Gråbacke Flashcards

1
Q

Hur definierar Gråbacke begreppet mode?

A

Liksom konst är mode en social konstruktion. Kläder kan omvandlas till mode. Mode är också per definition föränderligt. Mode innefattar snart allt som omger en människa i dagens (västerländska) konsumtionssamhälle.

Sammantaget utgår Gråbacke ifrån att mode skapas i interaktion mellan kommers, kultur och konsumenter. Poängen är att kulturell förändring och mode hänger samman och att modebranschens produkter är kulturella produkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Modebranschens utveckling i Sverige efter det andra världskriget kan delas in i tre tidsperioder, vilka?

A

Tre tidsperioder;
1945-1960
1960-1980
1980-2010

1945-1960

  • Under den första perioden var Sverige i stort sett självförsörjande när det kom till kläder och äldre tiders produktionsformer levde fortfarande kvar vid sidan om den expanderande beklädnadsindustrin.
  • Inom detaljhandeln introducerades självbetjäning och aktörer som konkurrerade med pris dök upp.
  • Mode var något som kopierades från Paris, men samtidigt började det uppmärksammas att unga människor - tonåringar - hade andra preferenser än vuxna.

1960-1980

  • Den efterföljande perioden kännetecknas av uppbrott och stark kulturell förändring.
  • De priskonkurrerande aktörerna växte sig starkare och detaljhandeln med kläder blev storskaligare genom olika mångfilialkoncept.
  • I kontrast mot denna generella trend växte det i Stockholm fram små boutiquer som sålde modekläder till mer specifika målgrupper.
  • Beklädnadsimporten växte lavinartat, tillverkningen och sysselsättningen inom svensk beklädnadsindustri minskade kraftigt.
  • Den här perioden hade kunnat sträckas längre in på 1980-talet, men framväxten av nya konsumtionsideal tillsammans med att det i Stockholm etablerades designdrivna modeföretag, som inte själva svarade för tillverkningen, skapar ett tydligt brott i jämförelse med de tidigare perioderna.

1980-2010

  • Stadens utveckling generellt spelar naturligtvis en helt avgörande roll för hur tillverkning, handel och konsumtion av kläder utvecklas.
  • I görligaste mån uppmärksammas centrala faktorer, framför allt omdaningen av city och renässansen för mer urban stan efter 1980.
  • Den allmänna makroekonomiska utvecklingen, liksom konkreta förändringar i modet i termer av estetik, markeras endast vid behov vilket gör att den här studien antagligen kommer bäst till sin rätt för läsare som är insatta i både svensk ekonomisk historia och modehistoria.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv hur haute couturen utvecklades efter andra världskriget och hur det franska modet spreds till Stockholm under 1950-talet

A

I och med Dior fick det franska modet ett totalt uppsving igen efter kriget, Dior blev nu symbol för den franska haute couturen, som kopierades, köptes och såldes till omvärlden i stor skala. I Stockholm köptes det parisiska haute couture-modet in av varuhuset NK och såldes till svenska konsumenter. Christian Dior besökte även varuhuset samma år som sin död, 1957.

I mycket stark kontrast till krigsårens uniformerade, maskulina och knapphändiga mode, betingat inte minst av stor brist på material, lanserades vad som kom att kallas New Look. Framför allt kännetecknades den av långa klänningar med smala midjor, i mjuka feminina former som i ett slag gjorde alla kvinnors garderober omoderna.

När mode fortfarande var ett mycket strikt hierarkiskt system, strukturerat med Paris som epicentrum, var de aktörer som hade direktkontakt med haute couture-husen viktiga förmedlare på de lokala marknaderna. Några enstaka beställningsskrädderier i Stockholm kunde erbjuda kunderna fransk couture.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv Vendeuse

A

En vendeuse är en kvinnlig försäljare vid ett modehus vars roll är helt central för att möjliggöra den speciella shoppingupplevelse som inhandlade av ett haute couture plagg behöver vara.

Hela processen från visning, samtal om vilka plagg som fungerade i den egna garderoben, som passade i relation till ens sociala liv, till att beställa, upprepade provningar, väntan på det färdiga plagget och sedan den eftervård som plagget krävde, handleddes av en vendeuse i alla franska modehus.

Hon hade en långsiktig relation till återkommande kunder, höll noggranna anteckningar om alla detaljer som påverkade den här processen, inte minst för att säkerställa att kunden byggde upp en garderob som var hållbar och därmed också var nöjd med de nya inköp som gjordes.

Den omfattande kartläggningen garanterade också att kunden erhöll ett plagg som var unikt i relation till hennes sociala situation, att hon tex inte skulle riskera att befinna sig på en bal där någon annan bar samma design.

Men vendeusens uppgift var inte enbart att åstadkomma fullständigt nöjda kunder, hon hade också ansvar för att hela tillverkningsprocessen fungerade smidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv Haute couture

A

Haute couture är den högsta formen av sömnadskonst.
Beteckningen haute couture borgar för konstskicklighet och exklusivitet, och appliceras på ett antal modehus i Europa.

De kläder som visas upp på catwalken är skräddarsydda för modellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv Amaranterbal

A

Prestigefyllda sociala sammankomster är en förutsättning för fransk couture - modekläder blir till i en social kontext.

Till exempel Amaranterbalerna ledde till många beställningar för NK:s Franska.

Amaranterorden instiftades av drottning Kristina på 1600-talet och var då förbehållen en liten krets vid hovet.

Orden har levt kvar till våra dagar och dess syfte är nöjesinriktat.

Vid den bal som hålls vartannat år inlemmas nya medlemmar under traditionstyngt ceremoniel och under 1950-talet var detta en viktig arena för debuten i sällskapslivet för unga kvinnor från samhällets översta skikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv Vit galacour

A

Den kvinnliga hovdräkten kom att utformas på ett sådant sätt att den var konservativt traditionsbevarande samtidigt som själva klänningens snitt kunde ändras, och ändrades, efter det mode som var rådande.

Hovdräkten var antingen svart eller vit. Den vita hovdräkten användes endast vid galatillfällen, så kallad vit galacour, vilka inträffade ytterst sällan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv S:t Eriksmässan

A

Textilmässa startad på 40-talet som visade utställare efter nationstillhörighet. Öppen för allmänheten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur utvecklades antalet skrädderier, syateljéer och sybehörsaffärer under tidsperioden 1945-1960? (diagram 1)

A

Samtliga minskade, sybehörsaffärer såg en viss ökning i mitten av perioden men minskade också sammantaget. Relevant? fokus diagram 4

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Karakterisera NK:s roll i modebranschen under 1950-talet.

A

Modeledande/medlande, man köpte in mode från Frankrike, hade god kontakt med den franska modeindustrin. NK’s Franska sydde hovdräkter, sedan långt tidigare hade man haft god kontakt med hovet vilket ännu gav hög status.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vem var Kurt Jakobsson?

A

Disponent på NK, mycket omtyckt. Chef på NK’s Franska. Stod för lyx, fransk haute couture, m.m.
“Hade en förgrundsplats i svensk klädkultur”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Karakterisera företaget Märthaskolan.

A

En utbildningsplats som lärde kvinnor att sy i Sverige, både husbehovssömnad, haute couture och konfektion. Döpt efter prinsessan Märtha, sydde mycket hovdräkter. Marg Von Schwerin, grevinna, ägde större delen av skolan. Hade även beställningsskrädderi. Schwerin var på Diors första visning -47 och inledde ett samarbete.
En av krafterna bakom bildandet av skolan var viljan att motverka den rådande amerikaniseringen, det vill säga nivelleringen, av klädstandarden. Kvinnor skulle själva kunna åstadkomma sin kläder smakfullt och billigt. Men Märthaskolan kom inte enbart att utbilda tusentals kvinnor i husbehovssömnad, man drev också ett franskt beställningsskrädderi med utbildad personal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv framväxten av ungdomsmodet.

A

NK var först med att kapitalisera på tonåringarnas egen smak. Man höll en tävling betitlad “i ton med tonåren” där tonåringar fick tävla genom att själva designa tonårskläder, varpå vinnarens design producerades i varuhuset. Man öppnade en egen avdelning för tonåringarnas kläder. Influenser från USA. Man insåg att tonåringar var mer intresserade av klädernas moderiktighet än kvalitet, till skillnad från sina mammor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur förändrades tillverkningen av kläder 1945-1960?

A

Hemsömnad (mönster från Vogue), Beställningsskrädderi till konfektionssytt, den elektriska symaskinen snabbade på arbetet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka industrigrenar ingår i begreppet tekoindustri?

A

Textil- och konfektionsindustrierna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Karakterisera yllekrisen efter andra världskriget.

A

Från att ha varit det mest populära materialet inom beklädnad konkurrerade ullen nu med bomull, som var lättare och passade bättre för det moderna modets enklare plagg. Dessutom konkurrerades den inhemska produktionen ut av import. Nya textila innovationer som cell-ull, vilka uppkommit i och med ransoneringar under kriget, var nu även mer populära.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hur utvecklades beklädnadsindustrin i Stockholm 1945-1960?

A

Från beställningsskrädderier och mindre butiker till kedjebutiker och boutiquer. Ökad import, minskad inhemsk produktion. Sysselsättningen inom industrin ökade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Karakterisera den traditionella detaljhandeln med kläder under 1950-talet.

A

En karaktäristisk grej var att enskilda butiker ofta bara fanns en av, ofta var namngivna efter dess grundare och ofta hade en specialitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

På vilket sätt utsattes traditionella detaljhandeln med kläder för konkurrens av de framväxande varuhusen och filialföretagen?

A

Varuhusen och filialföretagen hade betydligt större marginal om något skulle gå snett. Varuhusen har flera produkter som kan gå olika bra i försäljning i olika perioder, vilkas försäljning kan kompensera för dålig vinst på andra produkter.
Filialföretagen fungerar likadant på så sätt att olika butiker kompenserar varandras förluster. Dessutom kunde filialföretag och varuhus köpa in större partier billigare och därför även erbjuda lägre priser.

20
Q

Karakterisera London som modestad under 1960-talet.

A

“Swinging London”, ungdomligt, hippt. Musikcenter, ungdomskulturen, populärkulturlivet blomstrade. Det var nu härifrån stil-influenser kom, istället för från USA. Den gamla tidens elegans är som bortblåst, och istället råder nya värderingar. Upprorisk stämning.

21
Q

På vilket sätt innebar uttrycket “köp, slit och släng” en provokation under modets förändring under 1960-talet?

A

Begreppet anspelar på den nya tidens brist på kvalitetskontroll hos konsumenter. Lena Larssons artikel, Willy Maria Lundberg i debatt. Konsumenter mer intresserade av nyheter än kvalitet, de har råd att köpa, bruka och kasta.

22
Q

På vilket sätt representerar formgivaren och konstnären Carl Johan De Geers design och företaget Mah-Jong ett nytt slags mode på 1960-talet och början på 1970-talet?

A

Det som verkligen kom att bli Mah-Jongs signum var trikåsammeten, eller den så kallade plyschen. Detta mjukismode, som också innefattade herrplagg, är det som förknippas med vänsterrörelsen, och då framförallt kvinnorörelsen, och har ibland kallats för vänsterns uniform.
Mah-Jong var ett politiskt företag och med tiden kom deras kunder att uttrycka sin politiska tillhörighet genom att klä sig i plaggen

23
Q

Hur samspelade framväxten av olika slags detaljhandelsföretag som varuhus och mångfilialföretag med cityomvandlingen i Stockholm?

A

Cityomvandlingen grundade sig på amerikanska ideal om en stadskärna där handeln var central. Man ville bygga gator, placera galleria och butiker på ett sätt som skulle underlätta flödet för shoppande gångtrafikanter samtidigt som biltrafiken fick plats att passera ett våningsplan ovan (plattan). Läs NK.

24
Q

Beskriv Gul&Blå

A

Ett varumärke som var mycket populärt under perioden, främst för sina jeans.

25
Q

Beskriv Sidenhuset

A

En avdelning på NK som förvärvades 1960 efter att NK’s Franska lagt ner. Specialiserade sig på exklusiva, måttsydda plagg, haute couture.

26
Q

Beskriv V-jeans

A

Ett särskilt snitt på jeans, tajta längs låren och utsvängda från knäna och ner.

27
Q

Beskriv Modekontoret

A

Vid den här tiden hade NK fler inköpare ansvariga för damkläder än vad som fanns på H&M samt en enhet som internt kallades för modekontoret. Förändringen hade gått snabbt, bara några år tidigare hade modepremiärerna i Paris varit det som satte trenden och NK hade följt modet.
Nu hävdade man istället att det handlade om att själva vara med och skapa modet, vilket var det modekontoret arbetade md. Till varje säsong arbetade de ut en modeprofil. Till grund låg försöken att upptäcka de rätta modeimpulserna, att inspireras av allt som fanns i tiden.

28
Q

Beskriv EPA

A

Första lågprisvaruhuset i Sverige: EPA.
EPA var en varuhuskedja med affärer i hela Sverige men även Norge och Danmark. EPA stod för låga priser och ofta lite enklare kvalitet.

29
Q

Beskriv Trikåindustri

A

Trikåindustrin, vars produkter i stor utsträckning består av konsumtionsfärdiga plagg.

Plagg i trikå var moderna, mjuka och följsamma. Under 1960-talets andra hälft fördubblades till exempel tillförseln av kvinnoplagg i trikå, det vill säga sådana plagg som jumprar, cardigans, klänningar och kjolar av trikåtyp.

Men utlandskonkurrensen var mycket hård, speciellt för dessa produktgrupper. De företag som tillverkade strumpor och strumpbyxor var de som klarade konkurrensen bäst.

30
Q

Beskriv GATT, vad betyder det?

A

GATT = General Agreement on Tariffs and Trade
Syftade till att etablera en friare handelsordning globalt. USA hade varit initiativtagande till bilandet av GATT i slutet av 1940-talet och utgångspunkten var att alla länder vinner på att handla med varandra utifrån sina konkurrensförutsättningar.

31
Q

Beskriv Multifiberavtalet

A

Multi Fibre Arrangement (MFA).
Kvoter som reglerade producentländer med låga kostnader på utvecklade marknader. Sänkte den totalt tillåtna exportvolymen från lågkostnadsländer + olika tullar. Gynnade länder med favoriserad status - Alltså närliggande länder favoriserade man, för att Asien ska hållas tillbaka. Kina = det största hotet. Ökade kostnader i producentledet. Frihandel teoretiskt önskvärd - frihandel är inte automatiskt eftersträvansvärt. MFA icke önskvärt.
Begränsad effektivitet - Kläderna blir dyrare utan att det finns något mening med det.

32
Q

Beskriv EFTA

A

European Free Trade Association, EFTA = en europeisk frihandelsorganisation grundad 1960.
Syftet med Efta-samarbetet var att skapa fri handel för industriprodukter mellan länderna.

33
Q

Varför utvecklades den finska beklädnadsindustrin bättre än den svenska ända fram till 1980-talet?

A

Finska löner var hälften av de svenska, stor tillgång på arbetskraft och fri handel mellan länderna gjorde att svenska företag flyttade delar av eller hela sin tillverkning till Finland. Mer export än import.

34
Q

Hur utvecklades tekobranscherna jämfört med övrig tillverkningsindustri under efterkrigstiden? (D3)

A

De minskade, övriga ökade.

35
Q

Studera diagram 5, 6 och 7. Beskriv H&M:s utveckling över tiden med avseende på försäljning, antal marknader, anställda och butiker. När infaller de viktigaste brotten? Resonera kring tänkbara orsaker till utvecklingen.

A

Försäljningen i Sverige ökar massor samtidigt som den svenska försäljningens andel i den totala försäljningen minskar massor, eftersom företaget expanderar globalt.
Antalet marknader för H&M-butiker ökade först efter 1990, och försäljningen ökar också. Antal anställda ökar enormt mycket och snabbt efter år 2000.

36
Q

Diskutera vad globaliseringen inneburit för massmodebranschens utveckling.

A

En global modeindustri möjliggör massproduktion, så som vi känner den idag. Kläder tillverkas i lågavlönade länder till så låga kostnader som möjligt och säljs i högavlönade länder till relativt låga priser. Inom en och samma land och marknad är inte detta möjligt på samma sätt, dessutom är storskalig produktion (som ju kan göras större för en global marknad än en nationell) en förutsättning för större vinst.

37
Q

Karakterisera H&M:s produktionskontor och logistik.

A

Slutet av 1980-talet: H&Ms varuförsörjning hanterades av inköpskontor, satsar på produktionsspecialister (personer som arbetade med produktions- och leveransbevakning ute på fabrikerna), en filial startas i Sydkorea samt representationskontor i Indien, Italien, Portugal och Turkiet (fungerade som inköpsavdelningens förlängda arm), kontoren arbetade med att placera inköparnas order hos rätt leverantör till rätt pris samt med att kontrollera kvaliteten, genom att inköpen var helt centraliserade till Stockholm skapades ett starkt förhandlingsläge som förbättrades i takt med H&Ms expansion.

2000-talet: Pris, kvalitet, kvantitet och förmågan att leva upp till CSR-krav med ledtid och flexibilitet kompletteras, en betoning på att samarbetet är strategiskt och långsiktigt med ambitionen att växa tillsammans med leverantören, målsättningen var att utjämna säsongerna och presentera fler nya varor i butikerna varje dag, kombinerat med en allt effektivare logistikkedja ledde detta till att H&M under 2000-talet lyckades minska sitt varulager i relation till omsättningen till en låg nivå.

38
Q

Varför betecknar författaren H&M:s utveckling som “modeundret”

A

Etablerade sig på nya marknader (gick snabbt eftersom framgångarna möjliggjorde att man kunde etablera sig i de bästa affärslägena). Diversifiering - företaget införlivade och utvecklade nya varumärken (COS, Weekday etc). Från clothing retailer till fashion retailer
Införande av kollektionstänkande var ett viktigt steg i processen. Delade upp kunderna i olika målgrupper, handlade mest om segmentering grundat i ålder.
Designersamarbeten

39
Q

Beskriv hur design och mode växt fram under H&M:s utveckling efter 1980.

A

Företaget fokuserade mer på kvalitet i kombination med mode och låga priser än tidigare. I vita rummet designas och väljs vad som säljs, man inleder designsamarbeten med bl.a Karl Lagerfeldt, Madonna, m.fl vilket höjer varumärkets modestatus.

40
Q

Beskriv Yuppie

A

Ett av de tydligaste inslagen i modebilden under 1980-talet var den så kallade yuppien, en person som klädde sig i dyra kläder från välkända varumärken och som företrädesvis var verksam inom finanssektorn.
Benämningen, en sammandragning av young urban professional, var lika stereotypisk som hippien och sammanfattade på samma sätt en livsstil som speglade stora samhälleliga förändringar.
Höga inkomster och bonusar omsattes till iögonfallande konsumtion av människor med stort intresse för att positionera sig socialt - det var en grupp som till och med beskrevs i termer av att vara den perfekta konsumenten: själviska, narcissistiska, kalkylerande hedonister.

41
Q

Beskriv Sustainable fashion

A

Hållbart mode är en rörelse och process för att främja förändring av modeprodukter och modesystemet mot ökad ekologisk integritet och social rättvisa. Hållbart mode handlar om mer än att ta itu med modetextilier eller produkter.

42
Q

Beskriv Vita rummet

A

I vita rummet på H&Ms designeravdelning, som i media inte sällan framställs som en mytomspunnen plats, utspelade sig den idébaserade delen av arbetet. I vita rummet på H&Ms huvudkontor i Stockholm fylls hyllorna av böcker och tidningar. Modetitlarna trängs med tjocka konstvolymer och publikationer från trendinstitut. Här hänger även vintageplagg, materialprover och delar av tidigare säsongers H&M kollektioner. I vita rummet finns även säsongens så kallade moodboards. I vita rummet kan H&Ms designers experimentera sig fram till de rätta färgerna och materialen och i en intilliggande ateljé går det snabbt att sy upp prototyper för nya plagg.

43
Q

Vilka är de 12 varumärkesgiganterna?

A
Gant
Acne Studios
Peak Performance
Björn Borg
Polarn O. Pyret
Filippa K.
WeSC
Odd Molly
Cheap Monday
Tiger of Sweden
Gudrun Sjödén
J Lindeberg
44
Q

Vad innebär “det svenska modeundret”?

A

Framgångarna för, och kanske till och med själva förekomsten av, svenska modemärken tillsammans med den starka exportutvecklingen ledde till att begreppet “det svenska modeundret” började cirkulera i media från 2005 och framåt.
De modeföretag som etablerades i Stockholm under 1990-talet och 2000-talets första decennium skilje sig från sina föregångare genom sitt sätt att arbeta med marknadsföring samt genom att de verkade i en värld där tillgång på information var oändligt mycket större, transaktionskostnaderna för att använda den globala marknaden mycket lägre och efterfrågan på livsstilar mer utvecklad och differentierad. De framgångsrikaste modemärkena lyckades specialisera sig och saluföra plagg som materialiserade en stil/ett koncept som tilltalade tillräckligt många konsumenter.

45
Q

Beskriv hur den svenska exporten och importen av kläder utvecklats mellan 1980 och 2010.

A

Svensk export gynnades av de kraftiga devalveringar som genomfördes i början av 1980-talet och även klädexporten växte snabbt.
Under perioden 1984-1994 utvecklades exporten av kläder sämre än svensk varuexport i allmänhet och dess andel av den totala exporten, som redan innan var försvinnande liten, krympte till och med.
Mellan 1995 och 2010 växte klädexporten mycket kraftigare än Sveriges samlade varuexport och följer inte alls samma mönster i konjunkturnedgång.
Avmattningen kring millennieskiftet blev inte lika stor och finanskrisen, då den totala exportvolymen till och med föll kraftigt, återspeglas endast som en långsammare tillväxt. Klädexportens andel av den totala varuexporten ökade därmed också stort - det skedde en fördubbling under perioden. 2010 exporterades kläder för nästan 11 miljarder kronor, vilket utgjorde nästan en procent av svensk varuexport.