Instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Beskriv huvuddragen i den visuella informationens väg från näthinna till hjärna, dvs den biologiska grunden till visuell perception

A

Först ser du objektet, bilden av objektet träffar linsen i ögat som sedan inverteras (vänds upp och ner på retinal (näthinnan). Denna bild skickas sedan vidare via synnerven till hjärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv och förklara begreppet ”receptiva fält” (receptive fields) i samband med visuell perception.

A

På en cell finns ett receptiva fält, de området påverkar aktiviteten i cellen genom stimulus (ljus). Det receptiva fältet kan variera i storlek och vilken typ av visuell egenskap som cellen är känslig för.
I primära synbarken finns en så kallad enkel kortikal cells känslighet för en ljusstrimma med en viss typ av bredd, längd och orientering. Om strimman av ljus avviker från dessa egenskaper så kommer aktiviteten i cellen minska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv några olika egenskaper som sensoriska register har, t.ex. det ikoniska minnet.

A

Sensoriska registret eller sensorisk buffert som det ibland kallas. Vi tror att det finns ett sensoriskt register för varje sinne. Ikoniska minnet är syn registret. Ekoiska minnet är hörsel registret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv Biedermans ”recognition-by-components” – teori om objektigenkänning. Förklara också vad som menas med att teorin är ”viewpoint independent”.

A

I Biedermans “recognition-by-components” modell sägs det att objekt kan brytas ner i formelement som givits namnet geons (geometrical ions). För att kunna beskriva de flesta objekt behövs bara 36 geoner med en uppsättning av strukturella relationer, vilket betyder storleken på objektet och positionen på det. Ett exempel på geons är en kopp som består av en cylinder och en smalare och tunnare cylinder som handtag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka skillnader finns mellan ansiktsigenkänning och objektigenkänning och vad kan de bero på?

A

Ansikten bearbetas konfigurativt, alltså utan att vissa drag blir mer tydliga än andra. Vid bearbetningen av objekt verkar representationen av objektet innehålla tydliga delar som bearbetas indviduellt. Exempel hus där ett fönster och en dörr bearbetas enskilt och inte samtidigt. Vid ansiktsigenkänning tolkas hela ansikten samtidigt, helheten. Ansiktsigenkänning blir svårt när det vänds upp och ner (inversion), det är dessutom svårt för oss att identifiera enkla skisser av ett ansikte medan vi lätt kan bearbeta sträckritningar av objekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär datastyrda (bottom-up) respektive begreppsstyrda (top-down) perceptuella processer?

A

Datastyrd mental process är mest styrd av stimulationsinformation som presenteras, dvs data. Den datastyrda (bottum-up) process använder sig inte mycket av långtidsminnet; lagrad info och kunskap som redan är lagrad. Begereppsstyrda (top down) processer har stark koppling och användning av långtidsminnet. Den befintliga infon kan aktiveras vid förväntning av situationen.

Top-down - processer definieras som utvecklingen av mönsterigenkänning genom kontextuell information, tex brev med svårläst handstil kan vi förstå sammanhanget baserad på kontexten omkring. Påverkas av tidigare information

Bottom-up - menar att varseblivning/perception börjar vid sensorisk input - vid stimulus. på så sätt kan bottom up beskrivas som datastyrd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

”Inattentional blindness” och ”change blindness” är två fenomen som fått stöd i forskning. Vad innebär dessa fenomen.

A

Inattentional Blindness: Vid blicken fäst på en punkt men uppmärksamheten någon annanstans så märker vi oftast inte om punkten vi har blicken på ändrar form eller liknande. Med detta vet vi nu att medveten perception kräver uppmärksamhet.
Change Blindness: Vi tar in mycket lite detaljer av en scen, även fast vi tror att vi har en detaljerad bild av scenen. När vi observerar en situation rör vi ögonen cirka 3 ggr per sekund. Under denna ögonrörelse, så kallad saccaden kan detaljer ändras utan att den som observerar ser förändringarna. Ett exempel är i film när de klipper mellan scener, vi märker inte detalj förändringar, även vid perspektivskifte så kan vi missa detalj byte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv Treismans ”Feature integration theory” och förklara hur denna teori kan belysa en ”pop-out”-effekt.

A

Oberoende av vår uppmärksamhet registrerar vi särdrag, därefter kombineras särdrag i en sekventiell process för att bilda objekt, denna process är långsammare än vår initiella process, den fokuserade uppmärksamheten fungerar som ett klister i bildandet av enhetliga objekt, särdragsintergreringen kan påverkas av lagrade kunskaper. vi lägger automatiskt märke till saker som sticker ut, till exempel en pop-out effekt kan tex vara en bild med massor horisontella sträck där ett av sträcken istället är vertikalt och därav sticker ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv 2 olika former av priming.

A

Repititionspriming – när stimuli återupptas kan den uppfattas snabbare och lättare
Associativ priming – begrepp och idéer associerade till varandra i semantiska nätverk. När ett begrepp aktiveras, exempelvis när du tänker på det, så aktiveras det i olika hög grad även andra begrepp mycket snabbt, automatiskt och omedvetet.
Förväntanspriming - När man medvetet förbereder/förväntar sig att se en viss sak, aktiveras representationerna av det förväntade, så att man uppfattar det snabbare när det sedan presenteras. Aktiveringsprocessen är dock långsammare jämfört med associativ priming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad har fokuserad uppmärksamhet för betydelse för bearbetningen/tolkningen av sinnesinformation? Vidare, vad händer med “ignorerad” information som vi ändå mottar med våra sinnen?

A
The cocktail effect: Vi är skickliga på att blockera ut information genom att fokusera vår uppmärksamhet på något särskilt stimuli. 
Vissa saker tar sig förbi blockeringen:
Jagrelaterad information
Emotionellt laddad information
Viktig information

En del teoretiker tror att informationen filtreras bort innan den når medvetandet och andra efter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Det kan ibland vara svårt att samtidigt utföra två mentala uppgifter (delad uppmärksamhet). Ange möjliga orsaker till detta.

A

Alla människor har en “begränsad mängd” uppmärksamhet. För att helt klart och tydligt förstå något behöver man därför fokusera helt på den uppgiften. beroende på hur stor perceptuell mängd uppgiften tar så har man olika mängd uppmärksamhet kvar att använda till ignorerad information. T.ex. vid experimentet med det dikotiska lyssnandet så behövde försökspersonen använda hörsel tal och syn eftersom personen ombades att titta på personen som läste. Därför gick mycket av den perceptuella uppmärksamheten åt och därför var det svårt att höra något av den ignorerade informationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vid träning eller övning kan informationsbearbetning bli allt mer automatiserad. Beskriv vilka skillnader som finns mellan automatiska och kontrollerade informationsprocesser.

A

Automatiska: dessa processer sker utan att vi är medvetna om det, utan intention. Processen är inte heller öppen för introspektion, medveten uppmärksamhet. Processerna förbrukar nästan inget alls av medvetenhetsresurserna. Sist är processen snabb och svår mobifierbar.

Kontrollerade (medvetna): Denna process sker endast om vi gör ett medvetet val att genomför den, behöver ett avsiktligt medvetet beslut. Processen är öppen för både medvetandet och introspektion. Dessutom förbrukar processen medvetna uppmärksamhetsresurser. Denna process är långsam men mycket flexibel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka skillnader finns det mellan korttidsminne och långtidsminne som talar för att det är olika minnessystem?

A

Korttidsminnet/arbetsminnet har central exelusivitet, fronoloogisk loop, episodisk buffert och visuo-spatialt skissblock. Korttidsminnet säger oss vad vi gör, vad vi gjorde för en stund sen och i planering vad vi ska göra. Korttidsminnet behövs för att ha ett begripligt och rationellt beteeende.

Medan långtidsminnet har deklarativt/explicit minne, är minnen som vi är medvetna om och med viljans hjälp kan plocka fram. Där finns semantiskt minne; vilket är olika erfarenheter och information (Ex. Där ligger.., Det där är en..) Finns också episodiskt minne: Där vi kan väja ut och styra olika scener av ett minne. (jag kommer ihåg..) Icke-deklarativt/implicit minne: Dessa minnen plockas inte fram medvetet utan omedvetet använde minnen för tidigare eller inlärt beteende. Detta har ett komplext rörelseprogram och sammarbetar med sinnesuttrycken och hur det planerade fortsatta beteendet ska se ut. (ex, vi kan cykla och forma bokstäver med hjälp av dessa minnen)

Största skillnaden på korttids/arbetsminnet och långtidsminnet är..?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka egenskaper och funktioner har den Fonologiska loopen i Baddeleys arbetsminnesmodell?

A

Fonologiska loopen är del av systemet som arbetar för att hålla information uppdaterad i arbetsminnet. fonologiska loopen behandlar auditiv information och förhindrar glömska genom att kontinuerligt uppdatera/repetera informationen, tex komma ihåg ett telefonnummer genom att upprepa det mentalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka egenskaper och funktioner har komponenten Visuo-spatiala skissblocket i Baddeleys arbetsminnesmodell?

A

Viuso-spatialt skissblock är den del av arbetsminnet där vi skapar mentala bilder av, visualiserar.
Det finns en analog minneskod som används i VSS. Den gör att vi kan upptäcka nya saker i minnesbilder som vi inte såg/hade kunskap om innan. Avläsning av en mental bild kan liknas med visuell perception.
Mentala roteringar, alltså ett föremål i 3D som vi kan se från olika perspektiv och andra manipuleringar av visuella objekt sker i VSS.
Det finns en begränsning av upplösningen, hur mycket detaljer vi kan sätta in i våra mentala bilder. exempel om visualiserar små och stora saker samtidigt så kan detaljerna bli otydliga hos de små objekten.
Den mentala bilden måste underhållas (tänkas på omgående) för att den inte ska försvinna. Vi kan också bara ha tillgång till en mental bild åt gången i arbetsminnet.
Perceptuella- och visualiserade bilder har många likheter men en skillnad är att det är svårare att göra omtolkningar av ett visualiserat objekt än att perceptuellt se det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Välj ut och beskriv 3 viktiga faktorer vid inlärning (inkodning) som kan betyda mycket för minnesbehållningen.

A

3 viktiga faktorer för minneskodning inkluderar:
Uppmärksamhetsnivå – full uppmärksamhet ger bättre minneskodning än vid delad uppmärksamhet.
Processdjup/levels of processing – djupare bearbetning ger mer elaborerad, långvarigare, starkare minnesspår, djup bestäms av meningsfullhet.
Elaborering – innebär att vi drar slutsatser utifrån den information vi har tagit in, kopplar samman den med tidigare kunskaper och föreställningar samt med andra aspekter av nusituation.
Självreferens – information som sammankopplas med den egna personen ger i allmänhet bättre i minnesbehållning.
Särskiljning – aspekter som är unika och särskiljande kan vara lättare att minnas.
Organisation – att pålägga en struktur med meningsfulla kategorier på information som man tar in kan ge bättre minnesbehållning.
Självgenerering – att själv producera information som skall inläras kan ge bättre minnesbehållning.
Bildföreställning – bildtänkande kan många gånger ge starkare minne.

17
Q

Hur uppstår glömska enligt Interferensteorin?

A

Interferens - välbelagd, handlar om att minnen kan störa varandra, sammanblandning av minnen, retroaktiv vs proaktiv interferens, retroaktivt är när man lär sig något nytt som senare ska återges som interfererar med gammal information, proaktiv är att information man lär sig för att senare återge störs av tidigare information man lärt sig.
minnes-ledtråd - cue på engelska

18
Q

Hur uppstår glömska enligt Cue-dependent forgetting-teorin?

A

“Cue-dependent forgetting” - En stor del av glömska kan förklaras av att minnen inte är åtkomliga på grund av det inte finns effektiva minnes-ledtrådar (cues) i framtagnings-situationen

19
Q

Vad innebär Encoding-specificity-principen?

A

Den Encoding-specificity-principen utgör ett ramverk för att förstå hur de förhållanden som finns när kodningsinformationen relaterar sig till minnet och återkallandet av den informationen. Dessa förhållanden kan referera till det sammanhang i vilket informationen minnes-kodades, den fysiska platsen eller omgivningen, såväl som individens mentala eller fysiska tillstånd vid kodningstillfället. Denna princip spelar en betydande roll i både begreppet context-dependent minne och begreppet state-dependent minne.

20
Q

Beskriv 2 former av igenkänning (recognition) i samband med minnesframtagning.

A

Återkallelse i minnet avser den mentala processen att hämta information från det förflutna. Tillsammans med kodning och lagring är det en av de tre kärnprocesserna i minnet. Det finns tre huvudtyper av återkallelse: fri återkallelse (free recall), cued återkallelse (cued recall) och seriell återkallelse (serial recall). Fri återkallelse beskriver processen där en person får en lista med saker att komma ihåg och testas sedan genom att bli ombedd att återkalla dem i vilken ordning som helst.
Cued recall är när en person får en lista med saker att komma ihåg och testas sedan med ledtrådar för att komma ihåg material.
Seriell återkallelse är möjligheten att återkalla objekt eller händelser i den ordning de inträffade i. Människans förmåga att lagra saker i minnet och återkalla dem är viktigt för språkbruk.

21
Q

Förklara och ge exempel på vad implicit minne är.

A

Implicit minne är minnesförmåga som gör att det man vet och kan aktualiseras automatiskt utan att det krävs någon medveten sökning, sådant man kommer ihåg omedvetet och enkelt, till exempel när vi använder tangentbordet på datorn utan att faktiskt ha koll var de olika tecknen har sina tangenter, när vi knyter skorna utan att kunna tala om för andra vilka rörelser med hand och fingrar som vi gör samt - vilket sker ständigt och jämt - när vi känner igen och förstår situationer och händelser med hjälp av tidigare erfarenhet och förvärvad kunskap (utan att den behöver medvetandegöras som explicit minne).

22
Q

Vad är anterograd amnesi? Ange några utmärkande drag.

A

Anterograd amnesi, skadat minne för ny information, är oförmågan att skapa nya minnen på grund av hjärnskador, medan långsiktiga minnen från före händelsen förblir intakta. Hjärnskador kan orsakas av effekterna av långvarig alkoholism, allvarlig undernäring, stroke, huvudtrauma, encefalit, operation, Wernicke-Korsakoff-syndrom, cerebrovaskulära händelser, anoxi eller annat trauma. De två hjärnregionerna som är relaterade till detta tillstånd är mediala temporalloberna och mediala diencephalon. Anterograd amnesi kan inte behandlas med farmakologiska metoder på grund av neuronal förlust. Det finns dock behandling för att utbilda patienter att definiera sina dagliga rutiner och efter flera steg börjar de dra nytta av deras procedurminne. På samma sätt är socialt och känslomässigt stöd kritiskt för att förbättra livskvaliteten för anterograd amnesi. Fentanylanvändning av opioidanvändare har identifierats som en potentiell orsak.

En allvarlig och permanent anterograd amnesi, skadat minne för ny information, som visar sig i både återgivnings- och igenkänningstestet. Beror ofta på hjärnskada.
Intakt procedurellt minne, speciellt motoriska färdigheter, och i allmänhet en bevarad förmåga att bilda nya procedurella minnen. Semantiskt minne och andra intellektuella funktioner skall i stort sett vara intakta.

23
Q

Beskriv några skillnader mellan explicit och implicit minne.

A

Information som du måste medvetet arbeta för att komma ihåg är känt som explicit minne medan information du kommer ihåg omedvetet och enkelt, är känt som implicit minne.

24
Q

Vad är episodiskt respektive semantiskt minne?

A

Episodiskt minne, det är dina långsiktiga minnen om specifika händelser, som vad du gjorde igår eller ditt gymnasiearbete. Semantiskt minne, är minnen av fakta, begrepp, namn och allmän kunskap.

25
Q

Begreppsliga kategorier (mentala grupperingar) kan t.ex. vara prototypbaserade, exemplarbaserade eller(och) teori/kunskapsbaserade. Beskriv en av dessa teorier.

A

Prototypbaserad: Prototypteori är en modell för graderad kategorisering inom kognitionsvetenskapen, där vissa element i en kategori anses mer centrala än andra. Om en person exempelvis ombedes nämna ett exempel på “möbel” fås svaret “stol” betydligt oftare än exempelvis “pall”.
Prototypteori spelar även en central roll inom lingvistiken som del av mappningen mellan fonologi och semantik.

26
Q

Hur kan lagrad kunskap i form av scheman/scripts påverka vårt minne av situationer och händelser?

A

Scheman och scripts kan ses som en samlingsterm för olika komplexa kognitiva strukturer.

Scripts är hur vi till varierande grad medvetet planerar våra handlingar och kommande handlingar när vi tex träder in i ett rum, planerar vart man ska sitta, hänga av sig jackan, vem man känner igen osv osv….

Scheman, handlar om en själv, tankar och beteenden, formar vi tidigt och påverkar hur vi ser oss själva och vad vi anser om oss själva, påverkar vårt självförtroende och självkänsla.

Selektion - ett schema styr uppmärksamheten och därmed vad som inkodas och lagras i minnet.

Lagring - ett schema ger ett ramverk inom vilket aktuell information som är relevant för schemat kan lagras.

Abstraktion - information kan transformeras från den specifika form den hade vid perceptionstillfället till en mer generell form.

Normalisering - Minnen tenderar att förvrängas så att de passar med tidigare förväntningar och är konsistenta med schemat.

Integration - en integrerad minnesrepresentation bildas som inkluderar information från den aktuella erfarenheten, förkunskaper som är relaterat till den och tillägg från ett schema.

Framtagning - scheman underlättar framtagning av information med hjälp av minnesledtrådar.

27
Q

Beskriv vad det självbiografiska minnet är för typ av minne

A

Autobiografiskt minne är ett minnessystem som består av episoder som hämtas från en persons liv, baserat på en kombination av episodiska (personliga erfarenheter och specifika objekt, personer och händelser som upplevs på speciell tid och plats) och semantisk (allmän kunskap och fakta om världen) minne. Det är således en typ av explicit minne.

28
Q

Beskriv varför det självbiografiska minnet är viktigt för vårt identitetskapande.

A

Den självbiografiska kunskapsbasen innehåller kunskap om självet, brukade ge information om vad jag själv är, vad jag själv varit och vad jag själv kan vara. Denna information är indelad i tre stora områden: livstidsperioder, allmänna händelser och händelsespecifik kunskap.

29
Q

Vilka är det självbiografiska minnets olika dimensioner?

A

Det finns fyra huvudkategorier för de typer av självbiografiska minnena:

Biografiska eller personliga: Dessa självbiografiska minnen innehåller ofta biografiska uppgifter om vem du är, till exempel var man föddes eller namnen på ens föräldrar. Faktaminne.

Upplevda minnen: Ex vart man gick i skolan och när man tänker tillbaka på det upplever man emotioner och bilder från den tiden, man kan föreställ sig gå i skolkorridorerna osv.

Kopior kontra rekonstruktioner: Autobiografiska minnen har olika nivåer av äkthet. Kopior är levande självbiografiska minnen av en upplevelse med en betydande mängd visuell och sensorisk perceptuell detalj. Rekonstruktioner är självbiografiska minnen som inte återspeglar råa erfarenheter, men är ombyggda för att införliva ny information eller tolkning gjorda i baksynen.
Kopior är snarlika själva händelsen, ofta levande och innehåller många och ofta till och med irrelevanta detaljer
Rekonstruktioner är ej korrekta minnen, tolkningar av minnen man gjort i efterhand, dvs snyggar till berättelsen och det blir en rekonstruerande snarare än ett äkta minne

Specifik vs Generella: Autobiografiska minnen varierar beroende på detaljeringsnivå. Särskilda självbiografiska minnen innehåller ett detaljerat minne om en viss händelse (händelsespecifik kunskap); generiska självbiografiska minnen är vaga och håller liten detalj än den typ av händelse som inträffade. Repisodiska självbiografiska minnen kan också kategoriseras i generiska minnen, där ett minne till ett evenemang är representativt för en serie liknande händelser.
Generella minnen: skolkamrater, arbetskamrater osv som exempel. Neutrala

Specifika minnen: är särskilda händelser av betydelse, first love, något man blivit retad över som barn osv. Emotionkopplade

Field vs Observer: Autobiografiska minnen kan upplevas ur olika perspektiv. Fältminnen är minnen som återfinns ur det ursprungliga perspektivet, ur en första persons synvinkel. Observerminnen är minnen som återfinns ur ett perspektiv utanför oss själva, en tredjepersons synvinkel. Vanligtvis minns äldre minnen genom ett observatörsperspektiv, och observatorminnen är oftare rekonstruktioner medan fältminnen är mer levande som kopior.

Fältperspektiv: minnen man kommer ihåg man va där, man ser det från sina egna ögon. Mer emotioner och mer detaljer.
Observationsperspektiv: minns minnen som vi stod utifrån och betraktade händelsen, ofta gamla minnen, rekonstruktioner.

30
Q

Hur mäter man vanligtvis självbiografiskt minne?

A

Det finns flera metoder att mäta personliga minnen (det självbiografiska minnet), bland andra det engelskspråkiga testet Webster’s Reminiscence Functions Scale, RFS med inriktning på olika aspekter (eng: functions) av vad man minns och vad inte minns eller minns mycket svagt.

Ofta verbala test med tex ord eller bilder, med oftast ett antal ledtrådar, ofta låter man testpersonen plocka fram ett personligt minne relaterat till ledtråden

31
Q

Vad är ”childhood amnesia”? Ange en förklaring till detta fenomen

A

Barndomsamnesi är oförmåga hos vuxna att komma ihåg episodiska minnen (minnen av situationer eller händelser) från åldern två till fyra år, liksom perioden före tio års ålder, där vuxna behåller färre minnen än vad som annars skulle kunna förväntas med tanke på tidens gång. Utvecklingen av ett kognitivt själv anses också av vissa att ha effekt på kodning och lagring av tidiga minnen. En teori är att minneskodningen brister pga barnen har ej ett utbildat ordförråd nog att koda in minnen effektivt.

32
Q

Vad är ” reminiscence bump”? Ange en förklaring till detta fenomen.

A

Reminiscensbumpen är tendensen för äldre vuxna att ha ökat minne om händelser som inträffade under sin tonår och tidig vuxen ålder.
Reminiscensbumpen uppstår eftersom minneslagring i autobiografiskt minne inte är konsekvent genom tiden. I stället ökar minneslagringen under tider av förändringar i själv- och livsmålen, såsom de förändringar i identitet som uppstår under ungdomar.

33
Q

Vad är självreferenseffekten (self-reference effect)?

A

Självreferenseffekten är en tendens för att människor kodar information olika beroende på vilken nivå de är involverade i informationen. När människor blir
ombedda att komma ihåg information när de är relaterade på något sätt till sig själva, kan återkallningsgraden förbättras.

34
Q

Vad är mood dependent effect och mood congruent effect och vad skiljer dessa begrepp åt?

A

Det finns en slutgiltig skillnad i mood congruent och mood dependent. Lewis och Critchley diskutera skillnaden i dessa minneseffekter. Mood congruence är när man kan matcha en känsla till ett visst minne. Mood depenent är å andra sidan sortering av minne när humör vid hämtning är samma som vid minneskodningen. Efter att ha använt andras forskning kom Lewis och Critchley till slutsatsen att det finns neurala grunden för påverkan av humör vid minneskodning och att denna påverkan vid basen relaterar till aktivitet i emotionsspecifika delar av hjärnan.

Mood dependent effekt ett material som inlärts i en viss sinnesstämning kan återges lättare om man testas i samma stämningsläge.

Mood congruent effekt man tenderar att bättre minnas information som är kongruent med ens sinnesstämning, tex en glad person minns bättre positiva aspekter av en händelse medan en ledsen person minns de negativa aspekterna.

35
Q

Vad är självdefinierande minnen (self-defining memories) och varför är denna typ av minnen särskilt viktiga för vårt identitetsskapande?

A

Våra identiteter blir formade av våra livshistorier, eftersom vi gradvis inarbetar minnena av händelserna i våra liv in i vår självkänsla. De viktigaste av dessa, de “självdefinierande minnena”, är de som vi minns mest levande och som bidrar mest till vår övergripande självförståelse. Ett självdefinierande minne är också lätt att komma ihåg, och känslomässigt intensivt. I vissa fall representerar dessa minnen pågående teman som vi spelar ut om och om igen i våra liv.

Selfdefining memories är en komponent av självbiografiskt minne, minnen som ska avslöja vilken typ av person man är och hur man blivit den personen. Minnen som beskrivs som vändpunkter i livet eller självdefinierande ögonblick (life events)
Alla människor har några sådana minnen som handlar om hur de ofta når eller inser att de vill nå något speciellt mål i livet. Viktiga för att klargöra vilka vi är.

36
Q

Vad är ”flashbulb memories”? Ange ett exempel på ett ”flashbulb memory”.
Flashbulbmemory

A

är en högdetaljerat, nästan levande “ögonblicksbild-minne” av ett ögonblick och omständigheter i vilka en överraskande och emotionellt laddad del av information avslöjades för en.
Flashbulbminnena lagras vid ett tillfälle och behålls under en livstid. Dessa minnen är förknippade med viktiga historiska eller självbiografiska händelser. Exempel på flashbulb händelser är 11 september, Mord på Kennedy och Challenger-explosionen, utöya…