Hur domstolar arbetar kap.2 Flashcards

1
Q

Vad innebär ett tvistemål?

A

Om två parter inte kommer överens uppstår en tvist. Om parterna inte kan lösa tvisten själva, kan tingsrätten ta upp ärendet. Några av de vanligaste tvisterna är tvist om pengar och tvister om köp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad kallas den som väcker talan i ett tvistemål?

A

För att tingsrätten ska pröva en tvist krävs att en ansökan om stämning ges in. Den som ansöker om stämning och på så sätt väcker talan i domstolen kallas kärande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad kallas den part som man för sin talan mot i ett tvistemål?

A

För att tingsrätten ska pröva en tvist krävs att en ansökan om stämning ges in. Den som ansökan riktas mot och som blir kärandens motpart i domstolen kallas svarande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara innebörden av ett yrkande?

A

Begäran. Åklagaren kan till exempel yrka, dvs. begära, att domstolen ska döma den tilltalade till ett visst fängelsestraff.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara innebörden av begreppet laga kraft?

A

När tiden för överklagande har gått ut eller om den inte är överklagningsbar har en dom (eller ett beslut) vunnit laga kraft. Därefter kan domen verkställas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När kan en så kallad tredskodom ske?

A

Tredskodom är en dom som grundas på att ena parten uteblir från sammanträdet eller låter bli att inkomma med skriftligt svar. Parterna i ett tvistemål är käranden (den som väcker talan mot någon tex Anders är skyldig mig 50 000 kr). Den som man väcker talan mot kallas svaranden. Det är någon av dessa två parter som kan utebli eller ej svara skriftligt.

För att råda bot på det trots mot domstol och motpart som part ibland visade genom att utebli från för-handling, infördes begreppet tredskodom (tredska betyder motsträvighet, trots, trilska).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara vad en förlikning är?

A

Frivillig uppgörelse mellan parterna i en tvist

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad kallas en tjänsteman som på samhällets vägnar inför domstol för talan om ansvar för brott?

A

Offentlig försvarare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kallas den som blivit utsatt för brott?

A

Målsägande

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är en tilltalad?

A

Den som anses ha gjort något brottsligt. Målsägande för sin talan mot den tilltalade

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Får allmänheten göra ett gripande och vad innebär ett gripande?

A

Gripande innebär att en person som är misstänkt för brott omedelbart tas om hand, vilket görs av polisen. Det får ske när polisen inte kan eller hinner vänta på att åklagaren ska fatta beslut om anhållande. Även en enskild person får gripa en person som är efterlyst, eller som har begått ett brott som kan ge fängelse och som påträffas på bar gärning eller flyende fot. Den gripna personen ska då snarast överlämnas till polisen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara vad ett anhållande är?

A

Ett tillfälligt frihetsberövande av en person som gripits som misstänkt för ett brott. Anhållande beslutas av åklagare. Senast efter tre dagar ska åklagaren fatta beslut om häktning, vilket prövas av en domstol. Anhållande förutsätter att brottet är så pass allvarligt att det finns skäl för häktning eller att det krävs ytterligare utredning innan personen kan släppas fri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara vad ett åtal är?

A

Om åklagaren anser att det finns tillräcklig utredning om att ett brott har begåtts och vem som begått det så åtalas den misstänkta personen. I Sverige är åklagaren i princip skyldig att åtala om dessa villkor är uppfyllda. Det sker genom att en stämningsansökan lämnas till tingsrätten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara vad en häktning av en person är och varför domstolen gör detta?

A

Häktning är ett frihetsberövande som beslutas av domstolen på begäran av åklagaren. Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att han avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Den som är skäligen misstänkt får häktas om det är synnerligen viktigt i avvaktan på ytterligare utredning. Häktning får inte ske om det kan antas vara uppenbart att straffet stannar vid böter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara vad en förundersökning är?

A

En förundersökning är en utredning för att fastställa om ett brott har begåtts, vem som i så fall kan misstänkas och om bevisningen räcker för att väcka åtal. Förundersökningen leds av en åklagare, utom vid vissa mindre allvarliga brott

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad har en offentlig försvarare för roll?

A

En advokat som utses av rätten och som försvarar en person som är misstänkt för brott.

17
Q

Förklara innebörden av en sakframställning

A

En sakframställning är den inledande delen av brottmålsrättegången när åklagaren presenterar målet genom en beskrivning av händelseförloppet.
Även att var och en av parterna i ett mål utvecklar sin talan och yttrar sig över vad motparten har anfört

18
Q

Vad innebär en brottspåföljd?

A

Straff och andra påföljder för brott.

19
Q

Vad innebär en det att en lagregel är dispositiv?

A

En dispositiv lagregel är en lagregel som kan åsidosättas genom avtal mellan parterna.

20
Q

Hur många huvudtyper av domstolar finns det och vilka är de?

A

I Sverige finns tre typer av domstolar. De allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda). Förvaltningsrätten handlägger bl.a. tvister mellan enskilda personer och myndigheter, t.ex. skattemål, utlännings- och med-borgarskapsmål. Mark- och miljödomstolarna handlägger miljö-, plan- och byggärenden. Specialdomstolarna avgör tvister inom olika specialområden, t.ex. Arbetsdomstolen och Marknadsdomstolen.

21
Q

Vilka mål tar förvaltningsdomstolar upp?

A

Förvaltningsrätten handlägger bl.a. tvister mellan enskilda personer och myndigheter, t.ex. skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål

22
Q

Till vilken domstol överklagas en dom i tingsrätten?

A

Till hovrätten

Nästa steg är högsta domstolen

23
Q

Till vilken domstol överklagas en dom i förvaltningsrätten?

A

Till kammarrätten

Nästa steg är högsta förvaltningsdomstolen

24
Q

Vad innebär villkorlig frigivning?

A

Frigivning på prov med övervakning av en person som är dömd till fängelsestraff. Om personen begår nya brott under prövo-tiden kan den villkorliga frigivningen dras in.

25
Q

Vad kallas försvarets sammanfattning i ett brottmål?

A

Plädering (slutanförande)

26
Q

Vilka mål har allmänna domstolar hand om?

A

De allmänna domstolarna (tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen) är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda).

27
Q

När krävs det ett prövningstillstånd?

A

Ett beslut i Högsta domstolen eller Regeringsrätten att pröva ett ärende som har överklagats från en underinstans. Prövning i högsta instans medges i allmänhet bara i prejudikatfall, dvs. när bedömningen har betydelse för rättstillämpningen i liknande fall. Även för vissa mål i hov- och kammarrätter krävs prövningstillstånd.

28
Q

Vilken domstol beslutar om en skilsmässa?

A

Tingsrätten

29
Q

Vad är rättshjälp till för?

A

Rättshjälp är ett bidrag av allmänna medel för att täcka privatpersoners eller dödsbons kostnader för att tillvarata sina rättsliga intressen.

30
Q

Vad innebär ett brottmål?

A

Ett mål där en person ställs till ansvar för ett brott.

31
Q

Förklara vad ett bestridande är i ett tvistemål?

A

Part hävdar att det som yrkas av motparten är oriktigt och att käromålet därför ska ogillas

32
Q

Vad är en huvudförhandling?

A

En rättegång kallas ofta för huvudförhandling och är den muntliga förhandling i domstolen som hålls i brottmål och tvistemål, som innebär att målet avgörs.

I brottmål föregås huvudförhandlingen av polisens och åklagarens förundersökning.
Huvudförhandlingen är uppdelad i tre moment: sakframställning, bevisning, där hela bevisningen ska läggas fram inför rätten, och slutanförande (också kallat plädering).

33
Q

Vad innebär en dom?

A

En dom är en domstols avgörande av själva frågan i målet eller ärendet.

34
Q

Förklara innebörden av en stämning i ett tvistemål?

A

En rättegång i ett tvistemål börjar med att en part (käranden) lämnar in en stämnings-ansökan till tingsrätten. I stämnings-ansökan lämnar käranden ett bestämt yrkande om hur han eller hon vill att tingsrätten ska döma och samtidigt skälen för yrkandet.
Om tingsrätten anser att ansökan innehåller de nödvändiga uppgifterna, meddelar rätten svaranden genom så kallad stämning att denne kan komma med eventuella invändningar, svaromål

35
Q

Varför är en rättegång inte alltid offentlig?

A

En rättegång är vanligen offentlig. Det innebär att vem som helst får närvara vid samman­träden, så kallade förhandlingar, under rättegången (Detta är en del av offentlighetsprincipen).

Ibland kan dock rättegången genomföras utan att allmänheten får närvara. Detta kan hända om det skulle försvåra rätte-gången eller om den gäller hemliga förhållanden ( tex spionerimål.)

36
Q

Vad menas med rättskapacitet?

A

Alla rättssubjekt (dvs alla fysiska och juridiska personer) har rättskapacitet dvs förmåga att äga egendom och rättigheter samt ha skulder och förpliktelser

37
Q

Vad menas med ett rättssubjekt?

A

Alla fysiska och juridiska personer

Obs! alla rättssubjekt har rättskapacitet dvs förmåga att äga egendom och rättig-heter samt ha skulder och förpliktelser