Hjernen Flashcards

1
Q

Lillehjernen

A

Lillehjernen: Samordning av muskelbevegelser, sørger for at de foregår i passe tempo og rekkefølge, og at muskelarbeidet foregår med riktig kraft i forhold til oppgaven. I tillegg ligger det her et senter som opprettholder kroppens balanse og holdning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Storehjernen

A

Hjernebarken (Korteks) inneholder 70-80% av alle nervecellene i hjernen. Svært utviklet og tar av seg de grunnleggende kognitive prosessene.
o Høyre og venstre hjernehalvdel (hemisfærer): De er forbundet med en tykk bunt nervetråder, hjernebjelken, som sørger for kommunikasjon mellom de to hjernehalvdelene.
o Hver av hjernehalvdelene kan igjen bli delt i fire lapper: Tinninglapp, isselapp, nakkelapp og pannelapp. De har hver sin funksjon. Lydinntrykk blir behandlet i tinninglappene, synsinntrykk i nakkelappene, og sanseinntrykk fra huden går til isselappene. Det er sannsynligvis i pannelappen at den mest komplekse formen for informasjonsbehandling i hjernen finner sted. Her blir de forskjellige sanseinntrykkene integrert til detaljerte oppfatninger av omverdenen, og herfra kommer også kontrollen over motorikken vår.
o Limbiske systemet: Amygdala og hippocampus (følelser og hukommelse)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hjernestammen

A

Her ligger senter for sirkulasjon og åndedrett og annen automatikk i kroppen, nerveforbindelser, bindeledd. I tillegg ligger også Talamus og hypotalamus i hjernestammen.
o Talamus: Alle nerveforbindelser fra kroppen og sansene passerer gjennom Talamus på sin videre vei til behandling i andre deler av hjernen.
o Hypotalamus utgjør bunnen av storehjernen. Den har kontakt med det autonome nervesystemet og dermed kroppens indre miljø. Har også til dels kontakt med hypofysen, og en av oppgavene er å sørge for utskilling av hormoner. Hypotalamus er et viktig bindeledd mellom nervesystemet og hormonsystemet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Amygdala

A

o hormonsystemet.
Amygdala
- Joseph le Doux- hvordan reagerer hjernen på negative følelsesmessige opplevelser som skaper frykt eller angst.
- Metafor: Vakthunden
- Tar av seg trusler/stress/stimuli
- Reagere instinktivt, veien gjennom Talamus.
- Utsatt for sterk emosjonell situasjon= aktivitet i Amygdala
- Talamus- Amygdala- klassisk betinging, assosiasjon fører til alarmtilstand. Bitt av en løshund eksemplet. Synet av en hund kan da føre til nødruten til amgydala blir aktivert.
- Man kan forestille seg at forskjellige former for angsttilstand nettopp er forbundet med at nødruten til amygdala har vært benyttet og nå bli gjenaktivert på nytt. Fobier, PTSD og annet. Frykten får oss til å reagere før vi rekker å tenke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Frontallappen

A
  • Metafor: Administrerende direktør
  • Superego
  • Fornuften
  • Konsekvenstenking
  • Refleksjon
  • I et området i pannelappen ligger personligheten og evnen til å fatte beslutninger.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly