HKK begrepp ekonomi Flashcards
Utmätning
Kronofogden har beslutat att något av den skuldsattes egendom ska användas för att få in pengar till den skuld hen är skyldig. I första hand pengar men det kan också innebära att Kronofogden säljer den skuldsattes fasta egendom, t ex en villa.
Reklam
Livsstilsreklam
Reklam som inriktar sig på ett visst sätt att leva.
Marknadsföra
Det man gör för att kunna sälja en vara eller en tjänst, till exempel sprida reklam.
Produktplacering
När ett företag betalar för att dess produkter ska synas eller nämnas, vanligt i film.
Smygreklam
Reklam som smygs in i till exempel en film, kan t ex vara att huvudrollsinnehavaren dricker en speciell läsk eller kör ett särskilt bilmärke.
Konsumenträtt (Gråmarkerade är begrepp för A-nivå)
ARN
Allmänna Reklamationsnämnden, hit kan du vända dig om du hamnat i tvist med ett företag om ett avtal ni slutit, t ex om du inte får reklamera trots att du har lagen på din sida. Varans värde måste var minst 500 kr på till exempel möbler, kläder, skor för att ARN ska ta upp fallet och 1000 vid till exempel resor, möbler och motor. Anmäl inom ett år efter reklamationen.
Avtal
Skriftlig eller muntlig överenskommelse, till exempel mellan köpare och säljare i samband med ett köp.
Befintligt skick
Juridiskt begrepp för att en vara är i ett visst skick när man köper den.
Bytesrätt
En del affärer som inte tillämpar öppet köp kan i stället erbjuda dig bytesrätt. Det innebär att du kan lämna tillbaka varan och välja en annan i stället.
Dispositiv
Att en lag inte är tvingande, t ex köplagen.
Distansavtal
Avtal som ingås via till exempel Internet, telefon, postorder och e-post, alltså där köpare och säljare inte träffas personligen.
Indispositiv
Att en lag är tvingande, t ex konsumentköplagen.
Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokal
Lag som reglerar avtal/köp som görs på internet, via telefon, via dörrknackning eller utanför affärslokalen, t ex på gatan.
E-handelslagen
E-handelslagen skyddar dig när du handlar produkter på nätet. Den ställer krav på vad en säljare måste informera dig om och vilka tekniska hjälpmedel som måste finnas när du gör en beställning. Till exempel ska säljaren informera om kontaktuppgifter och om fraktkostnader tillkommer.
Föräldrabalken
Lag som bland annat reglerar de rättsliga förhållandena mellan föräldrar/vårdnadshavare och barn.
Garanti
Löfte från en tillverkare att en vara eller tjänst är på ett visst sätt eller har en viss hållbarhet under en bestämd tid.
Konsumtion
Slutlig användning av varor och tjänster, till exempel när man äter den mat man köpt eller använder badrummet som man anlitat en hantverkare för att renovera.
Konsument
Den som köper en vara och använder den.
Konsumenträtt
Dina rättigheter och skyldigheter som konsument.
Konsumentköplagen
Den lag som reglerar vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument t.ex. att du måste kunna visa kvitto om du vill byta en vara. Lagen är tvingande, d v s går inte att avtala bort.
Konsumenttjänstlagen
Den lag som reglerar köp av tjänster, t ex om en hantverkare kommer hem och renoverar köket eller reparation av bilen. Lagen är tvingande, d v s går inte att avtala bort.
Konsumentvägledare
I varje kommun finns en konsumentvägledare. Konsumentvägledaren svarar på frågor du har kring konsumenträtt. Det kan till exempel handla om att du vill reklamera en vara och säljaren säger att det inte går.
Konsumentverket
Konsumentverket är en tillsyningsmyndighet. Konsumentverket/KO kan ingripa mot t ex vilseledande reklam och marknadsföring, oskäliga avtalsvillkor, felaktig prisinformation, farliga produkter mm.
Köplagen
Den lag som reglerar köp mellan privatpersoner eller mellan två företag, Köplagen är inte tvingande. Det innebär att köpare och säljare kan komma överens om andra villkor än de som står i lagen.
Reklamera
Att klaga på en köpt vara eller tjänst som är felaktig. Enligt konsumentköplagen får du reklamera en vara upp till 3 år.
Skötselråd
Om du ska kunna reklamera en vara måste du ha skött varan, t ex genom att du följt eventuella skötselråd. Skötselråd kan t e x stå i instruktionsboken som följer med varan eller ges när du köper varan.
Sexmånadersregeln vid reklamation
Företaget ansvarar för fel som fanns på varan när du köpte den eller när den levererades till dig. Ett fel som visar sig inom sex månader antas ha funnits där från början om inte företaget kan bevisa att felet inte är ursprungligt. Om du reklamerar sex månader eller senare är det du som ska bevisa att det är ett ursprungligt fel på varan.
Tillgodokvitto
Ger kunden möjlighet att handla i butiken för det belopp som anges på kvittot.
Tvingande lag
Att man inte kan avtala bort lagen mellan parterna, konsumentköplagen tvingande
Undersökningsplikt
Vid köp av privatperson har köparen en skyldighet att undersöka varan noggrant, köparen kan inte hävda fel på t ex en ringklocka på en cykel dagen efter köpet, det borde upptäckts när köparen undersökte cykeln.
Ursprungligt fel
När en vara blivit felaktig vid tillverkning och därför kanske inte lever upp till förväntningarna.
Ångerrätt
Om du köper något på distans eller utanför affärslokal har du 14 dagars ångerrätt när du handlar inom EU enligt lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.
Öppet köp
Avtal mellan köpare och säljare som ger köparen rätt att lämna igen en vara inom en viss tid och få pengarna tillbaka, oftast i butik.
Amortering
När du tar ett lån behöver du betala tillbaka det. Det kallas amortering. Du amorterar oftast en summa i månaden för att lånet ska minska
Betalningsanmärkning
Betalningsanmärkning
Betalningsanmärkning
Anmärkning som visar att man inte ha skött sina betalningar, och som kan göra det svårt att få till exempel lån och bostad
Borgen
Borgen
Löfte att betala en skuld för någon annan om den personen inte betalar.
Borgensman
Borgensman
Den som lovat att betala någon annans skuld om han eller hon inte betalar.
Borgenär
Borgenär
Privatperson eller företag som kräver in en skuld. Som har ett krav. Kallas även fordringsägare.
Bostadsrätt
Bostadsrätt
En lägenhet eller ett radhus som man äger och som man betalar en månadsavgift för. Avgiften betalas till en förening som sköter om fastigheten och omgivningen. Ibland hjälps alla i föreningen åt med t ex att klippa häckar eller gör lekplatser för att spara pengar till föreningen.
Bruttoinkomst
Bruttoinkomst
En persons inkomst före skatter.
Budget
Budget
Plan för beräknade inkomster och utgifter för en viss tid.
Disponibel inkomst
Disponibel inkomst
De pengar du kan använda till konsumtion och sparande, alltså lön-skatt+transfereringar (bidrag).
Dröjsmålsränta
Dröjsmålsränta
Den kostnad företag kan ta ut när en faktura/räkning inte är betald i tid
Effektiv ränta
Effektiv ränta
Effektiv ränta är den totala kostnaden för lån av pengar, vilket inkluderar avgifter, t ex uppläggningsavgifter, avi-avgifter och andra avgifter som långivaren tar ut för lånet. Räntan betalas av den som lånar pengar till den som lånar ut pengar och anges oftast som procentsats av det totala lånebeloppet.
Fasta utgifter
Fasta utgifter
Utgifter som är samma summa från månad till månad, t ex hyra.
Fordringsägare
Fordringsägare
Privatperson eller företag som kräver in en skuld. Som har ett krav. Kallas även borgenär.
Förfallodag
Förfallodag
Den dag en räkning senast ska vara betald.