Johansson Flashcards
Att erövra vetenskapsteorin och lära sig filosofera under en korkek med pondus!
Vad är/innebär Modus Ponens?
En logiskt giltig (korrekt) argumentform där:
Premiss 1: om p så q
Premiss 2: p
Slutsats: q
Givet att premisserna är sanna så måste slutsatsen vara sann
Vad är/innebär Modus Tollens?
En logiskt giltig (korrekt) argumentform där:
Premiss 1: om p så q
Premiss 2: inte p
Slutsats: inte q
Givet att premisserna är sanna så måste slutsatsen vara sann
Vad är/innebär “Bekräfta antecendenten”?
En logiskt ogiltig (inkorrekt) argumentform där:
Premiss 1: om p så q
Premiss 2: q
Slutsats: p
p är tillräckligt men inte nödvändigt för q
Beskriv en relativt vedertagen definition av kunskap
En relativt vedertagen definition av kunskap, bl.a. enligt den allmänna uppfattningen bland filosofer, är att det är sann och berättigad trosuppfattning
Vad är problemet med den relativistiska sanningssynen
Att alla sanningar skulle vara relativa är självmotsägande, eftersom att påstå detta innebär att man menar att det är en absolut sanning att det är så. Man kan inte hävda att endast teorin om relativism är en absolut sanning, medan allt annat är subjektiva uppfattningar…
När är en materiell implikation sann resp falsk?
"Om p så q". Sann i tre fall 1. p är sann och q är sann 2. p är falsk och q är sann 3. p är falsk och q är falsk
Falsk i ett fall
1. p är sann och q är falsk
Beskriv det s.k. Turingtestet
Turingtestet är ett test som ska undersöka frågan ”om en maskin kunde tänka, hur skulle vi veta det?”. Testet innebära att en människa kommunicerar med en maskin, och om människan inte kan avgöra om det är en maskin eller människa som hen konverserar med, så kan man anta att maskinen kan tänka. Ingen har hittills lyckats med testet.
Hur definierar Johansson kvalitativ metod
“En vetenskaplig metod är en kvalitativ metod om och endast om metoden syftar till att klassificera de observerade fenomenen med avseende på kategorier vars beskrivning innehåller en explicit eller implicit intentional komponent.”
Hur beskriver Brentano mentala fenomen?
Alla beskrivningar av mentala fenomen kan analyseras i två komponenter. Den första komponenten består av en mental akt, och den andra ett innehåll. Brentano menade att alla mentala tillstånd har en riktadhet, och innehållet som akten är riktad mot kallas dess intentionala aspekt
Hur argumenterar Johansson för att de fenomen som undersöks med kvalitativa metoder både är subjektiva och objektiva?
mentala akter, exempelvis attityder, finns endast i en persons medvetande. Men dessa existerar ju vare sig de undersöks eller inte, och har därför ett sanningsvärde. På det sättet är därför de fenomen som undersöks med kvalitativa metoder, enligt Johansson, både subjeltiva och objektiva.
Vad finns det för kritik mot Grundad teori
själva tanken är att kategorierna ska vara vardaglig kunskap som ligger nära människan, så teorin kommer inte med någon ny eller oväntad kunskap, och att det är naivt att tro att kategorierna ska visa sig av sig själva utan påverkan av forskarens egen uppfattning
Ge en kort beskrivning av den hermeneutiska metoden och dess syfte (en kvalitativ metod)
Hermeneutisk forskning brukas benämnas som forskning som syftar till att uppnå förståelse för ett fenomen, till exempel en text eller en historisk händelse. Att uppnå förståelse menas ungefär att komma fram till intentionen för händelsen eller handlingen, och denna förståelse uppnås genom tolkning.
Ge en kort beskrivning av Grundad teori (en kvalitativ metod)
Grundad teori är en skolbildning inom sociologin som säger att teorier ska genereras utifrån kodning av empirisk data. Man delar in de stora berättelserna i små grupper för att koda dem och då kan man titta på om det finns någon samstämmighet mellan de olika berättelserna, och koderna kategoriseras. Man samlar alltså in data som sedan bearbetas, denna bearbetning kallas kodning och resultatet blir ett antal kategorier
Beskriv Searles distinktion mellan “råa” och sociala fakta
Råa fakta är påståenden som är oberoende av människors tankeinnehåll, exempelvis ”jorden är större än månen”. Denna fakta är inte beroende av att människor vet vad månen och jorden är, det är inte ens beroende av att det finns några människor. Annan fakta är dock mer beroende av människors uppfattningar, exempelvis ett bord. Ett bord är ju bara ett bord om människor anser att det är ett bord. Inte bara den som tillverkade måste anse att det är ett bord utan andra människor som ser och använder bordet också, detta kallas kollektiv intention. De fakta som på det sättet bestäms av den kollektiva intentionen kallar Searle för sociala fakta.
Beskriv de fyra olika skalnivåerna.
nominalskala; ingen rangordning
Ordinalskala: rangordning, ingen bestämd steglängd
intervall: Bestämd steglängd, ingen icke-godtycklig nollpunkt (kan göra kvantitativa undersökningar)
kvot: nollpunkt, kan bilda kvoter
Vilka värden kan en korrelation anta? Vad betyder de olika värdena?
Mellan -1 och +1.
+1 positiv korrelation
0 ingen korrelation
-1 negativ korrelation
Visar korrelation kausalitet?
Nej, det behöver inte finnas ett orsakssamband bara för att variablerna samvarierar.
Varför kan observationer inte alltid antas vara helt objektiva?
Man har förstått att omedvetna förväntningar kan påverka rådata. Ex Rosenthals råttor. Även språk och kultur kan påverka resultat.
Vad innebär occasion sentences?
observationssatser som alla, oavsett teorier och förväntingar, kan vara överens om dess sanningshalt. Dessa meningar uttrycker något som är här och nu, och alla som talar ett samma språk ska kunna avgöra om det är sant eller falskt. Om occasion sentences översätts på ett korrekt sätt, ska detta även kunna gälla på andra språk.
Beskriv de tre komponenter som, enligt ett synsätt, ingår i en visuell observation.
Fenomenell synupplevelse: enbart är en upplevelse av exempelvis kontraster av ljus och mörkt, och olika färgfläckar. Man ser inte något objekt, man är bara medveten om att man ser. Objektförnimmelser: då man grupperar dessa kontraster och färgfläckar till olika objekt. Dock kan man uppleva objektet utan att känna igen det. Objektsigenkänning: Det är då vi känner igen och namnger objekten vi ser
Beskriv bröderna Weibulls källkritiska metod
De kom fram till ett antal principer för hur man bedömer trovärdigheten hos en källa, vilka delas in i:
1) Närhetskritik, där man ställer sig frågan hur nära källan var den beskrivna händelsen? Iakttogs händelsen av källan t.ex.? Och hur långt har det gått mellan iakttagelsen och återberättandet?
2) Tendenskritik, där man frågar sig ifall källan har/har haft ett syfte med vad den återger? Har källan “en agenda”?
3) Beroendekritik, som frågar ifall källan är “offer” för samhälleliga (van)föreställningar och historiska mekanismer? Beroende av vissa normer eller värderingar? Kanske är källan inte ens medveten om det själv?
Vad är problemet med en resultatbaserad definition av vetenskap?
Problemet med denna definition är bara att en del av det som vi säger oss veta idag, förmodligen kommer upptäckas vara fel i framtiden. Vi kan inte idag säga vad det är som kommer vara fel i framtiden, men det är rimligt att tro att i alla fall en del av det kommer att vara falskt, även om vi inte vet vilket av det.
Beskriv olika svar (och kanske ge ett eget svar) som getts till frågan ”Finns det en
vetenskaplig metod?”
Kort och gott; Nej! Det finns inget klockrent svar men det finns olika förslag till den. Exempelvis;
1. Minsta gemensamma nämnare inom vetenskap Hypotetiskt deduktiv metod.
2. Det som utförs på universitet och högskolor
3.
Beskriv den generella formen hos Hypotetisk-deduktiv metod. Vad är det logiska
problemet med denna form?
1: har en hypotes som man formulerar och ställer upp (t.ex. “Alla psykologer behöver gå i egenterapi för att vara bra psykologer”).
2: Sedan drar man en slutsats ur hypotesen, som är ett påstående som går att testa eller observera (t.ex. “Psykologer som inte går i egenterapi får inte nöjda patienter”),
3: och med hjälp av experiment och observationer ser man sedan om påståendet stämmer.
4: Beroende på vad som sker pga. av experimentet, dvs. ifall påståendet visar sig vara sant eller inte, så kan man avgöra om hypotesen man hade har stärkts (“Patienter till de psykologer som inte gick i egenterapi var inte nöjda efter sin behandling”) eller falsifierats (“Det fanns patienter till psykologer som inte gick i egenterapi som var nöjda efter sin behandling”).
Ett logiskt problem med den hypotetisk-deduktiva metoden är att den använder sig av induktiv härledning, och genom induktiv härledning kan man aldrig få fram säker kunskap.
Vad sa Hume om slutsatser om kausalitet?
Induktion ej deduktion. Det är större sannolikhet att vi ser en händelse X som orsak till händelsen Y om vi ofta upplevt X innan Y, speciellt om det är nära tidsmässigt och rumsligt
Vad menas med INUS-villkor?
”En orsak till en händelse är en otillräcklig men nödvändig del i ett komplex som tillsammans är tillräckliga, men inte nödvändiga för att händelsen ska inträffa.” T.ex. Anna går i en gång på ICA, hon halkar i en vattenpöl och bryter benet. Vad är orsaken till att hon bryter benet? Någon annan har spillt vatten, hon har hala skor, Anna gick i gången, hon koncentrerade sig på inköpslistan och såg inte pölen etc. En rad olika faktorer måste finnas på plats för att händelsen ska inträffa. Tillsammans räcker de för att Anna ska halka, men däremot inte nödvändiga. Hon kunde brutit benet på något annat sätt
Vilka kriterier använder vi oss av vid valet mellan olika INUS-villkor?
- En avvikande händelse måste orsakas av avvikande villkor.
- Orsaken måste vara något man kan påverka.
- Orsaken måste ha hög grad av specificitet.
Det är alltså en subjektiv bedömning som föreligger valet av orsak genom INUS-villkor.
Beskriv och exemplifiera Reichenbachs princip.
Korrelationen mellan X och Y kan bero på tre olika saker. Om man i ett stickprov uppmätt korrelation kan det ibland orsakas av slumpen, något man kan kontrollera för med en signifikansprövning.
- X orsakar Y, t.ex. mediavåld orsakar aggressivt beteende.
- Y orsakar X, t.ex. aggressiva individer väljer medier med våldsamt innehåll.
- X och Y har en gemensam orsak, t.ex. dåliga familjeförhållanden orsakar både aggressivt beteende och en benägenhet att välja medier med våldsamt innehåll.
Beskriv och exemplifiera hur man går tillväga om man vill kolla om ett samband mellan X och Y beror på att X har en kausal effekt på Y. Motivera varför det funkar.
Om man vill undersöka om ett samband mellan X och Y beror på att X har en kausal effekt på Y kan man ibland utföra ett experiment. Vi manipulerar aktivt nivån av X, t.ex. psykofarmaka, och så mäter man effekten på Y, t.ex. depression. Om grupperna är lika i alla andra faktorer, t.ex. kön, socioekonomisk status etc., så kan vi utesluta att associationen mellan X och Y beror på en gemensam orsak. I och med att vi uteslutit att Y påverkar X, när vi manipulerade X, och att X och Y inte har en gemensam orsak, återstår bara att X orsakar Y.
Beskriv och exemplifiera vad som menas med betingad sannolikhet.
Betingad sannolikhet, innebär att ”sannolikheten att både X och Y inträffar är produkten av att var och en inträffar”. p(X och Y) = p(X)p(Y). T.ex. sannolikheten att en vänsterhänt person är deprimerad är p(V och D) = p(V)p(D) = 0.1 * 0.1 = 0.01.
Vad menas med korrelation?
Ett samband mellan variabler
Beskriv, med exempel, vad som menas med en hjälphypotes.
hjälphypoteser är satser, eller outtalade förutsättningar, som tas för givna i hypotetiska resonemang. De är en viktig del i resonemangets led, och är nödvändiga för att en viss empirisk konsekvens ska kunna härledas ur en viss hypotes. Hjälphypotesen testas alltså inte i sig själv, utan antas helt enkelt vara sann.
Exempel:
Hypotes (H): “deprimerade patienter mår bättre av behandling med SSRI”.
Hjälphypotes (Hj): “SSRI har antidepressiv effekt”.
Använd uttrycket betingad sannolikhet i en definition av oberoende händelser.
oberoende händelser är inte beroende av betingad sannolikhet, en händelse är inte beroende av en tidigare händelse, t.ex. att depression inte är beroende av om en person är vänster- eller högerhänt.
Beskriv och exemplifiera indirekt orsak
Indirekt orsak innebär att, om X orsakar Y som i sin tur orsakar Z, så är X en indirekt orsak till Z och Y medierar effekten på Z. Indirekta orsaker uppfyller INUS-villkoren och är således också orsaker. Det finns nästan alltid en faktor som styr effekten på orsak och verkan. T.ex. Stress ökar inte direkt risken för övervikt, men påverkar kroppens förmåga att ta hand om energirik föda som socker och fett, och om man inte kan ta hand om den födan blir man överviktig, alltså ökar stress risken för övervikt