Hormonsystem og Nervesystem hos mennesker (kapittel 8) Flashcards
Hva er et vev?
En gruppe med celler som alle utfører en samlet oppgave
Hvilke fire hovedtyper vev finner vi i menneskekroppen?
Epitelvev (overflatevev bestående av overflateceller)
Muskelvev ( muskelceller
Bindevev (bindeceller)
Nervevev (nerveceller og gliaceller)
Hvor finner vi Epitelvev og hvilke hovedoppgaver har epitelvevet?
Finnes i innsiden av blodårer, på indre og ytre overfalter av indre organer, og på hus og slimhinner.
Hovedfunkjson er beskyttelse, og å være det som er i kontakt med omgivelsene
Hvor finner vi muskelveve og hvilke hovedoppgaver har muskelvevet?
Finnes i all musklatur.
Muskelvev er speialisert til å kunne trekke seg sammen og strekke seg ut. Fører til bevegelse av kroppen
Hvor finner vi bindevev og hvilke hovedoppgaver har bindevevet?
Finnes i brusk, bein, blodceller og fett.
Hovedoppgaver er å støtte, binde sammen og beskytte andre vevstyper. Alle bindeceller skillet ut en væske som omgir cellene.
Hvor finner vi nervevev og hvilke hovedoppgaver har nervevevet??
Finnes overalt i kroppen, fra hjernen og ryggmarken og utover.
Spesialisert til å sende raske beskjeder rundt om i kroppen! Kroppens kommunikasjonslinje.
Hva er et organsystem?
Flere organer som sammarbeider om flere oppgaver.
Eksempel: Nervesystemet, hormonsysteet, fordøyelsessystemet osv
Hva er et organ?
Ulike typer vev som sammarbeider om oppgaver.
Eksempel: Hjernen, Lever, Lunger, muskel
Hva er homøostase?
Likevektstilstand i kroppen. Denne bør være mest mulig konstant for at kroppen skal fungere best mulig
Beskriv kort om hormonsystemet og dets funkjsoner
Hormonsystemet er et system som produserer og frakter hormoner. Hormoner er kjemiske forbindelser som produseres i endokrine kjertler. Kalles også for signalmolekyler, og binder seg til reseptorproteiner i målcellene. Hormonene fraktes med blodet fra kjertlene til målcellene. Transporten er relativt langsom i forhold til nervesystemet og kan ta ifra sekunder opptil timer. Hormonene regulerer vekst og utvikling i kroppen, og styrer også organenes funkjsoner.
Beskriv kort om nervesystemet og dets funksjoner
Nervesystemet består av nerveceller og gliaceller. Nervesystemet er speialisert til å sende og motta raske beskjeder rundt om i kroppen. Kommunikasjon ifra celle til celle skjer ved elektromagnetiske impulser (nervesignal). Transmittere brukes når det elektromangnetiske impulset sakl overføres ifra en nervecelle til en annen. Nervecellene kontrollerer bla. raske muskelsammentrekninger (feks i hjertet), og sanseinntrykk.
Hvilke endokrine kjertler finner vi i menneskekroppen som produserer hormoner?
Hypotalamus, Hypofysen, Skjoldbruskkjertelen, Binyrene, bukspyttkjertelen, eggstokken og testiklene.
Fortell kort om hypofysen.
Hypofysen er senteret for hormonproduksjonen i kroppen. Den produserer hormoner som virker direkte på prosesser i kroppen. Den kan også påvirke andre endokrine kjertler til å produsere hormoner.
Det er hypotalamus som påvirker hypofysen og gir den informasjon om hvilke hormoner som skal produseres. Imformasjon går altså til hypofysen via hypotalamus.
Gi et eksempel på hvordan hypofysen påvirker direkte prosesser i kroppen.
- Hvis det feks er høy saltkonsentrasjon og for lite vann i blodet kan hypofysen produsere ADH (antidiuretisk hormon). ADH påvirker nyrenes utskillelse av væske og fører til at mer vann blir sugd tilbake i blodet. Da minker saltkonsentrasjonene og vi produserer mindre urin.
(hvis du faktisk kan et annet eksempel så tels det som godt besvart)
Hva er tilbakekoblingsmekanismen?
Tilbakekoblingsmekanismen er en komplisert mekanisme som regulerer hormonproduksjonen. Noen ganger trengs det lite hormoner, andre ganger mye. Tilbakekoblingsmekanismen sørger for at riktig menge kommer til riktig sted. I Tilbakekoblingsmekanismen sammarbeider nervesystemet og hormonsytemet, slik at hormonkonsentrasjonen kan bli “slått på” / “slått av”
Eksempel: Hormonet oksytocin blir produsert i hypofysen. Dette hormonet får melkejertlene til å tømme seg og gjør at musklaturen i livmoren trekker seg sammen. Når barnet begynner å suge melk fra brystvortene til moren, stimuleres sansecellene rundt brystvortene og det sendes signaler til hypotalamus som sender det videre til hypofysen. Oksytocin blir da transportert via blodet til brystene og livmoren. Dette holder brystene åpne så lenge barnet suger melk fra moren sin . Når barnet slutter å suge, går beskjeden motsatt vei igjen og produskjonen av oksytacin stopper. Da slutter melkekjertlene å gi fra seg melk.
Hva er et hormonhemmer? Kom med noen eksempler
Hormonhemmere er kjemiske forbindelser som likner hormoner og kroppen kan oppfatte de som vanlige hormoner
Sett navn på de forskjellige delene av Nervecellen.
Dendritter - Reseptorer og starten av nervecellen
Cellekjerne og Cellekropp
Akson - Ledning som videreleder elektromagnetisk signal igjennom nervecellen
Myelin - Isolasjon rundt akson
Gliaceller - celene som produserer myelinet og omgir aksonen
Aksonende - enden av nervecellen der nerveimpulsen sendes videre til enste nervecelle elelr målcelle
Hva er nervecellenes oppgave?
Ta imot informasjon fra omgivelsene og kunne videreføre denne informasjonen fra nervecelle til nervecelle og til sist til målcellene. Kroppens komunikasjons og reaksjonssystem.
Hvilke typer nerveceller har vi?
- Sensoriske nerveceller (sanseceller). Mottar informasjon fra miljøet rundt. Spesielt konsentrert rundt sanseorganene. Reagerer på varme, lys, smak, lukt, berøring, lyd osv
- Internevroner (forbindelsesceller). Danner forbindelser mellom sensoriske og motoriske nervecller.
- Motoriske nerveceller. Sender signaler til muskler og kjertler. Kan være opptil 1 meter lange og er de lengste nervecellene vi har.
Forklar Hvilepotensialet og hvordan det fungerer
Hvilepotensialet er ladningsforskjellen melloom utsiden og innsiden av en nervecelle når den ikke er i aksjon. Ladningsforskjellen er da mellom -55mV og -90mV.
Hvilepotensialet til cellen opprettholdes ved at ladningsforskjellen oppholdes. (innsiden er negativt ladet). Når cellen hviler vil det hele tiden diffundere inn positive Na+ ioner inn i cellen. Disse på pumpes ut via natrium-kalium-pumpen. Na+ pumpes ut og K+ pumpes inn, men det pumpes ut flere Na+ enn K+ inn, slik at ladningen inni cellen forblir negativ. Dette krever energi som kommer fra ATP
Forklar Aksjonspotensialet og hvordan det fungerer?
Aksonspotensialet er ladningsforskjellen når nervecellen er aktiv
Ved påvirkning vil nervecellen aksonere, altså vil Na+ -ioner slippe inn igjenom cytoplasmaet. Dette gjør at innsiden et øyeblikk positivt istedet for negatit. Denne positive delen av nervecellen gjør at porter i cellemembranen ved siden av åpner seg og slipper inn Na+ -ioner. Samtidig slippes det ut K+ ioner slik at området igjen blir negativt. Det positivet området vil igjen og igjen påvirke Na+ porter til å åpne seg og slippe inn Na+ ioner. K+ porter åpner seg egentlig samtidig men kan ikke slippe ut K+ ioner like raskt som Na+ kommer inn. Derfor forblir området positivt et øyeblikk.
Denne positive ladningsforskjellen er det vi kaller en nerveimpuls. Den forflytter seg videre fra nervecelle til nervecelle og til målcellen til slutt.