Jertfa euharistica si iubirea jertfelnica Flashcards
De unde provine termenul euharistic?
Termenul euharistic provine din limba greacă și înseamnă mulțumire recunoștință. Jertfa eucalistică adică sfânta taină a euharistiei este centrul culturii liturgic al bisericii noastre. Ea a fost instituită de către Mântuitorul la Cină cea de Taină când a mulțumit lui Dumnezeu și a împărtășit pe ucenici.
Ce este euharistia?
Euharistia este desăvârșirea tuturor celorlalte taine ale bisericii prin care credincioșii se unesc în mod real Hristos. Jertfa ioharistică este o actualizare a jertfei de pe crucea a Mântuitorul ui care are loc la fiecare sfântă Liturghie după porunca: “ aceasta să faceți spre pomenirea mea” (lc 22, 19).
Jertfa nouă și Vechiul Testament
Dacă în vechiul testament se aduceau ca jertfă animale și produse agricole în Noul Testament Însuși Iisus Hristos se aduce drept jertfă căci El e “mielul luii Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii” (In 1, 29)
Ce legătură este între Sfânta Împărtășanie și iubirea jertfelnica?
Prima este trupul și sângele lui Hristos iar a doua îl privește mai mult pe om. Prima se săvârșește numai în Sfântul Altar în biserică, a doua să poată săvârși de orice om în relația cu semenii săi în viața de zi cu zi
De ce s a jertfit Mântuitorul?
Mântuitorul nostru Iisus Hristos a venit pe Pământ și a luat trup asemeni nouă pentru a ne scoate din robia păcatului. Nimic altceva nu l a făcut pe Dumnezeu să realizeze aceasta decât marea și nesfârșita lui iubire de oameni. Și această iubire a lui nu ar fi fost desăvârșită dacă ea nu s ar fi încheiat prin jertfa Supremă pe cruce.
Legătura dintre jertfa euharistică și iubirea jertfelnica
Jertfa este forma Supremă a iubirii. Legătura dintre jertfa euharistică și iubirea jertfelnică este următoarea să nu uităm atunci când vedem potirul cu sfintele taine în mâna preotului că pentru a fi Vrednic de ele nu trebuie să facem altceva decât să ne asumăm dragostea jertfelnică pe care Hristos a arătat o față de noi creaturile lui
Paradoxul creștin al jertfei
Să nu ne imaginăm vreodată că iubirea jertfinii care putere doar până la producerea actului suprem adică a morții celui în cauză. Jertfa este tocmai ceea ce face iubirea noastră să fie veșnică. Poate că dacă mă Mântuitorul Iisus Hristos nu ar fi murit pentru noi ceea ce n ar fi propovăduit nu ar fi avut niciodată valoarea și puterea pe care o are acum. Jertfa este ceea ce dă viață. Împărtășindu ne din sfintele tainele lui Hristos ne împărtășim cu trupul și sângele lui. Jertfiindu ne din iubire creștină pentru aproapele ne împărtășim noi înșine din jertfa lui Hristos iar pe cel de lângă noi îl facem părtași veșniciei dacă el dorește acest lucru. Iubirea jertfelnică este poate cea mai înaltă formă de propovăduire a lui Hristos și totodată cea mai eficientă.
Sfânta Liturghie și jertfa
Deci Sfânta Liturghie, jertfa adusă lui Dumnezeu, trebuie să prelungească și în societate, iubind până la jertfa pe aproapele nostru după modelul lui Hristos, Care după ce a instituit Euharistia, a spălat picioarele ucenicilor, s a rugat a pătimit și a murit pentru iertarea păcatelor tuturor. Noi nu trebuie să să murim de moarte sângeroasă ca Hristos pentru a ne jertfit pentru semenii noștri ci pentru iubirea jertfelnica se vede faptele noastre de renunțare la egoism și de ajutorare a semenilor.
Iubirea în comportament
Această iubire nu trebuie să fie una teoretică, ci arătată prin fapte. Astfel faptele de milostenie trupești sunt: hrănirea celui flămând, adaptarea acelui însetat, îmbrăcarea acelui gol, cercetarea acelui aflat în necazuri și nevoi cercetarea unui bolnav și multe altele. Faptele de milostenie sufletești sunt: întoarcerea celor rătăciți de adevăr și a celor păcătoși la virtute învățarea celor neștiutori și nepricepuți, sfătuirea celor care au nevoie de un sfat, rugăciunea către Dumnezeu pentru aproapele nostru, mângâierea celor întristați, răsplătirea răului cu bine, nerăzbunarea răului făcut de alții, iertarea celor ce ne greșesc. Doar procedând astfel noi continuăm liturghia euharistică din biserică cu liturghia slujirii aproapelui, care ne deschide ușa împărăției lui Dumnezeu