islam del 1 Flashcards

1
Q

Mecka

A

pilgrimsfärden till mecka är islams fem grundpelare , det är även den enda som inte är obligatoriskt.
och profeten muhammed föddes där

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Saudiarabien

A

är Islams urhem, här finns muslimernas två heligaste platser:mecka, där profeten muhammed föddes, och Medina ,där hans grav finns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

pilgrim

A

hajj eller hadj, som är en vallfärd till islams heliga stad Mecka sov varje frisk ,vuxen muslim ,som har råd, är förpliktigat att göra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

stammar

A

Under 500-talet och början av 600-talet rådde politisk och religiös splittring på den Arabiska halvön. Befolkningen var uppdelad i olika beduinstammar som ofta levde som nomader, utan fast boplats.Inom varje stam rådde en stark sammanhållning där alla medlemmar visste vilka skyldigheter och rättigheter som gällde inom stamsamhället. I förhållandet mellan stammarna fanns däremot få regler och lagar. Stammarna hade därför svårt att komma överens sinsemellan. Släktfejder och andra stridigheter tillhörde vardagen.Splittringen mellan stammarna förstärktes av att de tillber olika gudar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

karavan

A

var bestående av en samling av människor som tillsammans tog sig fram i antingen Asien eller den norra delen av afrika , med hjälp av kameler eller dromedarer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

beduiner

A

är ett folkslag som lever i trakterna kring öken i nordafrika och mellanöstern, folkslaget lever efter tribalism , vilket innebär att ens handlingar görs för att gynna sin egen stam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Khadija

A

är en viktig person inom islam, hon gifte sig med Mohamed och blev sedan profet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

polyteism

A

är när man tror på många gudar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

polygami

A

innebär att man är gift med flera kvinnor eller att en kvinna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Arabiska halvön

A

är en stor halvö i Asiens sydvästra hörn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kaba

A

Kaba är en byggnad som ligger i Mekka i Saudiarabien och är muslimernas viktigaste helgedom och islams heligaste

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

koranen

A

ordet betyder läsningen,är muslimernas heliga bok som enligt traditionen givits till Muhammed av ängeln Jibril (Gabriel).islams heliga skrift.Det är en samling uppenbarelser som profeten Muhammed fick från Gud av ängeln Gabriel (Jibrīl på arabiska). Han hörde och såg orden och lät skrivare skriva ner dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ängeln Jibril

A

Gabriel är den främsta av änglarna i judisk, kristen och muslimsk tradition.I Gamla Testamentet i Bibeln berättas det om hur Gabriel tyder en syn och avslöjar framtiden för Daniel. I Nya Testamentet i Bibeln kommer Gabriel med nyheterna om Johannes Döparens och Jesus födelse. Enligt islam är det Gabriel som ger uppenbarelserna till Muhammed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

martyr

A

martyr, eller blodsvittne, kallas den som dött för sin religiösa tro.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

monoteism

A

är när man bara tror på en gud

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

utvandringen till Medina

A

Muhammed utvandrade från Mekka till Medina 622, och det året är början på islams tideräkning. Då hette orten Yathrib. I Medina skapade Muhammed ett samhälle som byggde på religionen. Orten kallades ”profetens stad”. Muhammed och hans anhängare i Medina stred ofta mot motståndarna i grannstaden Mekka, men så småningom intog de Mekka.

17
Q

profet

A

profet är en person som anser att han eller hon fått i uppdrag av en gud att föra fram gudens budskap.

18
Q

mohammed

A

är enligt muslimer ,guds sista profet.

19
Q

mellanöstern

A

Mellanöstern, eller Främre Orienten, kallas ett område i västra Asien och nordöstra Afrika.

20
Q

sändebud

A

Den siste av Guds utvalda sändebud är profeten Muhammad , och det var till honom som Guds slutgiltiga budskap uppenbarades. Det är alltså att man sprider budskapet.

21
Q

indonesien

A

är det land med flest muslimer.

22
Q

iran

A

Islam är statsreligion i den Islamiska Republiken Iran. Beroende på uppgiftslämnare anges mellan 80 och 90 procent av Irans befolkning på 70,7 miljoner invånare vara muslimer. Islam är från 1503 officiell religion och efter iranska revolutionen 1979 reglerar den även statsskicket.

23
Q

allah

A

är det arabiska ordet för gud

24
Q

moské

A

byggnad för den muslimska bönen. Mosken utvecklades under 600-talet .

25
Q

minaret

A

är ett torn vid en moské där en böneutropare ropar när det är dags för bön.

26
Q

sekulär-

A

Ordet sekulär betyder helt enkelt världslig, och betecknar att staten, lagstiftningen och rättstillämpningen ska stå fria från religionen, något som i dag är självklart i de allra flesta västerländska stater. En sekulär stat behöver dock inte betyda att befolkningen per definition är icke-religiös.
processer som innebär att religionen förlorar i betydelse i ett samhälle och i medborgarnas medvetande.motsatsen är regulär

27
Q

islamofobi

A

fördomar om och aversioner mot islam och muslimer samt handlingar och bruk som angriper, exkluderar eller diskriminerar människor på grund av att de är eller antas vara muslimer och associeras till islam.

28
Q

antisemitism

A

Fientlighet, förföljelse eller fördomar mot judar som etnisk eller religiös grupp.Antisemitism övergår lätt i förföljelse av judar och i värsta fall mord på dem. Antisemitismen var officiell politik i det nazistiska Tyskland 1933–1945.

29
Q

missionera

A

En religiös gränsöverskridande verksamhet som syftar till att skaffa och stödja nya anhängare.

30
Q

halvmånen

A

är enligt islam en betydelse rik symbol , många muslimer menar på att denna symbol symboliserar ljuset i en mörk värld.

31
Q

Vad skiljer och vad förenar olika tolkningar av islam?

A

De två dominerande inriktningarna inom islam heter sunni och shia, det finns fler mindre inriktningar men de är inte i närheten av de två dominerande inriktningarna. Sunni och shia trädde fram genom en stor konflikt om vilka som skulle efterträda profeten Muhammed efter hans död.

Sunni är den indelning som har majoritet i procent , ca 85% ingår i denna indelningen, de lever efter koranen , denna grupp anser även att Abu Bakr skulle bli efterträdaren efter Muhammed. Han var Muhammeds svärfar, som de tillslut valde till efterföljare, till skilnad från Shia. Inom sunnimuslimer är det mycket vanligare att tillbe döda imamer.

Shia är den andra dominerande inriktningen, men anhängarna utgör dock bara 10% av alla muslimer. Denna grupp tyckte att Muhammeds kusin Ali skulle bli Muhammeds efterträdare. Eftersom han var släkt med Muhammed och dessutom gift med Muhammeds syster Fatima. Det finns fem grundpelare inom islam men enligt shiamuslimer finns det ytterligare grundpelare som alla muslimer ska följa på samma sätt,sunni tror även på detta men de är för shiamuslimerna lika viktiga som de “första” grundpelarna.

32
Q

Hur ser förhållandet till judendomen och kristendomen inom islam ut?

A

islam är nära besläktad med både kristendomen och judendomen.

33
Q

Hur har religion och samhälle påverkat varandra under islams historia?

A

Det förändras beroende på om man som muslim bor i ett land där religionen är minoritet eller majoritet. Religionens traditioner påverkar också människors tankar och åsikt om vad som utgörs för att vara “rätt” eller fel. Mannens och kvinnans positioner inom religionen har en stor påverkan på samhällets jämställdhet, inom skolor och arbetsplatser kan detta bland annat påverka. Kvinnor förlorar även rättigheter genom denna uppdelning som bland annat att inte få köra bil inom vissa länder,hur man får klä sig, hur man ska hälsa på varandra,hur man ska be sina böner, vilka jobb man får ha och men man får umgås eller gifta sig med, mm. Jag anser att denna uppdelning bara håller det kvinnliga könet tillbaka eftersom vi inte har samma rättigheter, respekt eller position i samhället. Kvinnors plats har alltid och är under mannens , det har blivit en norm, något som bara är befintligt , men ska det accepteras bara för det alltid har varit så eller ska en förändring ske, för mig som kvinna är det ofattbart att ha det såhär, därför anser jag att denna uppdelning inom könen i islam inte bidrar till samhällets utveckling av kvinnors rättigheter.

34
Q

Islams utbredning

A

Islam är som störst i västra Asien och norra Afrika, även bangladesh , pakistan och indonesien. Det finns runt 1,3 miljarder muslimer,

35
Q

Mohamed berättelsen om den sista profeten

A

År 570 föddes en liten pojke i staden Mekka på den Arabiska halvön. Han fick namnet Muhammed. Efter att i vuxen ålder fått uppenbarelser från Gud, lät Muhammed grunda en ny religion som kom att kallas islam. Idag (1400 år senare) är islam världens näst största religion med ca 1,8 miljarder anhängare, och kanske mer aktuell än någonsin tidigare i modern tid.När Muhammed föddes var Arabiska halvön splittrad och styrdes av en mängd olika stamledare. De arabiska stammarna förde oRa.krig mot varandra. Många skalade sig inkomster genom att plundra fiendens handelskaravaner. Man dyrkade också många olika gudar. Detta
ökade splittringen och människorna fick inte heller någon vägledning 6r hur de skulle bete
sig mot varandra. Kvinnor och fattiga saknade rättigheter. Genom islam hade Arabiska

36
Q

Islams historia

A

Islam växte fram på 600-talet på Arabiska halvön. Muhammed och hans anhängare levde först i Mekka men flydde till Medina. Därifrån erövrade de stora områden. Muhammed dog 632. Hans efterträdare, kalif, utvidgade muslimernas rike till norra Afrika, Spanien och västra Asien. De erövrade folken fick behålla sin egen religion, men efter hand gick många över till islam.

37
Q

Hur påverkar religionen muslimers liv?

A

Men vad innebär det att vara muslim i dagens värld? Det finns naturligtvis många olika svar på den frågan bland världens muslimer. Sammanlagt är ungefär en femtedel av världens befolkning muslimer omkring l,3 miljarder människor.Det finns stora skillnader mellan muslimska traditioner i olika delar av världen. Om man bor i ett land där muslimer är i majoritet eller i ett land där man hör till minoriteten spelar också
roll. En viktig faktor är hur islam brukar tolkas i just den moske som man brukar besöka. Det kan skifta ganska mycket från en moske till en annan, och från en imam (präst) till en annan. Om man hör till huvudriktningarna shia eller sunni påverkar också. ,Exempelvis frågor om äktenskap, arv och skilsmässor. De religiösa traditionerna påverkar också ofta människors tankar kring vad som rätt och orätt. l vardagslivet märks det bland annat på relationen mellan män och kvinnor. Arbetsplatser och skolor kan exempelvis vara uppdelade l länder där islam är den största religionen
Pakistan, Yemen, Afghanistan, Iran och Saudiarabien är exempel på muslimska länder där religiösa traditioner anses vara viktiga. Det innebär bland annat att imamer och andra religiösa ledare har inflytande över de här ländernas lagstiftning. Speciellt gäller det lagar som rör Ealurkietärett t land som kan beskrivas som möts olika uppfattningar om vad som är rätt och orätt.

38
Q

FVMH

A

Detta begrepp används ofta av muslimer som skriver om profeten muhammed, Det står för frid vare med Honom.