Hoofdstuk 1 Flashcards
Historie en omvang van criminaliteit
Beschrijf in eigen woorden waar de criminologie zich me bezighoudt.
Modeluitwerking
De criminoloog vraagt zich af waarom sommige gedragsregels wel en andere niet worden gezien als criminaliteit. Ook wil hij weten waarom mensen deze regels wel of juist niet overtreden en hoe andere mensen daarop (kunnen) reageren. Deze reactie kan ook vooraf plaatsvinden om criminaliteit te voorkomen. Bij elkaar vormt dit de kern van de ‘criminologie’.
Leg uit wat het verschil is tussen criminaliseren en decriminaliseren en geef van elk een voorbeeld.
Modeluitwerking
Criminaliseren houdt in dat bepaalde gedragingen in de wet strafbaar worden gesteld, bijvoorbeeld het hacken van computers.
Decriminaliseren houdt in dat de strafbaarstelling van bepaalde gedragingen uit de wet worden gehaald, bijvoorbeeld het bordeelverbod, godslastering en majesteitsschennis.
Leg uit wat het betekent dat criminaliteit kan worden gezien als een ‘sociaal construct’.
Modeluitwerking
Binnen een samenleving maken de mensen gedragsregels en spreken zij af welke gedragsregels worden opgenomen in het recht. Soms wordt daarbij bepaald dat men na het overtreden van deze regels een straf kan krijgen. Dit regelovertredend gedrag noemt men ook wel ‘criminaliteit’. Criminaliteit is dus geen op zichzelf staand natuurkundig verschijnsel, maar wordt in een sociaal proces door mensen zelf geconstrueerd. Het is daarmee constant aan verandering onderhevig.
Wat is het ‘dark figure/number’ en hoe kan men onderzoek doen naar de omvang hiervan?
Modeluitwerking
Van alle criminaliteit die wordt gepleegd, wordt slechts een deel bekend. Een ander deel komt niet aan het licht en wordt daarom ook wel ‘verborgen criminaliteit’ genoemd. Het bestaan van dit ‘dark figure/number’ is een gegeven. De omvang van dit cijfer kan worden onderzocht met self-reportstudies en slachtofferenquêtes. Bij deze onderzoeken wordt aan mensen gevraagd of zij, bijvoorbeeld het afgelopen jaar, dader c.q. slachtoffer zijn geweest van een strafbaar feit.
Geef een voordeel van zowel politiestatistieken als van de statistieken van de rechterlijke macht.
Modeluitwerking
Het voordeel van politiecijfers is dat ze een uitgebreider beeld geven van de omvang van de gepleegde criminaliteit. Veel bij de politie gemelde criminaliteit wordt immers niet voor de rechter of de officier van justitie gebracht.
Het voordeel van statistieken van de rechterlijke macht is dat zij gaan over de door de rechter of (bij een strafbeschikking) de officier van justitie vastgestelde criminaliteit. Zij zijn immers de enigen die mogen bepalen of iemand criminaliteit heeft begaan.
Geef argumenten voor de bewering van sommigen dat het niet mogelijk is om criminaliteit in cijfers weer te geven.
Modeluitwerking
Criminaliteit is niet objectief meetbaar, maar wordt bedacht door mensen. Daarnaast is wat onder criminaliteit wordt verstaan, constant aan verandering onderhevig. Criminaliteitscijfers zeggen dus meer over de strafrechtstoepassing dan over de criminaliteit.
Leg uit welke methodologische kritiek er is op het onderzoek onder plegers van misdrijven.
Modeluitwerking
Methodologische kritiek op het onderzoek onder plegers van misdrijven is onder andere:
De groep is moeilijk te bereiken.
Bepaalde delicten worden verzwegen.
Er bestaat wantrouwen ten opzichte van de onderzoekers.
Het is niet altijd duidelijk of het gedrag een delict betreft.
Leg aan de hand van verschillende onderzoeksmethodieken uit wat het verschil is tussen kwalitatief onderzoek en kwantitatief onderzoek.
Modeluitwerking
Kwantitatief onderzoek is vooral gericht op het tellen. Hierbij kan men denken aan allerlei vormen van statistisch onderzoek. Het afnemen van een survey met gesloten vragen onder een grote groep respondenten valt hier ook onder, omdat de resultaten in cijfers worden verwerkt en weergegeven. Bij kwalitatief onderzoek staat de vraag ‘waarom’ centraal. Langere interviews met (half)open vragen zijn hier een voorbeeld van.
Leg uit hoe het kan dat een onbetrouwbare onderzoeksmethodiek niet valide is, maar een onderzoeksmethodiek die niet valide is, niet per definitie ook onbetrouwbaar is.
Modeluitwerking
Betrouwbaarheid kan onderdeel zijn van heel veel onderzoekshandelingen. Zo wordt de betrouwbaarheid van een onderzoek aangetast als een onderzoeker de resultaten van een enquête verkeerd bij elkaar optelt.
Validiteit gaat over de vraag of de onderzoeker meet wat hij wil meten. De omstandigheden of de vraagstelling in een onderzoek kunnen ervoor zorgen dat de onderzoeker uiteindelijk iets anders heeft gemeten dan hij eigenlijk wilde. Deze meting kan hij volgens de regels van het verrichten van onderzoek nog steeds betrouwbaar hebben uitgevoerd.
Leg uit wat met secundaire analyse wordt bedoeld en geef een voordeel en een nadeel van deze onderzoeksmethodiek.
Modeluitwerking
Bij secundaire analyse maakt de onderzoeker gebruik van onderzoeksdata die in een ander onderzoek al is verkregen. Een voordeel is dat hij zichzelf op die manier veel tijd kan besparen bij het verkrijgen van deze data. Een nadeel is dat de onderzoeker binnen deze methodiek geen ruimte heeft om eigen onderzoeksvragen in te brengen. Ook moet hij rekening houden met de beperkingen van en eventuele fouten in de verkregen data.