ISPIT Istorija umetnosti 1 Flashcards

1
Q

Karel Van Mander 16-17v.

A

Karel van Mander (1548-1606.) – Karl van Mander je bio flamanski slikar i istoričar umetnosti. Najpoznatiji je po pisanju biografija holandskih slikara i umetnika u svojoj knjizi
„Shilderboeck“ (Knjiga o slikarima). Knjiga se sastoji se iz pet delova. Pise o teoriji umetnosti i kompoziciji, pejzažima i životinjama. Biografije o antičkim umetnicima koje se nalaze u ovoj knjizi su bazirane na Plinijevoj enciklopediji „NaturalisHistoria“. Zbog toga ne daju nikakve nove podatke. Knjiga je takođe delom bazirana na prevedenim Vazarijevim biografijama. U poslednjoj knjizi piše o životinjama koje simbolično mogu da se pojavljuju u kompozicijama. Takođe piše o paganskim ritualima koji se koriste u istorijskim alegorijama.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Svetozar Radojčić 20.v.

A

Bio je istoričar umetnosti i profesor, obnovio je rad katedre istorije umetnosti i postao je najznačajniji istoričar umetnosti. Značajna su njegova istraživanja srpskog stila – uvodi stilsku analizu, ikonografsku interpretaciju na granici sa ikonološkim metodom.
Napisao je dela „Portreti srpskih vladara u srednjem veku“,„Stare sprske minijature“,„Majstori starog srpskog slikarstva“, monografiju „Mileševa“, „Staro srpsko slikarstvo“ itd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Džon Raskin 19.v.

A

Džon Raskin – ostavio je ogroman uticaj na istoriju umetnosti i kulturu Engleske. Napisao je delo u 5 tomova „Moderni slikari“ – koje je objavljivao 3 decenije. U ovoj knjizi pokazuje se kao subjektivni esejista više nego kao naučnik. U ovom delu bavi se tadašnjim slikarima, posvećuje se Tarneru kome se divio. Raskin se zalaže za idealizaciju prirode, idealnih engleskih predela, ali nije pokazivao zanimanje za pejzažiste. Bio je zadivljen delima gotike i renesanse. Gotičkoj arhitekturi Venecije posvetio je delo „Kamenje Venecije“, a najvećem umetniku između gotike irenesanse Đotu „Đoto i njegov rad“ – ističe subjektivnu viziju umetnika, a svojom delatnošću izvršio je uticaj na niz engleskih istoričara umetnosti i intelektualaca.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Johan Joakim Vinkelman 18.v.

A

Johan Joakim Vinkelman (1717-1768) – bio je obrazovani poštovalac antike i kustos galerije slika u Drezdenu. Ova galerija ga je poslala u Italiju da proučava renesansne majstore, ali on se okreće izučavanju antike. Čitao je Belorijeve spise i pod njihovim uticajem razvio je naklonost ka antici, klasicizmu, dok mu je barok ostao dalek. On je isticao klasični period u antici kao period koji je dostigao plemenitu jednost i spokojnu veličanstvenost. Prema majstorima helenizma je ostao ravnodušan. On je antiku znao delimično. Poznavao je samo antičke kopije, arhajska umetnost mu je bila nepoznata. Svoja shvatanja zabeležio je u 2 knjige – „Istorija umetnosti starog veka“ iz 1764. a kao predradnja ovom delu „Razmišljanja o ugledanju na grčka slikarska i vajarska dela“ iz 1755. godine. On je prvi uveo pojam stilske analize i istoriju antičke umetnosti podelio na 4 perioda po stilu:
1.Antički period – do pojave Fidije
2. Uzvišeni period – Fidija i njegovi savremenici i sledbenici
3. Lepi period – Praksitel, Lizip i Apel
4. Podražavajući period – poslednji period do zamiranja.
Kao glavni kriterijumi javljaju se ideja o progresu i opadanju i problem stila. Vinkelman umetnost uočava kao celinu sa epohama koje imaju svoj stil. Istu podelu pokušao je da primeni na savremenu umetnost.
1.Period do pojave Rafaela
2.Rafael i Mikelanđelo
3.Koređo
4.Od braće Karači do 18. veka
Njegovi pogledi na antičku umetnost uticali su i na ono vremene umetnike koji su njegova shvatanja prihvatili i sledili. On je pokretač neoklasicizma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vitruvije 1.v.p.n.e.

A

Vitruvije – „10 knjiga o arhitekturi“, 25.g.p.n.e., posvetio ju je caru Oktavijanu Avgustu, za čije vreme se vezuju veliki građevinski poduhvati u kojima je učestvovao Vitruvije. Navodi se da je Avgust zatekao Rim u opeci, a ostavlja ga u mermeru. Podeljena je na 10 celina.
U spisima antičkih autora prvi put je iznet niz činjenica o istoriji umetnosti. Pojedini autori se bave teorijom umetnosti dok se drugi pisci u traktatima i vodičima bave deskripcijom.
Rimski teoretičari ideale su tražili u klasičnoj grčkoj umetnosti. Napredak postoji u domenu tehnike. U knjizi se pisalo o privatnim i o javnim zdanjima, unutrašnjoj dekoraciji, građevinskim materijalima i o uticaju astrologije na arhitekturu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vladimir R. Petković 20.v.

A

Vladimir R. Petković – ikonografski metod ga je najviše zanimao. Napisao je monografiju o Žiči, Studenici, Dečanima ali kruna njegovog rada je „Pregled crkvenih spomenika kroz povesnicu srpskoga naroda“ – vrsta enciklopedije gde su obuhvaćeni spomenici od 12. veka. Prvo govori o istoriji, pa arhitekturi, skulpturi i najviše slikarstvu. Predavao je istoriju umetnosti i bio je arheolog. Bavio se fresko-slikarstvom u Srbiji i Makedoniji i napisao je delo „Staro srpsko slikarstvo“.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ipolit Ten 19.v.

A

Ipolit Ten – istorijski književnik, estetičar, bavio se filozofijom i sociologijom. Njegovi pogledi formirani su na osnovu pozitivističke filozofije Ogista Konta. Neki njegovi pogledi su pod uticajem akademizma. Poštuje visoku renesansu. Napisao je delo „Filozofija umetnosti“ u kom je izneo svoja osnovna shvatanja umetnosti a to je da ona zavisi od rase koja određuje mentalitet i običaje, momenta tj. istorijske epohe i mesta tj. klimatskih i geografskih faktora. Po njemu umetničko delo ne nastaje izolovano iz sredine, nije imuno na vreme i istorijske događaje. Da bi se shvatilo delo treba poznavati duhovnu klimu. Ovo je pokušao da prikaže na primerima vajarstva klasične Grčke, renesanse u Italiji i holandskog i flamanskog slikarstva 17. veka. O svakoj od ovih epoha objavio je po jednu knjigu pa ih je objedinio. Glavni nedostatak je što ne pridaje značaj ličnosti umetnika, njegovog genija, senzibilitet. Dakle, glavni nedostatak je što daje preveliki značaj spoljašnjim faktorima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ervin Panofski 20.v.

A

Ervin Panofski – razradio ikonološki metod i u njemu postoje 3 stadijuma u izučavanju umetničkog dela:
1.primarni – formalna analiza, kako je nešto naslikano;
2.ikonografski – povezivanje sa literarnom osnovom, šta je naslikano;
3. ikonološki – suština umetničkog dela, zašto je naslikano.
Umetničko delo može u sebi da otelotvori čitavu epohu i da dopre do same suštine epohe. Panofski je
svojim metodom razrešio npr. pitanje mnogih simbola iz doba renesanse. Ovaj metod ima nedostatke jer
se bavi samo epohama o kojima ima dosta podataka – kasna antika, gotika, renesansa, barok itd.Napisao je delo „Ikonološke studije“, monografije o nizozemskom slikarstvu i o Direru, „Renesansa
renesanse u umetnosti zapada“ (karolinška renesansa), „Perspektiva“, „Simbolična forma“ itd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Deni Didro 18.v.

A

Deni Didro – francuski filozof enciklopedista, najznačajniji poznavalac umetnosti u Evropi, začetnik likovne kritike. Napisao je „Esej o slikarstvu“ i „Saloni“ – prikupljen prikaz pariskih salona koje je sakupljao dve decenije. Objedinjeni su posle njegove smrti. Najznačajniji su za 1765/6. godinu. Otkrivaju njegove poglede protiv dvorskog apsolutizma i akademija. Deni Didro se zalagao za realizam, blizak mu je klasicizam pošto je prema antici izražavao izrazito poštovanje. Osnova umetnosti je podražavanje prirode, ali to nije dovoljno već je umetnik dužan da nešto osvetli bolje a nešto manje jer nije sve vredno. Posmatrač treba da se prosvetli. Ovo su klasicistički pogledi. Dao je doprinos razvitku klasicizma. Nije imun na začetak sentimentalizma i romantizma, pa se za njih i zalaže. Stavovi su mu ponekad protivrečni. Ovo se ogleda u njegovim pogledima na stvaralaštvo nekih umetnika. On je isticao Šardena, kritikovao Dušena, odricao vrednost Antoan Vatoa smatrajući njegove slike uticajem aristokratije. On je svoje stavove branio blistavim književnim stilom. Rodonačelnik je i najveći predstavnik likovne kritike.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Šarl Bodler 19.v.

A

Pisao je poeziju i bavio se likovnom kritikom, pisao je članke, pratio salone, a posthumno su njegovi članci objedinjeni u dve knjige „Estetski kurioziteti“ i „Romantičnoj umetnosti“. Njegovi pogledi su subjektivni ali pošto je imao izuzetan ukus njegovi pogledi su i danas aktuelni. Slikarstvo romantizma bilo mu je blisko pa je napisao delo „O radu i životu Ežena Delakroa“. Zabeležio je i pojavu Manea koji je izazvao revoluciju. Bodler je bio protivnik sistema i dogme i svoje utiske je bazirao na emocionalnim reakcijama koje su u njemu izazivala dela. Obraćao je pažnju na individualnost umetnosti, njegov ukus je romantičarski. Uprkos tome nije pokazivao neprijateljstvo prema realizmu jer se protivio idealizaciji. Pronicljive i vizionarske ocene pojedinih dela pisane su sjajnim stilom što će ostati trajna karakteristika francuske istorije umetnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Đovani moreli 19.v.

A

Đovani Moreli – prvi pokušao da teorijski formuliše princip atribucije. Bio je lekar i kolekcionar. Prilikom obilaska kolekcija razmišljao je o autentičnosti dela. Metod atribucije tj. pripisivanja dela na osnovu karakterističnih elemenata, poteza četkice itd. utvrđuje da li je delo original i da li pripada određenoj školi. Moreli je hteo da stvori gramatiku umetničkog jezika. On je od 5 Đorđoneovih Venera utvrdio jednu originalnu. Uradio je kataloge. Ovaj metod je aktuelan i danas. On je bio svestan ograničenja tog metoda pa je hteo da pokloni pažnju i drugim delovima dela. Njegov učenik je Bernard Berenson.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Đorđo Vazari 16.v.

A

Najznačajniji pisac o umetnosti do pojave Vinkelmana. Nazivaju ga ocem istorije umetnosti. Živi u epohi renesanse i manirizma. Piše o životima umetnika u delu „Životi slavnih slikara, vajara i arhitekata“. Sam Vazari bio je svestrana ličnost, slikar i arhitekta. Bio je slikar manirizma. Vazarijevo delo je izašlo iz dva dela 1550. i 1568. godine. Ovaj spis utiče na literaturu o umetnosti. Bio je to skup biografija italijanskih umetnika od 14. do 16. veka. U odabiranju umetnika Vazari je bio kritičan, pisao je na osnovu arhivskih podataka, pisama, literature, na osnovu sećanja poznanika, kao i na osnovu dela. Najbolje su izložene biografije onih koji su živeli u 16. veku. Polazi od opšte ideje pa opisuje umetnikov život, a svaka biografija data je sa filozofskim podtekstom. Govori da je perspektiva važna. Bavi se opštom idejom umetnosti pa je to spajao sa životima umetnika. Popularnost ovog dela dovelo je do toga da bude objavljeno drugo dopunjeno izdanje. Takođe, u drugom izdanju Vazari je izmenio neke poglede. Npr. u prvom delu Mikelanđela uzima kao merilo svih ostalih, a u drugom delu to ne radi i prema samom Mikelanđelu zauzima kritičniji stav. Uvod je teorijski traktat u kome su izloženi njegovi pogledi, npr. da je važniji mimezis od naučnog objašnjenja. U renesansi čovek je u središtu svih stvari. Umetnost deli na mladost, zrelo doba i starost. Mladost predstavlja egipatska umetnost, zrelo doba grčka umetnost, a starostrimska umetnost. Njegovo delo uticalo je kasnije na razna druga dela. Ipolit Ten – francuski filozof koji se ugledao na Vazarija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Leonardo Da Vinči 15.v.

A

Najznačajniji teoretičar i pisac o umetnosti. Nije napisao nijedno zaokruženo delo, već je pisao beleške o umetnosti, a oblik beleškama dali su nakon njegove smrti njegovi učenici koji su
spise objedinili u knjigu „Traktat o slikarstvu“. Leonardo posebno raspravlja o tada omiljenoj temi tj. o odnosu i prvenstvu među umetnostima. On slikarstvu daje prevagu i kaže da poezija odražava samo senke stvarnosti, a slikarstvo same stvari. U odnosu na muziku opet daje prevagu slikarstvu jer je vid savršeniji od sluha - uticaj Albertija. Leonardo slikarstvo shvata kao nauku koja je zasnovana na proučavanju prirode. Prevazilazi ranije stavove i smatra da bi slikar mogao da stvara veliku umetnost mora da bude univerzalan. Nije dovoljno poznavanje samo ljudske forme, već mora da prikazuje sve vidove prirode – mogla, oblaci, kiša itd. Da bi to postigao nije dovoljno samo poznavanje volumena, mora imati i znanja iz perspektive, senke, boje i pokreta. Među likovnim elementima senka je umetničko svojstvo svih oblika. Plasticitet figure predstavljen je odnosima svetlo- tamno i igrom senki i u takvom prikazivanju figura i senka moraju da se stapaju bez kontrasta – sfumato. Leonardo smatra da je lepota uslovljena gradacijom senki. Došao je do zaključka da senke nisu crne već plavičaste i zavise od lokalne boje. Ovim su se tek 3 i po veka kasnije bavili impresionisti. On je bio prvi umetnik koji se bavio količinom svetlosti u jednoj boji (valer).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Joakim Fon Zandat 17.v.

A

Joahim fon Zandrat – Nemac, bio je veliki putnik, slikar i istoričar umetnosti, upoznao se sa umetničkim delima i sa literaturom. 1679. napisao je delo „Nemačka akademija“ u kom pristupa kao zaštitnik nacionalne kulture i umetnosti. Pre nego što je napisao njigu on je 1670. godine otvorio sopstvenu akademiju u Augsburge (Nemačka). Zamislio je to kao istoriju svetske umetnosti ali to nije ispalo sasvim uspešno. Njegovi pogledi su akademska doktrina i čitav niz umetnika je ostao na margini. Knjiga je kompilatorskog karaktera, prepisivao je Vazarija, Paladija. Uprkos ovome Nemačka akademija je važan spis jer predstavlja pokušaj sistematizacije, niz biografija nemačkih i holandskih umetnika, niz podataka o kolekcijama. Ovde je prvi pokušaj da se predstavi istorija umetnosti Dalekog Istoka. Imao je veliki uticaj na nemačku istoriografiju. Prevodio je neke knjige na Nemački sa Italijanskog (ikonografija bogova). Restaurirao je Direrovo groblje i sahranjen je na istom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Arhitektura

A

Je umetnost izgradnje, podizanja građevina. Zasniva se na apstraktnim, geometrijskim formama i slikama. Formira se spolja i iznutra. U arhitekturi i slikarstvu postoje linija, površina, boja proporcije, kompozicija. Osnovni el. arhit. su enterijer i eksterijer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Građevinski materijali

A

Prirodni:
-Drvo( jeftino, lako obradivo, pogodno za gradnju | truli, gori, propada),
-Zemlja( pečena i nepečena opeka; lepo, toplo, čvrsto, otporna na temp razlike | nije elastična),
-Kamen( čvrst, otporan | težak za obradu, skup, komplikovan za transport, puca),
-Mermer…

Veštački:
-Beton( otkriven početkom 19. Veka; smesa šljunka, peska i vode i veziva; otporan, lako obradiv, jeftin | loša akustika, nije estetski lep),
-Armirani beton( ima čeličnu armaturu, nije estetski lep),
-Čelik

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Zakoni arhitekture

A

-Funkcija- ostvaruje udobnost i optimalno korišćenje jednog objekta, prostor je funkcionalan ako odgovara nameni i zadovoljava socijalne potrebe svog vremena.

-Konstrukcija- obezbedjuje solidarnost i trajnost. To je skup elemenata sačinjenih od raznih materijala koj su planski organizovani (tradicionalni i skeletni, podupirači i nosači).

-Umetnički izraz- odgovara lepoti građevine, bez njega je arhitektura samo građevina.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Elementi arh. oblikovanja

A

Spadaju: prostor, površina masa, svetlost, obojenost. Elementi dolaze do izražaja u prisustvu svetlosti.

Zgrafito je tip fasadnog ukrasa, vrsta ugrebanog crteža na fasadi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Skulptura

A

Ona zauzima prostor, zasnovana je na volumenu, masi i njenom odnosu prema prostoru, formira se samo spolja.
Grana likovne um. Koriste se termini vajarstvo i plastika.
Podrazumeva vajanje, klesanje, livenje, iskucavanje..
Materijali su kamen, drvo, metal, glina, kost, staklo i plastični materijali.
U slikarstvu se može predstaviti veći broj pojava nego u skulpturi.

Imamo 3 grupe tehničkog izvođenja:
-umetnik izvodi sam, od skice do krajnje obrade,
-umetnik izvodi sam do određene faze,
-umetnik izvodi samo model

Do renesanse je ugl obojena.

Podela prema kriterijumima:
-velika (trajna) i mala (prenosiva)
-puna skulptura i reljef (veliki i niski reljef)
-monumentalna, dekorativna, samostalna i kinetička.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Skulptorski materijali

A

Postoje gipki, čvrsti, nežni, robusni..
Imamo tvrde i meke materijale
*Terakota (od pečene gline, porodica Dela Robija se u 15. Veku proslavila izradom skulptura od terakote)
*Kamen (mermer, krečnjaci, bazalt, porfir, granit)
[PUNKTIRANJE-model se pravi prvo od gipsa]
*Porcelan
*Slonovača (hrizelefantinska tehnika je slonovača i zlato, maksimilijanov presto)
*Drvo (lakše i gipkije od kamena, pogodno je za bojenje, KSOANE- arhajska skulpt. od kamena koja imitira skulpt uradjenu u drvetu)
*Drago kamenje (fasete su površine dobijene brušenjem. Imamo rubin, smaragd, opal..)
(GEME-predstava je udubljena u odnosu na površinu, KAMEJE-predstava je ispupčena u odnosu na površinu)
*Bronza (legura bakra i cinka, ugl se koristi tehnika livenja, pogodno za monumentalne skulpture)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Vajanje

A

Koriste se meki materijali kao npr glina, zemlja, vosak, gips
Oduzimamo ili dodajemo materijal dok se ne dobije željeni oblik dela; veliki broj formi i dimenzija

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Iskucavanje

A

Koristi se hladni, mek i tanak metal, postavlja se na već pripremljen model koj je ugl od drveta i onda se nežno oblikuje malim čekićem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Klesanje

A

Koriste se tvrdi materijali npr kamen, drvo i slonovača.
Odsecanje ili odstranjivanje svih suvišnih delova, ne mogu se dodavati delovi. Greške su skoro nepopravljive, za klasičnu skulpturu teže je iskazivanje emocija, lako se izražava monumentalnost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Livenje

A

Koriste se meki materijali (bronza+glina, gips), skulpture nisu trajne, često za konjaničke statue

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Teme u skulpturi

A

Glavni motiv je ljudska figura.
KALOKAGATIJA je sinteza duhovnog i telesnog.
Mitološke, religiozne, istorijske, apstraktne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Elementi likovnog istraživanja skulpture

A
  1. Volumen (masa), označava prostor i ocrtava obličije samog prostora, postoje otvoreni (otvoreni cvet) i zatvoreni (lopta) volumen.
  2. Masa pruža osnovni vizuelni utisak o skulpturi.
    KONTRAPOST je pokret mase
  3. Površina se stvara kretanjem linije a linije kretanjem tački. Ona određuje, stvara i definiše volumen. Imamo glatke i hrapave površine.
  4. Svetlost ima uzajamni odnos sa skulpturnom formom. Razliciti materijali različito reaguju na uticaj svetlosti. Ona stvara iluziju 3 dimenzije. Uticaj svetlosti može biti direktan (glina, drvo..) i refleksan (tvrdi materijali).
  5. Boja je važan el. um. izražavanja. Skulpture su često bile bojene i uloga nije bila realnost nego simbolika.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Slikarstvo

A

Veština da se na dvodimenzionalnoj podlozi prikažu realne predstave i vizije. Odnosima svetlog i tamnog dolazimo do iluzije trodimenzionalnosti, volumena i prostora.
Delovi slikarstva su grafika i crtež i njihovo izražajno sredstvo je linija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Teme u slikarstvu

A

Mitološke, istorijske, alegorijske, religiozne

29
Q

Vrste podloge u slikarstvu

A

Platno, papir, drvo, zid, staklo, tekstil, metal, keramika, kamen, plastika, pergament

30
Q

Slikarske tehnike definicija

A

Predstavlja postupak stvaranja dela. Temelji se na spajanju pigmenta sa vezivom. Tehnike se mogu kombinovati

31
Q

Slikarske tehnike podela

A

Ulje, akvarel, gvaš, tempera, kolaž, enkaustika, freska, mozaik, vitraž, emajl, pastel

32
Q

Tempera

A

Pigmet se meša sa otopljenim lepilom pa se dodaje žumance ili belance, razređuje se vodom.
KLAKERULE- pukotine koje nastaju kada se deblji sloj boje osuši.

33
Q

Ulje

A

Pigmet se meša sa nekim uljem koje služi kao vezivno sredstvo (laneno, orahovo, susamovo..),
Premazuje se zaštitnim lakom.
TERPENTIN se koristi da bi se boja brže osušila

34
Q

(Al) Fresko tehnika

A

Izvodi se na svežem malteru, bez vezivnog sredstva. Najtrajnija tehnika zidnog slikarstva.
Al secco-na suvom malteru, nije trajna kao na svežem malteru.
GIORNATA- Površina zida koju freskista oslika tokom jednog dana.
SINOPIJA- Crvena boja kojom se urezuju osnovne konture kompozicije.

35
Q

Mozaik

A

Slaganje raznobojnih kockica od kamena, glazirane keramike, staklene paste.

Načini rada:
*sa skicom (obeležavanje+boje pa malter pa pločice pa poliranje)
*predložak na karton (tesere licem na karton pa iza njih malter pa sušenje maltera i skidanje kartona

Načini izrade:
*opus tessellatum (slične veličine)
*opus vermiculatum (sitnije tesere, malter se ne vidi (za ikone))
*opus sectile (pod, krupnije kamenje)

Vrste:
*zidni (keramika, staklene paste)
*podni (elementi: floralni, religiozni, mitološki sadržaj)
Podni su grublje izrade i počeli su da se rade kao imitacija ćilima, sa geometrijskim i floralnim ornamentima, ili su to bile kompozicije, obično mitološkog karaktera. Zidni mozaici su finije rađeni, i za njihovu izradu korišćene su zlatne tesere od zlatne paste, i pored ornamenata izvođene su i veoma složene kompozicije. Ti zidni mozaici imaju svoje daleke uzore u tkaninama kojima su nekada bili pokrivani i ukrašavani zidovi.

36
Q

Emajl

A

Providna masa koja može biti bojena ili bezbojna. Prah se prenosi na metal i greje se za kraj.
Postoje 3 vrste: ćelijasti, dubljeni i slikani.
GRIZAJ- slikanje različitih nijansi jedne boje
Pala d’Oro (delo koje se nalazi u crkvi sv. Marka u Veneciji)

37
Q

Gvaš

A

Slikarska tehnika na papiru.
Boja u prahu se meša sa belom bojom a za podlogu se vezuje gumi arabikom. Teško se razlikuje od tempere.

38
Q

Akvarel

A

Slikarska tehnika kod koje voda služi kao sredstvo za otapanje boje. Boje su mineralnog ili biljnog porekla, a kao vezivni materijal dodaju se med, smola i gumi arabika. Pri radu suvi kalupi sa bojom se rastvaraju vodom i onda se akvarelne boje nanose takim namazima na podlogu, beli pigment se ne koristi. Dela izvedena tehnikom akvarela su uglavnom manjeg formata, pogodna za intimističko slikarstvo koje se često radi spontano. Papir se pričvršćuje za crtačku dasku, kako bi i posle sušenja ostao ravan. Boje su transparentne, brzo se suše i zato nema ispravki. Neke boje su nestalne, neotporne na svetlost, pa se akvareli čuvaju u posebnim mapama i ne izlažu se na intenzivno osvetljenim mestima. Ukoliko se uramljuju, između akvarela i stakla stavlja se kartonski okvir – paspartu. Akvarelne boje su osetljive na vlagu i obično se radovi ne uzimaju direknto rukama. Iako ova tehnika zahteva veliku veštinu umetnika i posebno čuvanje, veoma je stara i omiljena. Deluje sveže, prozračno, pogodna je za skice, putne beleške i intimističko slikarstvo. Začeci ovih tehnika su u Starom Egiptu, gde je boja mešana sa otopinama guma i nanošena na papirus. Na Dalekom Istoku rađena je na svili i papiru. Bila je poznata i u Antičkoj Grčkoj i u Rimu, islamskim zemljama i tokom srednjeg veka su njom rađene minijature. U vreme renesanse koristio ju je Albreht Direr.
PASPARTU- kartonski okvir koj čuva delo

39
Q

Pastel

A

Pastel – tehnika slikanja štapićima, pigment u prahu se meša sa talkom ili nekim vezivnim sredstvom. Za dobijanje svetlijih nijansi osnovnoj boji se dodaje određena količina pigmenta, pa se meša sa vodom. Nakon toga se oblikuje u štapiće koji se ostavljaju da se suše. Kao podloga koriste se papir, karton, pergament ili preparirano platno. Prilikom slikanja konture se obično izvode tvrđim pastelom, a zatim se mekšim ispunjavaju omeđene površine. Modelovanje se dobija prelaženjem prstom po sloju pastela, čime se dobijaju meki i fini prelazi što je jedan od osnovnih kvaliteta ove tehnike. Nanošenjem više slojeva se mogu dobiti izvesni tonski odnosi, mekoća i transparentnost. Kod ove tehnike pigment se vezuje za podlogu isključivo mehaničkim putem bez posredstva medija. Iz te karakteristike proističe osnovni nedostatak pastela – relativno slaba fiksiranost boje za podlogu. Da bi se fiksiranost poboljšala, one se ponekad fiksiraju za podlogu fiksativima u vidu spreja. Materija koja vrši fiksaciju vezuje boju za osnovu, ali pastelu oduzima svežinu, sjaj i mekoću boja. Zbog relativno slabe fiksiranosti za podlogu pastel je osetljiva slikarska tehnika, pa se prilikom čuvanja i izlaganja dela moraju poštovati pravila. Pastel je osetljiv na dodir, svetlost i vlagu. Oni se čuvaju u specijalnim mapama, a ako se izlažu između stakla i papira umeće se paspartu.
Ovo nije stara slikarska tehnika.

40
Q

Enkaustika

A

Slikarska tehnika na papiru.
Rastopljen vosak se meša sa pigmentom u prahu. Slika se brzim potezima

41
Q

Vitraž

A

Slikarska tehnika na papiru.
Komadićima stakla različitog oblika i obojenosti se izvodi kompozicija. Oni se međusobno spajaju olovom. Stakla su živo bojena i ređana su u kontrastu i ističu svetlost.

42
Q

Motivi u slikarstvu

A

Portret, autoportret, akt, pejzaž, žanr, mrtva priroda

43
Q

Pejzaž

A

Po vrsti mogu biti gradski, seoski, marina, veduta.
Pejzaž je slika, grafika ili reljef sa predstavom predela. U pojedinim epohama bio je veoma popularan, i slikajući prirodu umetnici su iskazivali i svoje emocije ili filozofski stav prema tom sadržaju ili životu uopšte. Do 17. Veka se retko pojavljivao samostalno i obično je bio povezan sa mitološkom ili religioznom temom. Tek od početka 16. Veka u evropskoj umetnosti se rade prvi samostalni predeli. Pravi – samostalni pejzaž po karakteru se deli na herojski, dramatični, lirski i idealni.
Prema onome šta prikazuje deli se na: gradski, seoski, vedutu i marinu. Herojski pejzaž prikazuje perdeo koji ima herojsku notu. Po karakteristikama blizak je dramatičnom, ali je on uvek pojačan izvesim dramatičnim momentima koji naglašavaju sukob u prirodi ili nagoveštavaju neku nesreću. Lirski pejzaži su suprotni herojskim i dramatičnim, prikazuju predeo na lirski način i odstupaju od realnosti jer predeo idealizuju i ulepšavaju. Idealni pejzaži su oni koji nastaju u ateljeu, njih umetnik sačinjava od različitih pojedinačno izabranih elemenata u prirodi, stvarajući kod njih idealnu celinu. Rađeni su do 19. veka kada umetnici počeli da izlaze u prirodu. Gradski pejzaži prikazuju urbani ambijent i ima ih u holandskoj umetnosti 17. veka. Seoske pejzaže su radili francuzi i englezi u 19. veku. Marine su posebna vrsta pejzaža koje prikazuju sve što je vezano za more, slikali su ih Holanđani 17. veka. Veduta je predstava urbane celine.

44
Q

Portret

A

Poprsje, dopojasno, puna figura, može i više ličnosti.
Može biti frontalan, iz profila i tri četvrtine
Po karakteru može biti reprezentativni, idealizovani, satirični, intimni, naturalistički, ktitorski
Imamo i autoportret od 15. veka češće

45
Q

Akt i poluakt

A

Akt prikazuje nago ljudsko telo
Poluakt je samo gornji deo tela nag

46
Q

Žanr

A

Vrste: seoski, gradski, dvorski i vojnički
Žanr prikazuje događaje iz svakodnevnog života, sve vezano za čoveka i to u spontanim nenameštenim situacijama. U širem smislu u žanrovske motive spada predstava svega što čini čovekovo neposredno okruženje. Katkad neretko se i određene mitološke i religiozne kompozicije prikazuju u žanrovskom vidu.

47
Q

Mrtva priroda

A

Kasno se osamostaljuje, prvo samostalno delo mrtve prirode bilo je Kotarica sa voćem, Karavađo.
Mrtva priroda je prikaz nežive prirode, najčešće voća, ubranog cveća, upotrebnih i ukrasnih predmeta. Elementi mrtve prirode su se u umetnosti javljali još od antičkih vremena, a slično je bilo i u umetnosti srednjeg veka, ranohrišćanskoj, vizantijskoj umetnosti gde se javljaju elementi mrtve prirode koji kao i u antici imaju bilo simboličku bilo dekorativnu ulogu. U kasnoj gotici neke mrtve prirode počinju da se sve više prikazuju i da se obrađuju realistički, a u značajnom broju slučajeva takve predstave imaju simboličku funkciju.

48
Q

Slikani ukras u rukopisnim knjigama

A

-Minijatura je figuralna predstava koja je u direktnoj vezi sa tekstom ili simbolikom.
-Zastavice, ornamentalna pravougaona polja, odvajaju deo teksta i označavaju početak i kraj tekstualne celine. Imaju motive flore i faune i bojene su intenzivnim bojama
-Inicijali, ukrašena početna slova, naglašenih dimenzija.
*INKUNABOLA- štampane knjige nastale do 1500.god
*VINJETE- na kraju teksta
*SITNI UKRASI- na marginama teksta
*KALAMAUS- pera za pisanje od trske koja je zaoštrena sa jedne strane (DIVIT-futrola)

49
Q

Grafika

A

Visoka štampa (drvorez, linorez)
Ravna štampa (litografija)
Duboka štampa (mecotinta, bakropis, akvatinta)

50
Q

Ikona i ikonostas

A

Ikona je religijska slika, podloge su ugl drvo, platno i zid. Mogu biti minijature (za oko vrata) i svečane od preko 2m. Ikona je predstava svete ličnosti, ona pokazuje i određeni događaj a služi i kao bogoslužbeni predmet. Mogu biti deo ikonostasa. Vrste ikona: žitijne, minejske, litijske, čudotvorne, nerukotvorene. Mogu se javiti u obliku diptiha, triptiha i poliptiha. Ikona je religiozna slika sa često zlatnom pozadinom, one se premazuju zaštitnim lakom.
Kušaci su klinovi na poleđini daske po kojoj se slika temperom.
Klanja se ličnosti koja je prikazana na ikoni a ne ikoni kao predmetu.

Ikonostas je pregrada u ranohrišćanskim i pravoslavnim crkvama koja deli oltarski prostor od naosa, a na kojoj su smeštene, po određenom sistemu, ikone. Postoje dvodelni i trodelni ikonostasi. Ikonostas je veoma složen i razvijao se od starog veka. Začetke ima u kancelima, niskim pregradama visine 1-1.5 metar koje su bile od kamena, metala ili drveta koje su u starohrišćanskim crkvama (5-8.vek) pregrađivale oltar od prostora namenjenog vernicima. Kasnije se na zapadu takva pregrada gubi, ili dobija izmenjene forme, pa se ne može govoriti o ikonostasu, dok je u pravoslavnim hramovima dobijao sve značajnije mesto i monumentalniji oblik, tako da je u 8.veku dospeo do svoda po visini i sasvim pregradio oltar od naosa. U početnim periodima formiranja ikonostas imao sasvim jednostavan izgled. Nalazio se u podnožju parapetne ploče, bio je visine oko 1 metra i bio je ukrašen floralnim i geometrijskim motivima. Dvoredni i troredni ikonostas, koji je nastao u Vizantiji proširio se na sve zemlje pravoslavnog umetničkog kruga, i razvijao se tokom vekova.

51
Q

Lorenco Giberti 14.v.

A

Bio je italijanski vajar i zlatar i teoretičar umetnosti. Govorio je samo o delima koje je video lično, kriterijum za ocenjivanje bio je crtež i sposobnost oblikovanja forme. Njegovo najpoznatije delo su dva kompleta bronzanih vrata na krstionici u Firenci, od kojih je drugi set nazvan “Vrata raja” (Gates of Paradise) po rečima Mikelanđela. Ghiberti je takođe ostavio značajan pisani trag, uključujući knjigu Commentarii, koja sadrži važne tekstove o umetnosti i možda najraniju sačuvanu autobiografiju nekog umetnika.

51
Q

Leon Batista Alberti

A

On je bio najvažniji teoretičar arhitekture u 15. veku. Smatrao je da se umetnost u Firenci morala porediti sa Antičkom um. Smatrao je da je umetnost nauka koja počiva na zakonitostima i pravilima i pokušava da objasni ta pravila. Bavi se perspektivom, proporcijama, anatomijom, konturama..

52
Q

Albreht Dider 15.v.

A

Zalaže se za to da ne postoji savršena lepota ali poznavanje proporcija jeste put ka mogućnosti spoznavanja savršene lepote. Sve što je u prirodi je vredno slikanja.
-4 knjige o ljudskim proporcijama.

53
Q

Đulio Mansini 16.-17.v.

A

Bio je obrazovani kolekcionar i poznavalac umetnosti. Suština um je mimezis. Proučava metode i karakteristike rada i dela umetnika i povezuje ga sa epohom u kojoj stvara dela. Proučava stilske odlike umetnika ili umetničke škole.

54
Q

Lazar Trifunović 20.v.

A

Istoričar moderne umetnosti i likovni kritičar. Napisao je dela „Srpsko slikarstvo 1900-1950“ i „Srpska likovna kritika“. Uveo je metodologiju proučavanja Srpske moderne umetnosti. Najuticajniji kritičar ovog doba. Bio je osnivač katedre za modernu umetnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U periodu od 1962. do 1968. godine obavljao je funkciju direktora Narodnog muzeja u Beogradu.

55
Q

Rastko Petrović 20.v.

A

Bio je srpski književnik, kritičar, slikar i diplomata. Bavio se likovnom i književnom kritikom. Ostavio je putopise sa mnogobrojnih putovanja. Bio je dobro obrazovan na tradiciji francuske teorije i estetske umetnosti. Snažno je delovao na našu modernu umetnost. Bavio se poezijom pa je napisao zbirku pesama “otkrovenje”. Pisao je i putopisne reportaže između 2 rata. Pokretač je srpskog nadrealizma.

56
Q

Likovna kritika između 2 rata

A

Tokom tog vremena, umetnički svet bio je živahan, a različiti umetnici, kritičari i intelektualci aktivno su raspravljali o novim pravcima, stilovima i izazovima. Između Prvog i Drugog svetskog rata, likovna kritika bila je u fokusu mnogih umetničkih krugova. Ovaj period karakterisala je raznolikost umetničkih pravaca, od tradicionalnih do inovativnih. U likovnoj kritici su se često razmatrala pitanja vezana za formu, sadržaj i značenje umetničkih dela, a kritičari su se bavili specifičnim problemima stvaralaštva likovnih umetnika. Srpska umetnost je bila pod uticajem fovizma, ekspresionizma, kubizma, nadrealizma. Osnivani su novi časopisi.

  1. rat- 1914. do 1918.
  2. rat- 1939. do 1945.
    21 godina između 2 rata
57
Q

Dragutin Milutinović i Mihajlo Valtrović 19.v.

A

Dragutin Milutinović bio je srpski inženjer, arhitekta i istoričar umetnosti. Njegov doprinos srpskoj kulturi ostaje značajan. Studirao je građevinarstvo u Berlinu i Minhenu. U Srbiji je radio u Ministarstvu građevina.

Mihailo Valtrović, srpski arheolog i profesor univerziteta, ostavio je dubok trag u proučavanju srpske srednjovekovne umetnosti i arheologije. Bio je profesor arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Valtrović je zajedno sa arhitektom Dragutinom Milutinovićem istraživao srpske srednjovekovne manastire i crkve. Njihova istraživanja omogućila su bolje razumevanje vizantijskog stila, domaćih srednjovekovnih stilova i izgleda srpskih vladara tog doba.

Dragutin je projektovao nekoliko tipova malih crkava. Bio je deo osnivača Srpskog arheološkog društva 1883. godine. Dragutin Milutinović ostaje upamćen kao stručnjak koji je doprineo razvoju srpske arhitekture i proučavanju naše kulturne baštine.

Mihailo Valtrović je svojim radom otvorio put ka razvoju neovizantijskog stila i nacionalnog pokreta u arhitekturi i drugim granama likovne i primenjene umetnosti krajem 19. i početkom 20. veka. Njegov doprinos srpskoj kulturi ostaje neizbrisiv.

58
Q

Geme i kameje

A

Geme i kameje su dela sitne plastike izrađena od poludragog ili dragog kamenja. Malih su dimenzija (1-2 cm su geme,20-30 cm u prečniku su kameje) i obično su ovalnog ili okruglog oblika. Geme služe kao pečati ili nakit, a kameje kao nakit ili ukrasni predmet. Osnovna razlika između gema i kameja je u tome što je kod geme predstava udubljena u odnosu na površinu i data je u negativu, dok je kod kameja likovna predstava ispupčena u odnosu na površinu. Geme su često pravljene za prstenje i one su se poput pečata utiskivale u vosak. Kameje predstavljaju ispupčenu predstavu, tj plitki reljef. Izrađuju se u dekorativne svrhe, i mogu biti i nakit. One se teško obrađuju i njihova površina se brusi. Pored luksuznog izgleda, veće kameje mogu biti izrađene od poludragog kamenja – efekti polihromije – uzima se poludragi kamen za koji se zna da ima višebojne slojeve. Najlepše kameje izrađene su u kasnoj antici, a rađene su takođe i u srednjem veku, renesansi i baroku. *kameja iz Kusatka, car Konstantin, polihromna, nalazi se u Narodnom muzeju.

59
Q

Bronza

A

Legura bakra i kalaja. U 2.v.p.n.e. je bila popularna bronza pa je tad bilo bronzano doba. Bronza se koristi za tehniku livenja. U antici se koristila za novac i za statue. Od 5. v. su počele da se prave velike statue a u renesansi (14. do 16. veka) je bronzu koristio Donatelo. Najčešće su se izrađivale monumentalne skulpture (spomenici) i konjaničke skulpture. Prvo se izrađuje crtež a posle model od gline sa različitim varijantama skulpture, i na kraju se vrši livenje.

60
Q

Drvo

A

Može biti i mek (lipa, breza) i trvd (orah) materijal. Skulptor koristi instrumente i čekiće da bi izradio teksturu, ako je skulptura velika skulptor deli deblo na 2 dela i uklanja središte drveta da bi skulptura izgubila na težini. Drvo je gipko pa se može koristiti za različite svrhe. Topao je i lep, jeftin i pogodan za gradnju ali gori, opada i truli. Do 19.v. se bojio a nakon ne. Koristio se u Grčkoj i u srednjem veku. U 20. i 21. veku je postao popularan zbog duboreza (obrada drveta).

61
Q

Mermer

A

Tvrd i dobar za oblikovanje, lep po teksturi i čisto beo. Skulptura se pravi iz jednog bloka, težak je i krhk i zato ne može da se sastoji iz više delova nego samo iz jednog bloka. Prvo se izrađuje model od gipsa a nakon toga se pomoću instrumenta prenose sve mere na glavno delo i to je tehnika punktiranja.

62
Q

Porcelan

A

Porcelan je vrsta keramike, naziv je dobila od vrste školjke koja je svojim vidom slična porcelanu. U Evropi je počeo da se proizvodi u 18. veku, a pre toga se uvozio iz Kine. Od porcelana su se pravile figure i kuhinjsko suđe. Imamo prirodan i on je tvrd i izrađuje se od bele gline. Peče se na 1500 stepeni, predmet se boji i pokriva glazurom. Imamo i veštački koj je mekan i pravi se od praška mermera sa staklom, peskom ili sodom. Peče se na nižim temperaturama. Bolje prima boju nego prirodni porcelan. Koristio se u 17. i 18. veku.

63
Q

Terakota

A

Zajednički naziv za predmete izrađene od pečene zemlje. Ima više vrsti gline. Dodavanjem vode glina postaje meka, gipka i pogodna za oblikovanje. Oblikuje se na različite načine, njome se vaja, zatim se takvo delo peče da bi se postigla njegova tvrdoća i trajnost. Oblikuje se vajanjem na grnčarskom kolu a može i da se uliva u kalupe. U zavisnosti od materijala i vrste ukrasa ovakvi proizvodi se peku na temperaturi 800-1500 stepeni celzijusa, 1-3 puta. Često se boje, pa se premazuju glazurom i opet peku. Vajari u glini po pravilu rade i skicu za veću skulpturu koju potom rade u tvrđem materijalu. Terakote su tehnički lako izvodljive i zbog svog načina obrade mogu da budu izvedene u više primeraka

64
Q

Litografija

A

Radi se na hemijskim i fizičkim procesima koji se odvijaju na površini matrice. Najpoznatija vrsta ravne štampe je litografija na kamenu.
Litografija je jedna od najpoznatijih vrsta ravne štampe, nastala je od reči litos što na grčkom znači kamen i grafo -pisanje. To je veština da se jedan crtež načini na površini kamene ploče, masnom kredom, litografskim tušem ili hemijskim mastilom. Sve tri materije sadrže u sebi masnoću. Kamena ploča je debljine 10 do 15 cm, od što tvrđeg kamena i mora da ima ravnomernu strukturu (prirodni i veštački kamen). Taj kamen može više puta da se koristi. Na ploču se prvo nanosi crtež, kada se crtež završi pristupa se postupku izjedanja koje se vrši smesom koju čine razblažena azotna kiselina i gumi arabika u vodi. Onda se vrši proces odbijanja vode (zamašćena mesta omogućavaju da se kamen ne izjeda). Kada se završi postupak izjedanja ploča se opere i osuši, a zatim se nanosi štamparska boja koja u sebi sadrži masnoću, tako se boja zadržava na površinama koje su prethodno bile iscrtane. Potom se vrši štampanje u presi i pod pritiskom boja prelazi na hartiju i u pozitivu daje otisak. Dozvoljava rad u više boja, i onda se naziva hromolitografija. Ona je jedna od najmlađih tehnika,krajem 18 veka otkrio ju je Johan Alojz Zenefelder, a 1833 pronalazi i litografiju u boji. Koristila je se za izradu plakata i za štampanje knjiga o umetnost.

65
Q

Antička Grčka

A

U Antičkoj Grčkoj je bio početak istorije umetnosti. Početak joj je bio u 3. i 4.v. pne. Osnova umetnosti su bile filozofske misli Aristotela i Platona. Oni su razmatrali pojam idealne lepote (harmonija, proporcija, simetrija, boja, zvuk).

Aristotel je formulisao pojam MIMEZIS, podražavanje lepote i to je cilj umetnosti. Literatura je bila u formi traktata koju su pisali slikari. Oni su pisali o stilovima i tehnikama svojih dela.

Poliklet je na primer napisao “kanon” učenje o idealnim proporcijama čovekovog tela, sto je i teorijski dodatak skulpturi Polikletovoj za skulpturu doriforos. Doriforos je model atleta i idealnog tela i lica.

Imali su i biografije umetnika koje je npr pisao Duris sa Samosa. On je bio jedan od prvih pisara Antičke Grčke i on je pisao više pisao o umetnicima nego o umetnošću i imao je dosta činjenica o Lisipu i Apelesu. Njegove biografije nisu bile sačuvane ali znamo o njima zbog budućih autora.

Ksenokrat je bio skulptor, Lisipov učenik i pisao je o tome što su Lisip i Apeles bili vrhovni umetnici. Pisao je o tome da umetnost ima logičan napredak. Bio je prvi teoretičar koj je pisao o stilskoj analizi. Njegovo delo isto nije sačuvano.

Topografičarski opisi- činjenice o tadašnjim delima. Bili su popularna literatura za opise svetih mesta. Npr Pausanije “Opus Grčke” to je delo od 10 tomova, to je osnovni pismeni izvor Antičke Grčke (Opis hrama Zevsa Olimpijskog). Delo je sačuvano ali ne u celosti.

Za arhitekturu imamo mišljenja o idealnom polisu (gradu), Platon je mislio da polis mora imati centar u vidu kruga sa trgom), Aristotel je pisao da polis mora imati 2 glavne ulice koje se seku.

66
Q

Antički Rim

A

Imali smo dosta literature o ovom periodu, bila je popularna Antička Grčka i bilo je dosta kolekcionera koj su cenili umetnost. Preuzimali su umetnost i neke motive iz Antičke Grčke.

Ciceron je bio orator, političar i kolekcioner. Njegova osnovna misao je bila da je umetnost savršena ali da za tehnike ima napretka.

Osnovni izvor za istoriju Antičke umetnisti bila je knjiga Plinija Starijeg “Istorija prirode”. To je bila velika enciklopedija u kojoj je bilo znanja iz dosta oblasti koje je on skupljao iz dosta eseja Grčkih i Rimskih autora. Pisao je o hramovima, umetnosti statua, materijalima, motivima… Smatrao je da je klasična Grčka bila ideal a da je Helenizam pad umetnosti.

Kvintilijan je bio retoričar i pisao o retorici. Napisao je delo “o obrazovanju oratora”. Poštovao je Fidiju i njegova dela.

Arhitektura, Vitruvije je napisao 10 knjiga o arhitekturi.

67
Q

Srednji vek

A

Sveštenici su pisali literaturu i najpoznatiji su bili
Tertulijan (2.-3.v., nije voleo antiku i smatra da je idolopoklonstvo greh, bio je protiv slikanja božanstva) naposao je delo “o idolopoklonstvu”,

Kliment Aleksandrijski (nije osporavao antičku umetnost),

Sveti Avgustin (smatrao je da je sve lepo a da ništa nije ružno samo je manje lepo) napisao je “ispovest” i “carstvo Božje”. Voleo je arhitekturu i muziku.

Opat Siže (12.v.) bio je Francuski iguman, teolog i reformator monaškog života. Restaurirao je i ukrašavao je Sen Deni. Verovao je da crkve moraju biti bogato ukrašene da bi hrišćanin koj gleda u crkvu imao duhovno prosvetljenje. Zlato i drago kamenje je simbol nebeske slave.

Iraklije je napisao “o bojama i umetnosti Rimljena” to je priručnik o mešanju boja i livenju bronze.

Teofilo je bio putnik i Benediktovac, pisao je o informacijama o srednjovekovnoj umetnosti i tehnologiji. Davao je instrukcije za sve u umetnosti, vitraže, livenje, ikonografija, filozofija, cilj obrazovanja slikara… Slikar mora da proučava delove prethodnih majstora.

Vilar De Onekur je bio putnik po Evropi i nosio je album sa beleškama i crtežima “Album Vilara De Onekura” sadrži 66 strane sa ilustracijama i opisima.

Vitelo, njegova dela su bila prelaz iz Srednjeg veka u Renesansu. On je napisao “Traktat o perspektivi” u 13.v. Hteo je da sistematizuje misli Aristotela i Arapskih mislitelja. Rekao je da delo može biti lepo nezavisno od spoljašnih faktora.

Putevoditelji, spisak dobrih spomenika i mesta, legenda o njima i instrukcija s kojih strana i na koj način da se posmatraju.

Kanonik Benedikt, autor opisa Rima.

Teodorih je napisao “opis svete zemlje” mala knjiga svetih mesta, istorije i legende o srednjevekovnom Jerusalimu.