Identitet och Livsfrågor Flashcards
Identitet
En människas identitet förklarar hur man är som person och att man själv är medveten om vem man är som individ. Man har egna tankar, åsikter, egenskaper och personlighet. Kunna stå upp för sig själv.
Kollektiv identitet
Sin kollektiva identitet är den man är beroende på de grupper man ingår i t.ex sin familj och religion, kompisumgänge och boende. Alltså sin omgivning.
Norm
En norm är ett ideal som man förväntas leva upp till. Något som är normaliserat.
Diskriminering
Det innebär att en person blir annorlunda behandlad och sedd på ett nedvärderande sätt på grund av att personen är annorlunda t.ex att den inte följer normen. Tänker att någon annan inte är lika värd.
Trakasserier
Man trakasserar någon när man har ett stötande beteende mot en person, alltså beteenden som kränker en person och dess värdigheter upprepade gånger.
Jämställdhet
Det innebär att män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter och även fast Sverige ses som ett jämställt land så visar studier ändå att män får mer lön än kvinnor i vissa samma jobb.
Sexualitet
Ens sexualitet förknippas med ens sexuella läggning och identitet och den påverkar hur man ser på sig själv och andra.
Etnicitet
Det betyder en tillhörighet till en viss folkgrupp t.ex svenskar, samer.
Vad är identitetsmarkör/social markör? Ge exempel
Det omfattar ens sexuella läggning, etnicitet, religion och utseende. Det kan t.ex vara att man är jude, ens klädstil, könstillhörighet eller politiska åsikt.
Vad innebär socialisation?
Det är en process där vår personlighet formas i samband med andra människor och ens omgivning.
Vad finns det för lagar i Sverige mot diskriminering av olika slag?
I sverige har vi en lag som kallas diskrimineringslagen som syftar på att motverka diskriminering av olika slag och främja människans rättigheter oavsett kön. Andra exempel på lagar är t.ex lagen om ledighet av trängande familjeskäl, lagen om ledighet för närståendevård och fler liknande.
Vad är livsfrågor? Ge exempel.
Livsfrågor kan liknas med existentiella frågor som t.ec vad händer efter döden? eller vad är meningen med livet? Alltså frågor som ifrågasätter hur man ser på livet och människans roll i världen, moral, syfte, mänsklighetens existens och värderingar och frågor om livet.
Svaren på dessa frågor kan variera utifrån människors kulturella bakgrunder och personliga erfarenheter. De kan hjälpa en att fundera över sin egna existens.
Vilka livsfrågor är viktiga för dig?
För mig är viktiga livsfrågor sådana som handlar om etik och moral. Frågor om vad som är rätt och fel och hur jag bör agera i olika situationer. Jag funderar också mycket kring vad som händer efter döden. Frågor i det området är väldigt komplexa och kontroversiella. Man kan se dessa frågor ur många perspektiv. Ur religiösa perspektiv har många ett svar på vad som händer efter döden som t.ex buddhismen som tror på återfödelse tills man uppnår nirvana medans exempelvis islam tror på paradiset och helvetet. Ur filosofiska perspektiv anser många att frågan om livet efter döden inte går att besvara.
Hur påverkas vi av omgivningens bemötande och reaktioner när vi utvecklar en identitet?
Omgivningens bemötande kan påverka en stor del av vår identitet. Våran identitet formas med tiden och påverkas då i samband med vår omgivning. Exempelvis kan andra människors behandlande av en person påverka ens självkänsla och självbild. Nedvärderande kommentarer kan leda till att man får en osäker och negativ självbild medan positivt bemötande kan leda till en starkare självbild och mer självförtroende.
På vilket sätt påverkas utvecklingen av en egen identitet av den grupp vi tillhör?
Den grupp vi tillhör påverkar också en stor del av våran identitetsutveckling. I en grupp kan man ha gemensamma normer bland gruppmedlemmarna. Och man kan känna sig tvungen att behöva följa dem för att inte bli exkluderad av gruppen. Man kan också få en rollidentitet bildad i gruppen som t.ex gruppens mamma eller den roliga. Man kan ha olika roller i olika umgängen och kan därför vara på olika sätt beroende på vem man är med. Inom en grupp kan man även börja jämföra oss med andra vilket både kan höja och sänka vår självbild. Man kan exempelvis jämföra sig inom prestationer och färdigheter för att bedöma sin egen framgång och kompetens. Detta kan positivt leda till personlig tillväxt men även stress och konkurrens inom en grupp.