Instuderingsfrågor Flashcards
Industrialiseringen innebar stora förändringar för 1800-talets samhälle och människor. Beskriv dessa förändringar i stora drag.
1800-talets tekniska och vetenskapliga framsteg innebar många fördelar. Nya energikällor: ånga, olja och elektricitet ersatte successivt muskelkrafterna och maskinerna blev mer effektiva. Detta ledde till att man kunde massproducera bättre samt billigare industrivaror som fler hade råd med. Resandet ökade genom förbättrande kommunikationer, ångbåtarna gick över haven och tågen tog över kontinterna.
Telegrafer och telefoner revolutionerade nyhetsförmedlingen och gjorde världen mindre. Folkhälsan blev bättra genom medicinska framsteg och genom städernas hygieniska och sanitära förhållanden kraftigt förbättrades. Detta ledde till framstegstro och utvecklingsoptimism likande som under upplysningen.
Med teknikens och vetenskapens framsteg och förbättringar förde med sig gynnande för främst över- och medelklassen. Städers och landsbygdens proletariat – en klass i samhället, som uteslutande lever av sitt arbete, och icke av vinsten av något kapital – fortsatte i stor utsträckning att leva under svåra förhållanden, även om deras situation förbättrads under senare del av 1800-talet.
I många länder infördes en rad reformer för att komma till rätta med sociala skillnader. Arbetarklassen började organisera sig fackligt och politiskt och ställde krav på förbättrade arbetsvillkor och politiskt inflytande. Trots demokrateringsproccesen fortsatte i de flesta europiska länder - så var rösträtten fortfarande kopplad till inkomst och förmögenhet.
Sammanfatta den reaktion som kom mot romantikerna kring 1830-talet.
Industrialiseringen och den ökade sekulariseringen skapade ett nytt samhälle och en ny syn på människan och omvärlden. Romantikerna hade vänt sig emot detta, men kring 1830-talet kom en reaktion mot deras verklighetsflykt. Realisterna – som var verklighetsskildrare – koncentrade sig på att i konst och litteratur beskriva samtidens människor och miljöer. Fokuserade på problem som industrialiseringen förde med sig. Realismen var en kulturströmning som låg i fas med samhällets övriga utveckling.
Hur tog kvinnan steget från hemmet?
Industrialiseringen medförde mängder av nya arbetstillfällen och fler var riktade till kvinnor: industrin, sjukvård, service och administation. Hemmafru idealet var fortfarande dominerade så var det ändå en omöjlighet för många kvinnor att stanna hemma och ta hand om hem och barn – familjens överlevnad var beroende av hennes inkomst. Många kvinnor förblev även ogifta och saknade försörjning. Man tog steget från hemmet till arbetslivet och detta följde krav på ökad juridisk, social, ekonomisk jämlikhet mellan könen.
Varför var det just i de borgerliga miljöerna som de första kvinnorörelserna utvecklades?
Familjen beroende av kvinnans inkomst. Det gick inte att vara hemma och ta hand om barn pga. Familjens överlevnad. Då tog kvinnan steget från hemmet till arbetslivet och då följde det även krav på ökad juridisk, social, ekonomisk och politiskt jämlikhet mellan könen. Det var få som advokerade för kvinnors rättigheter men i mitten av 1800-talet började man själv organisera sig, framförallt i norra Europa och i USA – det var främst i det borgerliga miljöerna som kvinnorörelsen väckte fram. Det var pga. av att den beroende arbetarklassen av kvinnans inkomst saknade även denna arbetarklass socialt och politiskt inflytande för både män och kvinnor, då kom arbetarrörelsen inledningsvis att kämpa för männens rättigheter. Det var i det borgerliga miljöerna i medelklassen som skillnaderna var som störst, de var fortfarande fast i det dominerande hemmafru idealet där man hade råd att en i familjen stannade hemma.
Hur omvandlades ståndssamhället till klassamhälle? Hur fungerande klassamhällena?
Industrialiseringens stora ekonomiska och sociala förändringar medförde att ståndssamhället omvandlades till ett klassamhälle. Klasserna hade olika intressen att bevaka och deras skilda värderingar representerades av de politiska ideologierna som utvecklades under 1800-talet.
Redogör för grunddragagen i det politiska ideologierna: liberalismen
Medelklassens ideologi var liberalismen. Inspirerades från upplysningens tro på förnuft och krav på medborgerliga fri- och rättigheter. Synen på människan var positiv – man var en god och förnuftig varelse som om man får politisk och ekonomisk frihet kan utveckla sig själv och samhället på bästa sätten. Staten ska ingripa så lite som möjligt i medborgarnas liv, egendom och frihet. Liberalismen skyddade främst medelklassens intressen, men de s.k. socialliberalerna ansåg att staten även måste ta tag i samhällets sociala orättvisor. John Stuart Mill i Om Friheter (1859) menade att staten måste skydda de svaga och fattiga. Han krävde även jämlikhet för kvinnan och var en tidig förespråkare för kvinnans rösträtt. Förtrycket av kvinnorna (1869) räknas till ett av kvinnorörelsens viktigaste verk. Mill menade att det inte finns några biologiska eller medfödda skillnandader mellan könen i förhållande till intelligens därav borde kvinna samma möjligheter till utbildning och karriär.
Redogör för grunddragagen i det politiska ideologierna: Konservatismen
Grundaren för konservatismen var Edmund Burke, han lade i Tankar om Revolutionen i Frankrike (1790) fram åsikten att de samhällsförändringar som bröt sönder gamla sociala mönster var av ondo. Han såg samhället som en levande organism som formats under flera århundraden och därför mådde inte bra av plötsliga och genomgripande förändringar. Ett bevis var den franska revolutionen – som enligt han lett till ondska och egoism. De ville bevare de trationella maktstrukturerna där överklassen var ledande. Man var inte emot politiska reformer men man ansåg att förändringar måste ske långsamt. Individen skulle inordna sig i kollektivet och ledas av en stark statsmakt som såg till att medborgarna inte led någon nöd.
Redogör för grunddragagen i det politiska ideologierna: Socialismen
Detta var arbetarklassens ideologi som ville riva ner de existerande maktstrukturerna och skapa ett nytt jämlikt samhälle där arbetarna inte utnyttjas utan fick ta del av industrins vinster. Staten bör därav äga, eller reglera, industrier och företag och fördela tillgångarna så att alla fick del av välståndet. Allmän rösträtt var förutsättning för ett jämlikt samhälle. Delade meningarna fanns om hur samhället skulle uppstå, en del förespråkade reformer genom demokratisk väg, andra menade att de krävdes en revolution. Denna uppfattning hade Karl Marx och Friedrich Engels som i Kommunistiska manifestet (1848) uppmanade arbetarna till samarbete över nationsgränserna för att göra revolution. Marx utvecklade sin syn på samhället och historien i det betydelsefulle verket Kapitalet (1867). Han utgick från Hegels dialektik men fastslog att det är ekonomiska förhållandena och inte idéerna som är den främsta drivkraften i den historiska utvecklingen.
Förklara varför Darwin menade med det naturliga urvalet. Hur omtolkade de s.k. socialdarwinsterna Darwins teorier?
Charles Darwin gjorde en biologisk upptäckt vilket skulle ändra synen på människan. Tidigare hade den allmänna åsikten varit att gud skapat allt liv i en bestämd form som sedan aldrig förändrades. Men genom omfattande zoologiska och biologiska undersökningen kunde Dawrin visa att alla arter förändras gradvis eftersom de anpassar sig till en livsmiljö som t.ex. hur pälsen förändras genom ett kallare klimat till en varmare päls. De uppstår en kamp mellan djur om tillvaron. I denna kamp är de den mest lämpade som överlever. Genom de “naturliga urvalet” för de bästa egenskaperna fram till kommande generationer, medan “sämre” anlag rensas ut. De arter som är högst utvecklade har bäst anpassat sig till omgivningen- Enligt Darwin gällde de även människorna i evolutionsteorin som inte var guds unika skapelse utan härstammande från aporna. Andra såg han teori som en positiv möjlighet, människan var sin egen skapare och kunde fritt styra över sina liv. Efter att han presenteras sina resultat i Om arternas uppkomst 1859 började teorierna överföras på samhället, vilket nog inte var hans tanke. Dessa människor kallas socialdarwinisterna som menade att naturenslagar bör gälla i samhället. Filosofen Herbert skapade uttrycket “Survival of the fittest” och då menade att de stred mot naturlagarna när staten ingrep och skyddade de fattiga och svaga genom socialvård. Istället borde man lämnas åt sitt öde och rensas ut istället för att bli en belastning. Tankarna fungerade även som ett försvar som imperialismen. Genom de naturliga urvalet skulle den vita rasen utvecklas till den högst stående och hade därför rätt att styra över andra folk.
Redogör de viktigaste tankarna hos Schopenhauer:
Hans samtid präglades av en stark utvecklingsoptimism, men själv hade han en djupt pessimistik syn på livet. Tankarna fick ett stort inflytande i sluten på 1800-talet, men han lade fram sina teorier redan på 1818 året. Han menade att drivkraften bokom våra handlingar är självbevarelsedriften, viljan till liv. Denna vilja går inte mot ett speciellt moål utan är blind och oförnuftigt samt styr oss. Viljan är därför ond, som får oss tro att lyckan är något vi kan uppnå, men det är omöjligt pga. Eftersom vi aldrig blir nöjda eller tillfredsställda. Livet innebar smärta och lidande. En viss smärtlindring kunde konten erbjuda. Måleriet, litteraturen och inte minst musiken kan ge oss en estetisk njutning som befriar oss från det plågsamma tillståndet. För att uppnå en helt befrielse krävs det en total förnekelse av livsviljan. Om man drog sig undan till en asketisk tillvaro, utan världsliga njutningar kan själen finna ro och uppgå i stillheten och det totala utslocknandet, Nirvana. Påverkadan från hinduism och buddism och han påverkade även bl.a. Tolstoj, Wagner och Nietzsche.
Redogör de viktigaste tankarna hos Nietzsche
Som Schopenhairer ansåg han att det är viljan som är drivkraften i livet, men han menade att det istället var postivt. Viljan till liv är även viljan till makt och självförverkligande, människan vill häva sig över mängden. Viljan hade dock begränsat pga att samhället hade genomsyrats av kristna värderingar. Han menade att kristendomen hade en slavmoral, som predikar medlidande och ödmjukhet och därför gynnar slavarna dvs massmänniskorna medan den hindrar utvecklningen för de starka och överlägsna genierna, övermänniskorna. Han ser även samma hinder som kristendomen utgör för övermänniskornas handlingskraft och maktvilja ser NIetzsche även i demokratins och socialismens jämlika värderingar. De hämnar utvecklingen eftersom de värnar om de svaga massmänniskorna, som bara överlever för att de är så många och för att de skyddas av slavmoral. Det är övermänniskorna som driver historien framåt och förmar världen. Övermänniskan är en högre av människan vilket man kan se har påverkats av Darwins evoultionslära. Napoeln var t.ex. en övermänniska enligt Nietzche. Gud är död, det finns inte några givna sanningar eller normer. Livets avgörande är i våra händer. Denna s.k. nihilistiska uppfattning medför att människan själv msåte ta ansvar för sitt liv och skapa en ny moral.
Redogör de viktigaste tankarna hos Kierkegaard
Han ansåg i motsats till Hegel att det inte finns någon världsande, någon objektiv sanning, eftersom varje enskild människa är unik. “subjektiviteten är sanningen” . Det finns inte någon given moral och därför måste vi själva forma våra liv i liknelse till Nietxshe. Men det finns stora skillnader ändå, Nietzsche var ateist medan Kierkegaard var kristen, dock med ett komplicerat förhållande till kyran. Begreppet ångest är centraöt- Varje individ ska själv ta ansvar för sitt liv och hela livet är inför olika beslut och valmöjligheter. Fria valen skapar ångest och tvivel, ångesten är därför inte om rädsla för någon speciell händelse utan handlar om en tomhetskänsla - man ser inte ett sammanhang i livet. Hur vi väljer att leva kommer påverka graden av vår ångest olika. Hans funderingar kring människans lade grunden för livsströmningen existentialismen under 1900-talet.
Redogör de viktigaste tankarna hos Comte
Utvecklade positivismen och fick en stor betydelse inom vetenskapsfilosofin och samhällsdebatten. Positivsmen är en filosofisk åskådning som framhåller vikten av att all kunskap ska grundas på emirisk säkerställd fakta, inte på religösa eller metafysiska, ovetenskapliga förklaringar. Fatktan vi bygger på våra antagen ska vara positiviva, dvs. Säkra och bevisbara. Därför bör vetenskapen koncentrera sig på att besrkiva det våra sinnen kan uppfatta och undvika alla former av spekulationer, som inte kan bevisas. Genom naturvetenskapens arbetsmetoder kan man upptäcka de regelbunda och återkommande mönster i naturen och samhället. Man kan anävnde sig av detta för att organisera ett väl fungerande samhälle.
Redogör de viktigaste tankarna hos von Ranke
En del t.ex. Leopold von Ranke menade att den historiska vetenskapen ska användas sig av helt andra medoter. Syftet med historia är att förstå gågna tider utifrån dess egna förutsättnignar. Varje epok är unik, till skilland mot naturvetenskapen som försökte hitta regelbundheter i världen studerande historievetenskaåen det unika. Denna metod kallas för hermeneutik som uppfattads av många ett alternativ till positivismen.
Ny teknik möjliggjorde ny arkitektur under perioden. Ge exempel på det.
Det nya tekniska framstegen bidrog till bl.a. att man utvecklade nytt byggnadsmaterial. Man lärde sig gjuta in stål och järnstänger i betong och fick en mer hållbar armerad betond – vilket blev de vanligaste byggnadsmaterialet i industrisamhället. Ny teknik och matierl möjliggjorde också nya spännande förmer. Ingenjörer fick ett större inflytande över arkitekturen. Eiffeltornet är ett torn i järn. Syftet var att visa allmänheten att det var möjligt att åstadkomma en så hög byggnad. I USA uttnyttjade man den nya tekniken och bygga på höjden. I de nordamerikansa sotrstäderna var tomtpriserna höga och därför blev det mest ekonomisk att bygga skyskrapor.