I atomernas värld Flashcards
Beskriv en atom
Atomer består av positivt laddade protoner, oladdade neutroner samt negativt laddade elektroner. Det är protonerna och neutronerna som bildar atomkärnan och runt den kretsar elektroner. Atomer måste innehålla lika många elektroner som protoner för att vara oladdade.
Förklara följande begrepp;
Grundämne
Det finns ungefär 100 olika grundämnen och alla dessa består av atomer med ett bestämt antal protoner. Varje grundämne har även ett kemiskt tecken som till exempel väte (H) och järn (Fe).
Förklara följande begrepp;
Molekyl
Molekyler är minst två atomer som är bundna till varandra. Det är de gemensamma elektronerna som binder ihop atomerna. Sådan bildning kallas för elektronparbindning eftersom den består av två elektroner som delas mellan atomerna.
Förklara följande begrepp;
Jon
En jon är en atom eller molekyl med elektrisk laddning, som kan vara antingen positiv eller negativ. En jon har alltså inte lika många elektroner som protoner vilket skapar den elektriska laddningen.
Förklara följande begrepp;
Salt
Salt är en kemisk förening bestående av positiva och negativa joner.
Hur ser en modell av en vattenmolekyl ut och vilka grundämnen ingår?
En vattenmolekyl består av en syreatom (O) och två väteatomer (H2). Den kemiska formeln ser ur så här; H2+O=H2O.
Beskriv ett par egenskaper som kännetecknar vatten.
Vatten är ett bra lösningsmedel för andra ämnen. Vatten har även en hög kokpunkt 100*C. Vissa metaller reagerar med vatten. Vatten har även en så kallad ytspänning vilket gör att vattendroppar inte flyter ut och gör att små insekter kan röra sig på vattenytan.
Förklara vad som händer när koksalt löser sig i vatten.
När koksalt läggs i vatten kommer vattenmolekylerna att tränga sig in i saltkristallerna. Vattenmolekylerna omsluter jonerna och isolerar dem från varandra. Detta sker eftersom vattenmolekylerna har en plus- och en minusladdad sida. När jonerna isoleras från varandra faller saltkristallerna sönder. Detta kallas för att saltet löser sig.
Vad är en syra?
Syra är en kemisk förening som kan avge vätejoner (protoner) till andra ämnen. Det är dessa vätejoner som ger lösningen sura egenskaper.
Ge exempel på sura ämnen.
Citronsyra och kolsyra är exempel på svaga syror. Svavelsyra (H2SO) och saltsyra (HCI) är exempel på starka syror. Svaga syror ger inte av sig vätejoner lika lätt som de starka syrorna gör.
Vad är en bas?
Baser är ämnen som tar upp vätejoner. Baser är alltså syrornas motsats.
Ge exempel på basiska ämnen.
Kaustiksoda är ett exempel på en stark bas. Detta ämnet kan man använda i hemmet när man rensar avlopp eller tar bort gammal målarfärg. Kalk är ett annat basiskt ämne som är svagare än Kaustiksoda. Genom att tillsätta kalk i sjöar med lågt pH kan man höja vattnets pH till en normal nivå.
Hur kan blåbär användas som pH-indikator?
Man kan avgöra pH-bestämningar med hjälp av indikatorer. En indikator kan vara saften från blåbär. Då kan man bestämma pH värdet, alltså om det är surt eller basiskt. Saften från blåbäret blir röd i sur lösning och mörkblå om den blandas med en basisk lösning.
Ordna nedanstående vätskor efter stigande pH.
Rent vatten, magsaft, havsvatten, batterisyra i batterier, Coca-cola
Batterisyra i batterier, magsaft, Coca-cola, rent vatten, havsvatten.
Hur många gånger surare blir vattnet i en sjö om dess pH ändras från 6 till 3?
Vattnet i en sjö blir 1000 gånger surare eftersom att för varje steg på pH-skalan gör en lösning 10 gånger surare/basiskt. Det blir alltså 10 x 10 x 10 eftersom pH ändras tre steg.