Hi 2 Flashcards
Anschluss
“anslutning”, då det tyskspråkiga Österrike anslöts till Nazi-Tyskland år 1938
Antikominternpakten 1936
ett avtal 1936 mellan Tyskland och Japan om att bekämpa den internationella kommunismen, som styrdes från Sovjetunionen. Italien anslöt sig till pakten nästa år.
antisemitism
=fördomar och fientlighet mot judar. Handlar delvis om stereotypa föreställningar och myter, dels om en negativ inställning till judar som grupp.
Termen antisemitism är en produkt av 1800-talets sammanblandning av språkgrupper (semitiska språk) och rasliga och etniska klassificeringar .Den dåtida rasforskningen hade utifrån språkvetenskapernas klassificeringar lanserat idén om en “semitisk ras”. Den rasistiska judefientliga rörelsen knöt an till detta och menade sig bekämpa en förment “semitism”.
apartheid
rasåtskillnad, förknippas med den vita regimen i Sydafrika. Regimen i Sydafrikanska regionen införde 1948 apartheid som officiell politik i landet. Rasåtskillnadspolitiken avskaffades 1994
arabvåren
en serie folkliga uppror mot de korrumperade regimerna i Mellanöstern. Arabvåren inleddes i Tunisien 2010 och spred sig bla till Libyen, Egypten, Syrien, Jemen
Atlantdeklarationen 1941
augusti 1941 “någonstans på Atlanten” mellan Storbritannien och USA beträffande målsättningarna med det pågående kriget och den därpåföljande freden. Målen blev de allierades gemensamma mål, sedan USA senare samma år dragit med i kriget.
Balfourdeklarationen 1917
den brittiske utrikesministern James Balfours löfte åt de judiska sionisterna år 1917 att de skulle få upprätta ett “judiskt nationellt hem” i Palestina
Bandungkonferensen 1955
en internationell antikolonialism konferens i Bandung, Indonesien 1955, där representanter från 29 nyligen självständiga stater samlades för att samarbeta. Här etablerades begrepp som “Tredje världen” och “alliansfria länder” i kalla krigets bipolära värld.
bolsjeviker
den revolutionära marxistiska rörelsen inom den ryska arbetarrörelsen, ledd av Lenin. Efter maktövertagandet “oktoberrevolutionen” i Ryssland 1917 bytte de namn till kommunister
BRD
Västtyskland 1949-1990, “Bundesrepublik Deutschland”
brott mot mänskligheten
omfattande kränkningar som begås som ett systematiskt angrepp riktat mot civilbefolkningar. Brott mot mänskligheten kan begås under både krigs- och fredstid. Ex: mord, utrotning, förslavning, deportation, tvångsflyttning, tortyr, apartheid, våldtäkt, sexuellt brott.
Centralmakterna
Första världskriget,
Tyskland, ÖU, Turkiet, Bulgarien
De allierade
allierade har samma mål. Benämningen De allierade används både i ww1 och ww2 de som stred mot nazisterna.
Den stora socialistiska oktoberrevolutionen 1917
Sovjetisk benämning på bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland år 1917, som i förlängningen gav upphov till statsbildningen Sovjetunionen. Oktoberrevolutionen firades stort i Sovjet so länge staten existerade.
DDR
Östtyskland, Deutsche Demokratische Republik
diplomati
i grunden om dialog, förhandling, överenskommelser, och sker också mellan flera än två parter inom de
dominoteorin
amerikanskt synsätt från 1950-talet. Om ett land i Sydostasien föll för kommunismen skulle också andra länder falla i kommunisternas händer
eftergiftspolitik
att i förhandlingar ge efter i syfte att undvika en konflikt. Begreppet har en negativ laddning, och användning mest i samband med kritik mot en politik som anses misslyckad eller långsiktigt kontraproduktiv, såsom britternas eftergift mot Hitler vid Munchenmötet 1938.