Hinduism Flashcards
Vad har hinduismen som symbol? Vad står den för?
Hinduismen har symbolen Aum (eller Om) som sin symbol. Ordet är skrivet på det gamla språket sanskrit och är enligt religionen ett ord som innehåller alla delar av universum.
Vad används ett tempel till?
Ett tempel används inom hinduismen som en plats där man ber och skänker offergåvor till gudarna. I templet finns ofta bilder eller statyer på den gud som templet är ägnat åt.
Vad gör man vid ett altare?
Ett altare används för att lägga offergåvor på. Dessa gåvor brukar bestå av ris, frukt, blommor och rökelse (goda dofter). Altare kan finnas i tempel, i hemmet eller vid vägkanten.
Vad heter hinduernas heliga skrifter?
De största skrifterna heter Vedaböckerna och en särskilt viktig skrift kallas för Bhagavadgita.
Vad handlar Bhagavadgita om?
Bhagavadgita handlar om prinsen Arjuna som ska gå ut i krig. Han tvekar dock eftersom att han har både familjemedlemmar och vänner i motståndararmén. Han får då hjälp av Vishnus avatar, Krishna, som hjälper honom att inse att det är hans plikt i livet att döda eftersom att han är en krigare. Det är med andra ord hans dharma.
Vad är Brahman?
Brahman är namnet på världssjälen som finns i allt levande.
Vad är atman?
Atman är namnet på den personliga själen som finns i varje individ. Efter vår död vandrar atman vidare till en ny kropp för att återfödas.
Vad är samsara?
Samsara är namnet på återfödelsens kretslopp. Vi föds, vi lever, vi dör för att sedan födas på nytt i en ny kropp.
Vem är Brahma?
Brahma är en av de största gudarna och han skapade världen. Han har fyra ansikten som ser åt de fyra väderstrecken och avbildas ofta sittandes på en lotusblomma eller ridandes på en svan.
Vem är Shiva?
Shiva är kraftens gud och är den som kommer förstöra jorden och sedan bygga upp den igen. Han är en gud som både förstör men också återuppbygger. Han är gift med gudinnan Parvati.
Vem är Vishnu?
Vishnu är ordningens och balansens gud. Han är även känd genom sina avatarer Krishna och Rama. Han är gift med gudinnan Lakshmi.
Vem är Ganesha?
Ganesha är guden av visdom och att överkomma hinder. Han avbildas med ett elefanthuvud efter att hans pappa, Shiva, hade huggit av hans huvud i en akt av svartsjuka. Han ersatte sedan det avhuggna huvudet med ett elefanthuvud. Ganesha är populär bland studenter och personer som ska starta nya företag.
Vem är Lakshmi?
Lakshmi är gudinnan av skönhet, lycka, rikedom och fruktbarhet. Hon är gift med guden Vishnu.
Vad är karma?
Karma är en sorts poäng som vi samlar på oss under hela våra liv. Du får positiv karma eller negativ karma beroende på om du göra bra eller dåliga handlingar. När vi sedan dör avgör den karma som vi samlat på oss vad vi återföds till i nästa liv.
Vad är dharma?
Dharma betyder “den rätta vägen” och är en vägledning för hur vi ska leva för att få positiv karma. Olika människor har olika dharma, vilket kast du föds in i avgör till exempel hur du ska leva ditt liv på “rätt sätt”.
Vad innebär moksha?
Moksha är målet med samsara. När vi dör frigörs vår atman och kommer till en ny kropp för att återfödas. Men när en person uppnår moksha återförenas istället dennes atman med brahman, världssjälen. Personen slutar då att återfödas och bli ett med världen
Vad används meditation till?
Inom hinduismen används meditationen som en sorts bön och utföraren blir spirituellt kopplad till gudarna. Under meditationen brukar ett mantra upprepas, det är ett ord eller en fras som utföraren fått av en lärare, en guru.
Vad används yoga till?
Yoga är kroppsövningar som används för att stärka kroppskontroll och andningskontroll hos en hindu. Tanken är att när man stärker dessa kommer också meditationen att bli mer effektiv.
Vad är kastsystemet? (kort svar)
Kastsystemet är ett gammalt samhällssystem i Indien där människor delas in i olika samhällsklasser redan från födsel. Det finns fyra kast och två grupper som står utanför kasten. De fyra kasten är de styrande (präster), de krigande (adel), de närande (handelsmän) och de tjänande (bönder). De två grupper som står utanför är de kastlösa och de osedda. Sedan år 1950 är kastsystemet förbjudet enligt lag i Indien men trots det lever gamla traditioner vidare, främst blandgrupper på landsbygden.
Vad innebär/gör man under följande riter?
När ett barn föds
När ett barn föds ber brahminen, en hinduisk präst, att inga onda andar ska skada barnet. Det ska få vara friskt och få mycket kunskap. Efter tolv dagar får barnet sitt namn.
Vad innebär/gör man under följande riter? Upanayana
Pojkar i de högre kasten kan delta i upanayana när de är mellan 8-12 år gamla. Då lägger brahminen en helig tråd runt pojkens överkropp. Tråden är ett tecken på att pojken nu kan lära sig de heliga skrifterna på språket sanskrit. Han får då hjälp av en lärare, en guru.
Vad innebär/gör man under följande riter?Vigsel/bröllop
Ett hinduiskt bröllop är en stor tillställning med många gäster. Firandet kan pågå i dagar och prästen läser ur de heliga texterna. Bröllopsparet och gästerna lämnar offer till gudarna för lycka och framgång. En tradition är att brudparet går sju varv runt en eld och uttalar sina löften till varandra.
Vad innebär/gör man under följande
riter? Begravning
När en människa dör tror hinduerna att det bara är kroppen som dör och att atman, själen, lever vidare men är fast i huvudet. Man kremerar därför kroppen för att frigöra atman så att den kan vandra vidare till en ny kropp för att återfödas. Det är den äldsta manliga släktingen som tänder bålet och askan sprids sedan i ett rinnande vattendrag.
Vad gör man under följande högtider och varför?
Diwali
Högtiden Diwali är en nyårsfest som firas runt oktober/november och varar i fyra dagar. Under Diwali städas det fint hemma och det brukar målas fina mönster utanför husen. Varje natt tänds små oljelampor för att välkomna gudarna Rama och Lakshmi. Detta görs för att välkomna lycka och välgång för det kommande året.
Vad gör man under följande högtider och varför?
Holi
Holi är en färgfest som firas runt februari/mars under två dagar. Första kvällen tänds en stor eld och andra dagen går unga som gamla ut på gatorna och deltar i en stor lek där man kastar färgat pulver och/eller vatten på varandra. Högtiden uppmärksammar det godas seger över det onda.