Historiens ansikter Flashcards
Mykhailo
soldat i den røde armé, var med i slaget ved Stalingrad, der han ble tatt til fange– krigsfange i Norge – Nordlandsbanen – da han var på vei hjem, sendt til Stalins Gulag-leir (Vebjørn besøkte Mykhailo i Ukraina i januar, han gikk bort i april)
Herman Kahan
deportert til Auschwitz, deretter flere konsentrasjonsleire – befant seg i Ebensee da krigen tok slutt – fortell historien om at han ble trukket ut av likhaugen.
(Herman gikk bort i februar)
Enid Haneborg
Barn under krigen, offer for Bigamiloven – et tillegg til ekteskapsloven som gjorde at norske menn i utlandet kunne gifte seg på nytt uten at konen som ventet hjemme fikk beskjed. Enid og moren ventet i fire år på faren, som var i London. Da krigen var over kom han hjem med en ny kone.
Egil Torjusen
fløy en Spitfire over Normandie på D-dagen. Var med under bombingen av de tyske byene (gikk bort i februar 2019)
Maria Gabrielsen
oppvokst i Wien, faren var jødisk og moren tysk og ikke-jødisk. Moren forelsket seg i en SS-offiser og tok da avstand fra sin jødiske mann og halvt jødiske barn. Anga mannen slik at han ble sendt til Auchwitz og drept. Og hun sendte alle barne i konsentrasjonsleir – Theresienstadt. De fleste barna i denne leiren døde, men Maria og alle søsknene overlevde.
Hun kom til Norge rett etter krigen og skulle være her i sommerferien, men ble værende – bor i Sandefjord.
Nils Olaf Nilsen
barn under krigen, faren var samisk grenselos. De samiske grenselosene i Tysfjord reddet 3000 mennesker over til Sverige. Familien måtte selv flykte og lille Nils var med på flukten.
Synnøve Bottolfsen
«Huleboer» på Sørøya da Finnmark og Nord-Troms ble tvangsevakuert høsten 1944. Synnøve og de andre i hulen ble angitt og tvangsevakuert. Hun så hjemmet sitt i flammer da de ble fraktet bort. (Synnøve var i hulen man ser i maleriet «Angiveren», ved siden av Grotten og derfor pleier jeg å trekke frem henne, men man kan også for eksempel snakke om Lillian)
Sverre Evensen
lektor i Tromsø under krigen – var blant lærerne som motsatte seg nazifiseringen av skolen (de fleste lærerne gjorde det). Det førte til at 1000 lærere ble arrestert våren 1942. Sverre ble sendt til Sydspissen fangeleir i Tromsø.
(Lærerne satt fengslet i noen uker eller måneder. Lærerne fra Østlandet (500 stykker) ble sendt på tvangsarbeid til Kirkenes)
Johan Solberg
motstandsmann, arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Stutthof i Polen. Da sovjetiske styrker nærmet seg, ble han sendt ut på dødsmarsjen. Av de 1300 fra hans brakke var 650 i live etter 10 dager (men de fortsatte å gå i flere uker).
(Fortell gjerne om Johans besøk i Roseslottet to dager før vi åpnet – han gikk bort litt over en uke etter, 23. juni)
Eystein Røset
den siste som lever som var med i kampene ved Narvik (101 år, reiste fra Selbu for å komme på besøk i Roseslottet den 22. august)
Gerd Golombek
er jødisk og da de norske jødene ble arrestert 26. november 1942 ble 12 år gamle Gerd, moren, broren og tanten kjørt ned til Oslo havn, der Donau lå og ventet. Da de kom frem var landgangen tatt opp – de rakk ikke båten. Ble kjørt hjem igjen, flyktet til Sverige og berget livet (ville ellers vært deportert til Auschwitz og de ville blitt drept ved ankomst).
Monrad Mosberg
var i Marinen. Var på jageren Svenner ved Normandie på D-dagen, da Svenner ble torpedert og senket - Monrad berget så vidt livet (Monrad er 102 år)
Erling Lorentzen
var både med i Milorg og Kompani Linge. Ledet blant annet en gruppe i Hallingdal som drev med sabotasje av jernbane. Ble livvakt i fredsdagene og traff da prinsesse Ragnhild (Erling er 97 år)
Edvard Trevland
en av de siste krigsseilerne som lever (han fyller 103 i oktober). Han var i handelsflåten gjennom hele krigen.
Tove Laila Strand
krigsbarn – hun var på Lebensbornhjemmet Godthaab (en kort periode) og ble derfra sendt til besteforeldrene i Tyskland, der hun var under krigen, og hun hadde det godt. Ble sendt til moren i Ålesund etter krigen. Moren hadde fått ny familie. Hun tok avstand fra Tove Laila og behandlet henne forferdelig.