Grunnleggende sykepleie Flashcards
Hvilke observasjoner av respirasjon kan man ta?
- Frie luftveier
- Respirasjonsfrekvens
- Dybde
- Rytme
- Hoste
- Slimproduksjon og ekspektorat
- Respirasjonslyder
- Pustebesvær
- Bruk av hjelpemuskler
- Bevissthetstilstand, uro og angst
- Hudfarge
- Smerter
- Ernæringstilstand
Hvilken faktorer påvirker respirasjonen?
- Alder
- Graviditet
- Kroppsstilling
- Aktivitet
- Omgivelser
- Forurensning
- Inneklima
- Tobakksrøyking
- Legemidler
Beskriv hva som kjennetegner dyp og overflatisk respirasjon
Ved dyp respirasjon vil minuttventilasjonen øke, og man hyperventilerer. Ved hyperventilering skiller kroppen ut større mengder karbondioksid enn normalt. Dette gjør at syre og base-balansen i blodet forrykkes. Man vil kjenne prikking i huden, følelsen av å bli kvelt, muskelkramper og til slutt besvimer.
Overflatisk respirasjon er hypoventilering, da synker minuttsvolumet. Kroppen blir ikke kvitt tilstrekkelige mengder med karbondioksid, og blodets karbondioksidinnhold øker. Høyt karbondioksidinnhold kan gi symptomer som rødmusset hud og nedsatt bevissthet. Nedsatt bevissthet kan føre pasienten inn i en ond sirkel med hypoventilasjon. Det kan til slutt medføre bevissthetstap (CO2-narkose) og i verste fall død.
Beskriv data som er aktuelle å innhente hos pasienter med pustebesvær
Om pasienten har lett, moderat eller alvorlig dyspné. Respriasjonsfrekvens, hudfarge, om pasienten er kald, klam, varm, hoste og slimproduksjon, hørbare respirasjonslyder og så videre. Om pasienten har noen lungesykdom fra før av, eller om det er arvelig i familien, helsetilstanden til pasienten. En bør finne ut av hva pustebesværet kommer fra. Har pasienten vært i aktivitet? aktivitetsdyspne, eller i hvile? Hviledyspné. Jeg ville også funnet ut av graden av opplevd pustebesvær, graden av angst det medfører, og i hvilken grad det påvirker funksjonsnivået i hverdagen.
Beskriv sykepleiefaglige tiltak ved akutt respirasjonsforverrelse
- Nødvendig medisinsk behandling (oksygen, inhalasjonsmidler, medisiner)
- Overvåke nøye, sjekke om behandlingen har ønsket effekt
- Gi omsorg til pasienten, ikke forlate rommet
- Veilede pusteteknikk
- Endre stilling
Hva er en ABCDE-vurdering?
Sikre inntak av oksygen i lungene og at det er frie luftveier (A), sjekke om pasienten puster (B), sjekke puls (C), sjekke om pasienten har bevissthet (D) og få oversikt over situasjon og omgivelsene (E).
Hva er de viktigste observasjonene til vurdering av pasientens sirkulasjon?
- Puls
- Hvor mange ganger hjertet slår per minutt, hjertefrekvens
- Rytme
- Styrke - Blodtrykk
- Angir det trykket blodet utøver på åreveggene både systolisk (etter hjertet trekker seg tilbake) og diastolisk (trykket blodet utøver mot karveggene når hjertet fyller seg med blod). - Respirasjon
- Hud og negler
- Iskemiske smerter
- Brystsmerter - Hevelser
- Ødemer - Diurese
- Vann og salt holdes tilbake i kroppen ved lav blodsirkulasjon - Bevissthet
- Uro, rastløshet, nedsatt orienteringsevne, svimmelhet og nedsatt bevissthet
Beskriv faktorer som kan påvirke sirkulasjonen
- Kroppstemperatur
- Stress
- Blodvolum
- Medisiner
- Ulike sykdomstilstander
- Fysisk aktivitet
- Livsstil
- Alder
- Arv og kjønn
Hva er blodtrykksverdiene et uttrykk for?
BT-verdiene er uttrykk for det trykket blodet utgjør mot åreveggen. Når en måler systolisk blodtrykk, måler man det trykket som blodet utgjør mot åreveggen etter at hjertet har trekket seg sammen og pumpet blodet ut i arteriene. Diastolisk blodtrykk er trykket som utøves på karveggene når hjertet fyller seg med blod.
Beskriv sykepleieobservasjoner og tiltak ved perifer venøs sirkulasjonssvikt
Jeg vil observere om pasienten er blek, klam og har kald hud, om pulsen er rask, om pasienten er tørst, eller om pasienten blir urolig og kan være uklar. Sykepleietiltak ved sirkulasjonssvikt er at pasienten legges flatt med beina høyt for å sikre blodtilførsel/oksygentilførsel til hjernen og andre livsviktige, truede organer. Hvis pasienten har synlige blødninger er det viktig å få stanset dem, heve det stedet som blør. Selv om pasienten kanskje er tørst skal pasienten ikke ha drikke og ved eventuell operasjon skal pasienten være fastende. Det er viktig å berolige pasienten og holde personen varm, behovet for oksygen øker dersom pasienten skjelver av kulde eller er redd.
Beskriv hvilke opplysninger som sykepleieren må samle med tanke på pasientens væske- og ernæringstilstand
Sykepleieren må notere ned alt hva pasienten spiser og drikker, og om det er næring som kommer i sonde eller intravenøst. Væske som blir helt ut og mat som ikke blir spist må trekkes fra regnestykket. Sykepleier må registrere væsketap, både gjennom diurese, oppkast, via dren, aspirasjon fra sonde, siving fra sår (hvis det for eksempel er store brannsår). Dersom det havner urin eller annet i sengen og det er vanskelig å registrere mengden, gjør man det ved å sette et plusstegn i tabellen. Sykepleieren må vite hvilket spisemiljø pasienten foretrekker rundt måltidet. Hva pasienten foretrekker av mat, om det er noen allergier, om maten har riktig konsistens og inneholder nok næring. Om pasienten har tygge/svelgevansker, munntørrhet, om de trenger spesialprodukter som lidokain, om pasienten har luftsmerer, om pasienten har diaré eller forstoppelse. Observering av pasienten har sunne eller usunne matvaner, følge opp med kroppsvekt, høyde og beregning av KMI.
Beskriv hvordan du vil beregne KMI, og nevn de ulike KMI-grensene
En regner ut pasientens KMI ved å dividere kroppsvekten (kilo) med kvadratet av kroppshøyden (meter). KMI = vekt/ høyde x høyde.
KMI på under 18,5 = undervektig
KMI på mellom 18,5 og 24,9 = normalvekt
KMI på over 25 = overvekt
KMI på over 30 = fedme/kraftig overvekt
Beskriv sykepleiefaglige tiltak ved underernæring eller risiko for det.
Det er viktig med tidlig identifisering av problemet, hvis man skal iverksette tiltak sent i prosessen, har pasienten allerede tilvendt seg egenskaper og skapt dårlige vaner som kan være vanskelig å få forandret. Helse og ernæringssjekk når pasienten blir innlagt på institusjonen. Man skal samhandle med pasienten og pårørende, ernæringsfysiologer, ergoterapeuter og leger. Beregne energibehov per døgn, for å få en oversikt over hvor nærme/langt unna man er å nå målet sitt. Regne ut KMI og sammenligne det med anbefalt KMI-grenser. Beregne energiinntak, væskeinntak per døgn, gjennom kostregistrering. MNA screening ved risiko for underernæring. Tiltak med tanke på måltidsmiljøet. Vurdere behov for hjelp, tygge- og svelgefunksjon. Individuelt tilpasset kostplan – berking, kosttype, mellommåltider, utvide måltidsdøgnet. Følge opp vektregistrering jevnlig.
Beskriv hvilke tiltak som kan fremme ubehaget ved feber
For at pasienten skal få lindret ubehaget så er tiltak som hyppig skift av sengetøy og av og til klær, eventuell lett og tynt tøy, god og eventuell assistert hud- og munnpleie noe som øker pasientens velvære. I tillegg er det viktig med et godt ventilert rom og romtemperatur tilpasset etter pasientens ønske. Viktig er også å tilpasse mengden med sengetøy etter hvordan pasienten føler seg. Tilby så fremt mulig, det pasienten ønsker å drikke hvis det hjelper mot dehydrering.
Hva er immobilitet?
Snakkes om når vi snakker om fysisk inaktivitet. Handler om når inaktiviteten er omfattende eller ekstrem, og når manglende aktivitet ikke er selvvalgt. Om pasientens fysiske forutsetninger er i bevegelse, svekket, lam, alvorlig syk eller når behandling krever immobilisering.