Inför Tenta Flashcards
Vad kan skälig levnadsnivå innebära i olika sammanhang?
Med skälig levnadsnivå menar man den levnadsnivå som tillgodoser de basala behoven.
Vad menas med att socialtjänsten har det yttersta ansvaret?
Socialtjänsten har ansvar för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver men ska även arbeta förebyggande och inventerande.
Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och god fostran. Vem ansvarar för detta för ett barn som är placerat på HVB och vad kan det innebära?
HVB-personalen har ansvar för den dagliga omsorgen av barnet, som att barnet får mat och kommer iväg till skola eller praktik. När ett barn är placerat med stöd av LVU har hemmet samma skyldigheter och rättigheter som föräldrarna att till exempel se till att barnet inte skadar sig eller förhindrar rymningar. HVB:t har också ansvar för att se till att den genomförandeplan över den planerade vården som utarbetats gemensamt med föräldrar, barn och socialtjänst fullgörs på det sätt som är tänkt, och att informera socialtjänsten om andra eller ytterligare insatser behövs för barnet eller den unge
Vad är det för skillnad på omvårdnad och juridisk vårdnad?
Omvårdnad - Omvårdnad syftar till att hjälpa en person att planera och genomföra handlingar som hör till det dagliga livet i syfte att förbättra hälsa/friskhet, förebygga ohälsa/sjukdom samt återställa och bevara hälsa/friskhet.
Juridisk omvårdnad - Vårdnad är ett juridiskt begrepp som innebär att en person är juridiskt ansvarig för ett barn.
Vad menas med “det tredelade föräldraskapet”?
Det tredelade föräldraskapet består av socialtjänst, familjehem/hvb och föräldrar. Detta föräldraskap träder in när ett barn blir placerat i ett HVB/familjehem utanför det egna hemmet.
Vad är en orosanmälan, vem ska göra en sådan och vad är socialtjänstens ansvar?
En orosanmälan är en anmälan man gör till socialtjänsten när man misstänker att ett barn far illa.
Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa
När en anmälan om att ett barn kan fara illa kommer in till socialtjänsten görs en bedömning om barnet behöver skydd, och om en utredning ska inledas eller inte
Vilka skillnader finns i befogenheter för personal på ett HVB-hem och SIS §12-hem (gällande barn med beslut om LVU §3)?
På HVB-hem får inte personalen låsa in någon person. De får inte kroppsvisitera eller genomsöka någons rum.
På SIS får de tex begränsad rörelsefrihet, Vård i enskildhet eller avskildhet, Kroppsbesiktning/kroppsvisitation, Drogtest, Rumsvisitation eller använda Övervakning av brev.
Obs! Tvångsåtgärder endast om de står i rimlig proportion till syfte med åtgärder. Är mindre ingripande åtgärder tillräckliga. Ska de användas. Proportionalitetsprincipen §20 a LVU
Vad är kriterierna för att LVU ska användas? Vad krävs för att vård enl LVU ska upphöra?
Tre kriterier, alla 3 måste vara uppfyllda. Om dessa finns SKA vård ges
Missförhållande ska finnas
Missförhållandet ska vara så allvarligt att det innebär påtaglig risk för barnets hälsa eller utveckling
Vård ej möjlig på frivillig väg
LVU ska upphöra när den inte längre behövs. Missförhållande eller eget beteende upphört eller om samtycke finns (och bedöms stabilt).Vård som har beslutats med stöd av 2§ ska upphöra senast när den unge fyllt 18 år. Vård som har beslutats med stöd av 3§ ska upphöra senast när den unge fyllt 21 år
Vad är kriterierna för att LVM ska användas? Vad krävs för att vård enl LVM ska upphöra?
Tre kriterier, alla tre ska vara uppfyllda
1. någon till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk,
2. vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen eller på något annat sätt, och
3. han eller hon till följd av missbruket
a) utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara,
b) löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv, eller
c) kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.
Ska avslutas så snart syftet är uppnått. Max 6 månader
Ge exempel på särskilda befogenheter som finns i LVU eller LVM.
Befogenheterna inom LVU innebär att staten har rätt till att omhänderta barn om det finns en risk att barnet far illa.
LVU - Omedelbart omhändertagande, tvångsvård och placering i olika vårdinrättningar.
LVM - Tvångsvård, förvaring & behandling på institution.
Omhändertagande av alkohol, droger, utrustning, kroppsvisitation/kroppsbesiktning, rumsvisitation. Begränsning i rörelsefrihet, låsbar enhet, Brev, Vård i enskildhet/avskildhet
Vad är socialtjänstens roll och vad är domstolens roll när det gäller LVU och LVM?
Socialtjänsten har en viktig roll när det gäller LVU och LVM. De ansvarar för att utreda och fatta beslut om vårdinsatser för barn och unga som lever under otrygga förhållanden eller för vuxna med missbruksproblem. Om de bedömer att en person behöver skydd eller vård kan de initiera åtgärder för att säkerställa att den personen får den hjälp de behöver. Det handlar om att skydda och stödja individer i svåra situationer.
Domstolens roll i samband med LVU och LVM är att pröva och fatta beslut om de ärenden som socialtjänsten initierar. När socialtjänsten anser att en person behöver vård eller skydd, kan de ansöka om ett beslut från domstolen. Domstolen bedömer då om det finns tillräckliga skäl för att bevilja vård enligt dessa lagar. Det är en rättslig prövning som säkerställer att individens rättigheter respekteras och att beslutet om vård är motiverat och i linje med lagens krav. Domstolen kan också fatta beslut om vårdens längd och villkor.
Vad menas med omedelbart omhändertagande och när kan det vara aktuellt?
Om akut behov av skydd och stöd finns möjlighet till omedelbart omhändertagande
2 kriterier krävs
6§ Socialnämnden får besluta att den som är under 20 år omedelbart skall omhändertas, om…
det är sannolikt att den unge behöver beredas vård med stöd av denna lag och
rättens beslut om vård inte kan avvaktas med hänsyn till risken för den unges hälsa eller utveckling eller till att den fortsatta utredningen allvarligt kan försvåra eller vidare åtgärder hindras
Beslut kan fattas av socialnämndens utskott eller ordförande. Ska därefter skickas direkt till förvaltningsrätten för underställan
Om rätten fastställer akuta beslut har socialnämnden 4 veckor att utreda och ansöka om fortsatt vård enligt LVU
Vad innebär socialtjänstens ansvar för förebyggande arbete och uppsökande verksamhet gällande missbruk?
Socialnämnden ska arbeta för att förebygga och motverka missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel. De ska genom uppsökande verksamhet sprida kunskap om skadeverkningarna av missbruk och om de hjälpmöjligheter som finns.
Det finns en skyldighet att i första hand överväga om ett barn som ska placeras utanför sitt hem kan tas emot av någon närstående. Var finns denna bestämmelse och vad är skälet till detta?
Bestämmelsen om att socialtjänsten i första hand ska överväga om ett barn kan placeras hos en närstående finns i 6 kap. 6 § i Socialtjänstlagen (SoL). Skälet till detta är att placering hos en närstående ofta kan ge barnet en tryggare och mer stabil miljö, vilket är viktigt för barnets välbefinnande och utveckling. Närstående har ofta en redan etablerad relation till barnet, vilket kan underlätta en smidigare övergång och minska känslan av otrygghet som en placering utanför hemmet kan medföra.
Vad innebär begreppen sekretess och offentlighetsprincipen? På vilket sätt finns både sekretess och offentlighet till för människors skydd?
Begreppet sekretess innebär att viss information inte får lämnas ut eller offentliggöras, särskilt när det gäller personuppgifter eller känsliga ärenden. Sekretessen syftar till att skydda individers integritet och säkerhet, och gäller ofta inom områden som socialtjänst, hälso- och sjukvård samt rättsväsende.
Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten har rätt att ta del av offentliga handlingar och information från myndigheter. Denna princip syftar till att främja transparens och ansvarstagande inom offentlig verksamhet.
Både sekretess och offentlighetsprincipen finns till för människors skydd genom att de balanserar behovet av integritet och säkerhet med rätten till information och insyn. Sekretess skyddar individer från att deras privata information sprids, medan offentlighetsprincipen säkerställer att myndigheter är ansvariga och att medborgarna kan granska deras verksamhet. Tillsammans bidrar de till att skapa en trygg och rättvis samhällsstruktur.
Hur kan myndigheter som ska samverka göra för att dela information som rör en enskild?
För att olika myndigheter ska kunna samverka när det rör en enskild måste samtycke finnas från den enskilde.
Vad menas med inre sekretess?
Inre sekretess avser den sekretess som gäller inom en organisation eller myndighet, där information som rör enskilda personer eller känsliga ärenden skyddas från att spridas internt. Det innebär att endast behörig personal har tillgång till viss information, och att det finns restriktioner för hur och av vem informationen får användas inom organisationen.
Syftet med inre sekretess är att skydda individers integritet och säkerhet, samt att säkerställa att känslig information hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Det är särskilt viktigt inom områden som socialtjänst och hälso- och sjukvård, där det kan finnas risker för att känslig information missbrukas om den sprids för brett inom organisationen.
Vad är Lex Sarah och var regleras detta
Lex Sarah är en svensk lag som syftar till att skydda personer som får vård och omsorg, särskilt inom socialtjänst och hälso- och sjukvård. Lagen innebär att personal inom dessa verksamheter har en skyldighet att rapportera om missförhållanden eller risker för missförhållanden som kan påverka brukarens säkerhet och välbefinnande.
Regleringen av Lex Sarah finns i Socialtjänstlagen (SoL) och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Enligt dessa lagar ska verksamheter ha rutiner för att hantera och utreda rapporter om missförhållanden. Det är viktigt att dessa rapporter tas på allvar för att säkerställa att brukare får den vård och omsorg de har rätt till, och att eventuella brister åtgärdas.
Vilka skillnader och likheter finns mellan stöd via SoL och via LSS?
Likheter:
Båda lagarna syftar till att ge stöd och hjälp till individer som behöver det, för att främja deras välbefinnande och livskvalitet.
Båda lagarna bygger på principen om individens rätt till självbestämmande och delaktighet i sin egen vård och omsorg.
Skillnader:
Målgrupp: SoL riktar sig till en bredare grupp av personer som kan behöva socialt stöd, inklusive äldre, barn och personer med sociala problem.
LSS är specifikt inriktat på personer med funktionsnedsättningar.
Rättigheter: Under LSS har individer rätt till ett mer omfattande och skräddarsytt stöd, inklusive insatser som personlig assistans, boende och daglig verksamhet. SoL erbjuder mer generella insatser som kan variera beroende på individuella behov.
Bedömning av behov: LSS har en mer strukturerad process för att bedöma behovet av stöd, medan SoL kan vara mer flexibel och anpassas efter olika situationer.
Vem kan få stöd via LSS och vilken typ av stöd kan ges?
Stöd via LSS kan ges till personer med vissa funktionsnedsättningar som har betydande svårigheter i sin vardag. För att få stöd enligt LSS måste man uppfylla vissa kriterier, vilket inkluderar:
Fysiska funktionsnedsättningar: Personer med nedsatt rörelseförmåga eller andra fysiska begränsningar.
Psykiska funktionsnedsättningar: Personer med psykiska sjukdomar eller neuropsykiatriska diagnoser, såsom ADHD eller autism.
Utvecklingsstörningar: Personer med intellektuell funktionsnedsättning