Gruppsykologi Flashcards

1
Q

Vad är en grupp?

A

Medlemmarna (minst tre) samspelar för att nå ett mål eller utföra en uppgift. Individer som har något gemensamt - vi står inte bara bredvid varandra och ska ta samma buss - det behövs något mer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Olika typer av grupper?

A

Primärgrupp - sekundärgrupp
Referensgrupp
Vi-grupp - dom-grupp
Informell grupp - formell grupp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är primärgrupp?

A

Varaktiga små grupper med nära personliga relationer. Utgör ett sammanhang som är viktigt för identitet och överlevnad. Exempel: familj.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är sekundärgrupp?

A

Större avstånd mellan individen och de andra, men gruppen kan ändå vara betydelsefull - direkt eller indirekt. Exempel: Arbetsgrupp, idrottslag. Sekundärgrupper utgår från ett gemensamt syfte eller intresse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är referensgrupp?

A

Kan ses som en norm för den egna identiteten. En referensgrupp representerar mycket av det en person vill eftersträva, en människas agerande och självuppfattning kan förstås utifrån hennes strävan att närma sig eller tillhöra en eller flera referensgrupper. Val av umgänge, kläder, fritidsvanor och livsstil utgör markörer för denna referensgrupps tillhörighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är vi-grupp - dom-grupp?

A

“Dom-gruppen” är viktig för att definiera “vi-gruppen” eftersom dess medlemmar uppfattas som annorlunda. Är varandras motsatser. Kan bli negativt - vi pratar om “dom”. Motsättningarna mellan vi och dom leder till att den egna gruppen stärks med hjälp av skvaller, rykten och fördomar om den andra gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är informell grupp?

A

Den bildas spontant. Det kan t.ex. vara när vi började vår utbildning och grupperade oss tillsammans. De bildas utifrån samhörighet och/eller gemensamma intressen (man söker sig till varandra av egen fri vilja).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är formell grupp?

A

En arbetsgrupp är ett exempel på en formell grupp. Formella grupper har ett bestämt och ofta uttalat syfte. Regler, rutiner och vanligen ett formellt ledarskap. Man har i regel inte valt varandra för att man gillar varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fem viktiga ingredienser (för en grupp) och vad de innebär

A
  • Uppgift/mål: En grupp behöver ha en uppgift eller ett mål. Uppgiften/målet kan för ett kärlekspar t.ex. vara att bilda familj.
  • Samspel/närhet: En grupp behöver integrera med varandra och känna samspel och närhet, annars kan gruppen tyna bort.
  • Historia: Att man fungerar över tid. Att ha en historia tillsammans gör skillnad för hur starka banden blir. Om man är en grupp för en kort period kanske man har kul under tiden men det blir inte så mycket mer än så.
  • Urskiljbarhet: Om inte andra kan se oss som en grupp kanske vi inte är en grupp?
  • Ledarskap: Kan vara både informellt/formellt. Målet är att både det informella och formella ledarskapet drar åt samma håll.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär metaforen “Gruppen som en marknad”?

A

Behaviorismens metafor - innebär att gruppen ska vara “lönsam” = ge maximalt utbyte till så låg kostnad som möjligt. Bygger alltså på tanken att människan gör det hon belönas för. När vi gör något och antingen blir direkt bestraffade för det eller att det vi gör inte får någon effekt, då kommer vi sluta göra det. Om jag drar skämt i en grupp och de övriga skrattar, då kommer jag fortsätta dra det skämtet - det lönar sig.

Homans utbytesteori är en del av behaviorismen och enligt Homan menar att en grupp kan liknas vid en marknad där alla försöker få så stort utbyte som möjligt. Medlemmarna i en grupp kontrollerar varandras beteende genom att övervaka balansen mellan kostnader/insatser och belöningar/vinster. För att en grupp överhuvudtaget ska kunna bildas måste alltså individen kunna förvänta sig någon form av belöning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Uriel Foa utvecklade Homans utbytesteori och pratade om den sociala resursteorin, förklara denna!

A

Handlar om en rättvis fördelning av “allt” som kan överföras från en individ till en annan, från grupp till grupp osv och detta är indelat i:

  • Kärlek
  • Status
  • Information
  • Pengar
  • Varor
  • Tjänster

Den rättvisa fördelningen kan ske med utgångspunkt ur likhet, behov, merit osv. Likhet handlar om att alla ska få lika mycket, pratar man om pengar handlar det om att det ska vara jämställt. Behov handlar om vem/vilka som behöver det mest (t.ex. socialbidrag och bostadsbidrag). Tittar man på kärlek kan det handla om att föräldrar behöver fördela sin kärlek på sitt nyfödda barn och ett syskon. Den abstrakta kärleken kan vara jämnt fördelad, men det nyfödda barnet kommer behöva mer konkret kärlek (omhändertagande). Merit handlar om att den som presterar mer får mer.

De olika delarna nämnda ovan har olika betydelse. Pengar betyder t.ex. inte så mycket, om jag får 100 kr av två olika personer är pengarna ändå värda lika mycket. Kärlek ligger högt upp, det spelar roll vem som kramar mig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär metaforen “gruppen som en spegel”?

A

Cooley - spegeljaget: När vi möter andra människor eller tänker på dem speglar vi oss i deras reaktioner. Vi gör något och tittar på hur de andra tolkar beteendet. Vi lär oss och förstår hur vi själva uppfattas genom att titta på andras gensvar. Vi behöver gruppen för att spegla oss.

Mead: Samspelet med andra föregår vårt medvetande; för att vi ska få en bild av oss själva, en identitet, måste vi först ha en omgivning att spegla oss i. När det lilla barnet föds, föds det utan medvetenhet om sig själv som en idivid. Detta lär sig barnet i mötet med andra människor. Mead tog också upp språkets betydelse, vi behöver ord utifrån för att kunna sätta ord på hur vi känner. Exempel: Ett barn slår sig, en vuxen säger “oj är du ledsen för att du slog dig?” - då kommer barnet lära sig orden och kopplingen mellan ord och känsla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär metaforen “gruppen som ett fält”?

A

Lewins fältteori: Orsak-verkan, dragningskrafter mm. I gruppen finns spänningsfält och det kommer dra i mig som individ från olika håll. Jag har min familj som en dragkraft/spänningsfält där jag befinner mig, men jag har också mitt jobb som drar mig åt andra hållet där jag behöver vara på ett annat sätt. Vi behöver hitta en balans. Lewin menade att vi inte kan förstå en människa om vi inte vet något om det sociala sammanhang hon lever i, individer måste studeras i sitt sociala sammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär metaforen “gruppen som ett system”?

A

Systemteori ser gruppen som ett öppet system, den är inte låst eller stängd utan öppen och kan påverkas. Människor tar på sig olika roller i detta system och de ska fungera tillsammans (båteffekt - om alla sitter på samma ställe kommer det luta). Enligt systemteorin finns inga enkla orsakssamband, man får väga in olika saker för att förstå varför ett händelseförlopp blev som det blev. Det är som en vinkling på fältteorin och fokus ligger på att individerna är en del av helheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär metaforen “gruppen som det omedvetnas teater”?

A

Mycket fokus på det omedvetna (Freud). Det pågår mycket där, om jag t.ex. ska prata inför människor kan jag vara medveten om att jag inte tycker om att prata inför folk, det omedvetna handlar mer om “varför tycker jag inte om att prata inför folk?”. Det kan finnas annat som ligger bakom exempelvis det som hänt i din primär-eller sekundärgrupp. Om jag blir provocerad utan att förstå varför kan det alltså ligga något i det som påminner om något jag varit med om. Detta kommer påverka beteendet i grupper, exempel: Du känner dig trygg med att ta på dig en ledarroll, när du kommer in i en ny grupp får Hans ledarrollen vilket gör att du blir besviken. Du är medveten om att du blir besviken men du kanske inte är medveten om varför du gärna vill ha ledarrollen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad innebär gruppen som existentiell hemvist?

A

En grupp är en helhet som är något annat än summan av sina medlemmar. När flera individer ska dela på livsrymden i en grupp och möjligheten till feedback begränsas med tilltagande storlek, aktiveras ett visst mått av energi och i mer stressade lägen ångest. För att hantera detta förenas medlemmarna i olika bakåtgående strategier såsom splitting, introjektion, projektion och projektiv identifikation. Detta kommer påverka gruppens struktur, vissa individer får speciella roller i gruppen som ett resultat av dessa strategier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad är introjektion?

A

Införlivande av andras egenskaper/beteenden. Exempel: Barnet som tar över föräldrarnas egenskaper, vi kan också ta med oss saker från våra idoler eller nära vänner. Vi plockar upp andras beteenden. Vi har också en förmåga att introjicera onda objekt, t.ex. ett barn som i samband med föräldrarnas skilsmässa känner skuld för att hen ser sig som orsak till skilsmässan, “det var nog för att jag var så dum”, detta för att rädda den rena bilden av föräldrarna som goda och kärleksfulla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad innebär projektion?

A

Förläggande av egna egenskaper/beteenden hos andra. Exempel: Förälskelse, den som är föremål för de starka känslor man får kommer beskrivas som en människa utan brister. Vi kommer också rikta oönskade aspekter av vårt eget jag mot en annan person eller grupp. Istället för att t.ex. erkänna bristande kunskap eller egen ilska ser vi dessa egenskaper i omgivningen som beskylls för att vara inkompetent eller aggressiv. Vi projicerar också goda och idealiserade egenskaper på andra vilket leder till att vår världsbild blir mer angenäm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad innebär projektiv identifikation?

A

Komplettering av projektion - att (omedvetet) acceptera den andres bild av en själv. Om man projicerar sin ilska på sin chef kommer inte denne bli annorlunda, men vid projektiv identifikation ingår ytterligare ett moment än att vi bara lägger ut det vi bär inom oss på någon annan - det kommer krypa under skinnet på mottagaren. Den eller de som projicerar får mottagaren att känna sig träffad och agera i enlighet med projektionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vilka coping-strategier finns?

A

Problemfokuserad coping
Emotionsfokuserad coping
Undvikande coping

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Vad är problemfokuserad coping?

A

Fokus på att åtgärda problemet. Vad är det som sätter käppar i hjulet för mig? Det är ett effektivt sätt att försöka identifiera problemet. I livet möter vi saker hela tiden och vi kommer inte kunna påverka allt - men det kommer alltid finnas saker som är svåra att hantera. Så länge man har fokus på att åtgärda problemet verkar det som att man kan hantera det ganska bra, sen är det såklart skillnad på problem och problem - vissa är lättare att hantera än andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Vad är emotionsfokuserad coping?

A

Fokus på att hantera känslorna. Om man inte kan lösa problemet kan man försöka hantera sina känslor. Man kan vara arg över att något inte blev som man ville men om det inte är ett så stort problem kan man skälla en stund och sedan gå vidare. Det svåra är när känslorna tar över och man får en känsla av hjälplöshet, om man då bara fokuserar på att hantera känslorna kanske man tappar fokus på problemet - inte särskilt konstruktivt. Det är dock viktigt att hantera känslorna för att kunna bli mer problemorienterad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Vad är undvikande coping?

A

Fokus på att komma undan/ta bort. Det enda som funkar är att ta sig därifrån, fysiskt eller mentalt. Människor som sitter fast i en situation de inte kan ta sig ur får utnyttja detta många gånger. Det kan t.ex. handla om att leva i en dysfunktionell familj, vad ska barnen göra? De kanske inte vågar prata om det utan börjar låtsas om som att det inte finns. De kan då mentalt försöka leva i sin egen värld. Detta kommer inte fungera i längden, det tär hårt att bara använda sig av detta som strategi.

24
Q

Jagets gränser - vad ingår?

A
  • Jagsvaghet
  • normopat
  • neurotisk jagstyrka
  • Jagstyrka - mentalisering
25
Q

Vad innebär jagsvaghet?

A

Jagsvaghet kan ha två olika sidor:
1) Normopaten - Människan läser av gruppens behov - är lyhörd för dessa men lomhörd för egna. Personen vill vara till lags och är konflikträtt, det är viktigt att bli omtyckt/accepterad. Normopater bygger upp ett kraftigt försvar mot starka känslor och känner därför en tomhet i livet. De har slutat ta sig själva på allvar, de är fruktansvärt normala och har förlorat kontakten med ett autentiskt liv.

2) Neurotisk jagstyrka - Ett skenbart starkt jag. Av rädsla för att se och lyssna till andra människor och vad det skulle kunna innebära, tar man det säkra före det osäkra och retirerar in i sig själv. Idéer och tankar som inte stämmer överens med hens egna avfärdas självsäkert och kategoriskt. Resultatet blir en rigid nejsägare, en osjälvständig individ som måste hävda sig.

26
Q

Vad innebär jagstyrka?

A

Jagstyrka är förmågan att både kunna se till gruppen och sig själv. En jagstark person har självkännedom, förmåga till emotionsreglering och mentalisering. Denna person kan också säga nej och sätta gränser mellan sig själv och gruppen när det krävs. Det är en mogen person med integritet.

Mentalisering - Förmågan att reflektera över sina tankar, känslor, avsikter, handlingar hos sig själv och hos andra: att ställa sig lite vid sidan av och fundera över den person som man kallar jag. Det ger styrka, en inre känsla av värde och mening, som gör att vi tryggt kan bejaka andra och acceptera deras tankar, åsikter och känslor för vad de är.

27
Q

Beskriv arbetsgruppens identitet

A

Innehåller tre delar:
1) Uppgift: Innehåll - vad? Vad är gruppens uppgift? Den behöver vara uttalad så alla är medvetna om vad som ska göras.

2) Ledning: Syfte - varför? Det behövs någon form av ledning - formellt utformade roller eller informella ledare. Varför är vi en grupp och vad ska vi åstadkomma? Att syftet med gruppen accepteras är avgörande för att något ska bli gjort.
3) Samspel: Process - hur? Hur ska gruppen göra för att genomföra uppgiften/nå målet? Här krävs kommunikation!

För att kunna känna att det ska bli en bra arbetsgrupp och för att en identitet ska skapas behövs också en känsla av meningsfullhet. Utifrån meningsfullheten kan den inre motivationen komma, i det samspel som uppstår växer också tilliten som behövs för att man ska få ett bra arbete utfört.

28
Q

Förklara samspelsdimensionen (arbetsgruppens identitet - hur)

A

Handlar om hur gruppen ska arbeta, struktur är ett viktigt stöd för att de ska kunna arbeta effektivt. Det bör dock finnas en balans mellan för strukturerat och ingen struktur alls.

Hur mycket eller lite struktur som ska finnas skiljer sig åt, vi människor har olika behov. De kan delas in i psykobehov och sociobehov.

Människor med PSYKOBEHOV önskar:
Låg struktur
–> arbetslust
Människor med sociobehov får här driftsångest

Människor med SOCIOBEHOV önskar:
Hög struktur
–> trygghet
Människor med psykobehov får här systemångest

29
Q

Vilka är de informella kvaliteterna/förutsättningarna för samspelsdimensionen?

A
  • Yrkesstolthet: Människor kan reagera starkt på saker som föreslås i och med att det ligger i deras upplevelse att de är kunniga yrkespersoner. Om man frångår strukturer som funnits tidigare kan motstånd uppstå.
  • Engagemang och medmänsklighet: Detta är olika beroende på hur mycket vi investerat i en uppgift/grupp. Människor kan motsätta sig förändringar i olika hög grad beroende på hur mycket de har investerat av sig själva.
  • Det osynliga kontraktet: Finns en relation mellan arbetsgivare/arbetstagare. Lever den ene inte upp till detta uppkommer en besvikelse.
  • Organisationens kultur: Hur ska man jobba? Har man en kultur där man gör allt individuellt är det inte lätt att arbeta tillsammans och vice versa.
  • Yrkets traditioner och identitet: T.ex. läraryrket är som tradition ett ensam-yrke.
  • Organisatoriska förutsättningar: Hur man är indelat organisatoriskt - vem som är chef, vilken roll man har. Vart man sitter, om det t.ex. är lätt att prata med någon där man sitter.
  • Status, makt: Graderingar inom grupper, t.ex. sjukvården; undersköterska, sjuksköterska, läkare. Vem får göra vad?
30
Q

Vad innebär gränser?

A

Varje organisation och arbetsgrupp har en primär uppgift - mer eller mindre tydlig - som måste hanteras för att gruppen ska motivera sin överlevnad. Ett första villkor för att kunna fokusera på den primära uppgiften är förmågan att sätta gränser. Det handlar om att kunna säga nej till uppgifter man inte kan utföra på ett önskvärt sätt och ja till de uppgifter man anser sig kunna utföra. Det låter lätt men inom exempelvis sjukvården kan man inte säga nej till sina klienter.

31
Q

Vad innebär kohesion?

A

Den grad av samhörighet individen känner med gruppen eller styrkan i önskan att tillhöra den. I vissa situationer beseglas samhörigheten genom t.ex. en ritual - nollning när nya personer påbörjar sin utbildning.

32
Q

Förklara kohesion och gränser - om relationen mellan individen, gruppen och organisationen

A

Gruppen, individen och organisationen kan ses som tre cirklar. Om de är tätt ihopsatta med en tjock ram runtomkring innebär det hög samhörighet. Organisationens/gruppens gränser är tydliga och fasta. Medlemmarna identifierar sig i hög grad med sitt arbete, fritiden och personliga intressen smälter ihop med arbetet. Personliga mål, arbetsgruppens mål och organisationens mål är sammanflätade. Varning: Groupthink; revirtänkande, misstänksamhet mot allt vad olikheter heter. För att behålla sammanhållningen = stark inre och yttre kontroll.
Medlemsskap = vem som helst släpps inte in kraven för medlemsskap är mycket bestämda.

Om cirklarna är lite längre ifrån varandra och ramen är lite smalare innebär det en lägre kohesion. Gränserna är fortfarande tydliga men inte lika fasta, medlemmarna värdesätter tiden i arbetsgruppen men är måna om att skilja mellan privatliv och arbetsliv. Personliga mål, arbetsgruppens mål och organisationens mål är i harmoni med varandra. Relationerna präglas av professionellt förtroende = låg grad av yttre kontroll. Medlemsskap: Blivande medlemmar kan få ett klart ja eller nej utifrån öppna och uttalade kriterier.

Om cirklarna precis hänger ihop och ramen är tunn är samhörigheten låg och organisationens/gruppens gränser är otydliga och vaga. Gruppmedlemmarna har en instrumentell inställning till arbetet och ser det som ett nödvändigt ont - det är på fritiden man hoppas kunna leva livet. Benägenheten att sjukskriva sig kan vara hög i denna grupp. Personliga mål, arbetsgruppens mål och organisationens mål hamnar inte sällan på kollisionskurs vilket leder till vandrande konflikter och spänningar. Här behövs en stark yttre kontroll och styrning för att gruppen ska fungera. Nödvändigt = stämpelklockor, ackord, detaljerade regler. Medlemsskap: Svagt.

33
Q

Vad är roller?

A

Roll = Förväntat beteende. Det följer med beroende på t.ex. vilken ålder man är i, vilket språk man pratar eller vilka arbetsuppgifter man har. En del roller bär vi med oss hela livet, de kan väckas till liv vid olika tillfällen (t.ex. en återträff med klasskompisar från högstadiet).

34
Q

Vilka olika typer av roller finns det?

A
Informella roller
Formella roller -->
- Strukturella roller
- Systemiska roller
- Interaktionsroller
35
Q

Vad är formella roller och de tre de kan indelas i (strukturella roller, systemiska roller, interaktionsroller)?

A

Formella roller = Sociala roller som styrs av regler och som ofta är uppgiftsorienterade, t.ex. yrkesrollen - chef, sekreterare, ordförande, lärare mm.

Strukturella roller - uppgift, position, med arbetsbeskrivningar = Kan vara mer eller mindre ytligt, men det finns instruktioner för vad man ska göra. Medför både rättigheter och skyldigheter.

Systemiska roller - professionellt samspel, utifrån funktion = Handlar om att inordna sig i laget för helhetens bästa. Precis som i fotbollslag handlar det om att utifrån sin roll agera med lagets bästa för ögonen.

Interaktionsroller - socialt samspel, utifrån situation = Dessa är relationsorienterade och knutna till en viss situation och är en del i ett socialt samspel. Kan handla om att någon/några tar på sig rollen att hålla igång interaktionen i gruppen men det kan fortfarande vara uppgiftsorienterat. Fokus är att hålla igång kommunikationen och samspelet (att alla får komma till tals osv).

36
Q

Vad är informella roller?

A

Relativt avslappnade sociala roller som ofta är relationsorienterade. Vi skapar dem själva, det är inte alltid vi är medvetna om dem. Handlar om att hålla igång relationerna, uppgiften i sig är att göra detta.

37
Q

Att ikläda sig en roll –> förklara mask - persona

A

Handlar om att man vill ta på sig en mask som ett
1) Uttryck - intryck. Jag vill skicka en signal till dig, jag vill bli sedd. Vi försöker styra detta, t.ex. att vi sminkar oss för att det inte ska se ut som att vi precis gått upp ur sängen.

2) Skydd, vi vill gärna skydda och dölja det inre för andras kritiska blickar.

38
Q

Vilka är standardrollerna?

A
  • Monopol-på-uppmärksamhet
  • Buffeln
  • Den präktige
  • Syndabocken
  • Offret
  • Clownen
39
Q

Vad innebär rollen “monopol-på-uppmärksamhet”?

A

Vill vara i centrum så man pratar mycket. Om andra börjar prata kommer den som vill ha uppmärksamhet börja prata igen och komma med egna idéer. Om någon varit med om något kommer denna person berätta att hen varit med om något värre/bättre.

40
Q

Förklara rollen “buffeln”

A

Kan vara lite påfrestande men samtidigt får hen fart på gruppen. Den som tar rollen kan gå på och köra över andra människor, kanske uttrycker sig grovt och tar mycket plats.

41
Q

Förklara rollen “den präktige”

A

Den som alltid har koll på läget och levererar bra. Man kan tänka “måste du vara så duktig jämt?”, det kan vara lite frustrerande det också. Man är väldigt ambitiös och det kan vara så att man blir lite av en besserwisser. Det kan också vara skönt att ha en sådan person i gruppen för att själv kunna ta ett steg bakåt.

42
Q

Förklara rollen “syndabocken”

A

Den vi lägger skulden på, den kan finnas i en grupp “hen gör ingenting”. Den kan också finnas utanför gruppen, att man skyller på någon annan. Syndabock behöver inte handla om en person utan det kan handla om en grupp eller fenomen som får skulden för allt ont. T.ex. tekniska system kan få skulden även om man själv inte förberett sig tillräckligt och kollat upp hur det fungerar innan. Det är frestande att hamna i det tänkandet, att det är någon annans fel.

Om man blir av med en syndabock, t.ex. en dålig chef kommer inte allt bli bra helt plötsligt, en ny syndabock kommer produceras av gruppen.

43
Q

Förklara rollen “offret”

A

Offerkoftan på, personen har ofta inte så mycket att säga. Man kan ha inställningen att “jag kan inte så mycket så det är bättre att någon annan gör det”, man backar ur och låter andra göra jobbet. Man kan också bli gnällig, berätta att man har det jobbigt och då blir det synd om en. I början i en grupp kan det vara så att man faktiskt tycker synd om personen men sen kan man bli lite trött på det –> irritation.

44
Q

Förklara rollen “clownen”

A

Härligt och kul med någon som skämtar och flamsar. Risken för clownen är att man aldrig blir tagen på allvar, man förväntas alltid skoja till det. Om man kommer med ett seriöst förslag är det inte säkert att folk lyssnar.

45
Q

Går det att förändra roller?

A

Det är svårt att förändra roller, ofta får gruppmedlemmarna sina roller och förväntas behålla dem. Om någon har rollen “monopol-på-uppmärksamhet” får man alltid dra till sig uppmärksamhet eftersom det blir en frusen roll. Att kunna fördela talutrymmet är viktigt men risken är att man fastnar, man kanske inte ens vill ha rollen som t.ex. den präktige men har man jobbat mycket tillsammans med en och samma grupp är det svårare att byta roll.

Det väcker ofta motstånd när ledare i en grupp vill förändra hur den fungerar. Det rubbar balansen och de kommer försöka ta tillbaka upplägget/samspelet som de hade innan för att det är det de är bekväma med. Som ledare kan man istället för att påtala att någon är för tyst prata om gruppdynamik, men förändrings-och utvecklingsarbetet kräver mycket och tar lång tid.

46
Q

Definition av team

A

Ett team är ett mindre antal personer med komplementära färdigheter som är helhjärtat engagerade för samma syfte, prestationsmål och arbetssätt och som utvecklar ett ömsesidigt ansvarstagande för detta.

47
Q

Vad är social loafing?

A

Handlar om att man “luffar” med, det hänger ihop med att medlemmarna inte känner att de är så investerade för att de inte får utrymme. Om de inte får utrymme i gruppen kommer de känna att de inte behöver engagera sig - de behöver bara hålla med för jobbet kommer bli gjort ändå.

48
Q

Förklara kort inre och yttre värld

A

Vi har den yttre världen (livsrymd) och den inre världen (medvetna tankar och känslor samt det omedvetna). Det handlar om att vi ska kunna gå mellan den yttre och inre världen och se ett samband mellan dessa. Ett upplevt samband leder till meningsfullhet. Om det inte alltid blir som man tänkt sig kan man ändå få ihop det om man har detta samband. Om man inte upplever ett samband leder det till ångest, vilket också brist på sinnesintryck gör.

49
Q

Förklara dyaden

A

Två personer men innehåller tre delar; ett jag, ett du och ett vi. I dyaden kommer vi få dela på vår livsrymd och i denna relation är det viktigt att fördela utrymmet och makten. Antingen kan båda parter vara aktiva (båda pratar mycket, mycket energi och intensivt - maktkamp), båda passiva (ingen vill driva på något, kan vara skönt att inte prata hela tiden men det kan bli obekvämt) eller en aktiv och en passiv (en har massor idéer och tankar och den andra nickar och är med, den ena kan bli “ihjälpratad”).

I dyaden behövs en balans mellan öppenhet och cencur. Man behöver inte nämna allt man tänker/känner men man får inte heller alltid lägga locket på. Om den ena personen är öppen och påtalar något om den andre kommer denna förneka, försvara, förklara, förstå, förändra/förädla. Ibland är det bra att bara lyssna!

50
Q

Förklara relationen: Individ - grupp –> sär/skild - tillhörig

A

Människans behov av att vara sin egen (sär/skild eller särskild) handlar om att vi vill synas för dem vi är, samtidigt som vi vill höra till. Vi vill tillhöra en grupp men vi vill inte drunkna i den, vi vill fortsätta vara våra egna individer. Det måste finnas utrymme för avvikande åsikter.

51
Q

Förklara triaden/triangeln

A

Bäddar för en konkurrenssituation. Det är inte ovanligt när två personer får en närmre relation och en hamnar lite utanför. I partnerskapet har man det där läget när man går ifrån att vara två personer till att få ett barn - den ena parten kommer få ta en större del av det (oftast mamman) och pappan kommer då känna sig lite utanför.

Den oidipala triangeln (Freud) - han tittade på hur pojkar skulle kunna växa upp och bli män när de hade så tajt relation med sin mamma. Hans idé var att pojken kommer vilja vara med mamma (men pappa och mamma är ju redan gifta!) - pojken fick då istället försöka identifiera sig med sin pappa. Tankegången är att när barnet inser att det är något speciellt de vuxna har handlar det om att hantera rivalitets-känslorna och svartsjukan.

52
Q

Förklara den lilla gruppen

A
  • En liten grupp - överblick över antalet relationer.
  • Den kan ses som ett mellansteg till den stora världen: Det blir viktigt att hålla reda på vad som pågår i gruppen och hur man får det att funka när man möter den stora världen. Exempel: Tonåring som är ute med sina föräldrar och träffar på sina kompisar, de kan bli oroliga över att föräldrarna ska skämma ut dem. Man kan också tänka sig att man har en arbetsgrupp med en viss jargong som inte alltid fungerar för andra.
  • Ett möte mellan inre och yttre scen: Man får en bild av sig själv i den lilla gruppen där man blir accepterad för hur man beter sig, man blir uppskattad. Kommer man till ett annat sammanhang kanske man inte kan vara som man är i den lilla gruppen, då stämmer inte uppfattningen mellan den inre och yttre scenen. Det kan vara en utmaning att “stå ut med” de olika bilderna man har av sig själv.
53
Q

Förklara den stora gruppen

A

Många relationer - livsrymden krymper, hur ska man ta plats? Alla har inte samma utrymme, det kan vara tyngre att stå fast vid sina åsikter i en stor grupp (skrämmande). Det blir också mer anonymitet i en stor grupp, kan bli ensamt men också vilsamt (skönt att sitta stilla i tystnad i den stora gruppen).

54
Q

Fenomen i grupper:

  1. Kohesion
  2. Social loafing
  3. Feedback
  4. Fysiskt avstånd
  5. Struktur
  6. Relations-kontra uppgiftsorientering
  7. Effektivitet - gruppstorlek
  8. Hjärnans arbetsminne 7 +/- 2
A
  1. Ju fler personer i gruppen desto mindre livsrymd. Det är lättare att känna sammanhållning när gruppen är mindre.
  2. Maskning (omedveten ofta) och blir lättare i större grupper. Nästa steg = free rider (medvetet)
  3. Påverkas av gruppstorleken, i en liten grupp är det lättare att återkoppla. Om man tänker på behavioristiska synsättet (belöning/bestraffning) minskar möjligheterna för detta, man blir mer osynlig –> mindre motivation –> social loafing ökar.
  4. Avstånd påverkar. Zoom/större grupper ger större avstånd, lättare att ignorera varandra än vid ett litet fysiskt bord.
  5. Ju större grupp desto tydligare struktur behövs. Som ett skelett, men får inte bli för stelt, stabilt men flexibelt.
  6. Ju mindre gruppen är desto mer fokus på relation, stor grupp = uppgiftsorienterat eller subgrupper med mer fokus på relationer.
  7. I en stor grupp behöver man bryta ner gruppen i mindre delar. Effektivare att plocka isär, t.ex. att smågrupper gör olika uppgifter och sedan återkopplar.
  8. Mellan 5 och 9 enheter i gruppen. Optimal gruppstorlek är 7 personer, men det beror på vad uppgiften är.
55
Q

Sociala försvar i grupper (regressiva försvarsbeteenden)

A

Tystnad: Någon tar upp något som känns obekvämt, man tycker inte om det - blir helt tyst, efter ett tag börjar man prata om något annat.

Förnekelse: Hänger ihop med tystnad men det är mer aktivt “så var det inte” osv. Exempel: När skolklassen delar upp sig och den ena gruppen säger att de hade läxa och den andra att de inte hade det.

Dubbelkommunikation: Att man säger olika saker, detta med kommunikation är svårt (att vara entydig och klar). Ofta får man dubbla budskap.

Kollektiv intellektualisering: Man får en uppgift i en grupp och sätter igång och diskuterar, man har någon slags teoretisk diskussion för hur man kan se på detta och pratar om det mycket. Egentligen var det ju så att man skulle göra något, men det är ingen som vill göra det.

Mytbildning: Skapar myter om hur vi har det och om andra människor, vi skapar berättelsesagor. Myten om att “vi har så högt i tak” och så försöker man prata om allt och märker att det inte var så högt i tak.

Syndabocksjakt: Hitta någon annan att lägga skulden på.

Grupptänk: Gruppen har alltid rätt, de “stänger” av för kritik och olikheter.

Svart-vitt: Hänger ihop med splitting, vi delar upp det i bra eller dåligt.

Ansvarsdiffusion: Om det är mångas ansvar är det ingens, det försvinner.

Parallellprocesser –> vandrande konflikter: Att ha en gammal konflikt som dyker upp igen, gamla saker poppar upp som egentligen inte är relevanta längre.