wel factor die mee- weegt.
-Risico-aanvaarding: Als je gaat voetallen aanvaard je bepaalde risico’s
Wisman/Trijber
Wisman/Trijber
3:70. Ontbrekende ver- tegenwoordigingsbe- voegdheid.
Trijber koopt aandelen van RB BV via Wisman. Wisman is niet bevoegd, want directeur RB BV geeft geen toestemming. Wisman doet echter naar Trijber toe wel alsof hij bevoegd is. Later koopt Trijber alsnog aandelen van RB BV maar voor een veel hoger bedrag dan Wisman hem had beloofd. Welke schade moet Wisman aan Trijber vergoe- den?
HR: in het geval van ontbrekende vertegenwoordigingsbevoegdheid moet het positief contractsbelang worden vergoed. = ook het voordeel dat de niet tot stand gekomen ovk voor de derde zou hebben meegebracht.
Matatag/De Schelde
Redelijkheid en Billijk- heid 6:248(2). Exonera- tiebeding.
M laat S werk aan schip uitvoeren. In de ovk staat een exoneratiebeding. S besteedt uit aan P, die fout maaktàolielek. M eist schadevergoeding van S. S: zie exoneratie, ik ben niet aansprakelijk. M: dat is strijdig met de R&B.
Is een beroep op dit exoneratiebeding naar maat- staven van R&B aanvaardbaar?
-het gaat om een ovk tussen bedrijven
-waarbij exoneratie en uitbesteden gebruikelijk is.
-bedrijfsleiding S is niet zelf tekortgeschoten
à beroep op een exoneratie is ook voor ernstige fouten van tewerkgestelde personen niet onaanvaardbaar naar maatstaven van R&B.
Stein/Driessen
Redelijkheid en Billijk- heid 6:248. Opzet of be- wuste roekeloosheid
Driessen huurt een kade van de gemeente Stein en mag door Stein bediende kraan gebruiken. Stein exonereert. Kraan veroorzaakt schade, want bevei- liging uitgeschakeld.
Is een beroep op dit exoneratiebeding naar maat- staven van R&B aanvaardbaar?
HR:
-een exoneratie is naar maatstaven van R&B onaanvaardbaar en dient buiten toepassing te blijven indien de schade is te wijten aan opzet of bewuste roekeloosheid van schul- denaar of van met leiding van zijn bedrijf belaste personen.
-het nalaten van het treffen van veiligheidsmaatregelen = grove.
Jans/FCN
Samenhangende rechts- verhoudingen
Jans koop auto van A en draagt eigendom over aan FCN (financieringsmaatschappij) ivm krediet. Dus hij rijdt in een auto van de bank.
Jans vernietigt ovk met A. Maar auto was al in ei- gendom van FCN. FCN: ‘ik was niet betrokken bij verkoop en dwaling gaat mij niet aan’.
HR:
-niet zonder meer één ovk. Het zijn twee contractuele verhoudingen AàJ en AàFCN -wel samenhang, afhankelijk van uitleg:
-gelijktijdig overeengekomen? 1 akte? Vaste betrekking huurverkoper/financier? Huur- verkoper als gevolmachtigde van financier?
-bij vernietiging moet koper wel krediet aan financier teruggeven.
Johanna Kruidhof
6:107
Kind loopt ernstige brandwonden op omdat ze op school thee mag zetten voor de leraren.àveel let- sel, veel brandwonden. Ouders bezoeken haar en verplegen haar. Is hun tijd geld en hebben de ou- ders recht op vergoeding?
HR: (oud recht, nu via 107 ook eigen recht ouders):
-aansprakelijke moet voorzien in zorg om kind in situatie te brengen alsof het niet was gebeurd. Je kan dat niet op iemand anders (ouders) afschuiven.
-ouders voldoen op redelijke grond plicht die primair op aansprakelijke rust. -driedubbele abstractie, nl van omstandigheden dat:
- taken niet door professionele hulpverleners zijn vervuld
- ouders taken kunnen vervullen zonder inkomen te derven
- ouders jegens kind geen aanspraak op vergoeding hebben
-ze hebben recht op vergoeding maar nooit meer dan het maximum van wat professio- nele hulpverlening had gekost.
-bezoektijd: hiervoor pleegt men geen professionele hulpverlener in te schakelen, dus geen vergoeding.
Geurtzen/Kampstaal
6:234. Algemene voor- waarden.
G betrekt K als onderaannemer bij werkzaamhe- den aan een huis. In eerdere ovk’s tussen G en K werd steeds door K naar Metaalunie-vwd’en ver- wezen. K veroorzaakt brand en beroept zich op exoneratie. G: ze zijn niet ter hand gesteld!
Zijn de mogelijkheden die in art. 6:234 worden be- schreven de enige mogelijkheden om te voldoen aan de vereiste dat een redelijke mogelijkheid tot ken- nisneming moet worden geboden?
HR:
-6:234 lid 1 limitatief bedoeld
-Praktische en redelijke uitleg brengt mee dat een partij ook bekend kan zijn of geacht wordt bekend te zijn met de av’en wanneer partijen al langere tijd samenwerken en in het verleden de av’en juist wel ter hand zijn gesteld. Onder die praktische en redelijke uitleg van 6:234 vallen ook eenvoudige exoneraties zoals een bordje bij de receptie dat de directie niet aansprakelijk is voor…
Kinheim/Pelders
Verzuimregeling. Blij- vende onmogelijkheid tot nakomen.
Kapotte machine door slechte schroeven. Kinheim wil ontbinden want prestatie is ondeugdelijk + schadevergoeding. Peilders wil nieuwe schroeven leveren.
Is dit een onmogelijkheid tot nakoming en is ver- zuim vereist?
HR. Er bestaan 2 situaties:
1. Aanvankelijk ondeugdelijk, maar gebrek in prestatie is herstelbaaràverzuim (dus je kan nog nakomen)
2. Schade wordt niet door nadere prestatie weggenomenàblijvend onmogelijk en geen verzuim (koe infecteert andere koeien met ziekte, nieuwe koe leveren maakt de anderen niet beter)
Plazagebouw
Nakoming
Multi Vastgoed brengt platen aan op Plazagebouw in R’dam: corrosie. Nethou vordert vervanging van alle platen. MV: vervanging deel en behande- ling rest is voldoende.
Moeten alle platen worden vervangen of is vervan- ging deel en behandeling rest voldoende?
Hof: in licht van garanties substantiele tkk, vervanging weliswaar kostbaar, maar niet disproportioneel
HR:
-garantie brengt mee dat achterwege blijven van gegarandeerde eigenschappen zonder meer TKK is
-crediteur mag in beginsel kiezen tussen nakoming en schadevergoeding
-crediteur is niet geheel vrij, maar beperkt door R&B (rekening houden met gerecht- vaardigde belangen wp)
-Hier: correcte belangenafweging door hof.
Stichting Eelder Wo- ningbouw
Uitleg notariële over- drachtsaktes
In notariele akte staat niet het tegelpad waarvan koper later (nav nieuwe kadastrale uitmeting per- ceel) betoogt dat het de bedoeling was dat deze ook in eigendom zou zijn overgedragen.
Moet bij de uitleg van notariële overdrachtsaktes Haviltex worden toegepast?
HR: Nee, geen Haviltex toepassen. Het komt aan op de in de notariele akte van levering tot uitdrukking gebrachte partijbedoeling die moet worden afgeleid uit de in deze akte opgenomen, naar objectieve maatstaven in het licht van de gehele inhoud van de akte uit te leggen omschrijving van de over te dragen onroerende zaak. Waarom? Betrouw- baarheid openbare registers.
Zusjes Jansen
6:162 Onrechtmatige gevaarzetting in de hui- selijke sfeer. Huis-tuin-en-keuken
W helpt zus M verhuizen, W verliest onderarm doordat ze klem kwam te zitten achter de kast. M aansprakelijk?
Rb: ja
Hof: 50%, want ook eigen schuld.
HR:
-niet reeds enkele mogelijkheid van een ongeval maakt een gedraging onrechtmatig. -Gevaarscheppend gedrag is slecht onrechtmatig als de mate van waarschijnlijkheid van een ongeval zo groot is, dat de dader zich naar maatstaven van zorgvuldigheid van dat gedrag had moeten onthouden.
-Geen andere gevolgtrekking dan osvo (ongelukkige samenloop van omstandigheden)
Oerlemans/Driessen
Toerekening krachtens VOV
Rozenkweker D koopt meststof van O die dit be- trekt bij E. Meststof blijkt verontreinigd. D spreekt O aan uit wanprestatie.
Is de wanprestatie toerekenbaar?
HR:
-Verkeersopvattingen brengen mee dat gebrek in product in beginsel voor rekening van verkoper komt, ook als deze het kende noch behoorde te kennen.
-Ander bij bijzondere omstandigheden
-Toerekening is dus ruim.
Taxibus
6:163 Relativiteitseis. Schadevergoeding voor derden.
Meisje (5) wordt overreden door Taxi. Moeder wordt erbij gehaald en ondervindt ernstige schok door het zien van haar overleden dochter.
Strekt de geschonden norm ook tot de moeder?
wordt erbij gehaald en ondervindt ernstige schok door het zien van haar overleden dochter.
Strekt de geschonden norm ook tot de moeder?
HR:
- Overtreding verkeers- en veiligheidsnorm, ernstig ongeval - Directe confrontatie gevolgen
- Hevige emotionele shock en geestelijk letsel
- met name bij dood/verwonding
- met name als affectieve band.
àsinds 1/1/19 shockschade 6:108(3)
Geldnet/Kwantum
6:76 Hulppersonen
Geldnet haalt geld op bij Kwantum, dat door roof- overval door medewerker van Geldnet wordt ge- stolen. Kwantum vorder schadevergoeding uit hoofde van wanprestatie.
Is medewerker een hulppersoon 6:76 van Geldnet?
HR:
-kring 6:76 niet te ruim trekken.
-alleen voor personen van wie de hulp wordt gebruikt bij de uitvoering van de verbinte- nis ten aanzien waarvan de aansprakelijkheid in het geding is.
DSM/Fox
Uitleg Cao-norm
Strijd tussen Fox en DSM-pensioenfonds over uit- leg anticumulatiebeding.
Hoe moet het pensioenreglement worden uitgelegd?
HR: bij uitleg moet gekeken worden naar alle omstandigheden van het geval, gewaar- deerd naar hetgeen de maatstaven van R&B meebrengen.
Er is een vloeiende lijn tussen Haviltex en cao-norm (geen tegenstelling):
-Ook bij Haviltex uitleg naar objectieve maatstaven mogelijk, vooral als voorzienbaar is dat grote groepen derden gebonden raken aan een ovk
-ook bij cao norm niet louter taalk. uitleg (maar nog steeds wel objectief)
Duwbak Linda
6:162. Toezichthouders- aansprakelijkheid.
Door Staat aangewezen VD keurt duwbak Linda voor certificering ROSR. Linda, A, J en M zinken.Is VD en/of Staat aansprakelijk op grond van 6:162?
HR: drie elementen van relativiteit:
-Eis van certificaat beoogt algemene veiligheid te bevorderen, maar de aan het onder- zoek te stellen eisen strekken niet tot bescherming van het individuele vermogensbelangvan derden die schade lijden doordat een onvoldoende gekeurd schip schade veroor- zaakt (= precies 6:163)
-Het is primair de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het schip om te zorgen dat het schip in deugdelijke staat verkeerd.
-Certificaat biedt geen garantie voor deugdelijkheid.
Conclusie: eigenaar blijft verantwoordelijk. Certificeren bevordert wel de veiligheid maar garandeert het niet.
Vleesmeesters/Alog
Alog huurt van E een gebouw met verplichting su- permarkt te exploiteren, A schakelt Aldi in en ver- huurt overig deel middellijk aan Vleesmeesters. Aldi vertrekt, Vleesmeesters sluit wegens onvol- doende klandizie. Want klanten kwamen binnen doordat er ook een Aldi zat in het gebouw. A zorgt niet voor een vervanging van Aldi. Verplich- ting om winkel erin te zetten geldt tussen Alog en E, niet tussen Alog en Vleesmeesters… Vleesmeesters spreekt Alog aan uit 6:162.
-Uitgangspunt: TKK alleen jegens wederpartij.
-Uitzondering: nauw betrokken belang van derde bij uitvoering ovk: zorgvuldigheid. Hangt af van relevante omstandigheden: (alle omstandigheden van het geval is vol- doende op tt)
-hoedanigheid betrokken pp
-aard en strekking ovk
-wijze waarop belangen derde daarbij zijn betrokken
-kenbaarheid betrokkenheid aan contractpartij
-mocht derde erop vertrouwen dat zijn belang werd ontzien?
-bezwaarlijkheid rekening te houden met belang derde
-aard omvang nadeel derde
-vraag of derde zich redelijkerwijs had kunnen indekken
-evt. aan derde aangeboden schadeloosstelling.
Baby Kelly/Wrongful Life
6:96. Vermogensschade
Verloskundige laat erfelijkheidsonderzoek na. Terwijl moeder er om vroeg omdat het vaker in de familie voorkwam. Vervolgens wordt een ernstig gehandicapt kind geboden. Zelfs zo ernstig dat de zwangerschap was afgebroken als vrouw het toen al wist. Vraag voor vergoeding van: -Verloskundige (ziekenhuis) aansprakelijk -kosten opvoeding Kelly
-Extra kosten handicaps Kelly
-smartengeld ouders (eigen vordering uit 6:162 wegens schending zelfbeschikkingsrecht)
Is het schade als je schade lijdt doordat je als gevolg van een arts een kind krijgt die je niet had gewenst?
Kosten van opvoeding zijn in zo’n geval ook schade.
Extra kosten (bijv kind heeft een handicap) is ook vermogensschade.
HR met kind had je deze kosten, die had je anders niet gehad.
-Verloskundige (ziekenhuis) aansprakelijk.
-kosten opvoeding Kelly
-Extra kosten handicaps Kelly
-smartengeld ouders (eigen vordering uit 6:162 wegens schending zelfbeschikkings- recht): aard en ernst van de normschending rechtvaardigen dat ze recht hebben op smartengeld.
-smartengeld kind: wrongful life. Kind “ik was er liever niet geweest met dit letsel” Ver- gelijking situatie met en zonder fout: vergelijking met de situatie dat het kind er niet is, en er wel is. Kan en mag dat wel? à HR: erkent wrongful life vordering. Ja, kind heeft leven gekregen die ze niet zou moeten willen.
CBB/JPO
Precontractuele fase.
Schending totstandkomingsvertrouwen
Mogen de onderhandelingen worden afgebroken?
HR:
-De vrijheid om onderhandelingen af te breken staat voorop.
-Geen schadevergoeding positief belang (JPO mocht niet vertrouwen op een totstand- koming contract)
-Partijen mogen afbreken, tenzij gerechtvaardigd vertrouwen of andere omstandighe- den van het geval. Mate waarin afbrekende partij aan vertrouwen heeft bijgedragen is relevant.
Noot Hartlief: Nieuw in dit arrest is:
1.De vrijheid tot afbreken van onderhandelingen staat voorop
2. Het gehele verloop van onderhandelingen is van belang
3. Afbreken is onaanvaardbaar als er sprake is van totstandkomingsvertrouwen ten aan- zien van de ovk.
4. Ook andere omstandigheden dan het totstandkomingsvertrouwen mogen de afbre- king onaanvaardbaar maken.
Eigen Haard
Tenzij bepaling van art. 6:265 lid 1
Wanneer mag een overeenkomst worden ontbon- den?
-Uitgangspunt 6:265= bij iedere tkk kan ovk worden ontbonden…tenzij.
-De tenzij clausule betekent dat de andere partij daar een actief beroep op moet doen. - De tenzij formule is geen uitzondering en de ovk kan worden ontbonden bij een vol- doende ernstige tkk
- Alle omstandigheden spelen hierbij een rol. HR noemt er een paar.
- Voor de beperkende werking van R&B is niet veel ruimte.