Intrebari test Flashcards
Definitia dreptului financiar
Dreptul financiar este format din totalitatea actelor normative care reglementeaza modul de formare, repartizare si utilizare a banului public in scopul satisfacerii intereselor generale ale societatii.
Definitia normei juridice financiare
Norma juridica financiara este o regula de conduita generala, impersonala si obligatorie care cuprinde drepturile si obligatiile subiectelor participante la raporturile juridice financiare, regula care se aduce la indeplinire de buna-voie sau prin forta coercitiva a statului.
Definitia raportului juridic financiar
Raporturile juridice financiare sunt relatii sociale care se nasc in procesul de formare, repartizare si utilizare a banului public, relatii reglementate de normele juridice financiare.
Care este specificul normei juridice financiare?
Sanctiunea specifica pe care o intalnim in dreptul financiar este reprezentata de majorarile de intarziere, blocarea creditelor bugetare, anularea creditelor bugetare.
Principiile care guverneaza dreptul financiar
Principiul legalitatii (art. 137)
Principiul planificarii financiare (art. 188)
Principiul legalitatii verificarii banului public (art. 140)
Aratati care sunt subiectele raporturilor juridice financiare
Statul
Contribuabilul (persoana fizica sau juridica)
Contribuabilul trebuie sa fie roman (sau apatrid) sau strain (rezident sau nerezident); PF rezidenta are domiciliul in strainatate si resedinta in RO; PF nerezidenta are domiciliul si resedinta in strainatate; Persoanele juridice sunt de asemenea romane sau straine.
Exemplu de drepturi si de obligatii pe care le au subiectele intr-un raport juridic
Dreptul contribuabilului de a formula obiectiuni, plangeri, contestatii impotriva masurilor dispuse prin acte administrative fiscale; obligatia statului este de a solutiona aceste plangeri.
Definitia contribuabilului
Orice persoana fizica sau juridica sau orice alta entitate care datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume, bugetului general consolidat; Persoana fizica sau juridica sau alta entitate fara personalitate juridica in sarcina careia sunt instituite prin lege obligatii juridice avand natura fiscala.
Defintia finantelor publice
Un ansamblu de relatii sociale de natura economica exprimat sub forma baneasca care se nasc, se modifica si se sting in procesul de formare, repartizare si utilizare a resurselor banesti ale statului in scopul realizarii sarcinilor si functiilor acestuia (nu sunt sinonime cu banul public).
Cele doua forme ale finantelor publice
Finante publice clasice;
Finante publice moderne.
Definitia banului public
Banul public este banul populatiei administrat de stat.
Enumerati particularitatile finantelor publice clasice
Neinterventionismului statal - statul nu intervine in viata economica pentru ca el se limita la functiile sale traditionale;
Conceptia guvernului ieftin - se fla intr-o stransa legatura cu existenta unui buget excedentar.
Carui mecanism economic sunt caracteristice finantele publice clasice?
Finantele publice clasice sunt caracteristice mecanismului economic de tip liberal fiind intalnite in special la sfarsitul secolului al XIX-le si inceputul secolului XX.
Particularitatile finantelor publice moderne
Interventionismul statal - statul se hotaraste sa intervina in viata economica pentru a acoperi eventuale derapaje economice;
Conceptia guvernului scump - buget deficitar.
Carui mecanism economic sunt caracteristice finantele publice moderne?
Finantele publice moderne sunt caracteristice mecanismelor economice de tip interventionist. Ele au inceput sa se desfasoare incepand cu sfarsitul primului razboi mondial.