Hur domstolar arbetar kap.2 Flashcards
Vad innebär ett tvistemål?
Om två parter inte kommer överens uppstår en tvist. Om parterna inte kan lösa tvisten själva, kan tingsrätten ta upp ärendet. Några av de vanligaste tvisterna är tvist om pengar och tvister om köp.
Vad kallas den som väcker talan i ett tvistemål?
För att tingsrätten ska pröva en tvist krävs att en ansökan om stämning ges in. Den som ansöker om stämning och på så sätt väcker talan i domstolen kallas kärande.
Vad kallas den part som man för sin talan mot i ett tvistemål?
För att tingsrätten ska pröva en tvist krävs att en ansökan om stämning ges in. Den som ansökan riktas mot och som blir kärandens motpart i domstolen kallas svarande.
Förklara innebörden av ett yrkande?
Begäran. Åklagaren kan till exempel yrka, dvs. begära, att domstolen ska döma den tilltalade till ett visst fängelsestraff.
Förklara innebörden av begreppet laga kraft?
När tiden för överklagande har gått ut eller om den inte är överklagningsbar har en dom (eller ett beslut) vunnit laga kraft. Därefter kan domen verkställas.
När kan en så kallad tredskodom ske?
Tredskodom är en dom som grundas på att ena parten uteblir från sammanträdet eller låter bli att inkomma med skriftligt svar. Parterna i ett tvistemål är käranden (den som väcker talan mot någon tex Anders är skyldig mig 50 000 kr). Den som man väcker talan mot kallas svaranden. Det är någon av dessa två parter som kan utebli eller ej svara skriftligt.
För att råda bot på det trots mot domstol och motpart som part ibland visade genom att utebli från för-handling, infördes begreppet tredskodom (tredska betyder motsträvighet, trots, trilska).
Förklara vad en förlikning är?
Frivillig uppgörelse mellan parterna i en tvist
Vad kallas en tjänsteman som på samhällets vägnar inför domstol för talan om ansvar för brott?
Offentlig försvarare
Vad kallas den som blivit utsatt för brott?
Målsägande
Vad är en tilltalad?
Den som anses ha gjort något brottsligt. Målsägande för sin talan mot den tilltalade
Får allmänheten göra ett gripande och vad innebär ett gripande?
Gripande innebär att en person som är misstänkt för brott omedelbart tas om hand, vilket görs av polisen. Det får ske när polisen inte kan eller hinner vänta på att åklagaren ska fatta beslut om anhållande. Även en enskild person får gripa en person som är efterlyst, eller som har begått ett brott som kan ge fängelse och som påträffas på bar gärning eller flyende fot. Den gripna personen ska då snarast överlämnas till polisen.
Förklara vad ett anhållande är?
Ett tillfälligt frihetsberövande av en person som gripits som misstänkt för ett brott. Anhållande beslutas av åklagare. Senast efter tre dagar ska åklagaren fatta beslut om häktning, vilket prövas av en domstol. Anhållande förutsätter att brottet är så pass allvarligt att det finns skäl för häktning eller att det krävs ytterligare utredning innan personen kan släppas fri.
Förklara vad ett åtal är?
Om åklagaren anser att det finns tillräcklig utredning om att ett brott har begåtts och vem som begått det så åtalas den misstänkta personen. I Sverige är åklagaren i princip skyldig att åtala om dessa villkor är uppfyllda. Det sker genom att en stämningsansökan lämnas till tingsrätten.
Förklara vad en häktning av en person är och varför domstolen gör detta?
Häktning är ett frihetsberövande som beslutas av domstolen på begäran av åklagaren. Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att han avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet. Den som är skäligen misstänkt får häktas om det är synnerligen viktigt i avvaktan på ytterligare utredning. Häktning får inte ske om det kan antas vara uppenbart att straffet stannar vid böter.
Förklara vad en förundersökning är?
En förundersökning är en utredning för att fastställa om ett brott har begåtts, vem som i så fall kan misstänkas och om bevisningen räcker för att väcka åtal. Förundersökningen leds av en åklagare, utom vid vissa mindre allvarliga brott