HKK Prov v.48 Flashcards

1
Q

Inkomst (bruttoinkomst, nettoinkomst, disponibel inkomst)

A

Bruttoinkomst: Inkomsten före skatt.

Nettoinkomst: Inkomsten efter skatt.

Disponibel inkomst: Nettoinkomst+ eventuella bidrag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Utgifter (fast och rörliga)

A

En utgift är pengar du spenderar eller förbinder dig att betala för något. Det kan vara för varor, tjänster eller andra saker du köper eller förbrukar. Utgifter delas ofta upp i olika kategorier för att hålla koll på ekonomin.

Fasta utgifter – Regelbundna och ofta lika stora varje månad som
Hyra
Försäkringar
Abonnemang

Rörliga utgifter – Varierar beroende på konsumtion som
Mat
Kläder
Nöjen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Budget

A

Planering för att få pengarna att räcka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ekonomi i balans

A

När ens egna inkomster är lika stora eller större än ens utgifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nämn tre olika sätta att betala och hur de fungerar

A

Kortbetalning: Kortbetalning innebär att du betalar med ett bankkort, betalkort eller kreditkort istället för kontanter. Det är ett av de vanligaste och smidigaste sätten att genomföra betalningar idag.

delbetalning: Delbetalning innebär att du betalar av en vara eller tjänst i mindre belopp över tid istället för hela summan direkt. Det är vanligt vid större köp, som elektronik, möbler eller resor.

autogiro: Autogiro är en betalningstjänst där betalningar dras automatiskt från ditt bankkonto på bestämda datum, utan att du behöver göra något. Det används ofta för återkommande utgifter, som abonnemang eller räkningar.

det finns såklart fler än det här

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Reklamation

A

Om det skulle vara något fel på produkten du köpt är det bra att veta vilka krav du kan ställa på säljaren som sålt produkten till dig. Du har till exempel rätt att klaga på varan och få produkten reparerad, utbytt eller få pengarna tillbaka.

Du har 3 år på dig att reklamera varan. Ett fel som visar sig inom 6 månader anses vara ursprungligt. Efter det måste du bevisa att du inte orsakat felet genom oaktsamhet.

Det gäller enligt konsumentköp lagen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ångerrätt

A

Ångerrätt ger dig som konsument möjlighet att ångra ett köp och få pengarna tillbaka, även efter att du har mottagit varan eller tjänsten. Denna rätt gäller främst vid distansköp (t.ex. onlineköp) och vid köp utanför fasta försäljningsställen (som hemmaförsäljning eller telefonförsäljning).

Ångerrätten varar i 14 dagar från det att du har mottagit varan eller ingått avtalet om en tjänst. Under denna period kan du ångra ditt köp utan att behöva ange någon anledning.

Ångerrät gäller enligt lagen om distans avtal

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Öppet köp

A

Innebär att du får lämna tillbaka en vara som du köpt och få pengarna tillbaka. Varan måste vara oanvänd och du måste ha kvitto. Är inte nödvändigt enligt lagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Bytesrätt

A

Innebär att du kan byta en vara som du köpt för en annan eller ett tillgodokvitto.Varan måste vara oanvänd och du måste ha kvitto

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kreditprövning/kreditupplysning

A

Kreditprövning: en analys av allmän betalnings förmåga

Kreditupplysning: information av dina inkomster, skulder och betalnings anmärkningar, görs av kreditupplysnings företag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Att teckna ett avtal

A

Man tecknar ett avtal för att formalisera en överenskommelse och sätta upp tydliga regler mellan parterna.

Att teckna ett avtal innebär att du formellt godkänner och skriver under ett juridiskt bindande dokument som fastställer villkoren för ett åtagande eller en överenskommelse mellan två eller flera parter. Avtalet kan gälla allt från köp av varor eller tjänster till arbetsavtal eller långsiktiga samarbeten.

Om du ska köpa något, när du prenumererar på något, hyresavtal, anställningsavtal mm

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Konsumentvägledare

A

En konsumentvägledare är en person som hjälper konsumenter (dvs. privatpersoner) att förstå sina rättigheter och skyldigheter när det gäller köp av varor och tjänster. Konsumentvägledaren kan ge råd om hur man hanterar problem med företag och hjälpa till att lösa tvister.

en konsumentvägledare kan vara en del av kommunen. Många svenska kommuner erbjuder kostnadsfri konsumentvägledning till sina invånare, och då arbetar konsumentvägledare som anställda inom kommunens verksamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förfallodag

A

Förfallodag är den dag då en betalning ska vara gjord eller en skuld ska vara betald enligt ett avtal eller en faktura. Det är det sista datumet för att betala en räkning eller en kredit innan eventuell påföljd (t.ex. förseningsavgift eller mer ränta) tillkommer. Det är viktigt att veta förfallodagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Påminnelse

A

En påminnelse är ett meddelande som skickas när en betalning inte har gjorts inom den angivna förfallodagen. Påminnelsen påminner dig om att du fortfarande har en obetald skuld och att du behöver betala den för att undvika ytterligare påföljder.

företag är inte skyldiga att skicka en påminnelse för obetalda fakturor enligt lag. Om en faktura inte betalas i tid, kan företaget istället direkt vidta åtgärder för att driva in skulden, exempelvis genom att ta ärendet till inkasso. Men de flesta företag väljer ändå att skicka en påminnelse som en vänlig påminnelse för att ge kunden en chans att betala innan mer formella åtgärder tas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Inkassokrav

A

När inkassobolaget skickar ett inkassokrav betyder det att du har missat betalningen på en faktura och ärendet har nu överförts till ett företag som är specialiserat på att driva in skulder. Om du inte betalar eller kontaktar inkassobolaget för att lösa situationen kan det leda till allvarliga konsekvenser som betalningsanmärkning och ytterligare rättsliga åtgärder. Det är därför viktigt att agera snabbt om du får ett inkassokrav.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Betalningsanmärkning

A

En betalningsanmärkning är en notering som registreras om du inte betalar en skuld trots påminnelser och inkassokrav. Den registreras av Kronofogden när ärendet går vidare till rättsliga åtgärder. En betalningsanmärkning kan påverka din kreditvärdighet och göra det svårare att få lån, kreditkort eller hyra bostad. Den kan finnas kvar i upp till tre år, även om skulden är betald.

17
Q

Utmätning

A

Utmätning sker när Kronofogden tar rättsliga åtgärder för att få in pengar om du inte betalar en skuld. De kan till exempel ta en del av din lön eller egendom, som en bil eller andra värdefulla föremål. Utmätning är ett allvarligt steg som kan ha långvariga konsekvenser för din ekonomi och kreditvärdighet.

Om du får en utmätning är det viktigt att försöka lösa situationen genom att betala skulden eller komma överens om en betalningsplan med Kronofogden för att undvika att egendom tas.

18
Q

Buffertspara/målspara

A

Buffertspara och målspara är två olika sätt att spara pengar, beroende på dina ekonomiska behov och mål.

Buffertspara innebär att lägga undan pengar för oförutsedda utgifter, som sjukdom, arbetslöshet eller andra nödsituationer. Syftet är att ha ett ekonomiskt skyddsnät så att du kan hantera oväntade kostnader utan att behöva ta lån eller hamna i ekonomiska svårigheter. En bra buffert är vanligtvis 3–6 månadslöner.

Målspara handlar om att spara pengar för att uppnå specifika mål, som att köpa en bostad, åka på semester eller spara till pensionen. Målsparande innebär ofta att du har en klar tidsram och ett belopp du siktar på att spara. Här kan du välja olika sparformer beroende på hur lång tid du har på dig att nå ditt mål.

19
Q

Ränta (låneränta, sparränta, effektiv ränta)

A

Ränta är kostnaden för att låna pengar eller avkastningen på pengar som du sparar. Här är de olika typerna av ränta du kan stöta på:

Låneränta är den ränta du betalar när du lånar pengar, till exempel på ett banklån eller kreditkort. Det är en procentandel av det belopp du har lånat. Ju högre låneräntan är, desto mer betalar du totalt för ditt lån.

Sparränta är den ränta du får på pengar du sparar, exempelvis på ett sparkonto. Banken eller långivaren betalar räntan för att du låter dem använda dina pengar. Ju högre sparränta, desto mer får du i avkastning på ditt sparande.

Effektiv ränta är den totala kostnaden för ett lån, inklusive både nominell ränta och eventuella avgifter som t.ex. uppläggningsavgifter och aviavgifter. Den effektiva räntan ger ett mer exakt mått på vad lånet verkligen kostar per år. Den används ofta för att jämföra olika lån, eftersom den inkluderar alla dolda kostnader.

20
Q

Amortering

A

Amortering innebär att du betalar av på ett lån, vanligtvis i form av regelbundna betalningar. Amorteringen går till att minska själva låneskulden, alltså det belopp du är skyldig.

21
Q

Lån (bolån, privatlån/blancolån, snabblån)

A

Lån är pengar som lånas från en bank eller annan långivare, och som ska betalas tillbaka över tid, oftast med ränta. Här är de vanligaste typerna av lån:

Ett bolån tas för att köpa en bostad. Det är ofta ett stort lån, och banken kräver vanligtvis att du betalar en del av bostadens pris själv (kontantinsats), medan resten lånas. Bolån har ofta lägre ränta än andra lån eftersom de är säkrade med bostaden som pant. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken sälja bostaden för att få tillbaka pengarna.

Ett privatlån (eller blancolån) är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver ställa någon pant, som en bil eller bostad, som garanti för lånet. Eftersom lånet är osäkert för långivaren, är räntan oftast högre än på bolån. Privatlån kan användas till olika ändamål, som renovering, resor eller större inköp.

Snabblån, även kallade sms-lån eller mikrolån, är kortfristade lån som oftast tas i små belopp och snabbt beviljas. De är vanligtvis dyra eftersom räntorna är mycket högre än på andra lån. Snabblån ska betalas tillbaka inom kort, ofta inom några veckor eller månader, och används ofta för att täcka oväntade eller akuta utgifter. De kan vara riskfyllda eftersom de kan leda till skuldfällor om de inte betalas tillbaka i tid.

22
Q

Sparkonto

A

Ett sparkonto är ett bankkonto där du kan sätta in pengar och få ränta på det belopp du sparar. Sparkonton används för att spara pengar på ett säkert sätt, samtidigt som du får en liten avkastning i form av ränta. Räntan på ett sparkonto är oftast lägre än för andra typer av investeringar, men kontot innebär minimal risk, och pengarna är lättillgängliga.

Sparkonton är bra för att bygga upp en buffert, spara till ett specifikt mål eller ha en säker plats att förvara pengar på. Det är viktigt att jämföra räntor och villkor mellan olika banker för att hitta det bästa alternativet för ditt sparande.

23
Q

Aktie

A

Aktie – en andel i ett aktiebolag. Äger du en aktie innebär det också att du är delägare i bolaget. Aktiens värde är det pris som någon är villig att betala för aktien. De flesta aktier handlas på en börs. Du kan tex äga en aktie av företagen Tesla eller Apple.

24
Q

Fond

A

När du investerar i fonder blir du i stället indirekt delägare i de olika bolag som ingår i fonden. Det brukar vara säkrara än aktier efersom om en av företagens aktier krashar så går du bara minus lite eftersom du äger av flera bolag.

En fond är en samling värdepapper, till exempel aktier eller obligationer

25
Q

vilka plikter har du om du handlar av en privatperson?

A

Du som köpare har undersökningsplikt och det innebär att det är ditt ansvar att kontrollera varan ordentligt innan du köper den.
Den som säljer har upplysningsplikt och det innebär att säljaren måste informera om det finns några kända fel med varan.

26
Q

Några exempel på viktiga konsumentlagar är:

A

Konsumentköplagen
Köplagen
Lagen om distansavtal och
avtal utanför affärslokal
E-handelslagen
Konsumenttjänstlagen
Finns mer

27
Q

Om du har frågor eller behöver hjälp med din ekonomi vart ska du fråga?

A

Om du behöver hjälp med dina rättigheter eller inte tycker att du har blivit rätt behandlad av ett företag kan du vända dig till en konsumentvägledare som finns i varje kommun.
Du kan också få hjälp av ARN - allmänna reklamationsnämnden.
Du kan hitta mycket bra information påhallakonsument.se.