Introduktion til Konkurrenceret Flashcards
Hvad er forskellen på et kontrolprincip og et forbudsprincip?
Forbudsprincippet indebærer lovforbud med umiddelbare strafferetlige og evt. erstatningsretlige konsekvenser i tilfælde af overtrædelse. Med andre ord beskriver forbudsprincippet bestemte/specifikke handlinger og adfærdsnormer som forbudte.
Kontrolprincippet fastsætter derimod visse adfærdsformer, såsom anmeldelsestvang, offentlig registrering, hvorefter den rette myndighed kan skride ind efter en nærmere vurdering, og dermed kontrollere, om der eventuelt foreligger et misbrug. Med andre ord er intet forbudt, men myndighederne kan kontrollere, om en adfærd er konkurrencebegrænsende.
OBS: kontrolprincippet følges nu ikke længere i Europa, i stedet er det forbudsprincippet som dominerer.
Hvad ligger der i begrebet EU-konformitet og har det praktisk betydning i dansk konkurrenceret?
Ved EU-konformitet forstås at danske regler skal fortolkes og anvendes i overensstemmelse med EU-retten.
For så vidt angår den praktiske betydning, så har EU-medlemsstaterne frivilligt harmoniseret deres konkurrencelovgivning. EU-konform fortolkning gør det muligt at sikre den bedst mulige overensstemmelse mellem national ret og EU-regler.
Herunder gør forskellige nationale konkurrenceregler det upraktisk at håndhæve reglerne på tværs af EU, hvilket tit er nødvendigt, fordi konkurrencebegrænsninger ofte går ud over flere lande. Dette er princippet om EU-konformitet med til at afhjælpe.
Hvorfor har vi konkurrenceregler/hvad er formålene?
EU: Beskyttelse af konkurrenceprocessen og markedsintegrationen.
DK: Konkurrencelovens § 1: “Loven har til formål at fremme en effektiv samfundsmæssig ressourceanvendelse gennem virksom konkurrence til gavn for virksomheder og forbrugere”.
Generelle hensyn: Der tilstræbes virksom konkurrence/workable competition (og ikke perfekt konkurrence)
Hensynet til forbrugerne
Hvad ligger der i begrebet “det relevante marked”?
Afgrænsning af det relevante marked indebærer en afgrænsning af såvel det relevante produktmarked som det relevante geografiske marked.
Både produktmarkedet og det geografiske marked afgrænses ved hjælp af undersøgelser af ubuds- og efterspørgselssubstitution.
Efterspørgselssubstitutionen = Undersøgelse af, om der findes andre produkter/tjenester end det, som den pågældende virksomhed producerer, der af forbrugerne anses for indbyrdes substituerbare.
Udbudssubstitutionen = Et spørgsmål om, hvornår det er rentabelt for udbyderne af et produkt af omlægge/omstille fra én produktion til en anden, således at der opstår større konkurrence.