Instuderingsfrågor kapitel 1 Flashcards

1
Q

Beskriv kommunikationsprocessen

A

De börjar med ett budskap, vad är det som ska förmedlas. Det kan vara ett ord, en mening, en bild, en order osv. Sedan behövs det en sändare, någon som skickar ut budskapet så att det kommer ut. Sändaren är den som skapar/kodar budskapet, det formas alltså hur sändaren vill och känner. Det kan vara egna erfarenheter, känslor eller värderingar. Mottagare är den som kan ta emot budskapet som sändaren skickar vilket kallas avkodning och även det kan påverkas av mottagaren, hur personen avkodar budskapet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad menas med att sändaren kodar och mottagaren avkodar budskapet?

A

Att koda betyder att man skriver budskapet, det kan vara att skriva ner eller muntligt berätta det. Avkoda betyder avläsa, att läsa det kodade budskapet från sändaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är brus?

A

Brus är som en störning i kommunikationen, det kan göra att budskapet uppfattas som oklart eller otydligt. Det kan vara störande eller höga ljud som musik till exempel. Det kan också vara något visuellt som till exempel att mottagaren uppfattar något fel eller får för mycket information på en gång vilket påverkar avkodningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara Envägskommunikation

A

När budskapet bara går åt ena hållet, att det inte går att svara på från den andra parten, från sändare till mottagare. Det kan till exempel vara en nyhet som sänds på tv, personen förmedlar en nyhet/budskap till den som tittar på det men alla som ser det har ingen möjlighet att svara/skicka ett budskap tillbaka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara Tvåvägskommunikation

A

När budskap förmedlas mellan en sändare och en mottagare som sedan sänder ett budskap tillbaka, att det går åt båda hållen. Det kan vara en konversation mellan två personer där den ena personen skickar ett budskap/säger något och den andra personen svarar med ett annat budskap tillbaka till den ena personen. Det räknas också som tvåvägs i ett samtal mellan två personer men ena står tyst och lyssnar men personen svarar med kroppsspråk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär direkt kommunikation?

A

När informationen går från sändaren direkt till mottagaren utan något mellan, det kan vara om en person ger en annan en order exempelvis. Det kan också vara att det har en direkt mening, att det inte finns fler meningar med budskapet utan en tydlig uppfattning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär indirekt kommunikation?

A

Motsatsen till direkt. Det kan vara att budskapet går från sändaren mellan olika mottagare innan det kommer fram till den riktiga mottagaren och ett exempel på det är viskleken. Då vet man heller inte om budskapet är densamma som från början, eftersom det gått genom många olika mottagare och dessutom så kodar mottagare budskap olika sätt. Det kan också vara ett budskap med dolda meningar eller metaforer, att du kan säga en sak men mena en annan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ge exempel på språkstörningar

A

Språkhinder, till exempel att det är en dialekt du inte förstår eller att personen kanske uppfattar ett ord som kan betyda något annat på ett annat språk.

Dubbla budskap kan vara att du säger en sak men visuellt ett annat.

Otydlighet är när sändaren inte ger all information så att mottagaren kan tolka allt tydligt.

Inlindade budskap är när sändaren sänder ut ett budskap men lindar in det i något annat för att slippa säga det rakt ut.

Tankeläsning är när sändaren antar att mottagaren kan läsa ens tankar och inte förmedlar hela budskapet.

Självhävdande är när den ena vill få ut sitt budskap så att den inte vill uppfatta budskap som skickas till en själv.

Försvarsmekanismer används ibland som förnekelse eller bortförklaringar för att skydda sitt ego.

Haloeffekten är när en person lägger till fler egenskaper för att beskriva en själv som den inte innehar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara Verbal kommunikation

A

Budskapet är verbalt eller språkligt, det vill säga muntligt/med ord. Även det skriftliga räknas som verbal kommunikation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara Icke-verbal kommunikation

A

Mer kroppsspråk som gester eller bilder, det mer visuella. Det uttrycks inte med ord utan det kan vara kläder, frisyrer eller de signaler som vår kropp ger mottagaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ge exempel på hur man kan kommunicera ett budskap med gester

A

Man kan använda kroppsspråket och kommunicera med gester genom att vinka åt någon, peka på något som kan indikera att den andra personen ska se åt det hållet eller räcka fingret till någon till exempel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är en språklig kod?

A

Det är hur språket vi använder kan se olika ut, det är hur vi använder oss av språket. Vi kanske pratar annorlunda hemma än vad vi gör med kompisar, vi alla har olika dialekter och andra ord eller slang för saker än andra personer. Det kan vara andra ord eller ljud som fyller ut när vi pratar som en suck eller en harkling. Ett annat exempel är hur vi säger det, uttalet och tonläget kan variera beroende på vad vi vill få fram och ger mottagaren möjlighet att avkoda budskapet på olika sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

På vilket sätt kan vi kommunicera med vår klädstil?

A

Vad vi väljer att ha på oss kan påverka vad mottagaren avkodar och tolkar det som. Om du till exempel ska på ett finare event där du ska visa upp din bästa sida kanske du tar på dig finare kläder än vad du brukar ha till vardags. Det kan vara ett bröllop till exempel och där kanske du inte dyker upp i pyjamas eller hoodie och mjukisbyxor. Det kan sända ut signaler till brudparet att du kanske inte orkade engagera dig att komma i något trevligare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ge exempel på olika kommunikationsmedel

A

Olika kommunikationsmedel som bär på budskapet är olika beroende på sinne. Om vi tar hörseln som exempel så ingår talet, musik, ljud osv. För synen är det de visuella som skriften och bilden som är i fokus, det kan vara ett sms eller texten i en bok. Sedan finns det en kombination av dessa, synen och hörseln. Där ingår tv, film och datorspel, sådant du kan både se och höra. Sedan finns det också kommunikation via känsel och det kan till exempel vara en kram eller att ta i hand med någon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är interpersonell kommunikation?

A

Det är när människor kommunicerar med varandra. Eftersom kommunikation i stort inte bara gäller oss människor utan också djur för att djur kan kommunicera med läten eller kroppsspråk också

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Varför är massmedia ett mäktigt kommunikationsmedel?

A

För att massmedia kan nå ut med ett budskap till så pass många människor på en gång, vilket gör det till ett mäktigt kommunikationsmedel. Det är inte ofta massmedia fungerar åt båda hållen så vi kan oftast inte ställa frågor om budskapet som sänds ut. Som till exempel i bloggar eller inlägg som sprids framförs det många åsikter men inte många vill lyssna på andra. Det kan också gälla makt, för vi som har tillgång till den kunskap som medier kan ge oss har fördelar än de som inte har det, därav mäktigt.

17
Q

På vilket sätt har kommunikation betydelse för vår identitet och självuppfattning?

A

Kommunikation hjälper till att forma vår identitet och har en viktig betydelse för de vi är eller utvecklas till. Vi får lov att få utlopp av våra känslor samt få dem bekräftade samtidigt. Eftersom kommunikationen hjälper oss att utveckla vårt språk, vår fantasi och vårt tänk samt utveckla empatin.

18
Q

Förklara Johari-fönstret.

A

Det är en förklaring på vår identitet, hur vi formas av vår bakgrund och uppväxt samt erfarenheter i livet. Den skapades i sent 1900-tal av två forskare, det är en modell som ska representera vår identitet. Den är uppdelad i fyra delar, som ett fönster med olika delar som vi är medvetna om men samtidigt också vad andra är medvetna om. Denna modell kan variera från person till person för att vi är alla olika och vår identitet skiljer sig från alla andra.

19
Q

Vilka delar finns i Johari-fönstret?

A

Delarna är:
“Mitt kända fält” är det du är medveten om, som till exempel din bakgrund/uppväxt och miljö.
“Mitt blinda fält” är det du inte är medveten om, men som är märkbart för din omgivning att du egentligen kan något som du inte tror eller att du inte vill inse något.
“Mitt dolda fält” är det du är medveten om men inte visar, det kan vara saker du inte vill att andra ska veta om dig.
“Mitt okända fält” är det som finns i det omedvetna, sådant som blockeras från att komma till det medvetna.

20
Q

Vad är intrapersonell kommunikation?

A

Det betyder “inom människan” och är just kommunikation inom människan. Det är när vi människor pratar med oss själva, eller tänker högt vilket kan hjälpa oss med problemlösning. Dock går mycket av tiden till tv, musik och skärmar som gör att vi fokuserar på annat istället för att vi är ensamma med oss själva. Dessutom så förlitar vi oss på andra som har koll på sitt ämne istället för att vi letar upp informationen samt vår problemlösningsförmåga och det påverkar vår förmåga att lita på oss själva vilket i sin tur ger oss mindre erfarenhet.