Hva er formålet med skoleutvikling? Flashcards
Å utvikle en god skole for alle elever.
Hva er formålet med skoleutvikling?
Utvikle en god skole for alle elever
Skoleutvikling i lys av politikk, forsking og praksis?
Skoleutvikling handler om lærerens intiativ til å utvikle egen praksis, men også om nasjonale og lokale myndigheter målsettinger.
Hva er evidens?
Hvis noe er evidensbasert, er det prøvd ut og sett ut at det fungerer. Selvom noe er evidensbasert på et område, betyr det ikke at det funger til alt. Vi lærere ønsker evidens (noe som fungerer), men det er vanskelig å få til).
Hva er kunnskapsutvikling?
Å støtte og opprettholde etablert praksis, eller videreutvikle etablert praksis.
Felleskapsorienterte rammer for undervisning.
- Forskjellige lærere forsterker det samme budskapet.
- De anvender samme begrepsapparat for å kommunisere budskapet,
- De vet hvordan de skal skape forbindelse til det som har vært tatt opp tidligere.
- De forbedrer sin undervisning basert på felles evaluering
Fem flater for å identifisere felleskap
Kommunikative flater: muntlig, skriflig
Praksis flater: aktivitiet
Materielle flater: tid og sted
Biografisk kulturelle: identifikasjon
Kognitive flater: situasjonsforståelse
To diskurser innen skoleutvikling
Positivt: lærerens aktive deltakelse i utviklingen av egen praksis
Kritisk: lærere får mindre handlingsrom i yrkesutøvelsen, det skjer en innsnevring av arbeidet mot mot basisfagene og dermed en smalere kompetanse for elevene
De tre dimensjonene innen skoleutvikling
Kunnskapsdimensjonen: hvilken kunnskap er viktig, erfaringsdeling, parnerskap, lærerens kunnskapsbase. Ulik syn på hvilken kunnskap som er viktig, forskning, teori og erfaring. styringsmessige (hvem skal styre), og verdimessige (det kan gjøres på forskjellige måter, flere måter kan være rett). Ulike syn på hvordan du skal drive med skoleutvikling.
Bruksteoriene til Irgens:
metalæring (å lære om hvordan eleven lærer), nullæring (forsette som før uten resultat), enkeltkrets (justerer små handlinger, i noen tilfeller kan det funke, men ofte oppleves det uten resultat) og dobbellæring (endrer de styrende faktorer, f.eks. læringssynet ditt eller romforhold).
Læreren som håndverker og vitenskapsmann
Håndverker: baserer på erfaringer, praksis – handler ut fra det du vet fungerer. Vitenskapsmann: basert på teori og forsking. Det er viktig å ha begge deler, kan ikke alltid handle ut fra teori da det ikke alltid funker for alle. Du kan ikke bare handle ut fra erfaringer heller, for det er ny forsking. Ulike former for kunnskap.
Adaptiv og transformativ rekonteksualisering
Adaptiv: bruker kjent kunnskap i nye kontekst. Transformativ: tenke nytt og innovativt, forsking og tester nye ting.
Strukturperspektiv
Strukturperspektiv er hierarki, ovenfra og ned, standardisering (gjør ting kjappest), positivt: skaper tilitt utenfra (foreldre og samfunn), negativ: skaper etiske dilemma og mindre tillitt blant aktører, lang veg fra de under.
Aktørperspektiv
Aktørperspektiv er nedenfra og opp, hvis du har vært der lenge så kan du bli blind – derfor er det nyttig med nye som kan se andre ting, «sånn gjør vi det bare her», bygger på relasjoner og tillitt. Aktører har følelser, ikke strukturer. De som er høyt oppe i hierarkiet, vet sjeldent hvordan jobben skal utføres. Nivåene innen aktørperspektivet: ønskende eller uønskede resultater er øverst, verdier og grunnleggende antakelser er nederst. Alt som aktørene bunne ut i hvordan resultater du får, hvordan utfører de jobben har konsekvens for hvordan resultatene er.
Biestas danningsdimensjoner
subjektivisering: identitetsutvikling, kvalifisering: kunnskap, ferdighetsutvikling og sosialisering: bli en del av et felleskap.
Konstruktive læringsfelleskap
stiller kritiske spørsmål til hvordan ting blir gjort. Materialisering: dele kunnskap, ressurser, ikke en sitter på alt. De-sentrering: snakke om det vi skal, ikke personlige ting, men det temaet handler om. Håndtering av kollektiv tid: velge hva du skal bruke tiden på, hva skal vi bestemme her og nå eller hva trenger mer tid. I et felleskap skal det diskuteres, men alt kan ikke bli diskutert. Viktig å stille spørsmålet HVORFOR.
Konsensus orientert
Alle er i enighet, blir ikke utfordres, ingen spørsmål, motsatt av konstruktivt felleskap.
Roller
det spiller en rolle hvilken rolle du har i en gitt situasjon. Ikke bare sitte å høre på, men engasjere seg. Rollen du tar påvirker samtalen. Greit å være bevisst og tenke over.
Skolen som organisasjon: formell og uformell
Struktur er formell, uformell er aktør. Formell er det som er gitt skal skje, og uformell er det som faktisk skjer.
Organisasjonslæring, og lærende organisasjoner
organisasjonslæring er metodene som brukes for å oppnå denne tilstanden. Lærende organisasjon refererer vanligvis til organisasjoner som har oppnådd en høy evne til å lære.
Organisasjonskultur
innen aktørperspektivet. Kulturuttrykk som historier, seremonier, samhandlingsmønstre og personalpolitikk. Kulturen blir også påvirket av verdier, normer og holdninger.