Internationell rätt med EU-rätt Flashcards

1
Q

Den internationella rätten består av två delar – folkrätt respektive internationell privaträtt. Förklara folkrätten

A

Folkrätt är den offentliga delen av den internationella rätten. Folkrätten är spelreglerna för det internationella samarbeten. Folkrätten skapas genom statens överenskommelser och genom statens sedvänja. Det är bara de stater som skrivit under en sådan överenskommelse som är bundna av den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Den internationella rätten består av två delar – folkrätt respektive internationell privaträtt. Förklara internationell privaträtt

A

Internationell privaträtt är den privata delen av den internationella rätten. Den internationella privaträtten bygger på internationella överenskommelser och behandlar frågor om vilket lands lag som ska tillämpas t.ex. vid en vårdnadstvist där föräldrarna bor i skilda länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Var kan man finna vägledning i en folkrättslig tvist som inte regleras av några internationella överenskommelser?

A

Om till exempel en ny ö upptäcks kan det vara svårt att veta vilket land den ska tillhöra eftersom det inte finns några internationella överenskommelser som reglerar detta. Då används ofta sedvänja dvs hur likande situationer brukar hanteras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka tre kännetecken brukar man ofta säga att en stat ska ha för att bli erkänd?

A

Ett territorium (ett geografiskt område), en befolkning och en regering som kontrollerar territoriet och garanterar en viss stabilitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara vad suveränitetsprincipen är och hur den påverkar möjligheterna att tvinga enskilda stater att underkasta sig t ex FN:s, andra staters eller andra sammanslutningar av staters vilja.

A

Den internationella rätten bygger på suveränitetsprincipen, vilket innebär att varje stat i grund och botten är självständiga och har makt över sitt eget territorium och sina inre angelägenheter. Att varje stat har en sådan makt medför att allt internationellt samarbete måste byggas på frivillighet. En viktig konsekvens av suveränitetsprincipen är att beslutsfattandet i internationella samarbete i princip måste ske med enhällighet. En stat som påverkas av ett beslut måste lämna sitt godkännande till beslutet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara hur en internationell överenskommelse i normalfallet kan få påverkan på privatpersoners vardag i Sverige, dvs på deras rättigheter eller skyldigheter.

A

Normalt sätt leder en internationell överenskommelse från Sveriges sida inte i sig till några förändringar för privatpersoner. Det är först när överenskommelsen leder till att riksdagen antar ny lagstiftning som privatpersoners rättsliga ställning förändras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka är FN:s två viktigaste beslutsorgan? Hur är de sammansatta? Vad gör de?

A

Generalförsamlingen och säkerhetsrådet. Generalförsamlingen är det högsta beslutande organet och där är alla medlemsstater representerade. Säkerhetsrådet fattar beslut i frågor som rör internationell fred och säkerhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara varför regler om mänskliga rättigheter inte kan åberopas i en situation där en person har blivit svårt misshandlad av en annan privatperson.

A

Mänskliga rättigheter är till för att skydda enskilda personer från att bli utsatta för kränkande behandling genom offentlig maktutövning. Vad som händer mellan två privatpersoner regleras istället av brottsbalkens straffbestämmelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är Europakonventionen? Redogör för hur den skapades och vilken betydelse den har idag.

A

Europakonventionen trädde i kraft år 1953 och bildades av Europarådet för att stärka FN och de mänskliga rättigheterna. Alla medlemsstater måste följa alla fri och rättigheter som Europakonventionen har. Följer man inte dessa kan man väckas till tal i Europa domstolen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Suveränitetsprincipen medför att det normala sättet att fatta beslut i internationellt samarbete är genom enhällighet. Förklara hur det kommer sig att det kan fattas beslut genom majoritet inom ramen för EU-samarbetet.

A

Inom EU-samarbetet innebär medlemskapet en maktöverlåtelse från nationell nivå till EU nivå. Medlemsstaterna har redan på förhand gått med på att begränsa sin suveränitet och underkasta sig majoritetens vilja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilket internationellt samarbete (som behandlas i faktaboken) utgör:
en internationell miljöskyddsöverenskommelse?

A

Kyotoprotokollet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

en handelsorganisation?

A

World trade organisation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

ett samarbetsorgan för militära styrkor?

A

NATO

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

en oljekartell?

A

OPEC

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

ett slags regelverk för krigföring?

A

Genèvekonventionen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilket var det ursprungliga namnet på det samarbete som med tiden kom att bli EU? Vilket var syftet med det samarbetet?

A

Europeiska kol och stålgemenskapen. Syftet var att förhindra nya krig mellan de europeiska länderna genom att knyta ihop gemenskapen i en gemensam produktion av kol och stål.

17
Q

EU:s så kallade trepelarstruktur skapades genom Maastrichtfördraget som trädde i kraft 1993, men blev förlegad i och med Lissabonfördragets ikraftträdande 2009. Trepelarstrukturen är dock fortfarande ett bra hjälpmedel för att historiskt förstå hur EU-samarbetet utvecklats med tiden. Förklara vad som avsågs med EU:s tre pelare och vilka de tre pelarna var.

A
18
Q

På vilket sätt är årtalen 1993, 2002, 2004 och 2009 viktiga i europasamarbetets utveckling?

A

1993 trädde Maastrichtfördraget i kraft, vilket innebar dels att Europeiska gemenskapen bytte namn till Europeiska Unionen. Bakgrunden var att man ville bygga ut Europeiska gemenskapen men en ekonomisk och politisk union.
2002 togs det viktigaste steget i valuta unionen EMU:s utveckling, när det flesta av medlemsländerna bytte valuta till euro.
2004 utvidgades antalet medlemsländer i ett slag med 10 länder från Östeuropa.
2009 trädde Lissabonfördraget i kraft. Europaparlamentet fick då större makt än det gäller lagstiftning och EU:s budget. Det kan även besluta om EU:s internationella avtal.

19
Q

Förklara vad principen om EU-rättens företräde innebär.

A

Det innebär att om en konflikt uppstår mellan en nationell rättsregel och en EU-rättsregel, ska den EU-rättsliga regeln användas.

20
Q

Förklara vad den EU-rättsliga lojalitetsprincipen innebär.

A

Lojalitetsprincipen innebär att medlemsstaterna ska vidta alla åtgärder som krävs för att uppfylla dem förpliktelser som följer av EU:s rättsakter.

21
Q

Förklara vad principen om direkt effekt innebär.

A

Principen om direkt effekt avser att förhindra att medlemsstaterna struntar i att införa de regler på nationell nivå som krävs enligt utfärdade EU-direktiv.

22
Q

Förklara vad den EU-rättsliga subsidiaritetsprincipen innebär.

A

Subsidiaritetsprincipen innebär att beslut ska fattas på lägsta politiks nivå. Det innebär att EU måste kunna motivera varför det är bättre att fatta ett visst beslut på EU-nivå än att göra det på nationell nivå.

23
Q

Vilka är EU:s sju institutioner?

A

Europaparlamentet
Europeiska rådet
Ministerrådet
EU-komissionen
EU-domstolen
Europeiska centralbanken
Revisionsrätten

24
Q

Vilka är EU:s två beslutande institutioner i fråga om lagstiftning?

A

Ministerrådet och Parlamentet. Europaparlamentet representerar EU-medborgarna och Ministerrådet representerar medlemsländerna.

25
Q

Förklara skillnaden mellan hur en EU-förordning och ett EU-direktiv får effekt på nationell nivå.

A

En EU-förordning är detaljerad och blir omedelbart tillämpning i alla medlemsstater. Ett direktiv slår däremot bara fast vilka mål som ska uppnås och lämnar därför åt respektive medlemsstat att avgöra exakt vilka nationella regler som ska införas för att uppfylla målsättningen i fråga. Ett direktiv får därför inte effekt på nationell nivå förrän sådana nationella regler har införts.

26
Q

Principen om de fyra friheterna är fundamental för det ekonomiska samarbetet inom EU. Vilka är de fyra friheterna?

A

Fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital.

27
Q

En viktig förutsättning för den fria rörligheten för varor är den så kallade principen om ömsesidigt godkännande. Vad innebär den?

A

Principen om ömsesidigt godkännande innebär att en vara som är laglig i ett medlemsland ska vara laglig i alla medlemsländer.